• Bibbif

    Fler med foglossning/svår foglossning?!

    AnkiFalun skrev 2010-03-09 18:44:29 följande:
    Kan man bli sjukskriven för foglossning fast man är föräldrarledig?
    Ja, i förhållande till att ta hand om barnet ja! Dvs att man jämför inte med dina arbetsuppgifter utan med att ta hand om ett barn. Klarar du inte ta hand om ditt barn kan du vara sjukskriven så du kan ha barnet på dagis (förutsatt att hon/han är över ett år då) eller att du är hemma och sjukskriven och barnets pappa är hemma och föräldraledig. Så hade jag det med mitt första barn. Efter förlossningen kunde jag inte gå eller lyfta dottern under ett par veckor pga foglossning. Då var jag sjukskriven och maken hemma och tog hand om dottern.  
  • Bibbif

    Hej allesammans!
    har inte läst igenom hela tråden men här är jag i allafall.

    Väntar mitt andra barn BF 25/6 och är nu helt sjukskriven pga foglossning. Jobbat 50% från v. 13 o sen idag helt sjukskriven. Fick dock lite skäll av läkaren att jag bitit ihop och jobbat på så länge. (Tar mig knappt fram med kryckor).

    Så nu ska jag ruva på heltid fram till midsommar =)

    Jag hade likadant med mitt första barn och låg hemma på soffan och ruvade då med. Det dumma då var att jag bodde i lägenhet utan hiss och därför hade "husarest". Nu kan jag i allafall ta mig ut på trallen som maken skottat åt mig.

    Vet inte hur det är med er andra, läst lite i tråden och det verkar som att flera av er tycker att ni är värdelösa och inte klarar något etc.

    Se det som att i så många år som ni kommer få njuta av era barn, så är ett par månader som man är gravid en piss i nilen. Låt bli att göra sånt som frestar på fogarna. Ligg hemma o pilla navelludd, läs böcker, se filmer mm. Bebisarna i magen mår ju kanonbra av att man tar det så lugnt. Min dotter var jätteharmonisk och sov hela nätter nästan från start. Troligtvis pga den lugna fostertiden.

    Och om det är någon som inte upptäckt TENSen än, skaffa en! Är guld värt att få lite smärtlindring. Även vattengymnastik gör underverk. Jag skulle INTE vilja vara utan!

  • Bibbif

    jaaa nästa vecka kommer min rullstol och snart smälter snön! Ska bli kul se lite annat än huset. =)

  • Bibbif
    lillsnurpan skrev 2010-03-12 13:27:11 följande:
    Vad glad jag blev när jag äntligen hittade denna tråd. Har inte läst igenom alla inlägg. Är gravid med vårt tredje barn v. 24, har varit sjukskriven helt i 4 v. Är beroende av min gördel (ett brett bälte med plastskenor som håller upp ryggen) utan det skulle jag antagligen också ha kryckor, nu slipper jag det tack vare detta underbara bälte, önska alla med foglossning fick prova ett sådant! Ni som nu har foglossning och är hemma hur får ni dagarna att gå? Börjar bli lite less på det här, ser på tv, sitter vid datorn, vilar och åter vilar. Träffar bara mina barn och min man i stort sett. Kul med ett forum där man kan umgås och prata med andra som har det likadant.
    Jag läser böcker o har lånat hem filmer så min make aldrig skulle vilja se (dvs sånna filmer vi inte skulle kollat på ihop en kväll). Sen så... haha... varning för pensionärssyssla.... jag duschar mina nyplanterade blomfröer med blomspruta och tittar på när dom växer.
  • Bibbif
    Har i väntan på att maken ska komma hem o grannen ska komma tillbaka med dottern roat mig med att läsa igenom hela tråden. Dottern hemma från dagis med hosta idag o grannen kom o var så snäll o "lånade" henne en stund så jag kunde få lite vila =)

    ollileah skrev 2010-02-27 17:14:00 följande:
    Igår var jag hos läkaren och träffade världens bästa!
    Skönt! Tur att det finns dom som förstår på en gång. har själv haft turen o träffa på en sån läkare. Vid första besöket sa jag lite blygsamt att ja, jag fixar nog jobba 6 timmar per dag tror jag o hade laddat med massor med argument för varför jag skulle behöva sjukskrivas 25%. Och istället blev det läkaren som övertygade mig att jag bara skulle jobba 50% Kändes så bra, för då orkade jag både jobba och gå på vattengymnastiken.

    t0va: angående dyna i rullstol. Jag har svårt att sitta på en "vanlig" stol då dom är plana, men går bra att sitta ett tag på en kontorsstol som man vinklar fram sitsen på. Har därför skaffat en "kilkudde" som jag har på köksstolen. Tänkte att jag skulle använda den i transportstolen som jag får hem (antar att sitsten i transportstolen är just plan).

    om Hjälpmedel: en sån där "plocka upp från golvet-grej" är kanske inte så dum. Jag kan inte förstå att bara för jag har svårt att böja mig är jag ju så klart fumligare än vanligt också o tappar titt som tätt gånger på golvet. Fler som är fumligare än vanligt?

