• Nathalie Flisbäck

    För oss som bakar

    Vad ska du baka idag/ har bakat idag??

    Här samlas vi som bakar, lämnar recept om man vill ha det & visar upp sina bakverk. Hit är alla kakmonster välkomna.


  • Svar på tråden För oss som bakar
  • trytofindme

    @ Juppepuppe

    Jag hittade det här receptet:

    https://www.matklubben.se/recept/turkisk_pepparkaramell_110179.html

    Till att börja med halverade jag det, men skulle nog kunna köra en fjärdedel till och med bara för att testa. Och istället för alla kryddor som står i receptet använde jag typ fem droppar turkisk peppar essens från borgeby kryddgård, och lika mycket av deras lakritsessens, och svart pastafärg. Ja justja, jag hade faktiskt salmiaksalt hemma, så det tog jag enl. receptet. Sedan hade jag ingen glukos hemma, men det funkade finfint med vit sirap! Har ingen marmorskiva, men en silpat-matta, så jag lade den på min tunna pizzasten, och så använde jag mattans kanter som verktyg, som dom har gjort i dessertmästarna om ni har sett det, när dom gör sockerdekorationer. Använde inget lakritsextrakt att rulla karamellerna i, men jag drog och arbetade degen tills den blir vitare och glansig, så dom blev inte klibbiga alls.


    Ingredienser 1 dl vatten
    5½ dl strösocker
    3 dl glukos
    2 tsk svartpeppar, nymald
    2 tsk vitpeppar, nymald
    3 tsk salmiaksalt
    1 tsk anis, malen
    1-6 droppar vivsmedelsfärg, svart
    4 msk lakritsextrakt
    1-2 msk rapsolja
    Gör så här
    Börja med att läsa hela receptet, du har inte tid att läsa när du väl börjat.

    Förbered med att olja en marmorskiva och tag också fram en degskrapa och en kraftig sax som också oljas in. Tag fram helt nya och tjocka diskhandskar (så slipper du bränna dig när du jobbar med karamelldegen sen).

    Sätt på spisplattan på full värme.
    Häll vattnet i kastrullen.
    Blanda strösocker och glukos, tillsätt i kastrullen.
    Rör i grytan tills det har fått ett uppkok.
    Koka utan att röra i ca 1 minut.
    Sätt ned en sockertermometer och låt koka till 163 grader C.

    Häll upp karamelldegen/massan på marmorskivan och låt ligga i ca 30 sekunder (det sprider värme till marmorplattan, vilket är bra för att kunna jobba med degen på ett smidigt sätt.

    Tillsätt samtliga torra kryddor utom lakritsextraktet.
    Vik in kanterna på degen så de lägger sig över kryddorna, använd degskrapan. Tillsätt eventuellt svart livsmedelsfärg.
    Fortsätt vika in kanterna.

    Fortsätt att bearbeta degen så att kryddorna fördelar sig i karamellmassan.

    Därefter dela upp degen i 2 ev 3 delar, rulla ut till långa längder och klipp karamellerna med en kraftig sax. Låt de varma karamellerna blandas med lakritsextrakt. Låt svalna.

    Färdigt. Dessa karameller står sig ganska länge i en glasburk eller plastförpackning. (månader)
  • kara84

    Tänkte baka present till fröknarna på min dotters förskola. Kan ni snälla ge mig förslag på bakverk? Var köper man sån där genomskinlig presentpapper?

Svar på tråden För oss som bakar