Inlägg från: Egensinnig |Visa alla inlägg
  • Egensinnig

    Tårttråden del 17

    BiBiMueMue skrev 2010-08-13 19:59:13 följande:
    Hej,

    nu tänker jag verkligen göra min första tårta denna helg och har en fråga innan jag sätter i gång med mina fyllningar sen baka tårtbottenSkrattande. Jag undrar om man skall slänga eller spara spadet vid tining av hallon? Alltså, innan man mixar den, så att säga.

    Tackar för svar!
    Vad ska du göra för fyllning? Jag använder alltid spadet också - massa smak i det inbillar jag mig Blir det för löst kan man alltid stabilisera m lite snabbmarsanpulver
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    BiBiMueMue skrev 2010-08-13 21:06:19 följande:
    Tänkte göra hallonmousse fyllning som finns på jfls blogg. Den med gelatin och äggvitor i. Nu har jag tinat det ute och ej i kylen som det står i förpackningen. Hinner nog inte låta det tinna mer, kan jag köra det i mikron, tror ni?
    Frysta importerade hallon ska man alltid koka upp egentligen för de kan innehålla vinterkräksjukesmitta. Men är det svenska hallon behövs d inte.
    Men jag har gjort det receptet säkert 20 gånger o jag använder all vätska - så du behöver itne sila av. Och det går bra att tina i rumstemp el micro.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    BiBiMueMue skrev 2010-08-13 21:35:56 följande:
    men skall jag bara slänga in det i kastrullen nu då? sen låta det svala innan jag mixar,? Tack för upplysningen!
    Japp helt rätt!
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    BiBiMueMue skrev 2010-08-13 21:47:28 följande:
    Förresten, häller du i mer grädde eftersom det blir mer vätska  eller dethar ingen betydelse?
    Receptet är ju beräknad på en viss mängd hallon inkl vätska så följ bara receptet.

    Tyvärr itne min tårta! Men jättefin tycker jag med!
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    MissMurrig skrev 2010-08-15 01:53:59 följande:
    Fick ett MMS nyss med en bild på när brudparet skär i min tårta, och jag får kommentaren "Utsökt tårta, riktigt go. Det gjorde du bra" ... Då blir man glad. Kanske extra glad för att jag tagit mig ett parr glas också. God natt!
    Visst är det kul när man får respons? man undrar ju alltid vad det tycker o tänker. Grattis till lyckad tårtaSkål
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Lejån skrev 2010-08-14 21:55:58 följande:
    Har fått beställning på en "prinsess-tårta" av min dotter, och har sett många fina tårtor med prinsesskronor på men hur sjutton gör man en sån?
    Jag använder en kantutstickare och skär ut en kantdekoration. Sätter sedan den runt en hushållspappersrulle klädd m plastfolie el dyl Och limmar skarven. Formar topparna lite så de står ut och limmar på en sockerpärla på varje topp. Pensla m lite lyster. Lättast att göra i gumpaste el sp/gp 50/50
    Zelmilainen skrev 2010-08-14 22:00:48 följande:
    jag vill så gärna göra en tårta, men man kan ju inte bara göra det "sådär" utan anledning... vill testa med sp och dekorationer vilket jag aldrig gjort innan...
    Gör som jag - klä en glasskål el något annat cylindriskt med sp och dekorera! Eller gör en liten 12-15 cm tårta. Jag gjorde ofta tårta utan anöedning i början - bra sätt att testa nya tekniker och lära sig inför "riktiga" tårtor
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    BiBiMueMue skrev 2010-08-14 13:34:41 följande:
    Vet ni vad som hände med min hallonmoussen? Den sköärde sig , eftersom jag inte hade vispat äggvitan till hårt skum. Det stod i receptet att man skulle vispa till skum men ej hur länge/mycket. Sen när jag skulle vända ner skummet så fanns det vätska kvar från vitan. Jag undrar nu om man kan vispa grädden och skummet först och låta det stå under tiden man tar hand om de andra ingredienserna?
    Tur, för jag vände med en slev men min tårta ble inte högre än formen och jag hade med krage i. Har det att göra för att jag vände den mer än 15 sek efter att bakpulveret hälldes i?

    Jag vill spacka med grädde under min mmf och hittar inte receptet för hur mycket jag skall använda. Ni som kör med grädde, hur mycket tar ni till 1 ca 24 form? Någon hade  en knisudd med salt i, var det inte så? Har för många länkar som är helt oorganiserad..hihi..

    Tackar för svar!
    Äggvita ska man vispa tills man kan vända bunen upp och ner utan att det rinner ut.
    Och man kan vispa i förväg.

    Om kakan inte blev hög så hade du kanske för lite smet? Jag gör som lenilus och kör på med elvispen och får alltid höga fina bottnar. Viktigt också att vispa ägg och socker riktigt fluffigt.

    Har aldrig hört att man ska ha salt i!!!! Däremot en knivsupp bakpulver el lite marsanpulver. Jag beräknar 3 dl färdig mängd till spackel.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Lejån skrev 2010-08-18 05:49:07 följande:
    Behöver man ha lim för att göra en ros eller ska man få bladen att fästa iallafall?

    Min bara föll i bitar... *grr* Vad har jag gjort för fel då?
    Du kan använda vatten el äggvita som lim, men ta bara liite, ananrs glider bitarna omkring istället
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Lejån skrev 2010-08-19 22:13:05 följande:

    Nu har jag fjärilsproblem igen!


    Fick tag på "utstickare"eller vad jag ska kalla den... men hur sjutton får jag loss fjärilen från "formen"?? Om jag använder majsstärkelse på pastan så blir det ju inget mönster på fjärilen...


     


     


    Vad är det för utstickare? Är det Patchworks?
    Man kan också smörja med kokosfett för att det ska lossa - istället för maizena då alltså
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    carro 81 skrev 2010-08-20 17:24:37 följande:
    Jag har en dum fråga till...eller två blir det visst. När man gör dumlefluff, kan man göra dubbel sats direkt eller är det bättre att göra en sats i taget?
    Sedan har jag grön färdigfärgad marsipan, kan jag få den i en mörkare grön nyans på något sätt? Jag har inte grön pastafärg, bara röd, blå, brun och gul. Mörkblå och rosa färdigfärgad marsipan men det lär ju inte hjälpa. Såg nu att jag hade grön hushållsfärg, funkar det att blanda i eller blir marsipanen för kladdig då?
    Ta gul och blå pastafärg= grönt. Ta lite i taget med en tandpetare

    Går jättebra att göra dubbel sats - jag tar dock inte all grädden utan försmälter lite i micron och sedan kanske 4 dl grädde. Blandar i resten av grädden när allt är smält.
    Matilda, Matilda........
Svar på tråden Tårttråden del 17