Inlägg från: Maddie72 |Visa alla inlägg
  • Maddie72

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    bebissam skrev 2010-11-07 12:30:46 följande:
    tack för svaren :)

    hur vanligt är det med kejsarsnitt för oss diabetiker?  
    De vill ju helst inte göra snitt på diabetiker för man blöder mkt lättare och mer vad jag förstår. Så man planerar aldrig om det inte är nåt annat som indikerar för det. Men vad jag förstår så är det vanligt att det blir snitt i alla fall om förlossning drar ut på tiden, vilket de inte vill. Svårt med blodsocker och så. Så var det för mig. Snitt första gången och jag hoppas på vaginal förlossning denna gång, för att må bättre och kunna röra mig med en gång efteråt.
  • Maddie72
    sakurasaj skrev 2010-11-07 09:37:27 följande:
    Det är väldigt intressant att läsa allt ni skriver, jag insuper varenda ord. Glad

    Lite längre bak pratade vi om karpaltunnelsyndrom... och jag har senaste dagarna domnat i händerna vid flera tillfällen. Oftast bara ut i två eller tre av fingrarna men ibland hela handen. Problemet är bara att jag under dessa dagar också har haft migrän, och vet att migrän kan föregås av domningar även om jag aldrig har känt det vid tidigare migränanfall. Innan jag blev gravid brukade jag få migrän om jag låg högt i blodsocker, men nu har jag ingen förklaring till den. Den här gången har det också föregåtts av aura med flimmer framför ögonen vilket jag inte heller har känt av tidigare. Alvedon hjälper inte det minsta. Är det någon av er som har haft svår huvudvärk under graviditet och fått ta något starkare?

    Nu sitter jag här med en avdomnad hand och vet inte om jag ska ta det som en varning för kommande huvudvärk eller om det "bara" är karpaltunneln som spökar... Det får väl tiden utvisa.
    Vid graviditet är karpaltunnelsyndrom väldigt vanligt. Det finns skenor man kan få köpa av arbetsterapeut. Jag hade det ett tag på natten, för det var då mina händer bara försvann. Sååååå läskigt

    Svår huvudvärk kan vara tecken på havandeskapsförgiftning. Bra om du kollar upp det.

    Sen när du pratar om ögonen.. tänk på att man kan få ögonförändringar under graviditeten för att man kanske förbättrar sina värden så pass och det tar ögonen stryk av. Så var det för mig första grav. Jag fick gå på massor av koller. Det som händer (om jag inte missar nåt nu, rätta mig om jag har fel ni andra).. är att det bildas nya kärl i ögonen och de kan lätt gå sönder eller täcka gula fläcken.
  • Maddie72

    Välkommen Emmisen!!

    Vi är många gravida här. Om du kollar längst upp i själva tråden Där finns några länkar på BF-listor. Har blivit 2 stycken av någon anledning.

  • Maddie72
    Protea skrev 2010-11-08 06:04:24 följande:
    Jag ar ocksa larare och jag hade egentligen planerat att ga till vecka 34 men det blev for tufft och eftersom jag har i England kan ga pa mammaledigheten 11 veckor innan BF tog jag beslutet att ga i vecka 30.

    Mitt blodsocker har legat perfekt sedan jag inte jobbar, det gick inte att jobba heltid och tanka pa blodsocker mm i forsta hand.

    Min Head of department hade ingen forstaelse for hur det var att ha diabetes och vara gravid och det gjorde ju inte saken lattare pa jobbet. Normalt marker de inte att jag har diabetes och nar jag behovde stod sa var det jobbigt och de behandlade mig som om jag overdramatiserade hur viktigt det ar att halla bra blodsocker.

    Naja, nu behover jag int ebry mig om dem pa 1 ar. Skont!
    Det är ju jätteskönt att man har rätt att gå på mammaledighet 11 veckor innan BF. Hur är det med föräldrarpenning och sånt i England? Får man sånt? Har för mig att det är många som har Nannies eller vad det heter, eftersom de inte kan vara hemma och måste jobba. Skönt att du kan vara hemma i ett år.

