Inlägg från: La Lola |Visa alla inlägg
  • La Lola

    Svenska dialekter!

    Vad är "norrlänska" för dialekt undrar denna jämtlänning?


    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    Tonx skrev 2010-02-11 16:11:03 följande:
    Befogad fråga. Det finns många varianter på norrländska. Öviksborna pratar helt annorlunda än oss här nere. Sen är det väl där man sätter o framför allt typ oäten, otrött, otidig. Helt bakvänt
    Ja jag brukar ta som exempel att om alla i norrland har samma dialekt så måste ju Peps Persson, Kungen o Carl-Einar Häckner oxå ha samma; sörlänska.
    Visst?
    *mamma till Alma 9 år och Hedda född 13 mars-09*
  • La Lola
    Eeemeeliee skrev 2012-06-16 19:52:00 följande:
    Vad är det som är så fult med Sörmländska? :) Är själv en Sörmlänning. Vi pratar med mycket Ä, och drar ut på order lite grann, pratar tydligt också.
    Skulle vara kul och veta, för ibland känns det som om vi inte har någon dialekt här. Men många säger det iaf. Om man pratar Riksvenska så, det är lite jag. hehe. :)
     Jag älskar norrländskan! :D  Så härligt!
    Nu är detta visserligen en 2 år gammal tråd men jag måste fråga iaf...Vad är "norrländska" för dialekt? Obestämd
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    linas fina skrev 2012-06-17 19:10:40 följande:
    Oj mitt inlägg blev lite rörigt. Vad jag menar är att man ganska lätt kan höra att någon pratar norrländska, även om det så är en egen dialekt inom Norrland, förstår ni? =)
    Näe, jag förstår inte. Det är ju som att påstå att alla dialekter i södra Sverige låter lika. Tror jag tagit exemplet förut i denna tråd; Kungen, Peps Persson och Carl-Einar Häckner låter ju verkligen lika......de måste alltså prata sörländska.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    linas fina skrev 2012-06-18 17:59:51 följande:
    Okej, synd att jag inte kan förklara så du förstår. Men om jag hör att en människa kommer från Norrland men inte kan lokalisera exakta landskapet, så måste det väl ändå finnas en likhet i hur man pratar i Norrland? 
    Antar att det är därför man benämner det Norrländska. En utomstående hör nog ingen större skillnad på den ena eller andra landskapet. Inte jag i af. =)
    Om man nu pratar ganska lika (med vissa skillnader såklart) i hela Norrland ser jag inget problem att kalla det norrländska. Hade vi i Dalarna pratat lika som hela Svealand hade jag inte haft några problem att det istället kallats svealändska. 
    Jag hör inte skillnad på folk i södra Sverige...alla låter likadant..... (Nä såklart hör jag skillnad).
    Hör man ingen skillnad på nån från Härjedalen och nån från Västerbotten så måste man ha något fel på hörseln...
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    linas fina skrev 2012-06-18 22:03:14 följande:
    Jag kanske skulle höra en viss skillnad, men skulle aldrig kunna säga vilken som var vilken. Däremot skulle jag kunna höra att båda har sitt ursprung i den norrländska delen. Jag tycker detta är otroligt enkelt och logiskt.
    Då skulle jag nog bli lite sur om du inte hörde var i Dalarna jag kommer ifrån för här kan dalmålet skilja på sig . ;)
    Nu tappade jag hakan.
    Att en dialekt kan skilja sig åt i olika delar där den kommer ifrån är inget konstigt o sånt kan vara svårt att särskilja. Jag kan inte säga från vilket område jämtskan kommer ifrån om jag hör den och ändå är jag född o uppvuxen här i jämtland.

    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
Svar på tråden Svenska dialekter!