• Uppsala86

    Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?

    Jag tycker att jag som ung kvinna i Sverige har ett underbart och väldigt fritt liv!

    Jag har experimenterat, dvs. varit galen singel och gjort precis vad jag vill, haft pojkvänner hit och dit etc. Har aldrig känt att jag blivit dömd av någon! Haft sjukt kul och roligt största delen av mitt liv! Har rest, bott själv, som sambo, i korridor, med kompisar etc. Visst hade jag regler som de flesta i barndomen och tonåren men sen jag blivit vuxen har jag själv satt mina gränser och bestämt hur jag vill leva mitt liv.

    Jag tycker att det är absurt att säga att man som kvinna är ofri för att man har högklackat! Friheten ligger väl i just valet, att man kan välja om man vill ha högklackat eller inte?

    Sen tycker jag att du är så sjukt absurd som framställer personer i slöja som på vissa sätt friare än oss? Visst finns det personer i slöja som har valt det helt själv, men för väldigt många är det ABSOLUT INTE ett fritt val!! Jag känner många tjejer som använder slöja det vore en skam för deras familjer om de inte gjorde det, anser du då att de har ett fritt val?!!


    Jag har vistats i flera muslimska länder och kan väl utan att överdriva säga att vår svenska frihet är så oerhört större än deras! Muslimska tjejers frihet hänger ofta på släktens godtycke, är det individuell frihet tycker du?


    Tror du att många muslimska tjejer får strula runt på barer, ligga runt hur mycket de vill, testa att vara ihop med både tjejer och killar etc, ha på sig vad de vill, göra vad de vill? Skulle inte tro det.

    Heja Sverige och tack och lov att vi har ett samhälle som låter både män och kvinnor vara fria!!

    Visst finns det problem med kvinnoobjektifieringen och de ska motverkas! Idealen idag är sjuka. Men vi har ändå alla ett val, och jag tycker din jämförelse med att muslimska kvinnor i slöjare är friare än oss svenska kvinnor är helt bortom skogen

    /En stolt svensk tjej med utländsk bakgrund

  • Uppsala86
    SweetNilam skrev 2010-02-27 00:49:18 följande:
    *asgarvar* Och det skulle vara frihet alltså? Haha, fan va kul! Du måste förstå att TS inte handlar om individuelitet. Många vill gärna tro det. Det handlar om kulturen, samhället vi lever i. Samhället i stort. Inte dig eller mig som individ! Ser du inte hur missvisande bilderna i TS är, alla bilderna,?!
    Självklart är det frihet!! Inte att "ligga runt" i sig kanske som du garvar så mycket åt, men att ha ett samhälle som tillåter att man får utforska sin sexualitet, välja hur man vill bo, var man vill vistas, vem man vill umgås med. Dvs välja om man vill vara oskuld tills man gifter sig eller om man vill leva i polygama förhållanden hela livet och allt där mittemellan.

    Jag tror att de flesta i Sverige inte fattar hur jäkla bra vi har det! Vi har frihet, borde i samhället i stort och indivuduell frihet. Allt kan självklart förbättras men jämfört med muslimska länder har vi kommit oerhört långt. Och det är jag stolt över!
  • Uppsala86
    SweetNilam skrev 2010-02-27 01:18:20 följande:
    Och det betyder att vi inte kan få kritisera vårt samhälle? Vi säger att vi har det så jäkla bra och att andra har det kasst, vi har jäkligt svårt för att kritidera vårt egna. Det vi är. Vem säger att vi har det bästa samhället? Att vi säger det väger egentligen inte så högt, för så är det alltid. Man är jättebra på att klappa sig själv och de sina på huvudet och att de nackdelar i annan kultur. Tvärt om går inte. Det är vedertaget att det är så. Jag är snarare sådan att jag är öppensinnad och ser att det är enorma brister i vårt samhälle- kolla bara bilden i TS.
    Jag har inte skrivit något om att man inte får kritisera vårt samhälle! Yttrandefriheten, som däremot inte finns i många muslimska länder tex, är en av våra viktigaste friheter anser jag. Så kritisera på du bara och använd din yttrandefrihet så mycket du anser dig själv behöba.

    Jag har inte heller sagt att vi är det bästa samhället, men att jag är stolt över att bo i Sverige och jag tycker vi har kommit väldigt långt även om allt alltid kan bli bättre! Efter att ha varit i flera muslimska länder så har jag förstått vilken oerhörd frihet vi har och vilken lycka jag har som får bo här i Sverige! I många muslimska länder får kvinnor inte utbilda sig till det de vill, inte jobba med vad de vill, de missgynnas arvsmässigt, de kan inte välja sig att skilja sig hur de vill, inte klä sig hur de vill etc. Jag får göra allt detta och det anser jag är FRIHET och jag är sååååå lycklig över att jag får vara en fri kvinna!!
  • Uppsala86

    Men grundién med slöjan är ju att kvinnor enligt Koranen ska klä sig anständigt! De ska alltså se anständiga ut tack vare den! Trodde du verkligen att muslimska kvinnor generellt använder slöjan för att de ska dömas för sin personlighet och inte för sitt utseende?


    hallencreutz89 skrev 2010-02-27 02:16:59 följande:
    Och måste säga att jag gillar grundidén med slöjan - att man ska dömas efter sin personlighet och inte efter utseende. Däremot så ogillar jag när den används för att förtrycka
    Då kan du inte känna många muslimska kvinnor eller ha besökt något muslimskt land och sett vilken verklighet dessa kvinnor lever i, dvs majoriteten är förtryckta. Sen finns det ju några som kan välja att ha slöjan pga personliga skäl men i vissa muslimska länder kan en kvinna bli arresterad om hon inte har slöja eller burka!!
  • Uppsala86
    Triskele skrev 2010-02-27 02:57:33 följande:
    Det gör det väl knappast bättre eller vettigare att man försöker bestämma hur andra är klädda om det drabbar båda könen? Sen gäller s.k. anständig klädsel bägge könen inom islam också.
    Ja fast män behöver ju inte bära slöja i muslimska länder för det?!! De får klä sig hur de vill?

    Jag tycker att det är löjligt att du försöker jämföra kvinnors situation i ett muslimskt land, tex. i Aghanistan, där en kvinna kan bli stenad till döds om hon inte bär heltäckande klädsel, och Sverige, där en man eller kvinna i värsta fall han bli anhållen ett par timmar och sedan dömd till böter om de nu väljer att gå nakna på gatan.

    Näää nää, men det är väl precis lika vettigt i Afghanistan som i Sverige?
    Stenad till döds eller lite böter, det är väl en hårfin skillnad?
  • Uppsala86

    Sen är ju en stor skillnad också att vi i Sverige är en demokrati och har valt genom våra folkvalda politiker att kriminalisera beteenden som att gå nakna på gatan! Skulle en majoritet i Sverige vara för att man ostraffat fick gå naken på gatan så skulle det bli lagligt så småningom! 

     I Afghanistan har de inte direkt det valet! Kvinnor har inte ens de mest grundläggande rättigheterna!

Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?