    Och snälla, hålla tummarna för mig att kommunen godkänner min färdtjänstansökan! Annars kommer jag snart få sluta gå på vattengympan då det är lite för långt från parkeringen till badhusentren för mig. Ansökte först om handikapparkeringstillstånd då jag kan köra vår ena bil själv. Jag uppfýllde kriterierna vad gäller svårigheter och ta mig fram till fots. Men "diskvalificerades" av att mina problem inte är permanenta o av övergående natur. Vill så gärna kunna fortsätta gå på vattengympan. Är trots allt  3 nästan 4 månader tills bebis är här! har övervägt vanlig taxi men då jag bor utanför stan blir det lite väl mycket pengar. jag hoppas hoppas hoppas!
  • Bibbif
    Om kryckor o gång. Har hört att man ska gå "som en passgångare" men det funkar inte alls för mig. Dagar jag är rätt bra så sätter jag fram höger krycka, tar ett steg med vänster ben, sen fram ett steg med vänster kycka o sen höger ben. Annars så blir det tyvärr den oerhört tidsödande procedur ni beskrivit.

    Tipset inomhus är att ha HALA strumpor, och bort med alla mattor så slipper man lyfta fötterna, kan bara "glida" fram. Kanske skulle hälla ut lite såpa ockås ; )
    060810 skrev 2010-03-14 08:44:55 följande:
    Nu behöver jag alla tips jag kan få.
    Ja, medan man har en del rörlighet kvar är det så himla lätt att göra för mycket. Man vill så gärna och så göra man mer än vad man egentligen fixar. Lättare senare att hålla sig hemma när det inte längre går ta sig iväg.
    Antar att du redan upptäckt det mest underbara avlastningsläget av alla, att ligga på en otroligt mjuk säng/soffa (lägg ett par täcken ovanpå) och sen ligga på sidan med en dyna/fast kude mellan knäna så det blir samma avstånd mellan knän som mellan höfter, så drar det inte snett i bäckenet. Värmedyna eller vetevärmare, panodil och framförallt om du har TENS-apparat! Om du inte har en så är mitt råd verkligen att skaffa en. Det är min käraste ägodel just nu =)
    längtar och väntar skrev 2010-03-14 14:24:48 följande:
    Fy f-n för att vara sjukskriven på halvtid... Fick mail från min chef, hon menar att jag ska sätta omdömen för elever jag hade i höstas, men som jag inte har nu i vår. Hon menar att jag har huvudansvaret för dem.. Men hur farao kan jag sätta omdömen när jag inte haft dem på flera månader och jag kan väl inte ha huvudansvaret när jag är sjukskriven? Är ju inte ett dugg rättvist mot eleverna och jag vägrar jaga information från vikarierna för att veta vad de gjort och vad de kan.. Snacka om merjobb för mig...
    ja, suck! Försök säg ifrån! (är själv urusel på det) Är det som är risken, att man förväntas fortfarande göra samma jobb som innan, men på halva tiden =/ jag hade turen att i samma veva som jag gick ner på halvtid så "försvann" en hel del av mina arbetsuppgifter av sig själv då det var ett projekt som tog slut då, för dom vägrade ta in en vikarie parallellt med mig, var först när jag gick hem helt som dom satte in en vikarie (som jag tycker himla synd om, hon fick en halvdags introduktion av mig min sista dag, det var allt vi fick gå omlott. ) Min arbetsgivare räknar iskallt med att kör det ihop sig för min vikarie är det ju bara ringa mig så får jag lösa det åt mig för jag är ju "bara hemma ändå" och kan vara telefonsupport så mycket det behövs.
  • Bibbif
    060810 skrev 2010-03-14 17:36:29 följande:
    Bibbif:Tyvärr har jag ingen hjälp av tens.. :(  det gör bara ont och jag får myrkrypningar.. :(Ja att ligga i en mjuk säng är underbart!! Har jag gjort hela dagen. :) Varit uppe 3 gånger (2 för att kissa och en för att hämta något ätbart). Så kommer nog mina närmaste dagar se ut när barnen är på dagis men när de är hemma så blir det ju lite annorlunda.. ligger o väntar på dem nu och längtar massor! :) fast jag hade gärna legat o vilat några timmar till.. :p
    Synd! För för mig gör den undervärk. Värken domnar bort o det håller i sig ett tag även efter att jag stängt av tensen.

    Var in på din sida o förståd att du var ensamstående. Det är klart då blir det lite tuffare med barnen när det inte är dagistid. Själv kan jag ju bli lite servad, så min man lämnar på dagis när han åker till jobbet och på em åker jag till dagis, och personalen klär på och kommer ut med henne till bilen. Ska försöka åka o hämta på em så länge det bara går. Blir så himla långa dagar för henne om hon ska vara tills maken kan hämta. Sen så hemma så blir det lugna ligga i soffanlekar. (lägga pussel, läsa böcker etc). Och tack o lov klarar hon toalettbestyr etc själv. Är bara nr 2 hon behöver hjälp med o torka.
    Måste säga att jag är himla impad, ensam om två, snart tre =)
  • Bibbif
    060810 skrev 2010-03-14 20:12:41 följande:
    Haha, ja den servicen vore inte helt fel! :)Jag får gå en lång backe upp till dagis 2 gånger varje dag och det är jävligt jobbigt. Har ingen bil heller så måste gå..Jag får ingen hjälp med påklädning av barnen.
    Du kan ju kanske höra dig för på dagis om möjligheten att får hjälp med påklädning finns. Om det är någon vis tid på dagen som passar i deras schema. Här var det personalen själv som kom med förslaget, själv hade jag nog inte kommit mig för att fråga. Annars så hade vi tänkt leta efter en "barnflicka" som kunde hämta. Är ju ROT-avdrag på det så det blir halva timpriset...
  • Bibbif
    Tanja Thim skrev 2010-03-15 10:54:25 följande:
    hej:)upptäckte nyss den här tråden :) det är skönt att läsa om andra och inse att man inte är ensam. Jag är nu i v. 15 och har fått svår foglossning, har svårt att röra mig och ligga och sitta längre stunder, var hos en sjukgymnast idag och fick kryckor, bälte och prova akupunktur, som hon sa skulle hjälpa efter ett par gånger :) "hoppas".Imorgon ska jag till familjeläkaren och se om jag kan bli sjukskriven, som det är nu klarar jag inte av mitt jobb och där jag står 8 timmar om dagen och lyfter tungt plus att jag är ensam på jobbet så ingen kan avlasta mig..Det jag undrar nu är om det är svårt att bli sjukskriven så här tidigt och ni haft några problem med det? orolig..
    Borde inte vara några problem alls. Se bara till att du skriver ner vad du har för hjälpmedel (som kryckor, stödbälte etc) och att du tydligt redogör för dina arbetsuppgifter och skicka med det ihop med intyget. Får man problem med foglossning redan före v. 18 är det skäl för mer omfattande skjukskrivning enligt riktlinjerna (Är ju längre tid man måste se till att hålla ihop då) Du kommer säkert få frågan om inte din arbetsgivare kan omplacera dig till mindre fysiska arbetsuppgifter, för det gäller i första hand. Har inte arbetsgivaren andra lämpliga arbetsuppg. så är det ju sjukskrivning som gäller.

    http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod/backensmartorinklusivesymfyseo#anchor_2
  • Bibbif

    Hej!
    Jo, det stämmer att nu är det rullstolsläge för mig nu. Fast inomhus kan jag hasa mig runt o gå med kryckor. Är så att jag ska kunna följa med familjen ut ibland (transportrullsltol, så jag kan inte köra själv, utan får bli skjusad). Skulle väl bli tokig om jag inte fick se något annat än huset fram till midsommar. Men det himla bra är att jag blivit lite bättre senaste dagarna. Jobbade på 50% lite för länge (varit hemma helt i 1,5 vecka nu). Men nu har kopppen fått återhämta sig o jag fixar bättre att ta mig runt här hemma nu =)

    har ögnat igenom vad som skrivits senaste dagarna:

    glidlakan: prova ett par stora silkiga boxerkalsonger ;) ursexigt, NOT! men underlättar. Eller en sidenpyamas. Är ju sak sama om man ligger på det silkiga eller har det på sig!

