• llhanna

    Norgetråden del 4

    Hallå nu var det ett tag sedan jag skrev hur är det med alla?
    Jag börjar bli väldigt trött på vintern nu här snöade det senast inatt.
    Har börjat sakna sverige ganska mycket den sista tiden men i början av april ska delar av min familj komma hit på besök så det ska bli super mysigt.

  • llhanna

    Jag har precis fått veta tillbaka mina papper om kontantstötte det tog ungefär 5-6 veckor trots att dem sa max 4 men vi har bestämt att jag ska vara hemma ett tag till Med Ailinn hon blev 1 den 1 mars och jag tycker inte att hon verkar redo för dagis riktigt än.
    Fick även veta att om min dotter hade blivit född 10 timmar tidigare hade vi fått penar nu i mars men eftersom hon är född den 1 mars får vi penar först i april.

  • llhanna

    Jag har fött på st. Olav jag tyckte det var super bra fick en svensk barnmorska och hon var helt fantastisk. Efteråt fick jag bo på hotellet och även där trivdes jag jätte bra.
    Var även med när min sambos syster födde där för 2 månader sen och hon tyckte oxå att dem var super duktiga och trevliga.
    Jag har bara positiva saker att säga om dem.

  • llhanna
    Janiem skrev 2010-04-09 20:55:40 följande:
    Hej! Nu är ju jag tillbaka i Umeå, men vi bodde på Bakklandet i Trondheim och trivdes så bra i området så maken har en mindre lägenhet där nu och pendlar. Singsaker skole är toppen dessutom. Skönt att höra att St. Olav är bra, vi funderar på en 4:e i framtiden, men lite orolig att föda i Norge,  särskilt då jag har svårt att förstå vad någon säger. Alla mina är födda i Umeå och det känns som jag kan stället utan och innan nu, och det är skönt, tryggt. Min minsting fyllde 1 år i måndags, och vi firade prickigt hemma - jo, vi var 3st med vattkoppor (även jag)
    När jag kom in på förlossningen och dem hörde att jag pratade svenska så fick jag en svensk barnmorska just för att det skulle vara enklare för mig att förstå, dem berätta även att det jobbat väldigt många svenskar där så man kan säkert bara fråga om det finns någon som pratar svenska där om man inte förstår.

    Jag har inga problem med att förstå norska men jag tyckte ändå att tanken var väldigt snäll.
  • llhanna

    Imorn är tanken att jag och Ailinn ska åka till sverige i 2 veckor, vi hoppas bara på att vårat flyg ska gå som planerat.

  • llhanna
    JJ 75 skrev 2010-06-15 21:27:32 följande:
    Hej - tittar förbi då och då, men nu länge sedan jag skrev ngt,

    Vet inte om ngn av er minns mig, har pendlande sambo som jobbar i Trondheim (Stjördal om vi är exakta) och vi har två små tjejer, tre år respektive 16 månader. Jag är fortfarande föräldraledig och har haft möjligheten att följa med vissa perioder till Norge. Nu närmar det sig igen, fyra veckor "semester" när mannen jobbar.

    Inser att jag måste planera dagarna nu när båda tjejerna ställer större krav än bara mat och sömn... Ni i Trd-området - förslag på enkla utflykter emottages tacksamt! Hur fungerar det annars i Norge - finns det "öppna förskolor" eller motsvarnade mötesplatser där det finns andra barn att leka med? Alla tips tas emot med stora tack!

    Hoppas annars ni alla mår bra och att det blir mycket sol framöver!
    Det finns ganska många öpnna förskolor här jag gick in på trondheims hemsida och där stod det var dem låg och vad dem har att erbjuda, en del är gratis och andra kostar att gå till.
  • llhanna
    Kring Kristianstens festing finns det stora grönområden att leka på.

    Vitensentret är ett jätteroligt museum där barnen får ta och pröva allt. Beroende på hur din 3-åring är så kan det kanske passa. Min 4-åring bara älskar det!

    Sverreborg folkemuseum har jag hört ska vara bra. www.sverresborg.no/barn_og_ungdom/

    Voll gård på Moholt är jättefint om man gillar att titta på djur. Man kan bara svänga förbi och titta, men vissa söndagar har de även Åpen gård med café, hästridning osv.  www.vollgard.no/voll/

    Säg bara till om du vill ha fler tips och vilken typ av tips!
    Har vart på voll gård med Ailinn (15månader) och hon älskar det,  dit kommer vi absoluta gå igen väntar bara på lite finare väder.

    Sverresborg är även det super kul dem har ju även öppen förskola den är sommarstängd just nu men annars är den väldigt trevlig.
  • llhanna
    Neatuff skrev 2010-11-22 13:21:32 följande:
    Hej! 
    Träffade min sambo för 8 år sedan. Han är norrman men har bott i sverige i 20 år. Vi åkte till Norge för att jobba stenhårt i hans familjs firma. Det visade sig att jag var gravid när vi kom hit. Men det var för sent att vända om, jobbade massa så länge jag orkade men nu har vi fått en underbar tös och jag är mammaledig.
    Vi bor i hans föräldrars uthus på ca 25m2 och jag vet inte riktigt vad jag ska göra av mig själv. Detta land och denna stad (Tönsberg) är helt nytt för mig och vi känner ingen utanför hans familj. Han jobbar jämt, är ledig en dag i veckan då vi försöker hinna med gemensam träning och städning. Resten av tiden är jag ensam med bebis, hund och katt.

    Saknar mina vänner och min familj förfärligt. Vi lämnade hela vårt liv (underbart boende, jobb & vänner) och jag är så olycklig här! Jag är lycklig över vårt underbara barn, men mår så dåligt över vår situation. Är så ensam, står inte ut med att bara träffa hans familj (som är snälla men är helt olika oss, politiskt, religiöst, osv osv) och bo i detta minimal hus i denna okända by! Hade vi jobbat såmycket som planerat hade det inte varit några problem att bo såhär, men nu sitter jag här dagarna i ända med min lilla bebis. Jag har inget körkort heller, planerade att ta det innan barnen kom men tösen kom ju helt oplanerat.

    Funderar på att åka hem, men vill inte lämna min sambo som jag älskar. Försöker hitta meningsfulla aktiviteter här, men hittar ingenting att göra i Tönsberg. Någon som har något tips eller är i liknande situation? Jag vill så gärna att mammaledigheten ska vara en lycklig tid för mig och lilltjejen men jag blir alltmer deprimerad....
    Länge sen jag skrev men jag kände precis lika dant.
    har en dotter som snart är 2 år och flyttade till norge några få månader innan hon föddes, och vi bor tillochmed i samma hus som hans föräldrar. I början av min mammaledighet hade jag super tråkigt och kände inget och visste inte vart jag skulle ta vägen men sen en dag bestämde jag mig för att göra något åt saken, jag började googla efter aktiviteter som passade med små barn och hittade massa öppnaförskolor så vi gick till olika sånna nästan var dag för att lära känna olika människor.
    Andra aktiviteter vi gjorde var att gå på babysim, eller så badade bara vi, vet inte hur gammal ditt barn e men vi gick på babykino, lekland och sen finns det även norska sidor som e som familjeliv där folk tar kontakt med varandra och ordnar träffar med folk som bor nära varandra.
    Så om du letar så kasnke du kan hitta något som passar er.
  • llhanna
    Neatuff skrev 2010-11-25 12:24:22 följande:
    Hej Ihanna! Tack för ditt svar! Det känns så skönt att höra att någon annan varit i en liknande situation och lyckats ta sig igenom den på ett bra sätt! Jag fick ett sådant hopp av det du skrev, och kände att jag ska "ta tag" i situationen och komma ut mer.  Min älskling är 6 månader nu och är väldigt social och nyfiken. Vet inte hur det funkar med åpen bernehage, är det någon undre åldersgräns? Kostar det? 
    åpen barnehage e precis som öppen förskola i sverige det e för barn från 0-6 år men dem flesta är från ett par månader upp till 2 år eller så.
    Dem flesta är gratis men det finns dem som kostar mellan 10-100kr
    Här i trondheim står dem med på kommunens hemsida men annars brukar dem finnas om man googlar lite.
    Själv har jag vart hemma med min dotter i snart 21 månader och har lyckats sysslesätta oss var dag man måste bara börja tänka rätt så inserman att det finns oändligt med saker att göras och ju äldre dem blir desto lättare e det, just nu är pulka åkning och badning en favorit här. Men när Ailinn var runt 6 månader älskade hon att bada, och va på öppen förskola eller babykino där hon kunde titta på dem andra barna och deras roliga leksaker.
    Prova att gå in på barnimagen eller vad sidan heter minns inte helt där brukar finnas folk från hela norge som söker männinskor att umgås med, att du bara ska va här en viss tid är inget som borde stoppa dig från att möta människor nu, jag hade bara tänk va här ett år men saker händer och här e jag kvar efter nästan 3 år och tror det blir minst 1 år till tills vi flyttar.
  • llhanna
    Sofiech78 skrev 2011-02-01 08:53:40 följande:
    Va? Varför skulle det vara svårt att få en dagisplats för barn som fyller 1 år efter den 31 aug? Det är ju sjukt ju! Varför ska de bli särbehandlade? Jag ska i och för sig vara hemma i 1,5 år är det tänkt men hade tänkt börja jobba i mars/april 2012...ska jag behöva vänta till sista augusti för att kunna jobba? Jag är mammaledig i norge så jag och lilleman är redan här men har inte satt upp honom i kö än, han är bara tre månader. Tycker ni att man ska sätta upp honom redan nu?
    Jag har valt att ha min dotter hemma tills hon är 2 vilket hon blir i mars men troligtvis kommer vi få vara hemma till augusti eftersom det inte finns någon ledig plats här för barn under 3.
    Jag tycker att det är konstigt att dem bara har ett stort upptak och inte 2 men det är inte så mycket man kan göra åt det förutom att hoppas på en restplats.
  • llhanna

    Jag har alltid behövt visa pass för dottern när vi åkt och hon va bara 6 veckor förssta gången och även då ville dem se pass.

  • llhanna

    Ja, och då ringde jag och prata med en på sas innan f¨ör jag bokade biljett 2 dagar innan vi åkte så fick ordna ett engångspass. men det funkar kanske med födselsatest det har jag inte frågat.

Svar på tråden Norgetråden del 4