Malinski79 skrev 2010-03-12 18:39:31 följande:
Måste bara fråga..Är det ok att äta parmesan om den inte är upphettad,hittade inget om det på livsmedelverkets hemsida??
Ostar som anses SÄKRA att äta under graviditeten
Hårda ostar:
Babybel, Cheddar, Edamer, Emmentaler, Gouda, Grevé, Gruyère, Havarti, Herrgård, Hushållsost, Jarlsberg, Parmigiano Reggiano (parmesan), Pecorino (hård), Provolone, Prästost, Svecia, Västerbottenost och annan hårdost. Mozzarella, Halloumi och paneer (indisk färskost), förutsatt att de hanterats hygieniskt efter tillverkning. Fetaost som tillverkats av pastöriserad mjölk.
Mjuka ostar/smältostar:
Boursin, Keso, Mascarpone, Philadelphiaost, quark och alla typer av smältost, även blå-/grönmögelsmältost. Ricotta, förutsatt att den hanterats hygieniskt efter tillverkning.
Yoghurt, fromage frais, creme fraiche och andra syrade mjölkprodukter
Ostar som INTE ÄR SÄKRA att äta under graviditeten
Vitmögelostar och kittostar:
Appenzeller, Brie (vit och blå), Cambozola, Camembert, Chaumes, Livarot, Munster, Pont L´Évêque, Tallegio, Vacherin fribourgeois, Vacherol, m fl vitmögelostar och kittostar.
Blå-/grönmögelostar:
Bavaria blu, Bergader, Bleu d'Auvergne, Bredsjö blå, Cabrales, Danish blue, Fourme d’Ambert, Gorgonzola, Gorgonzola dolcelatte, Kvibille gräddädel, Manchego, Queso azul de hoja, Romano, Roquefort, Stilton, Tomme de Savoie m fl blå-/grönmögelostar.
Opastöriserade ostar av get och får:
Chabichou, m fl mjuka, opastöriserade get- och fårostar