    ligga på rygg: nähä, det går knappast. 1. gör apont 2. fastnar i det läget o kan inte eta migi upp själv efter det. Mäta magen hos BM ingen hit precis. Tyvärr är det något som man kanske får lev med resten av livet. Efter förra barnet (-06) så hade jag inna ja gblev gravid kunnat börja ligga på rygg i sängen ibland, men inte på något hårt. Gjorde en dumhet förra våren när jag jag kände mig så blek, gick o solade solarium. Haha, där låg jag sen o kunde int eta mig upp. Slutade med att jag fick rulla ur solarit ner på golvet och sen från golvet ta mig upp.

    tanja thim: om du såg länken jag lade in i början av veckan så är rekommendation att inte sjukskriva mer än ett par veckor åt gången i början för att avvakta och se om behandling hjälper. Så som sagt, det är helt normalt att bara få ett par v. åt gången i början. Och som andra skrivit, läkaren på MVC har nog bättre koll än en allmännläkare. Se till att sjukgymnasten gör en bedömning av ditt bäcken. Be om utdrag på den journalen och skicka med till FK.

  • Bibbif
    TIPS FÖR EFTER FÖRLOSSNINGEN/FRAMTIDEN

    jo, ett tips.. folk kanske faller ifrån här vartefter det ploppar ut bebisar.
    Men effteråt, när det gått ett halvår, har ni väldigt ont fortfarande efter det, gå till en kiropraktor/naprapat, för då kan bäckenet när det gått ihop gått ihop lite snett och behöva justeras. Och se till att hitta en sjukgymnast som är duktick på bäcken. jag fick höra att "det går över efter sig själv, så som det är 2 år efter förlossningen, så blir det resten av livet" Men det är inte alls sant! Det GÅR att förbättra! När min dotter var 2 år och jag fortfarande fick besvär av foglossningen om jag gick i skogen eller om det var halt/snö ute så kontaktade jag en sjukgymnast som var SÅÅÅ bra. Fick enkla övningar och gjorde ca 5-10 min varje morgon o kväll och sen gick över till att göra lite tyngre övningar bara kväll för att tillslut göra ett 30-45 min pass 2-3 ggr i veckan med pilatesboll. Slutade med att jag kunde jogga igen! Så i somras var jag ute o joggade! Innan halvåret med jukgymnasten kunda jag jogga typ 5 min o fick sen ont i flera dagar. Innan jag blev gravid nu så kunde jogga en mil o bara bli lite öm i bäckenet efteråt (vilket var helt borta dagen efter)! 
    Var inte så att jag inte tränade eller så första 2 åren, gick o simmade, tränade på gym etc. Men det som behövdes var just ett specialutformat program av sjukgymnast.
    Bara så ni vet, att det GÅR att göra något åt det efteråt! =)
  • Bibbif
    ollileah skrev 2010-03-19 10:22:54 följande:
    Att man har bäcken-smärta efter förlossning är naturligt -man kan ha känningar i flera år. Därför sägs det att man ska vara helt läkt innan man påbörjar ny graviditet för att undvika grava problem med fogarna.
    Precis! Därför det blir nästan 4 år mellan mina barn. Jag hade som mål att innan en ny graviditet skulle 
    1) dottern inte vara ibehov av att jag lyfter etc dvs kunna gå på toaletten själv, kunna  klä på/av sig själv, kunna sätta sig i bilen själv etc  för att slippa onödiga påfrestningar
    2) jag skulle vara besvärsfri i vardagen och kunna jogga en mil.
    Sen blev det bebisverkstad =)

    Fast helt läkt, nä, då skulle det nog inte blivit ett andra barn för mig någonsin. Ville gärna ha ett syskon. Men NU så får det vara klart med bebisversktad. Vill ju kunna leka med mina barn =)
  • Bibbif
    ollileah: så bra att det var uthärdligt denna gång. Fast vad jag vill minnas från det jag gick så var det nästan dom gånger det gjorde som mest ont som gav bäst effekt efteråt. Som att det då blev "fullträff" Något du upplevt?
    Oja, som sagt SÅÅÅ skönt att jag blivit lite bättre. Även om läkaren sagt det är helt ok att äta dygnsmaxdos av panodil ändra fram till BF så känns det inte som något jag skulle vilja göra.

    Schnappi i magen: inte sitta med bältet? jag har svårt att sitta UTAN bältet. Däremot när jag ligger, då funkar det bättre utan bältet.

    t0va: flodhästbälte haha, det är ju vad det är!

    I helgen ska det införskaffas en hammock så jag kan ruva o läsa böcker utomhus i vårsolen =) Ska bli värsta tövädret i morgon!
Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!