• Grazila

    Cerclage?

    Dallis skrev 2010-05-16 21:22:49 följande:
    Imorgon är det dags. Då ska jag till specmvc. Är skitnervös! Magen har växt en hel del, så jag hoppas att allt är bra därinne :)
    Åh! Stort lycka till!!
  • Grazila

    Det verkar vanligt det där, att man ska pröva in i det längsta hur det går... Men HUR i HELA friden resonerar hon när hon inte anser att du behöver extra kontroller??? Acceptera inte detta! Och åk in och kolla vid minsta känning om någonting. Jag kan förstå att du är orolig nu, för det var jag när jag utsattes för samma "test".


    22mm är inte mycket, vilken vecka är du i nu? MEN däremot är det faktiskt kvinnor som går hela graviditeten ut trots en kortare cervix än normalt. Antagligen är det därför denna läkare anser att man inte ska sätta ett cerklage nu, men för 17, med din historia måste du ju få fler kontroller. Jag blir arg faktiskt!!! Ställ in dig på en vääääldigt stillsam tid nu, det kan ju vara rätt för dig med vila, men då måste du verkligen göra det.
    Jag inboxar dig en sak och du är jättevälkommen att höra av dig med vilka tankar som helst, om du inte vill posta dem här...
  • Grazila
    tigerkaka skrev 2010-05-20 10:50:40 följande:
    i natt knaka de till när jag skulle upp o kissa. kom nyss hem från gynakuten. hade cerklaget inte funnits där hade det redan gått illa sa läkaren. tappen hade kortats av lite och  inne där fanns nån tratt grej som tryckte på och gjorde att de hade skavt lite i tappen. väldigt läskigt, jag e chockad. han hoppades att de ska hålla i hop. vad ska man säga liksom. tur att jag åkte in.. nån som haft det så här redan med sitt cerklage? de är ju så tidigt redan :( man blir ju galet orolig. nu är jag hemma och fick absolut inte göra någonting. usch va jobbigt :((
    Men vad läskigt! Jag har -pepparpeppar- inte varit med om något sånt! Menar du att det är som en trattuppifrån mot cerclaget, liksom? Så att hinnblåsan+bebis ligger mot cerclaget o skaver? Eller är en bit av livmoderhalsen ovanför cerclaget sluten?
    Vila järnet nu!! Håller tummarna att det är slut med knakande! Ja fy, man kan oroa sig sjuk nästan... KRAM
    ps, ligger du mycket? Jag låg endel i uppförsbacke när det akuta cerclaget satts, för att avlasta cervix. Det hade god effekt, alltså kännbart god effekt. Du kan ju testa, typ kuddar under rumpa och ben. Lite jobbigt i början, men man vänjer sig!
  • Grazila

    Du har alldeles rätt i det... det kan inte ske i det tysta, utan går det fel iaf kommer du garanterat känna det med cerclage och kunna söka hjälp i tid.


    Jag hade sökt mig någon annanstans. 22 mm i v.17 är ju lite... men då vet vi inte hur lång din cervix är från start iofs. Kanske den är kort. Ta kontakt med Lund. Bara det att ditt problem verkar bagatelliseras är en anledning att som tigerkaka menar skrika högre.
    Hur går det för er annars tjejer? Min graviditet känns just nu väldigt stillsam och behaglig. Kan vara ute och påta i mina rabatter och leka med barnen :) och då vill jag inte gnugga salt i såren på den som måste ta det lugnare, vill bara berätta hur en graviditet KAN vara trots cervixinsufficiens... KRAMAR!!
  • Grazila

    VAD SKÖNT Dallis!!


    Sååå... bunkra upp med TV-gott, lägg dig på soffan och invänta onsdag :)
    *peppkram*
  • Grazila

    Dallis, jag känner igen det där lite. Känner liksom av små sammandragningar i samband med toabesök fortfarande. Ibland misstänker jag att man helt enkelt känner av blåsans sammandragning mer och att det inte är livmodern, lite obehagligt dock.

    Konstigt tigerkaka att hon skulle vara så brutal. Med mig har man alltid varit försiktig. Det räcker liksom att kolla att knuten ser bra ut och om du är öppen syns på ett helt smärtfritt vul. Om man retar för mycket kan ju det trigga sammandragningar. Du har ju rätt att säga ifrån inför nästa koll om det var så brutalt som du beskriver. Läkare gör verkligen olika bedömningar... :P 

    Själv är jag idag i v. 29+0, mår fantastiskt bra och har noll besvär. Var på vanliga MVC i förrgår och allt var bara tiptop :) Nu mätning av cervix om 10 dagar!

    Ha det bra och njut av sommarn och magarna :) 

  • Grazila
    Dallis skrev 2010-06-09 16:45:35 följande:
    Jag var hos mvcläkaren i måndags och hon trodde att kramperna kan bero på uvi.
    Ska ha med mig urinprov vid nästa besök på mvc om det inte har gått över.

    Jag blev lite förvånad. Ska inte ha ett läkarbesök förrens i juli (!)
    Borde de inte vilja göra ett vul innan för att de om allt är ok?

    Hur ska man veta att när det inte känns bra?
    Har kramper titt som tätt under hela dagen...
    På måndag är det dags för rul. Hoppas att pyret har växt ordentligt. Får se om bf flyttas något.. :)
    Jag gjorde första vul efter stygnet efter en månad. Du kommer känna i livmodertappen ifall något är verkligen "inte bra". Det gör ont att ha starka sammandragningar t.ex och kan svida, sticka och dra i stygnet. Skulle något vara fel med cerclaget, som att knuten släppt (vilket den inte ska kunna göra) så är det det vanliga, med tyngdkänsla, blödningar och tilltagande sammandragningar du ska vara uppmärksam på. 

    Vad härligt med RUL! :) 
  • Grazila
    tigerkaka skrev 2010-06-09 16:56:28 följande:
    kan du inte lämna urinprov ändå? bara droppa förbi. inte ska du gå så länge med uvi om det är vad du har. jag har haft jättemånga och är nu satt på långtidsbehandling med pencillin.

    vul vet jag inte om dom gör eftersom dom inte vill vara där och reta :), men kräver du de så får du det säkert.

    man vet inte riktigt hur de ska kännas, så är de för mig i allafall och det är just de som är jobbigt när man vet varken ut eller in. jag går mycket på känsla, känns de inte ok så åker jag in. visat sig vara bra i mitt fall.

    hoppas att du snart kan börja slappna av lite :), jag försöker även fast det är svårt.

    har börjat få sammandragningar, vilket inte är så roligt, om dom ökar får jag väl åka o kolla hur de står till där inne. har för mig att det inte är så bra att ha sammandragningar när man har cerklage.

    ha det så fint!

    kram
    Jag bad att få med mig lite Bricanyl hem efter cerclagesättningen. Har du det? Jättebra att ha hemma så man kan stoppa sammandragningar ifall de verkar bli fler och starkare. Lite sammandragningar kan man ju inte komma ifrån att man har trots cerclaget. Vilken vecka är du i nu?
  • Grazila
    PennyJenny skrev 2010-06-09 20:19:41 följande:
    Hej tjejer

    Här har ni en ledsen PennyJenny. Har varit och mätt min livmodertapp idag i v18+6. Den är bara ca 2 cm lång och öppen upptill :( Imorgon ska vi till specialister i Lund för att diskutera cerklage. Min doktor jag hade idag var jättedålig och skrämde upp mig rejält att detta kanske inte slutar så bra osv.

    Är jätterädd och så fruktansvärt ledsen, vill inte förlora min bebis Gråter

    Får dock större hopp när jag läst era historier här. Jag har tre barn sedan tidigare och har haft problem med öppen/kort cervix med alla tre, två är födda prematurt. Men aldrig såhär tidigt som nu.

    Får man ont efter cerklage? Lättar eller ökar sd??? Finns det stor risk att ett cerklage snarare triggar igång en förlossning än hejdar?
    Det är individuellt om man får ont efter sättningen. Jag brukar känna att de varit där och grävt efter som de "våldar" litegranna... men smärtan är minimal och varar max något dygn för mig, medan jag förstått att vissa tjejer har mer smärtor.
    Vad gäller smdr avtar mina direkt. Jag har extremt tidiga smdr i graviditeten som liksom bara försvinner när tyngden mot cervix avlastas av cerclaget. Det sägs att det finns en risk att trigga igång förlossning, men den är betydligt större om cerklaget sätts när man börjat öppnas och hinnan tex buktar.

    Denna gång sattes cerclaget i v. 15 och operatören sa att de nuförtiden inte förväntar sig några problem alls när det sätts preventivt. Du har ju börjat öppnas, så kanske lite annan story då, men jag kan säga att ditt läge är mycket bättre än första gången jag fick cerclage och kom in flera cm öppen med buktande hinna. Som du kanske läst i början av tråden gick det också vägen :)

    Hoppas det går bra för dig och att du blir hjälpt i Lund!
Svar på tråden Cerclage?