Inlägg från: Littlefriend |Visa alla inlägg
  • Littlefriend

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Ja, jag försöker njuta lite när det går. Men mitt samvete jobbar med att jag fått aptit och verkligen börjat älska glass i värmen. Jag är annars ingen glassmänniska. Går hyfsat med blodsockret ändå men jag borde ju undvika glass i stora lass. Dock svårt med mat fortfarande ju så det är väl bra för den lilla där inne att jag får i mig nåt iaf.

    Idag har jag haft en svängig dag med blodsockret. Låg fint större delen av natten men sen blev det tok. Först hög, sen låg, sen hög, sen bra, sen hög. Suck. Kanske börjar jag närma mig tiden då insulinresistensen börjar. Nytt HbA1c på torsdag iaf.

    Får se vad det rätta värdet var på ditt hba1c sen då.

    Va skönt att NIPT var bra. Det är ju ändå mer tillförlitligt än kub vad gäller kromosomavvikelser i alla fall.

    Jag är nog helt säker på att det är rörelser jag känner nu. Inte så ofta men nån gång varje dag. Det är ju inte så tydligt och det känns helt sjukt overkligt men jätte roligt. Ska bli spännande med RUL nu i slutet på veckan. Får se om datumet blir flyttat igen. Vet du hur ofta de blir ultraljud sen? För visst får väl vi en hel massa tillväxtultraljud? Jag har glömt o fråga vid varje besök för det har varit så mycket annat hela tiden.

  • Littlefriend

    Men nej, fy så hemskt för dig. Verkligen en mardröm. 14,5 tycker jag dock inte alls låter farligt med tanke på den rekyl du måste fått. Har det hänt dig nån gång tidigare i livet att du blivit så låg att du krampat?

    Har du glukagon hemma? Om inte så borde du ju få det nu.

    Hur mår du nu?

    Det är svårt med glass. Vissa säger att isglass är bättre och andra säger vanlig glass. Jag vet inte riktigt själv. Isglass är väl bara socker som saft tänker jag och vanlig glass mer som mjölk/oboy och höjer långsammare när det är fett i oxå. Har funkat ganska bra när jag tagit insulin med 50% av dosen förlängt under en timme i pumpen. För jo, det är ju vanlig glass jag vill ha.

    Ser fram emot RUL nu och hoppas innerligt att allt ser bra ut. Ska försöka komma ihåg o fråga om tillväxt koll då.

  • Littlefriend

    Ja, glucagon är en spruta med glukos som anhöriga kan ge. Min man kallar den "paniksprutan". Jag tror den skrivs ut när man får pump men jag fick be om den själv. Det glöms nog bort ibland av läkare då den väl tack o lov inte behövs användas så ofta för vuxna. Jag har aldrig använt min men vi, eller mannen, har tagit fram den nån gång när blodsockret bara sjönk o sjönk trots att jag bara åt o åt. Men tillslut vände det. Den är en trygghet att ha. Bad att få med den på en långresa en gång när jag hade pennor. Det var inga problem. Nu som gravid har jag fått frågan 3 gånger om jag har en sån hemma. Så ta det med din sköterska så kan hon säkert ordna en sån snabbt åt dig. Tycker det är självklart att du ska ha en efter vad som hände nu. Det är som sagt en trygghet. Och den är hållbar 1,5-2 år tror jag. Kommer med tydlig beskrivning hur den ska användas.

    Kanske även CGM skulle underlätta för dig nu? Visst har du avvaktat med det?

    Varit på RUL. Åh så underbart. Lite svårflörtad krabat därinne som gärna inte ville visa upp sig men tillslut fick bm se allt hon behövde se och allt såg bara bra ut. Vi fick några bilder också. Tycker jag har känt rörelserna tydligare nu efteråt. Så ljuvligt att se livet där inne.

    Blev ändrat datum igen nu, men sista gången. 18+5 idag.

    Här sker TUL var 4:e vecka längre fram om inget sker som orsakar att de vill ha fler fick jag veta.

    Hba1c var 42 nu. Jag ska väl vara nöjd med det. Önskar bara jag slapp vissa tillfällen när jag väl lyckats äta och jag hamnar kring 8-9 i över en timme ibland. Men nätterna fortsätter vara fina o jag ligger mellan 4-5.5.

    Pumpen underlättar massor vid tex glass. Dels att kunna ta måltidsinsulin både direkt vid mat men oxå en viss % som fördelas ut på en timme eller mer. Sen oxå att kunna små dutta massor om jag ser att det är på väg uppåt.

  • Littlefriend

    Ja, jag tycker oxå det låter som om glucagon skulle vara bra för dig att ha. Om du hamnar o ha CGM iaf sen så hoppas jag att du ska bli nöjd. Den är toppen i många situationer. Och man kan ju ställa in larmgränser hur man vill. På dexcom är det bara larmet när det går under 3,1 som du inte kan stänga av. Skönt att se hur nätterna är tycker jag framförallt just nu. Och eftersom jag nu kissar kanske 2-3ggr per natt så behöver jag inte ta blodsocker för att veta att det ligger stabilt. Har ofta ett rakt sträck hela nätterna och det känns skönt att veta när det är så många timmar av dygnet.

    Jag blev flyttad fram 2 dagar på UL. 25/12 gäller nu. :D Tillslut visade hon upp sig tillräckligt för att vi skulle ana att det inte fanns nån snopp. Vi hade inte tänkt fråga men det blev så ändå. :) Men det är väl inte 100% säkert iaf. Jag trodde på pojke så har svårt att förstå att jag antagligen har en tjej där inne. <3

    Det är precis som du säger. Måltids doserna hänger inte med. Jag har ju sänkt basaldosen massor men när jag väl äter och tar bolus vill BS ligga kvar kring 9. Jag tar ofta små duttar extra insulin. Men efter flera timmar dimper jag kolossalt ibland. Vet inte hur man ska tänka. Äter jag inte kolhydrater alls blir jag låg flera gånger. Men äter jag kolisar kräver jag massor med insulin och får det sällan perfekt. Frukosten är nog värst för mig oxå. Det kan ta jätte lång tid innan jag sjunker. Där är väl kanske CGM en stressande faktor. Men ibland lugnar den när jag ser att det iaf är en rak pil när jag är på 9 och inte en pil uppåt som att det kommer fortsätta stiga. Svårt.

    Har köpt lite babykläder. Känns jätte konstigt. Och det känns fel fast att jag vill. Är rädd att det är på tok för tidigt för det. Samma med barnvagn. Det kan väl vara lång leverans men känns ändå konstigt att titta redan. Har iaf nåt halvtid nu.

  • Littlefriend

    Hmhm-stort Grattis och välkommen hit! Det är faktiskt jätte skönt att bolla här. Även om jag är jätte nöjd med kontakten på sjukhuset så förstår ju ingen till fullo om man inte vet exakt hur det är själv. Som oss alla här.

    20+0 idag och halva graviditeten har gått. Men det är väl stor chans att det är mindre än 20 veckor kvar med tanke på diabetesen. Men ja, en riktigt fin julklapp blir det nog. :)

    Ja, innan jag blev gravid försökte jag alltid ta insulin åtminstone 15 min före maten. Tog då 60% av dosen och 40% över en timme. Då ligger BS ofta perfekt men det har varit svårt nu när jag inte vet vad jag kommer äta. Försöker iaf ta lite innan jag äter. Men frukosten går det inte att få nån vettig ordning på. Det är verkligen jätte trist.

    Måste verkligen ha känts konstigt att ta insulin på natten om du låg runt 5. Men va bra om du kom på att det fungerade. Som du säger så är det ju alltid så nu, vad gör man inte för ett fint BS?

