Inlägg från: Strumpan 78 |Visa alla inlägg
  • Strumpan 78

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    Jag som nybörjare hoppar också in med en fråga och hoppas att någon här kan hjälpa mig!
    Jag har precis köpt min första symaskin (yippie) och är så otroligt sugen på att komma igång och sy. Jag skulle vilja prova sy en omlott body. Nu har jag förstått att det kanske inte är det lättaste att börja med, men ändå.

    Vart kan jag köpa mönster till omlottbody?
    Har googlat och hittat att det ska finnas i Ottobre nr 6 2007 men det numret verkar inte finnas att köpa som lösnr längre på hemsidan.

  • Strumpan 78
    MammaDeborah skrev 2010-09-30 12:53:28 följande:
    Skicka ett meddelande till mig så kan jag hjälpa dig med mönster :)
    Har inboxat dig!
  • Strumpan 78

    Någon som har tips på en (eller flera) bra böcker om man vill börja sy barnkläder? Jag räknar mig som totalt nybörjare, har typ bara sytt gardiner förr...
    Kikade lite på ica förlagest bok "sy", är den bra?
    Finns det någon bra bok (att få tag i) om just barnkläder?

    Är så sugen på att komma igång, men vet liksom inte hur.

  • Strumpan 78

    Jag tänkte prova sy med tvillingnål. Men först måste jag ju köpa en. Eftersom jag nyss köpt min symaskin har jag ingen aning om någonting om nålar.
    Hur vet jag vad jag ska ha?
    Passar alla nålar alla maskiner och sen väljer man den tjocklek man vill ha? (och hur vet man vad man vill ha?)

  • Strumpan 78

    En nybörjar fråga:
    Tvättar ni alltid allt tyg innan ni syr? Jag var lite sugen på att börja klippa i kväll så jag kan sy i morgon, men tyget är inte tvättat. Måste man sy runt om innan man tvättar så det inte fransar sig?

    Funderar på om jag kan tvätta mitt tryckta tyg tillsammans med mudden jag köpt till. Känns ju jätte onödigt att tvätta en maskin med enbart 30 cm muddväv...

  • Strumpan 78
    Fiffa5 skrev 2010-10-13 19:04:57 följande:
    Jag tvättar alltid innan jag syr, men sicksackar inga kanter utan kastar bara in allt i maskinen.  

    Ska mudden sitta tillsammans med tyget sen kommer det ju tvättas ihop då, så in med allt bara. Skulle ngt färga av sig är det ju bra om du vet det innan du sytt...
    Tack för svaret, då slänger jag in det i maskin nu.
    Inser att jag ändå inte skulle orkat klippa nått i kväll.
  • Strumpan 78

    Jag är så impad av er alla som syr så mycket fint!
    Men nu har jag också kommit igång, lite i alla fall...känner att jag måste visa upp här, även om det är värsta amatör jobbet!
    Men det är första gången jag syr ett plagg alls (om man bortser från en väldigt enkel mössa), första gången jag syr en halsmudd och första gången jag syr med tvillingnål. Jag är rätt nöjd faktiskt, trots en del fel
    (t.ex borde jag sytt med den rosa tråden på halsmudden..men det syns ju inte när plagget är på i alla fall...men det stör mig, jag hade ju köpt rosa tråd till det!) Men jag lärde mig en massa under tiden iaf.
    Tunikan är till min dotter, men den är för stor så den får hängas undan en tag.
    Jag har i alla fall fått ännu mer lust att sy ännu mer! Nästa projekt blir en baby body. Tror jag. Eller leggings som matchar tunikan.


  • Strumpan 78

    Jag har ägnat alldeles för många timmar åt att sy en omlott body. Nu är den i princip klar, och vad gör jag då?? Jo, placerar en tryckknapp fel, den hamnade för långt ner och för långt in...Finns det nått sätt att rädda det hela? Gissar att om jag tar bort tryckknappen så finns där hål?

    Sen undrar jag en annan sak, när man kantar med muddväv. Hur långt ska man ha i förhållande till där det ska sitta? Hur gör ni? Jag använde ju ett färdigt mönster och klippte middväven efter beskrivningen, men jag tyckte jag fick dra lite väl mycket i det när jag sydde.

    Brukar ni utgå från ett färdigt plagg för att sy ett plagg som ni inte har nått mönster till? Hittade en body som var lite bättre i storlek än den jag sydde innan. Visst borde jag väl kunna rita av den och använda den som mall?

  • Strumpan 78
    gewjyn skrev 2010-11-05 16:39:19 följande:
    Det där med knappen vet jag inte, men på muddvävsfrågan svarar jag ungefär 75%, kanske något mindre.
    Ok. Tack. Tänkte att det kunde vara nått sånt.
  • Strumpan 78
    plura skrev 2010-11-05 23:43:00 följande:
    Got it! kristindesign.blogspot.com/search/label/S%C3%......
    TACK!!
    Synd om man ska förstöra en hel body för att man satte en knapp fel!

    Jag som velat åka till syfestivalen jätte länge. Mamma åker alltid, men jag har aldrig varit där. 
    Jag hade ingen mer ledighet att ta ut, så jag kunde inte åka. Det är ju min jobb helg. 
    Nästa gång jag konstaterar att jag inte kan följa med ska jag kolla kalendern ordentligt först...det är ju röd dag i dag och jag sitter här hemma och är ledig! dessutom hade vi kunnat åka i går, mamma är ju pensionär, och jag var ju ledig i går också....Ja ja, vad är väl en bal på slottet...
  • Strumpan 78
    Lallan skrev 2010-11-12 14:35:54 följande:
    Har hört att Ottobres omlottbodymönster är rätt rymmligt i strl precis som det flesta andra mönster som dom har men hur rymligt är det? Är det både längd, bredd och ärm eller bara bredden?
    Jag sydde en body i stl 56 från det mönstret. Sen jämförde jag med en body från lindex i stl 62 och då är den jag sytt ändå större, kanske som en 68 skulle varit från lindex. (den jag sydde har jag sytt i tvättat tyg och lindex bodyn hade jag till dottern, så den är använd och tvättad)
    Nu har jag inte någon att prova bodyn på, men det känns som den är stor både på längd, bredd och i ärmarna.
    Jag förminskade mönstret till 90 % och ska sy en till, ville ju sy till en nyfödd,. Men jag vet inte om det änns räcker, min dotter var ju inte så stor när hon föddes så jag tror inte nästa heller kommer vara speciellt stor.
  • Strumpan 78

    Någon som är bra på ottobres storlekar? Om man ska sy till en ettårsdag, vilken stl bör man välja? Tänkte en t-shirt till en kille som är ganska liten i storlek.

  • Strumpan 78

    Knastroll: senaste numret tänkte jag. Du råkar inte veta om de är breda? (den i större stl står slim-fit på, men den finns bara i större storlekar)
    Gillar inte korta breda tröjor.

    Frågade barnets mamma, killen kan ha stl 74, det passar, men nya kläder köper hon stl 80. Så då borde jag väl sy stl 80.

  • Strumpan 78

    Jag kan vara med och försöka hålla liv i luckan här på FL!
    Är nybörjare, ska försöka mig på muddbrallor i velour till lilltjejen. Vart finner jag det bästa mönstret? Såg i ottobre att de kör dragsko i midjemudden på en del byxor, är det nödvändigt? Känns opraktiskt.

  • Strumpan 78

    Tack uniMog. Trodde mudden räckte, tur jag fråga. Men man kanske kan sy fast dragskon med en söm mitt bak på mudden? Tror mig sett det på någon byxa. Så tråkigt när de bara åker ur.
    Resår är väl bra det med i och för sig.

Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd