Inlägg från: Egensinnig |Visa alla inlägg
  • Egensinnig

    Tårttråden del 17

    Lioness skrev 2010-07-16 12:23:09 följande:
    Hej, jag har fått en fråga som jag inte riktigt kan svara på, någon som kan hjälpa mig?

    "Någon som vet vad som är fel om marsankrämen i butterkaka och solbullar jäser efter någon dag och smakar alkohol? Det är snabbmarsankräm som använts, måste man göra egen eller kan man lösa det på annat sätt?
    Kan man röra Atamon eller Natriumbensonat för att förhindra jäsningen? Eller måsta man äta upp alla bullar på en gång?"

    Hoppas på hjälp, kram Karin
     
    Vaniljkräm med ägg och mjölk ska inte förvaras i rumstemp. Gissar att det beror på det. Jag hade fryst in det som inte skule ätas omedelbart. Alternativt förvara i kyl men frys är att föredra smakmässigt.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    kajsad skrev 2010-07-16 11:39:53 följande:
    Tänkte bara posta ett kanonrecept när ni nu pratar hallonfyllning! Jag gjorde den när jag gjorde macarons (som för övrigt totalt misslyckades) men hallonkrämen var bara såååå god och perfekt konsistens för att fylla en tårta!

    125 g vit choklad

    50 g färska eller frysta tinade hallon

    2 msk vispgrädde

    Hacka chokladen. Purea hallonen med stavmixer. Koka upp hallon och grädde. Ta kastrullen från plattan. Rör ner chokladen och blanda tills den smält. Ställ kallt ca 1 timme tills krämen har tjocknat. Nu var denna till typ 30 macarons så man får ju öka på mängden för att det ska räcka till att fylla ett lager. Men som sagt, den var ljuvligt god och så himla lätt. En variant till rårörda hallon.


     
    Konstigt - jag gjorde också den fyllningen till macarons och tyckte inte alls den var god. Tyckte den blev toksöt o inte smakade hallon. Ändå tog jag nog 75 gr hallon. Hmmm, kanske ska testa med mer vispgrädde i? Typ vittchokladfluff med hallon i?
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Carolina1979 skrev 2010-07-16 17:07:15 följande:
    Hur lång tid tar det för små flowerpasteblommor att stelna?

    om man ska färga in ballinas flowerpaste, hur mycket pastafärg ska man använda till en paket då?
    Om du kavlat tunnt så är de torra på en timme el så.
    Finns ingen generell dos för att färga då olika färger är olika starka/koncentrerade - men börja med att doppa en tandpetare i färgen och knåda in den mängden i massan. Sen får man ta mer o mer i omgångar tills man blir nöjd. Tycker man det blir väldigt svagt kan man ta baksidan av en tsk o doppa istället så får man med lite mer pasta i varje dos
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    guppyn skrev 2010-07-17 16:36:20 följande:
    salsajenny: ok, bra då slipper det bli stressigt imorgon.
    Köpte dr oetkers jordgubbsfyllning men den smakar inte gott alls så nu har jag köpt jordgubbar, grädde och marsan men ingen har skrivit vilka mängder man ska använda för att det ska bli bra. Är det bara att blanda i marsan med mosade bär tillsdet blir "marsankrämsaktigt" eller? Obestämd
    Japp bara blnda till en stabbig kräm och sedan i m vispad grädde. Funkar m både lite o mycket grädde så det är inte så känsligt
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    3tjejer skrev 2010-07-17 18:08:36 följande:
    Låter jättegott! Har du ett bra recept på rabarbermousse?
    Någon som har gjort flädermousse? Något bra recept? Är det gott?
    Jag kör på dettarecept o använder sedan alla sorters koncentrerad saft el juice - det mesta funkar faktiskt!
    Har fått receptet av ngn i tråden här då med äpplejuice o kanle som smaksättare.

    3 dl grädde
    3 msk socker
    4 msk koncentrerad juice( jag tar 6 msk)
    2 äggvitor

    Vispa äggvitor hårt.
    Vispa grädde till hälften och tillsätt socker, juice. Fortsätt vispa grädden hård. Vänd försiktigt ner äggvitan i gräddblandningen. Låt stå i kyl i 2 timmar. Om du vill ha den tjockare så ta lite marsanpulver
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Moonlight83 skrev 2010-07-17 21:16:12 följande:
    Har gjort en jordgubbsmousse enligt detta recept
    1liter jordgubbar,1 äggvita,1dl socker,3tsk pressad citron ,1,5dl grädde.4 blad gelatin.

    Efter 2,5 timmar i kyl är den fortfarande lös.Vad kan jag ha i för att göra den tjockare? Hårt vispad grädde eller finns det något annat ni brukar köra med?
    Snabbmarsanpulver eller så löser du upp mer gelatin o blandar i.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    strommis skrev 2010-07-20 10:27:49 följande:
    sigrid till hur mycket räcker det receptet? låter riktigt gott.
    Blir lagom till en tårta. Går bra att smaksätta med lite essence också. jag tar i lite florsocker med tills konsistensen blir bra att spackla med.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    sommarpar skrev 2010-07-20 17:46:47 följande:
    hej tjejer!
    jag har precis fått intresset att baka tårtor och fick idag frågan om att göra tårtor tills dagen efter min brors bröllop (fika med presentöppning för släkt o vänner)

    hon älskar hallon så ett lager i tårtorna blir hallonmousse, vad passar med detta? läste ngnstans om geishafluff o tyckte det lät gott, men tror ni att det blir bra?

    tidigare har jag haft smörkräm (kond. mjölk o smör) runt tårtorna men tycker det e  så "smörigt" vad kan man ha ist?

    eftersom de gifter sig på lördagen o vi ska äta tårtorna på söndagen så måste jag göra tårtan på fredagen, hinner tårtan kännas gammal eller blir den mest saftig o go?

    om ni har fler tips så e det kanon! blir ju lite nervöst när bakkonsten "sätt på prov" i sånna här viktiga sammanhang...
    Hallon o geisha låter som en bra kombo - annars mjölk choklad, vit choklad, citron el glasscreme.
    Tycker du ska spackla med någons lags smörkräm om de ska stå 2 dygn. Det blir stabilare för SP:n och fungerar mer konserverande för innehållet än tex grädde. Prova den kräm som vi nämner ovan med cream cheese, vit choklad o smör. Den är itne så smörig o lätt o bra att jobba m.
    Smak-/hållbarhetsmässigt är 2 dar inget problem. Tårtan kommer vara saftig och god efter 2 dagar bara. Man brukar säga att öppnad grädde kan ätas i 4 dar utan problem.

    Se till att förvara dem i kyl utan lock så luften kan cirkulera runt. Inget starkt luktande som vitlök el dyl i kylen för då tar de smak av det.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    3 hjärtan skrev 2010-07-20 20:58:26 följande:

    Använder ni "finchoklad" till smörkrämen eller vit block? Jag är inget fan av smörkräm heller, men det där låter gott.


    Jag använder Fazer el Odense - de som finns vid bakgrejerna i mataffären.
    3 hjärtan skrev 2010-07-20 21:01:10 följande:
    En till fråga. Jag har varit på jakt efter en fjärilsform länge, typ som den Sigrid har (såg i bildtråden). tårtdecor har inte nån vad jag sett...
    Tycker Patchwork cutters är fina och även PME Plunger cutters ( PME är superlätta att anävnda - Patchwork lite meckigare:

    http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=2709
    http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=648

    Här har jag använt patchwork
    http://cakecentral.com/modules.php?name=gallery&file=displayimage&pid=1484278

    Och här PME:
    http://www.familjeliv.se/hem/egensinnig/gallery/php6z1fem.jpg
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Längtandsfull skrev 2010-07-24 17:50:05 följande:
    Tack för tipsen. skall kolla om det finns något vaniljpulver på ica. Annars så får det bli vaniljsocker denna gången så får jag köpa hem vaniljpulver.
    Dr Oetkers flytande vaniljessens är riktigt god med - finns på bakhyllan
    Matilda, Matilda........
Svar på tråden Tårttråden del 17