    Hoppas det ska gå bra för dig o jobba Lady2. Det tar lite på psyket att inte fixa jobbet. Jag har aldrig låtit diabetesen påverka mitt liv och nu begränsar det mig så jag inte kan sköta mitt jobb. Men det tar på ännu mer psykiskt att gå o försöka jobba. Då blir jag hysteriskt stressad konstant. Nu blir jag mer ledsen bara. Jag är 50% sjukskriven till december sen innan men 100% sjukskriven i några veckor till o så ser vi sen hur jag ska göra.

    Hur ofta vill de att ni kolla blodtryck förresten? Kanske vi diskuterat det tidigare här, jag minns inte. De vill att jag snart ska börja kolla det varannan vecka. Har haft lågt hela tiden men risken för havandeskapsförgiftning är 4-5 ggr högre när man har typ 1 diabetes.

  • Littlefriend

    Men nej Lady2. Igen? Fy så obehagligt. Skönt att det gick bra iaf. Bra att du fått sensor. Nu ska vi hoppas att det inte blir fler ambulanser för dig. Hoppas du kommer trivas med sensorn. Jag var rätt irriterad på min inatt när den tjöt för fullt i en timme vid 2 tillfällen. Jag var sååå trött o fattade ingenting. Men insåg tillsist att jag var låg o behövde få i mig nåt båda gångerna. Vilket märke fick du på sensorn? Har du fått nån glukagon spruta?

    Förstår att de vill backa dina doser och jag vet precis hur motigt det känns när man vill ligga lågt men man måste väl lita på att de kan sin sak?! Och du ligger ju bokstavligt farligt lågt.

    Åhhh va härligt med RUL. Skönt att allt såg bra ut. :) Visst är det ofattbart o häftigt. Jag känner ganska mycket rörelser nu. På morgonen o kvällen har det varit rätt livat sista 4 dagarna. Det är en märklig känsla. :)

    Hmhn-förstår precis din panik känsla när det steg till 23. Har du pump eller pennor? Det är jätte frustrerande de där timmarna när man ska kalibrera sensorn o man är utan tycker jag. Jag lyckas alltid bli hög eller låg då. Inser hur värdefull den är då. Nog är det inte lätt för männen som står bredvid oss heller. Jag vet inte vad jag skulle göra utan min. Så skönt ibland när han tycker o tänker o förstår o försöker lugna när jag oroar mig när jag legat runt 9 i BS en stund vilket händer mig allt oftare nu. Vid ena läkarbesöket pratade läkaren till honom nästan o han lyssnade ordentligt för att sen kunna lugna mig hemma.

    Läskigt för dig o hamna i koma med en liten bebis oxå. Var du ensam hemma? Jag har förstått att man ska undvika att amma utan att ha snabba kolhydrater bredvid sig iaf. Men det är ju inte lätt att förutspå hur låg man ska bli.

  • Littlefriend

    Va härligt att du är nöjd med sensorn. Det är dexcom jag har oxå. Har provat en annan modell för nåt år sen men tycker inte den var lika tillförlitligt. Min läkare säger att dexcom är den bästa på marknaden. Innan jag blev gravid bytte jag sensor var 3:e vecka o tyckte ändå att den stämde riktigt bra vid kalibrering. Nu vill ssk att jag byter en gång i veckan under graviditeten så jag ska vara trygg med att den verkligen stämmer. Jag sätter kinesologtejp runt den som extra skydd då tejpen brukar kunna lossna annars. Allra helst när det är varmt ute.

    Förstår att din sambo är nöjd med sensorn. Han kan ju verkligen följa ditt BS på den även om du skulle sova.

    Det är verkligen jätte mysigt med rörelser. Känner mer o mer för varje dag nu. Är bara svårt att tro på det på nåt vis. Men idag kände min man en liten diffus rörelse mot sin hand oxå. :) Hon har varit jätte livlig vid ett par tillfällen idag. <3

    Häromdagen sparkades det som attan på min pod, slanglösa pumpen. Min ssk trodde väl inte det ska påverka barnet men risken finns ju att hon tillslut sparkar så kanylen flyttar sig. Ska nog börja sätta poddarna på armarna med jämna mellanrum nu. Det brukar funka riktigt bra. Och kanske på höften.

