Inlägg från: Rochefort 10 |Visa alla inlägg
  • Rochefort 10

    Jo, jag är en manshatare.

    Lady Dahmer skrev 2010-02-19 20:23:20 följande:
     Jag går inte runt och är arg hela dagarna eller blänger på varje karl jag träffar. Jag kan erkänna att jag kan bli osäker och misstänksam när jag möter okända män - men det är ganska vanligt att kvinnor blir det. Jag skiljer på den enskilda mannen och Mannen/kollektivet/mansrollen.
    Det gör du ju inte när du säger att du blir misstänksam mot okända män. I det skedet har du ju redan buntat ihop alla män med en negativ egenskap som gemensam faktor.
    Inget fel i det, det viktiga är att man, efter första intrycket kan revidera den uppfattningen, vilket jag tror att det flesta faktiskt också gör.
    Lady Dahmer skrev 2010-02-19 16:26:24 följande:
    Jag tror inte att män - biologiskt - är onda eller dumma.
    Jag tror inte att män - biologiskt - är mer kapabla till våldsbrott. Jag tror de fostras till det.
    Det finns faktiskt en hel del forskning som visar att männens aggressivitet till stor del är genetiskt och framför allt hormonellt betingat. Martin Ingvar är en de forskarna, har tyvärr inte tid att leta någon artikel att länka till.
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-02-20 14:39:43 följande:
    alla har ansvar för hur man fostrar barnen. det är inte bara pojkarnas fostran som är problemet. vi fostrar ju även in flickorna i offerrollen när vi tidigt lär dem att de ska behaga och objektifieras. osv. allt har ju ett samband.
    På vilka sätt fostras flickor till att behaga och objektifieras? Jag hör det ofta i feministdebatter, men hör sällan några konkreta exempel som exemplifierar det påståendet.
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-02-20 14:10:16 följande:
    du behöver kolla upp ordet socialisering. det är svårt att vara helt fri och tänka fritt när man sen födseln fostrats in i en roll. Fri vilja är en illusion. Vi är ALLA produkter av vår forstran, tid och kultur.
    Jo, vi är alla produkter av vår fostran. Men det råder lite olika åsikter om hur stor påverkan miljön faktiskt har på individen.
    Steven Pinker är en av dem som hävdar att miljön är den faktor som påverkar oss minst. Minns inte exakt, men det kan har handlat om 10% eller nåt liknande.
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-02-20 19:28:09 följande:
    det skulle innebära att vi har våra personligheter till 90% klara när vi föds och det låter ju inte hemskt troligt.
    Nä, det gör det inte, och det är inte riktigt det han påstår heller.
    Det han menar är att ungefär hälften av individens personlighet bestäms av genetiska faktorer, den andra hälften av unika livsupplevelser, vilket inte alls är samma sak som social miljö.

    Dina känslor gentemot män är på intet sätt önskvärda, men de skulle i så fall mer bero på dina unika upplevelser än mäns sociala fostran.
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-02-20 19:25:22 följande:
    Kvinnor fostras att vara passiva sexuellt, att behaga, att vara objekt, att ta emot, att passa upp, att säga ja.
    Förlåt om jag är tjatig. Men jag skulle gärna vilja ha ett exempel. Jag känner inte alls igen mig själv eller någon jag känner i den beskrivningen.
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-02-20 19:49:39 följande:
    ett exempel i tråden jag länkade. ett vanligt scenario i många förskolor och skolor
    Jo, det är hemskt, jag har själv upplevt det under större delen av min skoltid.
    Problemet i fallet du beskriver tror jag dock har att göra med vuxna människor som inte vågar ta sitt ansvar och sätta gränser för bråkiga ungar. Självklart ger det fel signaler, men jag tycker inte att man bör generalisera så pass mycket som att säga att ALLA pojkar fostras till aggressiva våldtäktsmän.
    Det handlar snarare om att ingen tar tag i de pojkar som inte förstår skillnaden mellan mitt och ditt.

    Blev kanske lite rörigt, förstår du hur jag menar?
  • Rochefort 10

    Jag håller med dig i en del av det du skriver här.

    (Det går inte att citera)

    det är inte könsrollerna i sig som är orsakerna. Nåt som de flesta våldsförövare har gemensamt är trauman i barndomen, antingen jobbiga händelser eller misshandel eller nån annan form av vanvård. (nu undantar jag de som har fel i huvudet)
    Det var precis det jag pratade om tidigare när jag berättade om Pinker och hans teori om att det är unika livsupplevelser snarare än miljö som formar individen.

    Jo - det är inte upplevelsen i sig som är orsaken till sjukdomen, utan sättet man får hantera och bearbeta det på; Pojkar får inte gråta, prata ut om sina känslor på samma sätt som flickor. Flickor tillåts sörja, vara ledsna, visa känslor och kan på så sätt bearbeta sina upplevelser. 
    För det första tror jag att män till allt större grad är "tillåtna" att gråta ut idag än om man jämför med för några decennier sen.  
    För det andra skriver du att flickor får sörja och bearbeta sina känslor. Detta borde ju också innebära att de lättare kommer förbi och glömmer sina oförätter. Du skriver dock lite senare att de förväntas bete sig ordentligt, jag vet inte riktigt vad du menar med det. Men när jag läste så fick jag känslan av att de inte riktigt får möjligheten att bearbeta sina känlsor på önskvärt sätt.

    pojkar blir utåtagerande medans flickor väljer att vända sig inåt. (blir självdestruktiva)
    Kan man kanske tänka sig att ovanstående är den sådan typisk könsbiologisk skillnad. Vi reagerar helt enkelt inte på samma sätt. Det faktum att vi tjejer tillåts sörja och bearbeta känslor borde rimligtvis förhindra att vi blir självdestruktiva. Ändå är det ganska vanligt att vi blir det, varför är det då önskvärt att få männen att bearbeta negativa erfarenheter på samma sätt som kvinnor?

  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-03-02 10:29:24 följande:
    Jag valde en provokativ TS för att det drar till sig läsare. Men jag hoppades ju givetvis att de flesta skulle läsa HELA ts innan de gav sig in i diskussionen. Jag vill ju absolut inte ta bort den, då försvinner 59 sidors diskussion. Ah, en fråga. Det skulle ta väldigt lång tid att förklara exakt HUR manrollen i sig bidrar till att skapa förövare, men jag ska kortfattat försöka och hoppas att du förstår hur jag menar ändå. Män ska vara tysta och starka. Gråta är omanligt. Att prata ut är omanligt. Osv. Ofta när pojkar utsätts för brott, sexuella eller våldsbrott så uppmuntras de mer (än flickor) att bita ihop. "ta det som en man", hålla det för sig själv. Det är skamligt och tabu. En man som misshandlas av sin fru eller våldtas blir ju nästan utskrattad osv. Denna könsroll, denna förväntan på hur män ska vara, i kombination med en taskig fostran och ofta våldsam barndom så kan det slå slint. Nåt som de flesta våldsförövare har gemensamt är trauman i barndomen, antingen jobbiga händelser eller misshandel eller nån annan form av vanvård. (nu undantar jag de som har fel i huvudet) Men varför är det just män i så fall så blir förövare och inte lika många kvinnor? kvinnor utsätts ju t.ex för mer sexuellt våld som barn än män men ändå så reagerar de olika? Det inte är misshandeln och förödmjukelserna i sig som gör ett oskyldigt barn till ett monster. I stället är det tvånget att förtränga gärningarna som förvandlar personligheten.  Alice Miller kallade det för själamord. Pojkar får inte gråta, prata ut om sina känslor på samma sätt som flickor. Flickor tillåts sörja, vara ledsna, visa känslor och kan på så sätt bearbeta sina upplevelser. Pojkarna är tvugna att hitta andra sätt att hantera sina upplevelser på och ett av de sätten är ilska och ibland även att ta på sig skulden "jag gillade det, det var mitt fel" . (och därmed är risken för att de ska upprepa beteendet större)Pojkar förväntas även lösa sina problem genom att vara fysiska (det är socialt acceptabelt för män att slåss eller visa ilska utåt) medans kvinnor förväntas bete sig ordentligt. Pojkar blir utåtagerande medans flickor väljer att vända sig inåt. (blir självdestruktiva Jag hatar inte individer. Jag går inte runt och är arg hela dagarna eller blänger på varje karl jag träffar. Jag kan erkänna att jag kan bli osäker och misstänksam när jag möter okända män - men det är ganska vanligt att kvinnor blir det. Jag skiljer på den enskilda mannen och Mannen/kollektivet/mansrollen. Jag har massvis med vänner som är män. Jag är gift med en man och jag har två bröder.
    Ett nästan ordagrant liknande inlägg skrev du tidigare i debatten, vilket får mig att tro att det är någon annans urpsungliga åsikter du använder dig av, men strunt samma.
    På det inlägget ställde jag en fråga, på vilken jag tror att jag aldrig fick ett svar, det vore mycket intressant om jag fick ett.

    Du skriver att män och kvinnor bearbetar trauman på olika sätt, männen blir aggressiva och kvinnor inåtvända och själdestruktiva, jag utgår från att du gör en grov generalisering här, och det är ok.
    Jag är övertygad om att den olikheten har sin grund i att vi faktiskt sitter på en del biologiska och hormonella skillnader, vilket inte på något sätt berättigar olika maktbeteenden som vädtäkt och misshandel.
    Men så till frågan, männen agerar utåt och blir aggressiva för att de inte "får" gråta. En kvinnas gråt är däremot helt acceptabel vilket borde vara till stor hjälp i bearbetningen av traumat, men hon väljer ändå att vända sig inåt alltför många gånger och bli självdestruktiv. Varför är det då så begärligt att ändra på mäns sätt att bearbeta trauman?

    Missförstå mig inte, självklart tycker jag att en man ska kunna gråta utan att för den sakens skulle behöva känna sig omanlig. Men det verkar ju inte som att der kvinnliga sättet är det ultimata. Jag tycker nog snarare att man skulle få fler kvinnor att utagera sina aggressioner, vilket man kan göra utan att andra människor påverkas.
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-03-02 11:56:13 följande:
    är du kvinna? har du blivit utsatt för våldtäkt?
    Nä, men jag är och jag har, flera gånger.
    Faktum är att min uppväxt inte verkar vara helt olik din, om jag utgår från dina inlägg i "boys will be boys".

    Jag har givetvis också känt en hel del skam, men har insett att det har ingenting att göra med hur andra såg på mig utan att jag själv betraktade mig som svag, och det var pinsamt.  Och nu menar jag inte rent fysiskt, utan att jag var svag i den mening som "lätt att trycka ner".
    En kille som mobbas känner sannolikt också överdrivet mycket skam och funderar på vad han skulle ha kunnat göra annorlunda.

    Framtills för några år sedan hade jag hållt med dig i det mesta du skriver, men jag vägrar tro att de individer jag har råkat ut för är representativa för den manliga befolkningen.
    Och jag tror inte heller att mitt öde är resultatet av någon rådande mansroll, utan snarare att skolan på många sätt är en djungel och man gör vad man kan för att överleva, det är i många fall lättare att trycka ner andra för att själv slippa bli nertryckt.
    Inte helt otippat fick jag ärva min titel som "skolhora" av en som tidigare hade haft det. 

    Dock har jag aldrig känt att någon jag har berättat det för har antytt att jag själv har varit på något sätt skyldig till det som har hänt. Inte heller har jag hört någon säga om någon annan: "Hon får skylla sig själv".
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-03-02 12:51:45 följande:
    ahh... här är skuldbeläggningen jag talar om. Det är givetvis JAG som dras till fel män. (= mitt fel) nej, jag dras inte till fel män. Min man är fantastisk. Fel män dras till mig.
    Det handlar inte om någon skuldbeläggning, är det satskonstruktionen som skapar missförståndet jag vet inte.

    Det är emellertid inte konstigt att man fortsätter umgås med fel män om de män man har byggt sina referensramar på är sådana som trycker ner kvinnor.

    En som inte har blivit utsatt för trakasserier, misshandel och våldtäkt hade redan från början sagt ifrån eftersom hon inser att det uppenbarligen är fel i huvudet på den mannen.
    För en som har upplevt ovanstående är det inte konstigt att man fortsätter foga sig efter mannen för det är ju så man har lärt sig att det ska vara.

    Förhoppningsvis träffar man tillräckligt många män efter det så att man får lära sig att ens bild inte stämmer överens med verkligheten. Eller så fortsätter man att bara se till de negativa erfarenheterna, tyvärr är det de som många gånger får starkare fäste.
  • Rochefort 10
    DrKejs skrev 2010-03-05 09:03:06 följande:
    Det har inte med saken att göra.  Vad som är tydligt är att du inte verkar förstå att du, oavsett orsak, skriver att du hatar män och sedan försöker bortförklara det. Antingen så är det som du skriver i ts, att du hatar män, eller så ar det som du skriver i inlägg att du inte hatar män.
    Jag skulle vilja tilllägga om jag får:

    Att jag förstår att du (TS) hela tiden hävdar att du hatar inte män utan snarare mansrollen, ok det köper jag.
    Men så, om jag tolkar dig rätt, påstår du också att det inte finns några biologiska eller hormonella skillnader som skulle ha någon påverkan på beteende mellan män och kvinnor.

    Om det är så, att inga sådana skillnader existerar, så är ju inte människan mer än sin fostran och påvekan av miljö. Vilket ger att människan är enbart sitt sociala kön och i längden skapar ett likhetstecken mellan 'man' och 'mansroll'.

    Eller har jag missförstått?
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-03-05 09:25:53 följande:
     Miljö och fostran är ju det som formar oss.
    Det råder lite olika uppfattningar om det. Jag har redan presenterat en (tror det var i den här tråden) Steven Pinker.

    I vilket fall så är ju det du säger här ovan ytterligare ett exempel på att du egentligen inte gör någon skillnad mellan 'man' och 'mansroll', varför jag inte heller förstår vad du egentligen menar när du säger att du inte hatar män utan du hatar mansrollen.
  • Rochefort 10
    TigerLily skrev 2010-03-05 09:40:11 följande:
    De som byter kön...? Hur förklarar du det? Att de KÄNNER att de är födda i FEL kropp? Hur går det ihop i ditt resonemang att det enbart är miljö och fostran som formar oss? Men gissar att denna fråga blir ännu en i raden av obesvarade frågor jag ställt..
    Man kan ju i och för sig tänka att de som känner att de föds i fel kropp byter kön pga att de inte passar in i den roll samhället har tillskrivit det biologiska könet.

    Men jag är som bekant inte helt 100 på att det sociala könet är det som formar oss till den största delen.
    Lite intressant läsning för den som orkar:
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/homosexuellas-hjarnor-annorlunda-1.595398

    Jag tänker främst på stycket:
    "Men allra tydligast var amygdalas kopplingsmönster hos bögar och heterosexuella kvinnor. Där var kopplingen tydligare till de delar i hjärnan som tolkar känslor och kroppsliga reaktioner. - Det kan ge en förklaring till varför män och kvinnor reagerar olika på känslomässiga stimuli, som till exempel stress. En tolkning är att vi helt enkelt har olika förutsättningar, säger Ivanka Savic."

    Att vi har olika förutsättningar har antagligen en bidragande orsak till varför vi också
    (re)agerar på olika sätt.
  • Rochefort 10
    Lady Dahmer skrev 2010-03-05 18:07:30 följande:
    problemet är ju när det blir ett krav. ATt smycka sig för varandra är ju inget fel i sig - men det är när idealen tar sjuka och onaturliga proportioner som nåt inte stämmer. Varför ska vi späka oss? Skära med kniven? Injicera nervgifter? vanställa våra kroppar? Bära plagg som gör ont och som begränsar vår rörelsefrihet? och allt för att duga??? Det är ju vansinnigt! Och när kvinnans (och männens) naturliga kroppar anses vara äckliga..... ja då har det verkligen gått för långt.
    Men är det verkligen det du beskriver här ovan som är idealet?
    Jag håller med att göra ovanstående saker är något sjukt, ingenting jag själv skulle göra och i ärlighetens namn så stämmer det inte heller in på någon jag känner.

    För mig låter det som att du beskriver en grupp kvinnor som har ett väldigt dåligt självförtroende, eller ännu inte nåt än tillräcklig mognad då man inser att utseende inte är så viktigt. Sådana människor kommer tyvärr alltid att existera även om "idealen" skulle förändras.
Svar på tråden Jo, jag är en manshatare.