• ebyl

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Det jag fick lära mig när jag läste diabeteskursen (som sjuksköterska) var att det mäter hur blodsockret legat 6-8 senaste veckorna. Något mer kan inte jag bidra med. Men däremot så kan man ju ha ett väldigt svängande bs å ändå få ett bra HbA1c, för det är ju ett snittvärde...

  • ebyl

    Nu minns jag inte vem det var som skrev om mindre insulin vid förlossningen men... Min erfarenhet från förra förlossningen var att jag lät pumpen gå, kollade bs OFTA å duttade lite när jag tyckte det behövdes. Ändå låg jag rätt jämt på 9 minns jag... Man var ju rätt rädd att hamna för lågt å inte orka med. Samtidigt så känner jag denna gång att jag verkligen ska försöka, precis som du skriver Vilda, att ligga runt 5-7 för barnets skull. Iris hade ju 1,2 i bs när hon föddes å fick tillmatas varannan timme i två dygn. Läste ju om Fridlyst som legat bra i bs under förlossningen å hennes goklimp låg ju över 2, vilket är helt normalt för ett nyfött barn!
    För då slipper ju barnet (barnen i mitt fall:-P) kompensera mitt bs med sitt insulin... å därmed vara mer förberedd på livet utanför magen!
    Synd man har så långt kvar... Jag ser framemot förlossningen sjukt mycket, å hoppas in i det sista att det blir vaginalt. Blev ju igångsatt sist å har bara positiva minnen från det också, kanske mycket pga att kroppen redan var "på G".

    Men man lär få vänta minst 14 veckor till...suck.

    Har iaf blivit kommenderad lugnare pass på jobbet av mina arb.kamrater pga värk i magen.. Jag har en super arbetsplats! Sitter numera i receptionen på akuten, samt på en obs.avd som 99 ggr/100 är hur lugnt som helst. Slipper alltså springa omkring bland akut sjuka människor å stressa.. Jätteskönt. Känns bättre att trappa ner i tid å kunna jobba heltid så länge som möjligt än att det ska bli något så jag inte kan jobba alls. Särskilt eftersom det är jag som håvar in pengar till familjen då sambon pluggar!

  • ebyl

    Alltså jag måste bara fråga er andra om det är fler än jag som är, eller iaf känner mig sjukt svullen under bäckenet?? Idag har jag suttit på utbildning hela dagen å är öm som f*n i den delen jag sitter på. Alltså även underlivet. Förstår ju att det sväller på, men finns det stödbyxor man kan dra på sig? Jag är ju ändå inte så långt gången (v.23) men förstår ju att det blir så här när det är två krabater som trängs... Hade en arb.kompis som berättade idag att hon haft "vulvavaricer" när hon var gravid... Känns ju lockande, å framförallt fruktansvärt ont!

    Vilda: Du går inte på vattengympa eller så för fogarna? Jag ska få prova det på fredag, hoppas det är något som passar mig! Ska dessutom få ett bälte utprovat så fort som möjligt, hoppas att det gör att man känner sig lite mer stabil.

  • ebyl

    Det var jag som funderade kring svullet underliv.. Fick höra av en arb.kompis i veckan att hon hade s.k Vulva varicer... Låter ju väldigt lockande!!{#lang_emotions_undecided} Aja, än är jag inte som en böckling där nere så jag hoppas jag slipper... Men jag är vadderad ända in till barnen om jag säger så..

    Så synd att jag varit dålig på att gå in här då jag har en jättebra erfarenhet över att bli igångsatt Wille! (visst var det du). Men hoppas det gick bra å att ni mår bra!!!


    Fiyali: Jag höjer garanterat rösten åt min tvååring, ibland flera ggr/dag. Skrikit har jag nog också gjort fler än en gång. Men hon är ett minst sagt tempramentsfullt barn, så ibland hjälper verkligen inget annat... Men självklart får man dåligt samvete. Å den där ilskan man för tillfället upplever går ju oftast över på mindre än 1 sekund.

    Dragoness: Låter inte kul det du har upplevt/upplever!! Har läst att man kan må fruktansvärt illa när man väntar tvillingar. Min bästa kompis mådde illa 24 timmar om dygnet men jag tror hon slapp kräkas (det gick över runt v.15-16 tror jag). Själv får jag nästan skämmas över att må så himla bra för att ha två i magen!! Har inte mått illa alls... Men har även hört att det beror på hur tolerant man är mot hormoner som har betydelse för illamående under grav.

    Jag har också haft en skitvecka, men nu tar vi nya tag! Tog HbA1c idag å får svar på fredag... Bara att hålla tummarna som vanligt!

    Kram på er alla!

  • ebyl

    Kim: Jag kände de här barnen i v.15, men då är det andra gravven.. Första kände jag i v.19 tror jag! Det är värt att vänta på! Jag ska få mitt moderskapsintyg nästa vecka, är då i v. 24...

    Fiyali: Vad jag blir imponerad av din kreativitet!! Skulle också vilja, fast jobbar man heltid så får man väl vänta.. Har visserligen inte ens en symaskin, kanske ska börja i den ändan?

  • ebyl

    Fiyali: Alltså jag har inte känslan av att "ha något" där nere.. Utan mer en tryckande känsla neråt, å om jag ska bli väldigt privat så känner jag typ ingenting av sex. Pga vadderingen..roligt roligt! Men min kompis som är gravid fick framfall för någon vecka sedan, å hon kände att "typ insidan magen ramlade ner i puppan" som hon uttryckte det... Så hon försöker att inte anstränga sig eller lyfta tungt. När hon var hos läkaren fick hon väldigt dåligt med råd å tips om hur hon skulle bete sig å vad det innebar. Rätt dåligt kan man tycka!
    Hoppas det inte är det du råkat ut för!!

    Wille: Grattis till lilla flickan! Mys på nu!!


    Babyno2: Jag tror att jag tog ut semester när jag var mammaledig sist. Se bara till att inte få semester för de dagar du är mammaledig! Så du inte råkar få ut för mycket pengar...

  • ebyl

    Fiyali: Ok, tack för info! Men just att det gjorde ont på henne när det hände, å att hon tycker det känns som om hon har ett litet barnhuvud i muffen gör ju att man blir lite nervös...
    Ang känsel så har jag inte haft några problem med minskad känsel tidigare. Nu under grav har jag en kuddkänsla, å även min man säger att jag känns svullen. Men vi får väl se hur det utvecklar sig efter grav!

    Blendha: Jag går på mammavattengympa å det är helt underbart!! Längtar tills imorgon då det är dags igen...

    Mitt HbA1c hade stigit den här gången, från 4,9% till 5,3%.. Inte helt oväntat då jag haft infektioner å jättestruligt med bs men man blir lite deppig ändå... Man vill ju att det ska ligga så bra som möjligt hela tiden!
    10 kg plus ligger jag dessutom på, v. 23. Ska bli "intressant" vart denna tvillinggraviditet slutar..

    Kram på er!

  • ebyl

    Fiyali: Åh vad mysigt med cykeltur! Här är det spark som gäller om man vill komma snabbare fram än gå, ja, förutom bil då! blendha: Jag gruvade mig också lite inför vattengympan. Men alla är ju gravida, alla är olika tjocka å olika långt gångna, alla är i samma sits! Jag har bikini på mig, tycker det är rätt praktiskt när magen sticker ut så långt! Hade en förstor bikini liggandes, så det var perfekt. I min vattengympagrupp är det kanske 60% med bikini å 40% med badräkt... Skrutt04: Har du inte en känsla innerst inne vad det är för kön? Kanske drömt om vad det blir? Jag fick en insikt sist jag var gravid, "det är en tjej". Å det var det! Dessutom hade min man drömt att vi skulle få en söt tjej, å vad rätt han hade Det där med pojk å flickmage tror jag inte så mycket på.. Idag har jag sjukskrivit mig pga gravven för första gången. Jobbade hela förra veckan förutom fredag (då var jag på vattengympa å läk.besök) plus jobb helgen. Å igår på jobbet tog det stopp. Jag kunde nästan inte gå pga fogarna, ryggen krampade å jag tog 3 ggr så lång tid på mig att utföra mina arb.uppgifter. På en akutmottagning kan man ju inte direkt styra över hur mycket/lite man kan/vill göra! Skulle ha jobbat idag också, ledig en dag sen jobba tre igen. En dag för vila är inte tillräckligt för mig längre... Trodde liksom att tvillinggraviditeten skulle sjukskriva mig såsmåningom pga ökad risk/tyngd å så. Men inte fogarna! På onsdag när jag jobbar ska jag köpa med mig ett par kryckor, för det är nog det enda sättet jag kan ta mig framåt om det blir sådär igen. Är mycket bättre idag men ska nog inte överanstränga mig... Men annars börjar t.o.m jag här i Sundsvall få vårkänslor, det är plusgrader idag för första gången sen i höstas tror jag, underbart!

  • ebyl

    vilket jobbigt inlägg det blev, jag hade gjort mellanrum!! hoppas ni orkar läsa iaf...

  • ebyl

    Vilda: Åh vad härligt att höra!! Bara att fortsätta som förut då!

    Fiyali: Du har verkligen en rejäl kula! Jättehärligt kort!

    Skrutt: Man undrar ju varför de inte är så noga, det är ju faktiskt därför vi är på tul, för att mäta å uppskatta vikt! Sen har man ju hört historier om folk som varit på tul å visat stora barn, men ut kom en helt normalstor. Å tvärtom. Men de borde ju iaf mäta flera gånger för att känna sig säkra!

    Jag var till bm idag, hade ett sf mått på 28 (v.24), alltså helt normalt för att vänta tvillingar. Hjärtljuden låg på 132 (pojken) å 148 (flickan). Om de ligger så som jag tror vill säga! Hon sa även att om jag inte får mina semesterdagar som jag sökt så skulle hon skriva upp mig på en tid hos läkare för 50% sjukskrivning. För mig skulle det funka allra bäst med semester istället, både ekonomiskt å att slippa få samma antal dagar men kortare. Att åka 5 mil tur å retur till jobbet för 4-5 timmars arbete är inget jag föredrar!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare