Inlägg från: Sigrid |Visa alla inlägg
  • Sigrid

    Tårttråden del 17

    Hej, jag är ny i den här tråden. Jag har varit inne och tittat på guiden, som finns länkad till i trådstarten, men har några frågor som jag inte hittade svar på där. Hoppas att någon kan hjälpa mig.

    Jag har några frågor om Sugerpaste:

    1. Hur länge klarar sig egengjord sugerpaste (ej fryst), jag tänkte följa receptet på bakalitenkaka-bloggen?

    2. Hur långt i förväg kan man göra sugerpaste-dekorationer? Klarar de sig en vecka, två veckor...? Hur förvarar ni figurer ni gjort?

    3. Hur långt i förväg kan man täcka en tårta med sugerpaste, om man spacklat tårtan med smörkräm eller oljat in pastan? Kan man göra tårtan klar ett dygn innan den ska serveras?

    4. Hur kavlar ni ut sugerpaste? Mjölar ni under eller använder florsocker eller oljar ni under? Vad är enklast?

    5. Om man vill smaksätta sockerpastan, har ni något tips på god smaksättning? 

    6. Hur länge klarar sig sugerpaste i frysen?

    Jag har aldrig gjort en egen dekorerad tårta tidigare, men tänkte ge det ett försök. Jag har säkert hundra frågor till när jag kommit igång, men börjar med dessa.

  • Sigrid

    Egensinnig och Smurfan 81: Tack för svaret angående mina frågor om sugerpaste.

  • Sigrid

    När ni gör en tårta med runda bottnar, hur får ni marsipanen eller sockerpastan att bli så slät? Kavlar man ut ex. marsipna och lägger på en tårta så blir det ju en liten "volang" läng sidorna (det blir mer marsipan längs sidorna än vad som behövs). Och tar man bort lite så borde det ju bli skarvar. Hur får man det att se ut som att marsipanen är gjuten på tårtan och inte hoplappad?

    Förstår ni hur jag menar?

  • Sigrid
    Smurfan 81 skrev 2010-03-07 22:02:13 följande:
    Först och främst ska man se till att ha en slät yta av grädden (eller smörkrämen) efter man spacklat. Sen får man ta en bit i taget! Först slätar man till uppepå, sen ner mot sidorna och så får man dra lite i SP'n hela tiden så att det hamnar rätt. Enda sättet att lära sig är öva öva öva! Här är en film på hur man täcker en fyrkantig tårta:
    " target="_blank">

    Hinner tyvärr inte leta efter en rund ju stnu (denna hade jag sparad) men sök runt lite på YouTube så hittar du säkert en video för runda tårtor också!
    Vilken bra länk, tack så mycket!
  • Sigrid
    Fru Hennerdal skrev 2010-03-07 22:02:47 följande:
    Om locket är för litet händer det som du beskriver. Kavlar man däremot ut ett större lock kan man sedan dra lite i det så att det elastiskt följer tårtan. Jag brukar sedan ha en kant utanför tårtan som är ca 5-9cm bred, bara att skära bort.
    Tack, det ska jag tänka på.
  • Sigrid
    linn78 skrev 2010-03-08 09:46:10 följande:
    jag har inte ens börjat men redan bekymmer:( Ska göra egen sp enligt recept i jfl`s blogg, jag har gjort denna en gång innan och den blev superbra MEN jag har glömt hur jag gjorde!! Det står att man ska ha 1 msk gelatin och då måste dom ju mena gelatin i pulver eller hur?? Och jag har bara blad hemma. Jag hade blad i sist också men hur ska jag göra?? lös gele är 5-6 blad/halvliter vätska och fast 8-9 blad. Ska jag lägga blad i blöt och sen mäta upp 1 msk av mjuka blad?? Någon som vet?? Fanken så dumt att jag inte skrev upp sist hur jag gjorde...
    Jag gör sp just nu och har gelatinpulvret framför mig. Där står det att:
    1 tsk = 5 ml gelatinpulver motsvarar 2 blad gelatin

    Om du ska ha 1 msk (=15 ml) så får du ta 3 blad gelatin.
  • Sigrid

    linn78: Nej men nu räknade jag helt fel. Du ska ha 6 blad gelatin förståss (inte 3 blad).

  • Sigrid

    Vilken storlek på rosutstickare skulle ni rekommendera?

    Det är den här formen jag funderar på men jag vet inte vilken storlek jag bör köpa:
    http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=1165
    Den här i länken ovan är 3,5 cm (antar att det är diametern på måttet? nån som vet?), men det finns upp till 9 cm.

    Ni som har dessa, vilken storlek skulle ni rekommendera?

  • Sigrid
    Egensinnig skrev 2010-03-08 12:00:56 följande:
    Jag ahr alla storlekarna Använder dem dock inte till rosor utan som "fantsiblommor" Tycker du ska ta ngn av mellanstorlekarna - 3,5 cm blir väldigt liten ros av tycker jag i alla fall. Och 9 cm för stor
    Tack! Då satsar jag kanske på 5 cm till att börja med.
Svar på tråden Tårttråden del 17