    Hur kändes det att berätta för chefen? Känner hon till din diabetes?

  • Littlefriend

    Åttiosju-stort Grattis! Njut av ditt underverk och berätta gärna hur allt gått när du har tid och ork. Ni som fått barn tidigare och du åttiosju har ni fått ha barnen på BB med er eller har de krävt sockerdropp på barnavdelning? Jag har förstått att de kommer börja ge ersättning på vårt sjukhus när barnet är 1 timme gammalt och sedan kolla blodsocker på den. Jag hoppas få amningen att fungera men vi får väl se.

    Lady2-du har nog helt rätt. Jag känner mig lite gladare och kan faktiskt njuta av graviditeten ibland åtminstone. Mycket tack vare alla rörelser. Igår kväll o natt blev jag låg gång på gång igen. Var ensam hemma och bröt ihop en kort stund av oro o förvirring. Det var annars ett par veckor sedan det hände. Har klarat mig med 1-2 låga värden per dag nu. Maten börjar gå bättre. Idag har jag bestämt mig för att försöka laga mat till stor del själv. Det har inte gått innan. Men jag saknar det.

    De informerade mig noga om risker för havandeskapsförgiftning vid inskrivning på spec Mvc. Men som du säger så ska det ju kunna upptäckas om de har koll. Jag har fortsatt lågt blodtryck. Nästa koll är på torsdag. Och på onsdag har jag ögon för andra gången under graviditeten.

    Förstår dig så väl lady2 med o berätta om diabetesen på jobbet. Jag har ju varit där själv. Mina förra två chefer visste inget men min nuvarande gör det o alla arbetskamrater jag har nu. Det är en lättnad jag inte trodde jag skulle bry mig om men faktiskt är det värt mycket.

    Dexcom har väl en fördröjning på 5-10 min eftersom den mäter i vävnadsvätska o inte blod. Jag tycker den är toppen för det mesta men dubbelkollar nästan alltid i fingret då jag är låg o särskilt om den visar lågt länge trots att jag ätit. Ibland kollar jag i fingret även före måltid för att vara säker på att dosera insulin rätt eftersom min pump räknar ut doser åt mig utifrån blodsockret. Så noga är jag inte om jag inte är gravid.

    Tycker ibland att den stämmer mindre bra första dygnet när den är ny. Innan man hunnit kalibrera mer än en gång.

  • Littlefriend

    Hej på er!

    Har inte varit inne här på en evighet nu.

    Men allt rullar nog på. Är i v 24 nu och det rör sig för fullt i magen. Allra helst när jag är låg.

    Jag har varit extremt trött och slut vissa dagar sista veckorna. Hade några dagar då jag tyckte det BS låg högt hela tiden men sen har det varit lågt igen. Blir så slut när jag inte kommer över 4,2 på typ 4 timmar. Inatt har jag dock haft rekyl o legat över 11 i flera timmar. Trist att se då man vaknar.

    Är sjukskriven resten av graviditeten nu. Känns skönt att veta. Hba1c senast var 41. Så det ska jag väl vara nöjd med antar jag.

    Härligt att höra Lady2 att du är så nöjd med sensorn. Det är ju meningen att den ska underlätta vardagen bara man accepterar den. Fosterrörelser kommer väl så småningom för dig. Det är ju individuellt när man börjar känna och kan påverkas av var moderkakan är. När jag var hos bm sist så sa hon att det var ganska tidigt som förstföderska att jag redan känner så otroligt mycket rörelser.

    Hmhm. Ät det du kan. Jag har träffat dietist två ggr hittills denna graviditet och senast var beskedet "bättre att äta snabba kolhydrater än att inte äta alls". Saltlakrits hjälpte mig ganska bra när jag mådde som värst illa. Fick lite energikick av det oxå.