    Jag ska vara hemma till januari 2012. Sen har jag inga dagar kvar.
  • Maddie72
    Eeska skrev 2010-11-08 09:39:53 följande:
    Ok... här verkar det vara mer aktiva diskussionen. Hänger med er. Tidigt gravid, kanske vecka 9. Första tiden på spec mvc nästa tisdag. Håller tummarna att allt ser bra ut. Varit gravid fyra ggr tidigare. Har två söner, födda 2001 och 2003. Innan dess två missfall. Ska bli skönt att se liv på ultraljudet! Vågar inte riktigt tro på graviditeten förrän då. En vecka kvar. Svårt att hålla hemlisen för de närmaste. Vill tala om för pojkarna först och inväntar ett dunkande hjärta. Värsta tröttheten och illamåendet verkar ge med sig. Med yngsta sonen kräktes jag sista ggr på BB, hemsk graviditet. Har ställt in mig på lika nu så jag är överlycklig att jag kan äta!
    Välkommen hit!
    Förstår att det är nervöst första tiden nu. Det är det ju för många. Men speciellt för oss diabetiker, eller hur? Man har verkligen så mkt att tänka på och man är verkligen avis på de som inte har diabetes som kan äta och fungera hur bra som helst fast de är gravida, Jag har sagt flera gånger, jag är på ett sätt glad att jag har diabetes, för jag kan verkligen inte stoppa i mig vad jag vill och det är en jakt på blodsocker hela tiden och inte värt det. Hade jag inte haft diabetes hade jag ätit hela tiden. Hehe... längtar till efter grav för då kan man slappna av lite mer och dåååå ska jag äta lite gottigt. Nu är jag i vecka 38+6.
  • Maddie72
    Eeska skrev 2010-11-08 22:35:18 följande:
    Såg att Vallmoblomman skrev att det är ganska lätt som diabetiker och gravid att få igenom sjukskrivning. Det här har jag varit orolig för nu innan vi bestämde oss för bebis igen. Under mina tidigare graviditeter har jag varit sjukskriven på grund av svängande bs, pumpinställning, illamående/kräks, sammandragningar med resultat och foglossning. Eftersom jag haft dessa besvär så har jag och är fortfarande orolig att eventuell sjukskrivning inte ska gå igenom. Har ju funnits en del skräckexempel som media blossat upp. Någon här inne som blivit nekad av Försäkringskassans läkare?
    Nej som gravid diabetiker vågar de inte säga så mkt på Försäkringskassan. Det är så många risker för barnet, att det kan bli för stort osv. Man behöver lugn och ro för att kunna ta hand om sitt blodsocker. Sedan när det gäller andra grav.besvär så är det nog som med andra "icke diabetiker" tyvärr.
  • Maddie72
    Vallmoblomman skrev 2010-11-09 13:44:15 följande:
    Eska:

    Ja, jag är själv lite orolig. Ska träffa min läkare på tors, och hoppas på en heltidssjukskrivning omgående. Jag är i v 24 idag, och sjukskrev mig själv idag. Orkade bara inte, haft känning inatt, är stressad öve rhoppande bs och känner mig inte alls ok.

    Min läkare sa för ewn månad sedan att de är "generösa med sjiúkskrivning" för diabetiker. Frågan är vad det innebär?

    Jag vill så gärna få vara hemma och verkligen koncentrera mig på att bara vara gravid. Orkar knappt hämta kaffe från köket...blä....och orolig för att jag inte gått längre i gravidteten och ändå vill sjukskrivas på heltid.

    Ni som blivt sjukskrivna, vad hade ni sagt för att det ska verka som att ni verkligen behöver sjukskrivas?
    För att man blir sjukskriven som diabetiker har ju med blodsockret att göra att det ska bara stabilt osv. Jag sa faktiskt ingenting, det var min läkare som propsade på att jag skulle vara det och jag är mkt tacksam att det blev så, jag hade aldrig pallat att jobba efter sommaren sen.
  • Maddie72

    Hej Är på BB. Lilla Elsa är här. 2010-11-10 kl. 23.03 föddes hon 3720 g och 51 cm lång. Det blev vanlig förlossning. Hon är helt ljuvlig. Jag är så lycklig och ff i lite chocktillstånd. Fattar inte att det är över.


    Meeen... idag tog det en annan liten vändning. Elsa har varit på Neo hela dagen, pga det där POX-testet de gör i hand och fot. De värdena stämde inte överens och hon har varit inkopplad med sladdar hela dagen för att kolla vad som är fel. Jag har lipat och varit utom mig. Hon är kvar där i natt men mest för säkerhets skull och ytterligare tester ang blodvärdet som var för högt och PKU-testet. Vi får hoppas att det stämmer som de säger att det egentligen är bra och att de gör allt det här för säkerhets skull. Jag är ju lite orolig eftersom det har med hjärtat att göra - tänker på min diabetes och de fel på hjärtat som kan bli i och med det.
  • Maddie72

    Uppdatering. Det visade sig vara OK i alla fall. Blodvärde högt och alla blodkroppar och plättar eller vad det var får inte plats i hennes blodbanor riktigt och det blir tjockt, segt blod och därmed dålig blodcirkulation. Därav en blålila-röd bebis. Men det ska rätta till sig av sig självt. Pox-mätningen (syresättning i blodet) har legat bra i natt. Värdena mellan fot och hand stämmer mer överens.  Vi ska bara hålla henne extra varm och så kommer det bli jättebra.Vi är ff inskrivna på NEO men hon är bortkopplad från sladdar och vi får vara på vanliga BB.  Idag känns allt mkt bättre. Kram på er alla! =)

  • Maddie72

    TACK tjejer! Det känns bra nu. Vi hoppas på att få åka hem imorgon. Ska bara se hur natten blir nu med all amning som precis har kommit igång och med all blodsockertagning och känningar. Nåt som kan vara jobbigt då man har diabetes.

  • Maddie72
    Hej tjejer.. Har några frågor till er om att pumpa. Jag hade sagt till mig själv att inte göra det innan jag födde, tyckte det var heljobbigt förra gången. På BB var personalen på mig hela tiden om att lägga Elsa vid bröstet så fort hon var ledsen eller verkade hungrig. Det gjorde jag såklart redan från start. Detta ledde till en otrolig start för mjölken eftersom det inte kom nåt med en gång. Men Elsa är himla snuttig tjej och när det nu väl finns massor med mjölk att jag har mer än nog nu och vet inte vad jag ska göra. Elsa dricker definitivt inte så mkt som jag har. De är superhårda fast hon ammat. Är rädd att det blir möjlkstockning jiu. Igår då jag kom hem från BB hade jag så ont att det kändes ut i ryggen, mellangärdet och upp mot halsen. Jag var så irritabel att jag kunde slängt  ut mannen ut genom fönstret. *blink* Jag hade fått tag på en beg pump samma dag och började fakttist att använda den, stod inte ut längre. Har ni några tips?? Förstår att jag antagligen gör fel, eftersom det kommer fortsätta producera mkt mjölk om jag pumpar. Men jag pumpar bara ut lite åt gången. Funderar på att sluta amma helt.. för detta är inte kul. Hjälper det att ha bröstvärmare för att förhindra mjölkstockningen och försöka att inte pumpa och vänta ut Elsa och hennes amning så brösten mer följer hennes behov??? Fattar inte hur jag ska stå ut med det bara?
  • Maddie72

    Turkisk peppar - åhhh stackare vad ni varit med om. Inget man tänker sig att man ska vara med om så här i början, förstår det. Styrkekramar för fulla muggar här ifrån.

    Jag är jättdålig på att vara ut på FL just nu. Det är fullt upp med en ny liten individ. Jag har äntligen böjrat kommat tillbaka till verkligheten och kan se allt lite klarare. Baby-blues ni vet, mjölk som svämmar över, känslig för allt och så dåligt samvete för min 4-årige son som verkar vara så besviken på mig att han inte är ensamt barn i familjen längre. suck

  • Maddie72
    Eeska skrev 2010-11-19 07:38:26 följande:
    Hur gör ni gravida diabetiker med vaccination? Jag blev rekommenderad att göra det om några veckor. Velade mycket inför förra årets vaccination och det här valet känns givetvis ännu värre. Till saken hör också att jag fick en stark reaktion på vaccinet.
    Jag brukar inte vaccinera mig som de flesta människor gör på höstarna. Jag tog nån gång i början av min diabeteskarriär. Fick sån reaktion och blev istället sjuk i influensan. Så sen har jag inte vågat. Svininfluensan tog jag dock.
  • Maddie72

    Hoppas det är bra med er alla. Jag kan ju säga det att då man får ännu ett barn har man verkligen inte tid att sitta här på ´Familjeliv, som man hade velat. Elsa mår finfint och jag med. Vet ni jag äter lite vad som helst just nu och skiter verkligen i mitt blodsocker. Lite skönt att ha lite honeymoon från sin diabetes så här i efterhand.  Men lugn, jag kollra bs och tar mitt insulin. =) Men lite rädd är man allt att ta för mkt och få känningar i och med amning.

  • Maddie72

    Håller med Emmisen. 5,6 i HbA1c är bra. Jag för min del förstår inte varför man ska pressa sig ännu mer. Min diabetesläkare sa att 5,6 var helt ok. Det var mitt sista värde innan förlossning. Min Elsa mår helt utmärkt. Det som jag kan se skillnad från mina två graviditeter: Den första låg jag som bäst på 5,0 - När Oskar föddes vägde han 4770 g 56 cm lång. Jag hoppade i blodsockret väldigt, mkt lågt och så rekyler. TUL låg på slutet på 25 %Denna senast graviditet med Elsa låg jag mer jämt i blodsocker. Inte mkt känningar osv. Hon vägde 3720 g 52 cm lång. TUL 0,8 %. Tillägga kan jag ju också att jag duttade mer med smådoser insulin under den första grav än med andra där jag hade en grunddos som fungerade mkt bra och jag behövde inte ta extra många gånger.

    Sen kan man ju diskutera om hur och vad som påverkar en under graviditeten. Jag tror ärligt talat inte att läkarna och vetenskapen har alla svaren. Långt ifrån. Det är nog som med allt annat. Olika saker påverkar oss på olika sätt, det är ju så individuellt vad som fungerar för olika människor.

  • Maddie72

    JO, jag har fått bra hjälp här i tråden jag med. Absolut!

    Det är bra här hemma. Min man arbetar denna helg, jag har varit lite bortskämd, han har varit hemma några dagar i rad nu och jag känner verkligen att det kan bli kaos då man ska ta hand om 2 barn. Nyfödd och en 4-åring. Oskar vill ju ha så mkt uppmärksamhet han kan och jag försöker prata med honom. Han nickar och säger att han fattar, men sedan är det likadant efter några minuter. Minne?

    MItt blodsocker är nu helt uppåt väggarna. Jag ska vara glad om jag hinner laga mat och äta. Alltid försenat nån timme. Jag glömmer ta insulin och så sitter man där med högt socker. Är säkert bara jag som är sån. Är trött hela tiden och efter amning somnar jag en snutt med Elsa i famnen. Nu borde jag förbereda middag... men nu får jag äntligen sitta och göra nåt för mig själv. Sonen tittar på "Lazytown" och tuggar tuggummi. =)

  • Maddie72

    Neita -
    Jag har två barn. Födda 060828 och 101110.  Oskar och Elsa. Jag har diabetes typ 1 och hade inte så bra planering som man kanske bör ha som diabetiker då man vill ha barn. Då jag blev gravid hade jag på båda
    HbA1c på 7,1. Första barnet så kämpade jag som ett djur för att få ner det ännu mer, superrädd att nåt skulle hända. Det tog inte så lång tid kanske 1,5 månad så hade jag det på 5,0. Superglad och superkollad från alla håll SPEC mödravård och vanlig BM, diabetesläkare och ögonläkare. Då jag gick ner för snabbt så tog mina ögon styrk lite och jag blev extrakollad, men det hände inte så mkt mer. Då jag blev gravid nr 2 så åt jag faktiskt enl. LCHF och det gick superbra på alla vis, jättelätt att hålla blodsockret nere. tills jag kom in till v 12 ca då mådde jag så illa av allt fett att jag fick börja äta som vanligt igen. Men det var segare att hålla bs nere denna gång. Det var snack om att jag kanske skulle läggas in om jag inte fick ner det mer. Till slut fick jag ner det till 5,5 och då var allt frid och fröjd igen enl diab.läkaren. Det jag försöker säga är att jag fullständigt sket i vad jag låg i för HbA1c då jag blev gravid båda gångerna. Jag orkade då inte vänta och planera, bida min tid. Jag är inte sån av naturen, ska det ske nåt så ska det ske bums, blev jag gravid, då får jag göra det bästa av situtationen då... och det gick ju bra för oss!!

  • Maddie72

    Risk att insjukna i diabetes:
    Typ 1
    Typ 2

    Ett syskon har diabetes
    5-10 %
    ca 10 %

    Mamma har diabetes
    1,5 %
    ca 10 %

    Pappa har diabetes
    6 %
    ca 10 %

    Ingen diabetes hos syskon eller föräldrar
    0,1 - 0,25 %
    ca 4 %

    Taget från diabeteshandboken. http://www.diabeteshandboken.se/

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare