Inlägg från: Egensinnig |Visa alla inlägg
  • Egensinnig

    Tårttråden del 17

    mipsan skrev 2010-10-02 23:28:21 följande:
    Tänkte beställa terra cotta pastafärg men såg att den inte är ätbar inom EU men i USA... Tänkte täcka en tårta med den färgen. Vågar man det eller ska jag försöka blanda andra färger och försöka få terra cottafärg??
    Ganska lätt att blanda själv - vad har du för färger hemma?
    Jag testar mig alltid fram - hade nog tagit lite orange som bas o sen en dutt rött och en dutt brunt
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig

    Ingen tårta denna helgen men 132 cupcakes till ett bröllop Glömde dock till mitt stora förtret att ta kort! Händer allt oftare nu förtiden.....Hoppas det dyker upp något kort som någon annan tagit
    Men idag blir det tårtfix - ska göra en uggletårta till min chef som fyllt 60 - han är fågelskådare och klok som en uggla så det borde passa. Tänkte ta chokladbottnar, mjölkchokladfluff och chocolate fudge frosting. Blir det gott med lite hallon i också tror ni?


    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Bambusa skrev 2010-10-06 23:31:14 följande:
    jag var och fick en tårtkartong med lock idag, ganska stor, men lär göra en egen platta nån som har tips? den ska va fyrkantig.. kartong känns alldeles för ostabilt.. vill inte ha en vanlig plåt eller bricka.. ska till säter och hedemora imorgon, men de är ju små ställen så ja förväntar mig inte en butik som har nån bra lösning på mitt problem.. tårtorna ska läggas ihop på fredag..
    Jag brukar ta stadig kartong - en tom BiB, flyttlåda, pizzakartong el vad jag har till hands och klä den med fint omslagspapper och sedan plastfolie - tejpa tajt på undersidan.
    Till lite tyngre tårtor har jag frigolitskivor som jag köper på byggvaruhus för ca 12 kr - räcker till 3-4 rundlar el fyrkanter. Limmar kartong på båda sidorna om frigoliten med hobbylim. Låter ligga i press med ngt tungt över - gärna till nästa dag. På med papper och fint sidenband runt kanten.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Atamon skrev 2010-10-04 22:07:45 följande:
    Så det är du som är "uppfinnaren"? jag hittade receptet i en blogg    jo, det är ett bra tips med marsanpulver det är bara det att jag inte tycker att det är gott. Jag använder aldrig marsanpulver, när jag gör vanliga tårtor så gör jag alltid francipankräm. Men man är ju själv sin värsta kritiker, alla andra tyckte att det var gott. Men jag har full förståelse över att det till bröllop måste vara stabilare
    Det är i varje fall väldigt roligt att baka "sånt här". Synd att det knappt är någon i ens närhet som äter tårtor och slisk... 
    Ja det kan ju vara fler som uppfunnit samma gegga iofs
    Sedan kan man ju alltid fixa konsistensen med gelatin
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Tingeling85 skrev 2010-10-09 09:14:25 följande:
    Jag gjorde after eightfluff igår som skar sig så nu har man en massa päronmousse över i kylen..
    två bröllopstårtor ska bli klara idag iaf, dom har fått safta till sig under natten så idag börjar det roliga, att dekorera dom!
    Du kan ju göra en Ekströms chokladmousse och blanda i hackad after eight som nödlösning kanske? Eller en chocolate fudge frosting och blanda det i?

    Min mjölkchokladfluff skar sig igår så jag fick rusa till affären o köpa chokladmousse som nödlösning. Första gången det hände - undra varför?
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Zelmilainen skrev 2010-10-09 10:32:10 följande:
    hur kan den skära sig? dum fråga kanske...
    Vet inet hur Tingelings blev men när jag vispade min fluff och tänkte nu är den lagom tjock blev den helt plötsligt grynig och vätskan separerade sig från fettet såg det ut som. Helt oanvändbar
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Zelmilainen skrev 2010-10-09 12:50:54 följande:
    mysko. hur länge hade din stått kall då?
    6 timmar. Har ju gjort fluff hundratals gånger men har aldrig hänt förut
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    SweetNilam skrev 2010-10-09 14:55:39 följande:
    Har någon här kanderat blommor/blomblad?

    Funderar på det till en 50 årstårta nästa helg. Ett foto kommer vara i mitten, men vill ha något snyggt och stilrent runt. Kom då på kanderade rosblad.

    Vart kan man få tag på bra rosor till detta, rosor som inte är besprutade och som är ätbara.

    Någon som vet?

    Tack! 
    Jag brukar kandera rosenblad, rosenknoppar och violer.
    Doppa el pensla med vispad äggvita och sedan i florsocker el strösocker beroende på vilekn effekt man vill ha. Låt torka i rumstemp ett par dar.
    Be en florist beställa hem obesprutade blommor. Brukar man kunna få nästa dag
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Cachou skrev 2010-10-09 18:40:59 följande:
    Hej, jag har en liten annorlunda frâga. Det är sâ att jag skall gifta mig i Sthlm i sommar och dâ jag gifter mig med en fransman, vill han ha en sk piece montée med "choux" som de har istället för bröllopstârtan. Och nu undrar jag om nâgon av er vet var vi kan lyckas hitta ett konditori i Sthlms-trakten som gör dessa kreationer. Eftersom jag bor i Paris sâ har kag ingen möjlighet att gâ runt och frâga personligen. Men nâgon av er kanske vet?

    Här är en länk där ni kan se vad det är för nâgot som jag pratar om, jag har ingen aninng om vad det heter pâ svenska, kanske ni vet? Dâ har jag iaf ngt att börja med dâ jag ringer runt till stockholmskonditorier . album.aufeminin.com/album/see_44341/Pieces-mo...#p6

    Jag vill ocksâ bara säga att ni gör sâ otroligt vackra târtor, jag har lagt er bildtrâd till mina favoriter, även om jag inte bakar själv...
    Finns ngt som heter Petite France som kanske kan vara värt att kolla upp http://www.petitefrance.se/
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Pigelinen skrev 2010-10-15 09:48:30 följande:
    hum... har letat och letat men hittar itne receptet på en marängbotten som jag har hittat här på FL tidigare. Någon som har en länk el ett ananat bra recept på en marängbotten som torkar och blir bra att pensla med vit choklad... Ska ha den som understa botten i en tårta.
    Jag brukar ta receptet till Pavlova - en seg, supergod och hållbar botten. 2,5 g receptet till långpanna
    http://www.tasteline.com/recept/Pavlova
    Går bra med vanlig vinäger också så länge den är ljus
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Dipsy skrev 2010-10-16 03:54:29 följande:
    prövar frågan igen...

    tänkte göra en dop tårta och jag har tidigare använt egen gjord mmf då man inte behöver fodra på något sätt men den kan vara aningen svår jobbad...hittade dock ett annat recept som jag tänkte pröva...sockerpasta med gelatin och glycerol,nu till min fråga...behöver man fodra på något sätt så den inte smälter eller klarar den kontakt med grädde???

    och vad tycker ni att man behöver i verktygsväg för att lyckas med en snygg tårta något som ni absolut inte vill vara utan?
    Som jag förstått det behöver man inte fodra om massan innehåller gelatin. Dock är det ingen garanti mot syrliga fyllningar som bryter ner/fräter sockerpastan. Men då kan man göra en ring av grädde el annan fyllning runt kanten och lägga det syrliga innanför så får man en barriär.

    Jag kan inte leva utan min vinyl som jag kavlar ut på, pizzasärare, 2 smoothers och kavel.
    Till dekoration använder jag utstickare - blommor, cirklar, bokstäver, kantdekorationer. Sedan är ju pastafärger nästan ett måste, man kommre långt m basfärgerna men jag har nog smalat på mig en 30 st nu - för att det är kul och enkelt!
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig

    mipsan: Nyckelpigan gjorde jag i en rund plastskål. Lägger i en botten och lägger i fyllning, botten, fyllning så slutnivån blir jämn. Klädde skålen med plastfolie först. Sedan spacklade jag och täckte m SP och tryckte mittlinjen med skaftet av en barnmatssked.
    Huvudet är gjort av RKT ( rice krispies treat) och sedan täckt med SP. Jag tryckte ner RKT: i locket till min elektriska kaffekvarn Då fick den en rund form.


    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Moonlight83 skrev 2010-11-12 00:00:21 följande:
    Vad skulle ni spontant använda i lager två då lager ett i tårtan innegåller passionsmousse? Gärna om ni testat kombon tidigare då denna fyllning ska vara till en bröllopstårta.
    Hallon och vit choklad hade jag med passion i min senaste bröllopstårta. Mycket uppskattat!
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    gullunge1 skrev 2011-03-03 06:15:33 följande:
    Låter bra :) Har ni några tips på 3 olika fyllningar till en tårta? Vad som passar bra ihop? Hm, går det inte att svara på citat när man är inne på mobilen, nån som vet? ;)
    Kokos, lime och mango i 3 olika mousse blir fantastiskt gott!
  • Egensinnig
    Honey1982 skrev 2011-07-27 09:09:50 följande:
    Är det nån som har tips på pasta/pulverfärger som är riktigt knalliga, nästan neoniga?

    Absolut bästa är Americolor. Vet ingen som säljer det i Sverige och jag har köpt mina på ebay.com
    De har en serie som heter Elecric och det blir riktigt knalliga och klara färger. De kommer i små plastflaskor so¨å man kan klämma ut en droppe i taget och de är otroligt dryga. 

    Fast nu googlad ejag och hittade denna svenska webshop http://www.bskafferi.se/sv/farger/pastafarg/americolor/

    De är helt outstanding!   
  • Egensinnig
    Lenilus skrev 2011-07-31 20:31:33 följande:
    Heej! Välkommen tillbaka! :) Jag kommer definitivt ihåg dig!

    Jag har också pausat ett tag, men kör på i lagom takt nu. Vet hur det är att tappa sugen.

    Hej L!

    Tack vännen!

    Jo lite tårtlust har allt kommit tillbaka men det blir mest virkning just nu

    Ser att dina tårtkonstverk är lika fantastiska som alltid!     
  • Egensinnig

    Sigrid - jag vispar bara snabbt ihop smeten innan jag vänder ner mjöl o bakpulver och vispar sedan ca 60 sek efter det och det funkar bra.Precis som ni är inne på verkar smeten bli känslig om man pumpat in för mycket luft i den helt enkelt. Har man ett bra recept så reser den sig bra trots att man iten tokvispat ägg o socker. Ett annat alternativ är att använda en flower nail i mitten så kakan bakar även inifrån och out - då hinner den oftast inte kollapsa i mitten http://cakecentral.com/articles/651/cake-baking-flower-nail-method-tutorial


  • Egensinnig
    Sigrid skrev 2011-08-02 12:42:36 följande:
    Tack för alla svar angående hopsjunken tårtbotten. Jag bakar en ny nu med lite ändringar, få se hur det går.Har du något bra recept på tårtbotten?

    Kul att det gick bra!
    Jag kör det gamla hederliga "Monnies bottnar" , samma som stod på potatismjölpaketet förr. Och så modifierar jag med kakao, smör, essenser  mm för att göra olika varianter.
Svar på tråden Tårttråden del 17