• ollileah

    Fler med foglossning/svår foglossning?!

    Och så idag var jag iväg i shopping-centret med en kompis. Vi satt och åt 1 timma och sen gick vi 1.5 timma och numera har jag insett att mitt max är 1 timma. På den tiden hann jag gå in i 2 (!!) affärer -så om jag ska ut och handla under 1 timma behöver jag ha affärer som ligger nära varann alt åka tillbaka dit flera dagar i sträck Eller så får jag ta mååånga latte-pauser Det var i alla fall kul med lite omväxling 

  • ollileah
    heartbeat186 skrev 2010-03-07 20:15:08 följande:
    det är lite halvläskit så jag ringde till rådgivningen som skickade in mig till akuten så kom precis därifrån! inge mer akupunktur för min del så nu är alla tänkbara utvägar för smärtlindring bortblåsta... blir kryckor fram till BF i augusti!!!
    Usch det lät läskigt! Tur att allt verkar gått vägen i alla fall Även om livet med foglossning och ingen smärtlindring är en mindre trevlig kombination... Får jag fråga bara, minns inte, hade du provat vattengympa? Det funkar för mig lyckligtvis. Sen finns det ju antimedica oxå om det krisar ordentligt -har konsulterat min faster apotekaren i helgen så nu känner jag mig trygg inför framtiden med ev. citodon. Men hoppas på att kunna bita ihop framöver oxå!
    AnkiFalun skrev 2010-03-07 20:47:37 följande:
    måste fråga får man låna kryckor gratis? var isåfall?
    Man får de utskrivna av sjukgymnasten, kostar ingenting (ibland är skattepengar bra ändå!)
  • ollileah
    heartbeat186 skrev 2010-03-08 07:21:26 följande:
    Jorå det gick ganska så bra men ja känner mig helt knepig i kroppen... ska ringa sjg idag o avboka mina tider för jag vågar inte utsätta mig för detta längre!Nej lr jo jag gick på vattengympa när jag väntade min dotter för 3 år sen men jag hade tänkt och börja med vattengympa efter RUL som är den 22 mars! känner att jag vill kolla så allt står rätt till där inne innan jag börjar med sånt!! Okej jag ska ringa min bm idag o se vad hon säger... läre ju snacka med någon läkare iaf om ev. sjukskrivning då jag inte kan jobba.... har fått sagt ifrån mig jobb för att jag inte kan (kör lastbil annars) så nu står jag här arbetslös med af nosande o stressande hela tiden!! Gör inte graviditeten lättare!
    Nej Usch! Om du är för sjuk så du tvingas tacka nej till jobb så borde du ju snarare vara sjukskriven eftersom du är för sjuk för att jobba -så tycker jag i alla fall!! Ring och hör med bm, du behöver ju komma i kontakt med en läkare för sjk-skrivning.
    Ta hand om dig!
  • ollileah

    Idag började som en riktig skitdag!
    Igår var jag och handlade i två timmar, jag parkerade bilen utanför resp affär och gick in utan kryckor för att kunna bära grejjorna. Jag handlade 7 varor på ica, packade i två påsar. Jag var inne på apoteket för att köpa ett par små medicinburkar. Jag hämtade två paket, ett var stort och det bar expediten ut till bilen. I normala fall tar detta max 1 timma, nu tog det två. Aktivitetsnivån var typ ingenting. Tidigare på dagen hade jag tagit en timmas promenad med kryckor och myrsteg för att njuta av det vackra vädret. (i vanliga fall det det ca 15-20min att gå samma sträcka).
    Idag har jag knappt kunnat gå ens med mina kryckor!!!! Detta för att jag inte ens klarar av gårdagens ynka aktivitetsnivå. Men jag måste ju för tusan kunna få leva!
    -Det här känns skit rent ut sagt.
    För om jag inte klarar av en dag som gårdagen, vad h h****e ska mina dagar då bestå utav?!! bara innesittande eller? Nej, det känns inte bra. Var tom så att jag övervägde rullstol i framtiden, för ut i solen SKA jag i vår och sommar! *skit oxå* (igen)

  • ollileah
    Queenofice skrev 2010-03-09 12:06:36 följande:
    ollileahvet hur det känns :( speciellt när de är sånt fint väder som de är nu. Du har ingen uteplats eller balkong så du kan sitta och njuta lite av solen?
    Jo lyckligtvis, men kommer inte åt den nu pga ombyggnation (stor byggnadsställning på hela uteplatsen) -men jag kan komma åt den i vår i alla fall.
    heartbeat186 skrev 2010-03-09 12:09:14 följande:
    Känner igen det där så d skriker om det!! gjorde samma sak i helgen... tog mig inte ens upp ur badkaret på kvällen... man känner sig värdelös som inte kan göra ett dyft... jag som inte ens har bilen hemma på dagarna blir verkligen innesittande och kollandes på det fina vädret.... isen som vägarna nu består av är inte heller så rolig.... Har oxå övervägt rullstol så ja får komma ut nån gång.. idag tänkte jag vara tjurig och skita i kryckorna när ja hämtar min dotter men jag vet att jag kommer få sota för detta ikväll och imorgon! man blir inte ett dugg deppad lixom!Vilken vecka är du i?
    Ja helt j*a värdelöst att inte klara ett dyft
    Är i v. 23 så BF i juli känns j-t långt borta!
    t0va skrev 2010-03-09 12:14:28 följande:
    Känner igen det där jag med, fast foglossningen är ganska lugn just nu. Men jag tar det superförsiktigt. Min sjukdom däremot som jag haft i lite mer än 3år gjorde samma sak med mig. Började att jag hade lite ont i benen, haltade gick dåligt, sen blev det värre och värre. Handlederna gick åt h-vete så kryckor fungerade inte efter ett tag och jag blev sittandes inne. Men dum som man är så ska man ändå. Så jag köttade på och fortsatte, min balans blev mycket sämre. Kunde inte stå normalt utan att vingla, så jag fick ha någon med mig, men jag fortsatte. Tillslut så gick det inte, jag föll flera gånger. Fick hålla mig i saker när jag skulle gå till kiosken som är 150m bort, var otaliga gånger jag ringde efter sambon som då kom och hämtade mig. Blev helt isolerad hemma och galen... började bråka om hjälpmedel men fick nej, så jag köpte mig en egen rullstol för att få komma ut. Och jösses så viktigt det var att bara få följa med till ica och handla, det var min höjdpunkt på dagen. Så blir ni sämre se till att tjata er till rullstol bara för att få komma ut en liten stund, det gör så mycket för skallen och resten av kroppen. Nu är jag isolerad igen eftersom sambon börjat jobba och jag inte har någon assistans och den dumma foglossningen försvårar allt. Men jag har ändå min balkong och får hänga med och handla lite då och då. Så jag överlever utan att bli helt galen nu. Hoppas det lättar för er senare.
    Vad har du för sjukdom? Galet att du inte fick en rullstol -det är FEL! (jag är sjg själv och ordinerar ut rullstolar till höger och vänster och det SKA patienter ha när man inte kan gå utan att trilla -helst innan dess att patienten börjar trilla ) Fortsätter det såhär kontaktar jag kollegan och ber om rullstol -min "egen" är sjuk just nu. Men jag hoppas det går över med vila ngr dagar.
    heartbeat186 skrev 2010-03-09 14:40:40 följande:
    där tjurigheten gick in gick vettet ut.... jag var sur o grinig efter ett stort bråk med min man tidigare idag... så jag gick utan kryckorna o hämtade min dotter.... skulle jag INTE ha gjort... nu har jag myrkryp i hela benen och smärtan är inte att snacka om.... så går det när man är tjurskallig o tänker att det ska gå ändå... väldigt svårt att acceptera att man inte kan...
    Ja tjurig är man ju, är väl det som gör att kvinnan är "gjord" för å föda barn och inte mannen Skämt åsido. Jag har svårt att acceptera att jag gjorde allting rätt och hade mina kryckor igår och ÄNDÅ så är jag så dålig idag!

    Är hos mina föräldrar pga snickarna hemma -kan inte få bort de sablans broddarna på kryckorna men hitta morfars gamla käppar som jag går omkring med här inne och ändå så går det knappt att gå. F*n oxå, nu gråter jag igen
  • ollileah
    t0va skrev 2010-03-09 15:40:52 följande:
    Jadu ollileah... min SG ansåg att det var fara för mig, men ATn är en sur en som beter sig som om allt jag frågar om är sånt hon får dra av från sin egna lön. Bråkar fortfarande om varje liten sak nu 3år senare. Fick en rullstol utskriven efter 1.5år, när jag mailat typ alla i hela landstinget om det ;) Man vet inte vad jag har för sjukdom, teorin nu är EDS eller något liknande, men det påminner om MS. Fast inte ens det är färdigutrett... har inte fått en vettig fast läkare förrens i höstas när jag bytte vårdcentral. Stafettläkare är ingen höjdare om man behöver mer vård än för en öroninflammation.
    Det kan vara klokt att överväga byte av ATP -precis som du bytte läkare. På mitt jobb är det uppskattningsvis kring 60 ATP varav EN av dessa är välkänd (eller "ökand"). Om du gör ett lyckat byte, vilket du ju sannolikt borde göra, så tror jag nog att du skattar dig lycklig i framtiden! Lättare sagt än gjort, men det är i mitt tycke värt ett byte
    heartbeat186 skrev 2010-03-09 15:49:14 följande:
    Ingen där ute vill förstå.... nästan så man skulle vilja ha ett trollspö o sätta smärtan på dom en dag så dom fattar!!dom enda som förstått mig är ni som har likadant och pensionärerna man träffat efter vägen när man gått med kryckorna=)
    Jag känner oxå igen mig i pensionärerna -ett himla trevligt sällskap måste jag säga!!

    bibbif: Välkommen till tråden!

    efter akupunktur igår så har jag lite bättre gångförmåga idag -ska hoppa i bassängen nu och hoppas på att det blir ännu lite bättre. Ny akupunktur imorgon! Och Shit! vad ont det gör att sätta nålar när man är riktigt ordentligt smärtpåverkad -igår gick det faktiskt inte å få i allihopa, som tur var fungerade behandlingen ändå!
  • ollileah
    Queenofice skrev 2010-03-11 13:56:16 följande:
    ollileah känner igen de där med nålarna. Har en punkt som gör jävulskt ont, men så skönt efteråt. Får du på samma ställe varje gång eller olika?
    Jag får på samma ställe varje gång, men just i förrgår satte vi inte i alla nålarna då det smärtade för mkt! Men idag kunde vi sätta i alla igen, var bara ngr som gjorde sjukt ont och jag kan ju säga att jag visste innan att just de skulle göra svinont. Nu har jag ju börjat lära mig vad som gör ont, hur det känns, var det sitter och vad det beror på.
    t0va skrev 2010-03-11 14:42:05 följande:
    Ollileah: jo, jag kämpar för fullt för att få byta, men nope det får jag inte. Så nu hoppas jag att min läkare kan dundra in och köra över rehabchefen. Fattar inte hur personen själv kan tycka att det är kul att ha mig som patient som inte lägger ner någon energi för att sammarbeta, har ändå försökt i 3år... som skriver brev om att sammarbetet och kemin inte fungerar och vill byta. Jag skulle sagt varsågod och byt om jag hade en sån kund... 
    Nä det är ofattbart att du inte får byta! Hade jag varit APT hade jag gladeligen släppt dig... Man vill ju ha nöjda kunder/brukare/patienter
    Idag har de senaste dagarnas vila och behandling börjat ge effekt. Har ju varit på vattengympa Mån och Torsd och akupunkutr Onsd och Fre. -Smärtan klingar av och jag får bättre och bättre funktion -kan gå lite bättre tex. Men OJ! Vad trött jag är -känns som om jag sprungit marathon eller nåt... Påminner faktiskt om tröttheten efter förlossningen. Så nu ska jag sussa lite i soffan
  • ollileah

    Jag hängde inte riktigt med på kryckgången... Jag går ju passgång (som sjg sa) när jag har det ok, förra veckan var inte ok och då uppfann jag en egen: Fram med kryckor, sen fram med bästa benet till kryckorna, därefter drog jag det sämsta benet till kryckorna och ben nr 1. -Enda gången jag haft glädje av isen ute, glidet blev bättre
    Nä förra veckan var en av de sämsta, nu är det ordning igen tack vara två vattengympapass och två akupunktur-beh förra veckan.
    Just nu håller jag på och fixar med elektroderna till TENS-apparaten -mina är gamla och behöver bytas och min modell har utgått. Ska fråga sjg idag om det finns ngn låne-TENS?! har ev annars hittat elektroder som kanske förhoppningsvis (ja ni hör ju själva) funkar till min -men det är i en affär norr om stan så det är långt att åka ifall de ändå inte går...


    lillsnurpan skrev 2010-03-12 13:27:11 följande:
    Vad glad jag blev när jag äntligen hittade denna tråd. Har inte läst igenom alla inlägg. Är gravid med vårt tredje barn v. 24, har varit sjukskriven helt i 4 v. Är beroende av min gördel (ett brett bälte med plastskenor som håller upp ryggen) utan det skulle jag antagligen också ha kryckor, nu slipper jag det tack vare detta underbara bälte, önska alla med foglossning fick prova ett sådant! Ni som nu har foglossning och är hemma hur får ni dagarna att gå? Börjar bli lite less på det här, ser på tv, sitter vid datorn, vilar och åter vilar. Träffar bara mina barn och min man i stort sett. Kul med ett forum där man kan umgås och prata med andra som har det likadant.
    Förra veckan försvann i smärtornas tecken, blir så dimmig av att ha så ont så de veckorna bara "försvinner".
    Annars blir det till å lämna barnen på dagis, vila, läsa bok, sy, äta lunch, vila, fixa middag -och eftersom allt tar sån evinnerlig tid så går tiden utan problem. För ngn månad sen när jag var bättre så var dagarna långsammare och jag blev uttråkad. Nu har jag fullt upp med att få ngt som påminner om mitt vardagsliv.

    Bibbif: Så det blir rullstol för dig nu?! inget kul att den behövs men himla tur att de finns när läget är så illa. Förra veckan hade jag haft glädje av en, men nu räcker det med kryckorna. Har bestämt att jag ska ta det ännu lugnare för att inte bli så dålig igen -får väl se hur länge den strategin funkar
    Skönt att du får hjälp från dagis i alla fall!!!! Jag bad ju faktiskt om hjälp för ngr vecka sen men blev nekad -efteråt har den fröken frågat om jag behövt hjälp (antar att det är ett sätt att be om ursäkt?!) men nu är jag envist tjurskallig och tackade nej. Blev så förbannad den gången så... Allt detta för att dra ned en overall på skorna -jaja så kan livet vara ibland! Vi försöker hitta strategier för att klara allt ändå men förra veckan när jag knappt tog mig tillbaka till bilen efter dagislämning -ja då fick faktiskt maken rycka in med dagislämning ngr dgr. Han hämtar ju alla dagar och börjar jobbet 05.00 så han måste då avbryta jobbet och sen åka tillbaka så det är lite bökigt... Men vi hoppas som sagt att vi slipper det i framtiden! Med vila, behandling och totalt uteslutande av promenader så ska det gå ändå -in i det sista
  • ollileah
    t0va skrev 2010-03-16 16:14:21 följande:
    Tyvärr är många läkare i primärvården inte speciellt kunniga på graviditeter, de ska vara allmänbildare men min uppfattning är att många kan typ inget om mycket men tror sig veta. Min husläkare hade vettet att säga att han inte kunde svara på mina frågor kring medicin och graviditet och hänvisade mig till mvc istället. Men få läkare gör sånt har jag märkt.
    Instämmer till fullo!! det borde verkligen finnas fler inom vården som hänvisar vidare/tar reda på svar när man inte själv vet -är ju inget fel i att sakna besked (svårt att vara specialist på allt ) men då måste man ju veta när man ska remittera vidare!

    Tanja Thim:
    Klart man kan ha foglossning i v. 15 -dummaste jag hört! Det som är viktigt att det står på sjukintyget är att man går på kryckor och hur arbetsförmågan minskat. Om man går på kryckor alt sitter i rullstol så brukar heltids-sjkskr vara ok, om inte kan det vara osäkert med heltid men däremot halvtid

    Idag har varit en... nästan ok dag. Har mer ont ned över symfysen vilket gör det svårare att gå. Det positiva är att jag kunnat ta mig fram idag MEN det känns inte bra att jag börjat få ont där jämt. Har ju sen tidigare mest haft problem med de bakre fogarna -får som ett band över hela ryggslutet ned mot bäckenet som spänner och drar och så måste jag lägga mig. (utöver lite hugg och konstant molande, men molandet har ju försvunnit när jag blivit van vid smärtan -det är ju INGENTING jmf med det andra )
    Att symfysen nu börjat krångla med en sån här hög smärt-intensitet känns olustigt inför framtiden. Det var ju det som gjorde att jag inte tog mig fram i tisd förra veckan ens med kryckor så jag är lite nere... Har nämligen gjort absolut ingenting och borde inte ha ont så om det fortsätter å krångla finns risk för att jag blivit sämre -och hur mkt sämre kan jag bli innan kryckorna inte räcker till? Just nu är det dagislämningen som är i farosonen, får väl se hur länge till det funkar... Är enda aktiviteten som jag fortfarande kan dra in på så...
    Jag har alltså kunnat gå idag med mina kryckor det är bara det att jag återigen blivit sämre i mitt "normaltillstånd" och nu börjar det f*n bli jobbigt! Känns så olustigt att inte veta om det räcker med kryckor i framtiden, vill verkligen inte bli ännu sämre
  • ollileah
    Tanja Thim skrev 2010-03-17 10:15:00 följande:
    Nu har jag pratat med mvc och dom sa att jag skulle höra av mig om det inte blev bättre av akupunktur.. Hon ville inte boka nån tid hos en läkare än utan bara vänta och se efter jag varit hos sjukgymnasten igen..
    Akupunktur kan ta mellan 4-6 ggr innan effekt kan ses -och då man får det som mest 2ggr/v kan det alltså ta upp till 3v innan du har ngn effekt av behandlingen. Och visst var du bara sjukskriven 2v?
    Queenofice skrev 2010-03-17 07:57:28 följande:
    har hört att läkarna vill inte sjukskriva en till bf för att dem vet att fk säger nej och då tar dem pö om pö i stället.
    DET förklarar en hel del Guud så man sprungit till dessa läkare denna graviditet!

    Tova: Har oxå besvär om jag legat på rygg i bak-fogen, är det samma fog för dig?
Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!