• Yosa

    Äggallergitråden

    Nu när vi ändå pratar resor. Är det någon här som varit på Legoland i Danmark med äggallergiskt barn? Vi ska dit i sommar och vill inte gärna bära kylväska och matlåda utan kunna äta där.

    Jag har mailat legoland (typ mat-ansvarig) men fick faktiskt ganska flyktigt svar att de löser det på plats och att på den och den och den restaurangen kan de säkert hitta nåt, ungefär)  
  • Yosa

    Jess86: Angående vaccinet tycker jag du ska rådgöra med BVC och ev pricktesta mot ägg först. äggvita är mer allergent (starkare) än vad ägg-gulan är. Rått är starkare än kokt/stekt. Trasig hud är känsligare än hel hud. Vi brukar pricktesta vår dotter hemma med rå äggvita mot underarmen (tunn hud där). Ev tar vi lite försiktigt med en nål och "kliar" lite i äggvitan. Bra kan då vara att klia lika mycket brevid (utan äggvita) för att se hur mycket rött det blir av kliandet mot hur rött det blir med äggvitan i såret som blir. Vår dotter har alltid reagerat med nässelutslag på rå äggvita mot hel hud. Att ge direkt i munnen kan vara farligt om man är tveksam vid allergi.

    Men rådfråga sjukhuset innan vaccination!

    I många fall kan man ge vaccinet medna barnet är på tex barnmottagning där det då finns läkare inom de närmaste som kan komma om en reaktion sker.

    Vi har (ännu) valt att inte ge dottern MPR.         

  • Yosa
    tiptoe: Ägg kan ibland heta Ovo och på spanska heter det Huevos. Ägglysozym som kan finnas i vissa ostar heter E1105.

    Äggplulver, äggvita, äggula, ägg,   
  • Yosa
    Tootoolah: Oh vad olika vi upplever resmålet. Vi har bestämt att åka dit nästa år igen och jag har några frågor till dig. Men inboxar dig angående detta. Dock inte ikväll.
  • Yosa

    Idag kom Elin hem med en egengjord marsipangris från skolan. Kan det vara ägg i den tror ni? Ska fråga läraren imorgon

  • Yosa

    Vet att diskuterats "hunbdra gånger" förrut i tråden....Men vilket är ert bästa recept på äggfri-Tårtbotten?

    Jag har testat flera men tycker de blir geggiga/degiga. Hur gör ni bäst en äggfri-tårta?  

    Förrutom en hel del halvdåliga sockerkaksavarianter (utan ägg)   som tårtbotten har vi testat Marängbotten (köpt maräng utan ägg)
    -F ormat glass i hjärtform och garnerat (tagit rosa Big Pack glass, låtit halvtina, pressat ut den i hjärtformad sockerkaks-form och strött på rosa hjärt-strössel och bär

    - En och annan chokladkaka utan ägg med grädde till

    - En säker variant (i det här huset) brukar vara Klings Blåbärsputte (glass-) tårta ocm alla gillar.

    men jag efterlyser nu som sagt ett BRA recept på äggfri tårtbotten      

  • Yosa

    Idag gjorde jag jättegoda muffins Tog följande tårtrecept och gjorde muffins av istället:

    http://www.veganrecept.se/jordgubbstarta

    Tog även lite vaniljsocker i och ökade något lite på det vanliga sockret då jag tyckte 1 dl socker lät lite väl lite. Tog väl kanske 1 1/3 dl istället för att få det sötare. I med smeten i 18 muffinsformar och grädda 250 grader ca 12 minuter. Riktigt lyckade!  

  • Yosa

    Ja!! Utevecklingen går framåt! Reste till Gran Canaria i oktober-11 och på flyget (Tui Fly) hade de ingen äggfri kost att ge vår dotter. Så med flera mailkontakter mellan mig och Fritidsresor fick vi lov att ta med egen matlåda till henne. Läkarintyg både på svenska och spanska att ta med egen mat genom säkerhetskontrollen etc etc. Krångligt att ta med då vi ju inte kunde ta med kylklamp (säkerheten).

    Igår skulle vi boka igen inför hösten. Och nu har de äggfri kost att erbjuda på flyget!! Tack TuiFly för det!  

    {#emotions_dlg.flower}

Svar på tråden Äggallergitråden