  • Littlefriend

    Ja, lite lugnare känner jag mig nog när det blev klart med sjukskrivning. Bröt ihop häromdagen för jag var så trött o slut o förvirrad över blodsockret. Ena dagen tycker jag att det går på tok för högt efter mat och nästa dag är jag konstant låg. Det är ett heltidsjobb att hålla det i balans och jag skulle bara vilja slippa. En dag åtminstone. Eller några timmar iaf?! :(

    Har inte behövt höja basal doserna än som motsvarar långverkande insulin i pumpen. Men måltidsdoserna har jag ökat. Framförallt på förmiddagar. Dvs frukost och om det blir tidig lunch. Det är eftermiddagar jag främst ligger lågt och ibland kvällar och nätter.

    Jag litar inte 100 på sensorn. Men skulle inte klara mig utan den ändå. Hur ofta byter du? Innan jag blev gravid bytte jag var 3:e vecka. Nu byter jag en gång per vecka för att våga lita på den mer. Men ibland strular det. Allra helst när den är ny kan jag tycka. Larmar den för lågt dubbelkollar jag i fingret. Före måltid kollar jag ofta i fingret. Och även ibland vid högt då jag inte förstår varför. Hur satt den på dig då när den var så otroligt missvisande lady2? Kalibrerade du om den då och blev den i så fall bättre sen? 10 och 18 är lite väl stor felmarginal. Hör med din sköterska om det tycker jag om du inte vet med dig i efterhand att den satt tokigt. Tex väldigt blodigt när du tog bort den, eller att den var på väg o lossna eller når sånt.

    Imorse när jag vaknade visade den 4,8 och jag var nöjd. Skulle kalibrera den och hade då 6,9 i fingret. Inte riktigt lika nöjd längre. Men var låg inatt o då visade sensorn 3,1 och fingret 3,3 så då stämde den ju bra.

    Jag har min sensor på magen än så långe, ovanför navelhöjd, men går nog över till armen så småningom när magen blir spändare där uppe.

    Jag har inte fått göra nån extra koll på hjärtat. Nästa UL blir TUL i v 28. Håller med dig att det känns tryggt att det kollar upp allt men man blir ju nojig när man blir mer medveten om alla risker och funderar på varför de kollar allt.

  • Littlefriend

    Ja, det är fruktansvärt irriterande med denna sjukdom. Lättare att hantera som ogravid. Men glad och tacksam över att blir noga kontrollerad. Ska få tid för TUL om 3-4 veckor.

    Visst blir det mycket småätande. Jag har ännu inte gått upp i vikt men det är 3 veckor sen jag vägde mig nu på den våg jag följer. Alla visar ju lite olika så jag har valt en att följa som finns på Mvc. Får se nästa vecka nu. Har nog vänt en del. Magen växer för varje dag känns det som.

    Sköterskan förespråkar saft när jag är låg. Just för att det går fort. Men jag gillar inte riktigt det. Det skjuter i höjden så fort o sjunker igen efter ett tag. Jag är mer för mjölk eller oboy. Det beror lite på hur låg jag är och om det ser ut att sjunka mer. Tar ofta lite insulin fördelat under 30 min i pumpen om jag är rädd att överäta. Men allt beror oxå på hur med jag är i hjärnan. Står mig dock längre på mjölkprodukter tycker jag även om det inte stiger lika fort Ibland tar jag en banan om jag inte är super låg. Men tycker annars att det mesta är jobbigt att tugga då jag är låg. Dricker hellre nånting. Festis är ju bra o ha i väskan ändå när man inte är hemma. Balanserar jag kring 3,8-4,2 och vet att det är en stund till mat eller vettigt mellanmål tar jag ibland en liten godisbit. Typ en kola eller så om det finns tillgängligt. Men tycker det är svårt just när man ligger på gränsen. Igår kväll låg jag runt 4,3 i 3 timmar. Var ju jätte nöjd med det egentligen. Men det är stressande när man blir osäker om det ska sjunka mer närsomhelst. Tog en macka med insulin tillslut innan jag la mig. Legat som ett rakt streck kring 6,0 hela natten. Hade dock hellre haft 5,0 hela natten.

    Ja, sensorn ska gå jätte bra att ha på armen. Benet var det enda min sköterska tyckte jag skulle undvika. Googla dexcom arm o se bilder. Tur man har mannen som kan hjälpa till o sätta dit på knepiga ställen. :)

  • Littlefriend

    Hur gick UL igår? Hoppas allt såg bra ut o att du kunde njuta av att se den lilla. Visste ni kön? Jag har TUL om 2 veckor.

    Har försiktigt höjt mina doser nu. Märker stor skillnad på dagar då jag orkar ut o gå längre promenader. Då ligger blodsockret mycket lägre. Har aldrig märkt så stor skillnad på det tidigare. Men senaste hba1c var 38 så jag får väl vara glad ändå nu. Men vissa dagar är det nästan omöjligt att få ner det från 8-10. Igår kväll fick jag en extrem craving efter lindt créme brulé choklad. Kunde inte låta bli. Mannen fick åka o handla. Sen fick jag sota för det hela natten. Inte fått blodsockret under 9 fast flera extra doser när jag vaknat för o kissa. Låg ändå på 6 när jag gick o la mig så det kom flera timmar efteråt.

    Vet precis vad du menar lady2. Är oxå så trött på detta. Det är ett heltidsjobb att få värdena perfekta och det är långt ifrån kul. Till mig har de sagt att de förlöser mig runt v 38-39 så kanske 12 veckor kvar nu då som man har den lilla att tänka på som påverkas av allt man äter o gör.

  • Littlefriend

    Tiden rusar iväg. Var länge sen jag var här igen.

    Har varit på TUL nu o allt såg bra ut. Känns riktigt bra. Helt normal var tillväxten.

    Har höjt doserna med ca 30% nu o har tar totalt fler enheter per dygn än innan jag blev gravid. Reagerar så olika från dag till dag på mat men känner att jag är ganska resistent mot insulin ofta. Promenerar nästan varje dag i alla fall och det borde ju hjälpa lite. Är i v 29 nu o promenaderna är rätt jobbiga men skönt oxå. Men det spänner och trycker överallt. Kissar ju hur ofta som helst oxå. Stör ju nattsömnen ganska mycket men samtidigt skönt att vakna o kasta ett öga på sensorn. Tröttheten är extrem mellan varven. Orkar inte mycket extra om dagarna. Ibland känns det som ett maraton att bara hänga tvätt.

    Har handlat på mig en hel del babysaker. Det är så mysigt. Men samtidigt så otroligt overkligt. Vågar inte riktigt längta.

  • Littlefriend

    Jag är så dålig på o gå in här. Tiden springer iväg o det är nåt hela tiden.

    Jag är i vecka 35 nu. Kan inte riktigt förstå det. Har en livlig krabat i magen. Varit på vårt andra TUL som var inom normalgränsen. Känns riktigt bra. Men det är många kontroller nu. Ögonbotten, vanliga mvc, TUL och spec mvc med diabetesläkare och ssk. Men de är duktiga. Jag har ju oroat mig en del för att få högt blodtryck men det har legat fint. Har däremot en del sammandragningar vilket så klart är jätte jobbigt, de gör dessutom ont trots vila. Har varit på kontroll på förlossningen några gånger och bl.a. fått bricanyl för att det ska lugna sig.

    Roligt att det kommit hit fler gravida typ 1:or! Grattis till er!

    Är imponerad av dig Lady2 som fixat att jobba så länge. Jag har ju knappt jobbat alls på hela graviditeten.

  • Littlefriend

    Hej på er!

    Jag sitter nu här med en två veckor gammal bebis. Ett litet underverk. Eller litet. UL en vecka innan hon föddes visade +26% och jag tror vikten motsvarar mer än så. Trots allt slit och perfekt Hba1c så vägde min tös 3670g i v 36+1.

    Hon fick komma tidigare pga lågt blodsocker och sammandragningar.

    Nu försöker vi få vardagen att fungera hemma med miljoner amningar kombinerade med godis ätande.

    Det har varit en sjukt jobbig graviditet. Men hon är underbar!

    Ni har ett fantastiskt mål att nå tjejer. Kämpa på!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare