• linas fina

    Jo, jag är en manshatare.

    Skrev ett blogginlägg och ett inlägg här förut om pojkföräldrars stora ansvar uppfostringsansvar. Fick många förolämpade mammor till pojkar emot mig. Men det är ju för bövelen sant att man uppfostrar pojkar till idioter. Såg nyligen en skrämmade familjebild på facebook där en pojke står med ett gigantisk imitation av krigsvapen med bildtexten "Mammas tuffing" eller liknande. Flickorna är istället med på poserande bilder där utseendet får uppmärksamhet. Fyyyy vad jag hatar dessa sjuka ideal. 


    Jag hatar det man gör män till, mer än jag hatar män.
  • linas fina
    Sencha skrev 2010-02-20 14:34:59 följande:
    Jag var inne och letade i din blogg efter inlägget, men hittade inte mycket matnyttigt i inlägget. Jag är mamma till två pojkar. Jag vill gärna höra på vilket sätt jag bör uppfostra dem. Jag tror och hoppas annars att jag uppfostrar dem på samma sätt som jag skulle gjort om de var flickor, men det kan jag ju inte veta. Å andra sidan påverkas ju uppfostran av vilka de är som individer, så hade de varit andra personer än de är så hade ju uppfostran sett annorlunda ut.
    Jag har svårt att tro att du skulle uppfostrat dem lika, när de som är genusmedvetna knappt klarar av den uppgiften eftersom vi är så färgade av dessa roller..
  • linas fina
    Sencha skrev 2010-02-20 15:12:07 följande:
    Jag skrev att jag tror och hoppas. Självklart är det svårt, det är jag fullt medveten om. Säkerligen lyckas jag inte fullt ut. Det centrala i mitt inlägg till dig var inte att tala om hur jag gör eller hur bra eller dåligt det är. Jag skrev "Jag vill gärna höra på vilket sätt jag bör uppfostra dem". Alltså, kom gärna med konkreta tips på vad det är du menar jag bör göra.
    Det handlar ju inte om ett eller två tips utan vilken bild överlag man ger sina barn. Men om jag ska peka på ett exempel som jag kan se bland människor runtikring mig är hur de absolut inte låter pojken göra något som folk anser "tjejigt". Bara där har man visat att tjejer är något sämre än att vara pojke. SEdan finns det en tendens att låta killar härja på (killar är ju killar vettu) medans man inte uppmuntrar flickor till att ta för sig på samma sätt. Vad detta och andra saker får för konsekvense i ett längre perspektiv kan därmed funderas på..
  • linas fina
    Sencha skrev 2010-02-20 15:20:20 följande:
    Tja, det där är självklarheter för mig Det är för övrigt inte första gången jag träffar på den sortens kommentarer på forum. Alltså att jag som mamma till pojkar bör tänka extra på hur jag uppfostrar mina pojkar, så att de inte bli skitstövlar. Men när jag frågar efter vad som avses, så är det alltid fullständigt självklara saker som tas upp.
    Det är ju jättebra att det är självklarheter för dig. Då behöver du inte ta åt dig för du har förstått vad det handlar om. Tyvärr är detta inte självklara saker för alla. Har många gånger stött på de exempel jag gav dig.
  • linas fina
    TigerLily skrev 2010-02-24 16:01:55 följande:
    generna, det tror jag benhårt på, att generna spelar in mest.
    Så du menar att det är generna som gör att tjejer vill ha nagellack men inte pojkar? Tycker du inte själv det låter lite märkligt i alla fall?
    Ibland ställs frågan "varför måste det gå till överdrift?"
    På vilket sätt är det att gå till överdrift att alla ska få vara som de vill? Du menar att män och kvinnor är olika. Kvinnor är si och män så. Men de män och kvinnor som inte är på det sätt som anses manligt eller kvinnligt. Är de sjuka på något sätt? Har de fel på sina gener?
  • linas fina
    TigerLily skrev 2010-02-24 21:48:35 följande:
    nu har du nog inte alls läst allt jag skrivit... det handlar inte om nagellack, mina söner använder nagellack. men kvinnor och män ÄR olika, that´s it, oavsett nagellack eller ej. Det handlar om hormoner och testoreson. Läs gärna mina tidigare inlägg i tråden... så ser du att du nog missförstått mig lite.
    Okej sorry om det inte var det du menade. Men på vilket sätt har då dessa olikheter du pratar om någon betydelse? Om du nu tycker att alla får vara som de vill, varför är det då så viktigt att poängtera dessa olikheter. Är det inte mer intressant att belysa individers olikheter oberoende av kön?
  • linas fina
    TigerLily skrev 2010-02-24 22:08:04 följande:
    jo men det är ju det jag gör. Men förstår inte vitsen med att UNDVIKA "tjejiga" grejer till tjejer och "pojkiga" grejer till pojkar som Dahmer förespråkar. Det är inte särskilt viktigt att poängtera dessa olikheter, men då folk påstår att pojkar och flickor är precis samma, bara att de uppfostras/formas på olika sätt.. DET sätter jag mig emot. Titta bara på fl t ex.. inga MÄN gafflar på som vi tjejer här inne.. tejer i allmänhet är mer "hönsiga" (haha ursäkta uttrycket) och det är för mig "typiskt tjejigt". Jag talar om beteenden, så som att pojkar är livligare än tjejer i allmänhet, de leker på ett annat sätt.. de är mer buffliga mot varandra, brottas och leker krig osv.. de har andra behov av att få ur sig aggressionerna på ett annat sätt än tjejer (i allmänhet, klart det finns undantag, men över lag är det så) och jag tror inte att det enbart är sammhället och uppfostran som gör att det är så.. utan att mycket av det sitter i generna. Efter som vi är olika. Se bara som exempel de som byter kön som vuxna.. de säger att de "hamnat i fel kropp". De om några borde ju isåfall om Dahmers teori stämmer inte ens känna så... eftersom det enligt hennes tes är samhället och uppfostran som skapar olikheterna. Är du med hur jag tänker? Jag är rätt värdelös på att förklara ibland.
    Okej, vi tror olika då helt enkelt. Jag tror tjejers "gafflande" och killars "buffande" är något socialt betingat. Jag förstår hur Dahmer tänker vad gäller att Undvika "tjejsaker" på sin dotter. Hon ser ju hur samhället ser ut och försöker ge en motvikt till detta. Tjejer kommer ändå känna press om att se fina ut, utan att man behöver spä på detta ännu mer med kläder som lockar fram ett vistt bemötande. Det är således inte kläderna och färgerna i sig som är problemet, utan hur folk bemöter barn i de olika kläderna. Förstår de det resonemanget?
    Jag förstår vad du menar med människor som känner sig i fel kön. Men jag tror att det till stor del har att göra med att man inte känner sig som kvinna, alternativt man i den traditionella meningen. Vissa kan ju säga;-jag har aldrig gillat smink utan gillat sport. Därför känner jag mig mer som en man tex. Men om inte dessa föreställningar om hur man bör vara i ett visst kön inte fanns så kanske inte folk behövde känna sig i fel kön. Förstår du min luddiga förklaring? =)
    Fast jag kan ju inte uttala mig exakt om hur människor känner i dessa situationer såklart, utan bara ha egna tankar om det hela.
  • linas fina
    TigerLily skrev 2010-02-24 23:07:24 följande:
    Njaa. jag tror knappast att de som byter kön faller in i den beskrivningen. Det ligger nog djupare än så. Det är inget som säger att sport är för män och smink för tjejer, tycker att dagens samhälle är rät riktat åt båda hållen. Hade kanske kunnat förstå mer av Dahmers tänk om det varit på 50-talet, men så är det inte riktigt längre. Och jag anser inte att typiska "flickiga" beteenden skulle vara sämre än just pojkiga, men många verkar tro att en tjej som ser tjejig ut "mesar" man med. Det handlar inte om utseende utan utstrålning och attityd. Kolla bara på grynet, hon är ju hur cool somhelst i sitt rosa och glittriga fluff-fluff, och endå vad jag skulle kalla "typiskt kvinnlig". Vi lever inte "förr i tiden" längre då klänningar å prinsessor enbart  förknippades med törnrosa och askungen, nu är ju dagens prinsessor/tjejer bra mycket tuffare än då. SÅ jag tycker att det går till överdrift, och jag vill mer än gärna ha kvar liiiite av "könsrollerna" som att det är "damerna först" osv... det enda jag förespråkar är lika lön till samma arbete, men det är oxå allt. Vi är alla människor och lika mycket värda oavsett kön. Men det är oxå allt enligt mig. Våra olikheter kompletterar varandra, annars skulle det inte finnas MAN och KVINNA tror jag. Vi fick 2 olika kön för att fortplanta oss, och med detta så blev vi olika, våra kroppar fick olika förutsättningar etc. Men det är MIN åsikt, som sagt.
    Tyvärr tror jag inte att daltandet med tjejer i prinsessbakelser är något som stannat på femtiotalet. Jag studerar till lärare och får göra iakttagelser hur man bemöter tjejer och killar, och tjejer får i regel fler kommentarer vad gäller utseendet än killarna. Jag vill helt enkelt inte att min dotter ska sträva efter att vara fin hela tiden. Hennes självkänsla ska inte sitta i utseendet så att säga. Tyvärr märker jag redan hur påverkad hon har blivit av gängse könsnormer sen hon började på dagis..
    Personligen tycker jag man ska vara vänlig mot alla, inte ha några fjantiga öppna dörrar bara för att det är en kvinna det handlar om.
    Det som jag tycker är trist med könsroller är att barn som inte passar in i den rollen får känna sig dum. 
Svar på tråden Jo, jag är en manshatare.