Inlägg från: MallaMorsa |Visa alla inlägg
  • MallaMorsa

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Tjingeling!

    Jag har diabetes sedan 27 år och har precis i dagarna fått veta att jag är gravid med mitt tredje barn. Kan komma med goda råd till er som väntar ert första och tycker det är skönt att prata med människor i samma situation.

    Så här är jag om ni vill ha mig!

     

  • MallaMorsa

    Hej & tack!

    Jag ska till specialistmödravården på inskrivning idag och är helt nygravid, kanske i v.5-6. Så om det går vägen är det i slutet av september.

    Ska till läkare nästa vecka och då tror jag att de gör ett första vaginalt ultraljud för att se om det finns något som växer där inne. Hoppas det i alla fall, för det är svårt att tro att det är sant innan man har fått se det med egna ögon.

     

  • MallaMorsa

    Grattis väntan och längtan!

    Var inte rädd och ledsen. Du kan bara göra så gott du kan. Försök att njuta trots att det finns mycket att oroa sig för.

    Enstaka höga värden är inte skadligt. Här i Lund vill man att kvinnor ska ha ett Hba1c på mindre än 6  när de blir gravida. Ungefär vid vecka 10 händer det oerhört mycket i magen så vid den tidpunkten är det bra om blodsockret inte ligger för högt.

    Vad jag däremot inte förstår är hur du kan ha ketoner efter en natt med högt blodsocker? Jag har haft det 1 gång under 27 år (tack och lov) och det var under min förra graviditet då jag kräktes så fort jag kände doft av mat. Efter en vecka utan mat så hade jag ketoner trots att jag INTE hade högt blodsocker, men på grund av att kroppen som inte får näring "äter upp sig själv".

    Så jag undrar, äter och dricker du ordentligt? Kräker du mycket?

    Mitt problem de senaste graviditeterna har varit hypoglukemier som dyker upp utan förvarning. Efter 27 år med diabetes har jag på något sätt härdats och känner inte av mina låga värden innan det är för sent för mig att ordna det själv. Därmed får jag sticka mig oerhört ofta. Under förra graviditeten låg mitt Hba1c på 3.3 som lägst vilket är helt galet. Jag minns inte hur många gånger jag fick åka ambulans, men jag beslutade mig för att inte köra bil till jobbet i alla fall...och snittade 1.5 dextrosolpaket per dag.

    Ett tips om blodsockret svänger är protein och fett samt minska kolhydratintaget markant. Spara inte på fettet, men välj bra fett. Det stabiliserar blodsockret. Avocado til maten elle

    Jag brukar vakna med 3-6 i blodsocker. Om jag äter en mjuk macka till frukost så ligger jag på 14 en timme senare. Äter jag två ägg, en avokado, ett knäckebröd med ost och dricker te så ligger jag på 6 en timme senare. Däremot krävs ett mellanmål vid 9-9.30.

    Jag vet att det är jättesvårt! Jag är själv extremt insulinkänslig och reagerar på minsta lilla förändring. Spara kolhydraterna tills du behöver dem.

    Vad har du för insulin och doser?

    Fråga gärna om du undrar över något. 

     

  • MallaMorsa

    Jo, jag kanske ska svara på dina frågor:

    Jag var på inskrivning idag men kan inte göra VUL förrän nästa onsdag efter som graviditeten är så tidig. Följande program följs i Lund:

    Läkarbesök i v. 5, 8, 32 samt 38 med samtal med diabetolog varje tisdag via telefon efter att alla blodsockervärden laddas upp.

    Barnmorskebesök: 5, 8, 12, 18, 20, 24, 28, 30, 32, 34, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 om man behöver gå så länge...

    Ögonundersökning: v. 5 och 24.

    Ultraljudsundersökning: v. 8, 12, 18, 20, 28, 32, 36 & 38

    NUPP: v. 12

    Flödesundersökning: 28, 32, 36, 38 och samtliga veckor framåt.

    Provtagning (Hba1c, Kreatinin, ämnesomsättning mm): 5, 12, 20, 30

    Hjärtgranskning: v.20 - Utförs av kardiolog

    Mycket undersökningar som väntar med andra ord!

     

  • MallaMorsa

    Tänk vad olika det är för olika människor. Ligger jag på 9 i blodsocker, blir jag otroligt trött och hängig. Däremot avslutade jag en föreläsning idag (jag höll i den) och när jag tog ett blodsockerprov precis efter låg jag på 1.6 och kände INGENTING. Ofta känner jag att jag varit låg när det börjar stiga igen. Urk!

    Jag hade Lantus tidigare men fick på grund av för låga värden, framför allt nattetid, byta till Levemir. Jag tog Lantus på kvällen och nu tar jag istället Levemir både morgon och kväll. Det har gjort att jag slipper rekyler eftersom jag inte pressas så extremt lågt.

    Lantus är knepigt eftersom det ligger kvar med långvarig effekt - alltså lite möjlighet till att vara flexibel beroende på dagens aktiviteter. På köpet gick jag ner 4 kilo.

    Mina söner är båda födda 2 veckor tidigt. Den ena var beräknad till en vikt på +25%, den andra -10%. De vägde 3340 och 3050 gram när de föddes.

    Jag har lågt blodsocker varje natt också. Tur att jag har en man som vaknar och ger mig jordgubbssaft. 
    Jag funderade på att köpa en kontinuerlig blodsockermätare som varnar för både högt och lågt värde, men de fungerade inte på mig. Tydligen så har vissa människor inte rätt typ av underhudsfett för att den ska kunna mäta på ett bra sätt. Den slutade alltid att fungera efter ett halvt dygn, trots att den skulle sitta 7 dagar. Jag satte den både på armen, rumpan, låret och magen och fick hjälp med att sätta fast den. Med tanke på kostnaden, 3200 kronor i månaden, tyckte jag inte det var värt det när den inte fungerade ordentligt.

    Skulle vara kul att veta hur mycket insulin ni tar och vilka sorter.

    Jag tar:

    Morgon: 8 Levemir, 8 Novorapid
    Lunch: 4-8 Novorapid (beroende på hur hungrig jag är)
    Middag: 6 Novorapid, 8 Levemir 

    Jag väger 53.5 kilo och är väldigt insulinkänslig kanske jag ska säga. Ingen egen insulinproduktion sedan 1983. 

  • MallaMorsa
    sakurasaj skrev 2011-02-03 10:25:42 följande:
    Jag har som sagt pump, med en basaldos på 46,5 enheter lite olika fördelat över dygnets 24 h. Jag har mellan 1,6/h och 2,4/h. Till måltid tar jag i regel 23-25 enheter.
    Innan graviditeten hade jag betydligt lägre basaldos och till måltid tog jag 6-8 enheter. Nu har jag inte behövt höja doserna på tre veckor, men innan dess har jag i början sänkt och sen höjt varje vecka.

    För mig har skillnaden i värden känts ganska snabbt, innan jag började satsa på att bli gravid och sänkte mina värden kunde jag ligga på 15 en stund utan att må särskilt dåligt av det, men nu känner jag också av höga värden redan vid 8-9.

    MallaMorsa: Blev du igångsatt med dina söner?
    Kejsarsnittet var planerat och jag blev igångsatt med mitt senaste barn i v. 37+6 om jag inte minns fel. 
  • MallaMorsa
    Alema skrev 2011-02-04 11:21:58 följande:

    Villhabarn: Åh va spännande LYCKA TILL!! {#emotions_dlg.flower} blir lite avis måste jag sägaFoten i munnen

    Hallon: Prövat att sänka med nån enhet på kvällen??

    Det verkar som dom flesta blir låga på natten spec i början och det är ju oxå då många får sänka väldigt mkt.
    Har inte varit låg nattetid alls efter den perioden. Då går det ist åt det andra hållet känns det som.

    Ang levemir och lantus. Hade levemir en period för några år sedan. Funkade inte alls för mig plus att jag fick utslag av det. Den ska väl vara långsammare? Det är ju så olika det där..


    Alla reagerar väl olika med olika insulin. Tur att man kan hitta något som passar. har faktiskt hört andra som fått sveda och klåda av det, Levemir alltså. Jag gick ner i vikt av Levemir, 4 kilo bara sådär. Jag vet att läkare ibland ger Levemir till diabetespatienter med övervikt. 
  • MallaMorsa
    harvärldensunderbarastefamilj skrev 2011-02-04 12:06:59 följande:

    lingah- tack vi fassnade för det på direkten, kändes jätteskönt att komma på det så tidigt. Nu e det liksom inarbetat redan.


     


    ego- Tack alla för lyckoönskningarna. allt såg bra ut idag tappen mjuk men inte helt färdig så det blir igångsättning på måndag. Hoppas verkligen tappen hinner bli lite mer redo tills dess så det inte drar ut på tiden för mkt. E det nån här inne som blivit igångsatt med ej "färdig" tapp så får ni gärna dela med er.


    Jag blev igångsatt utan att kroppen visade några som helst symptom på att förlossningen var på gång, ca två veckor för tidigt.
    Eftersom jag gjort ett kejsarsnitt tidigare och inte ville göra det igen, började de med att försöka sätta igång det på mekanisk väg genom att sätta in en ballong i livmodern och fylla den med koksalt. Till denna kopplades ett snöre som fästes på mitt lår. Barnmorskan kom in och drog i den för att efterlikna ett huvud som trycker mot livmodertappen, vilket då kan sätta igång förlossningen. När man är öppen 4 cm trillar ballongen ut.
    Vad som hände var att jag fick starka värkar direkt och blev nästan panikslagen - kunde varken stå, gå eller kissa. Jag drog ut den när ingen såg och tänkte att jag nog var öppen 4 cm eftersom den trillade ut så lätt. Hade nog inte så bra koll med Petidin i ådrorna... När de undersökte mig hade livmodertappen inte öppnats något, bara förkortats ungefär en centimeter. De frågade om jag slitit ut den och jag nekade trots att jag insåg att de inte trodde mig. Sju timmar stod jag ut innan jag slet ut den.

    Sedan fick jag gel på livmodertappen och då satte det igång igen. Efter 23 timmar var jag öppen 4 cm och fick då ryggmärgsbedövning. Eftersom all smärta då bleknade, öppnade jag mig 6 cm och krystade ut sonen på en halvtimme utan att det gjorde ett dugg ont.
    Smärta gör att man spänner sig så för min del gjorde epiduralen under.

    Förlossningar är oerhört olika och barnmorskorna sa till mig att det inte är ovanligt att det tar upp till 3 dygn när kroppen inte är redo, så jag får vara nöjd med ett dygn. Somliga tar det bara ett par timmar för.

    Efter förlossningen reste jag mig upp och skulle till avdelningen med min fina bebis. Min man var helt körd och kunde knappt stå upp. Förlossningen gav mig en kick. Jag kände mig som världens starkaste efteråt, men tröttheten smög ifatt mig efter ett par timmar.
  • MallaMorsa
    MCL skrev 2011-02-04 13:33:53 följande:
    Villhabarnigår> Åh så spännande! Min var nog inte helt färdig när jag blev igångsatt - vill minnas att den var bakåtriktad men inte helt mjuk (kan det stämma?). Jag blev igångsatt med hormondropp och genom att man gick in och spräckte hinnorna och satte skalpelektrod på barnets huvud. Då hade jag haft förvärkar i fem, sex dygn men var bara öppen ett par cm. Värkarna tog fart nästan på en gång och jag hade snabbt tre värkar per fem minuter - tyvärr var öppningsskedet oändligt - men in alles tog det 14 timmar. Jag fick epidural efter .. hmm.... sex timmar, kanske - kanske sju - och det var fantastiskt. Över lag hade jag en jättebra förlossningsupplevelse även om det blev ganska långdraget (aboslut inte långdraget enligt personalen) - jag fick ett fantastiskt upplopp med henne - det tror jag att jag har skrivit om tidigare - att krysta ut henne är det mäktigaste jag någonsin har upplevt. Jag hoppas du får en riktigt fin upplevelse och jag ser fram emot att läsa här efteråt. Lycka till! Ska tänka på dig på måndag! <3
    Det här vill jag göra igen, sa jag till min make, ungefär 2 minuter efter att han kommit ut. Han trodde jag skämtade. Tydligen glömmer kvinnonar snabbare än männen hur det kändes i processen.  Jag förstår precis vad du menar. Mäktigt!
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare