Inlägg från: vindil |Visa alla inlägg
  • vindil

    Varför får barn konstiga namn?

    För det hör till i vårt samhälle... vi ska marknadsföra oss, ha en image, en identitet. Namn är ett sätt att visa sin unikitet. Förr var det bara ett namn, helst skulle man passa in, lite mainstream. Idag vill man göra det mer speciellt.

  • vindil
    Pormoicheia skrev 2010-03-11 10:56:49 följande:
    När vi försökte komma på fler namn till dottern (Yrsa) så satt vi och bara skojade lite i köket och kom på att man borde kunna heta lillasyster om man kan heta lillebror. Men det blev ju lite trist med att hera bara Lillasyster Yrsa. Sen fortsatte det och vi kom på att Bara Lillasyster Yrsa lät lite skoj. Bara fanns redan som namn det också så då behövde vi ju inte fundera mer. Jättemånga tycker att det låter konstigt och har undrat hur skatteverket kunnat få igenom det. Men alla hennes namn var ju redan godkända namn så det var ju inga problem alls.
    Förlåt, men jag har hört dig berätta det förut, och jag tycker faktiskt att det är taskigt mot barnet. Är hon alltså "Bara lillasyster Yrsa" för er alltså? Det låter väldigt nedlåtande, för min smak. Men ni fick det godkänt så...
  • vindil
    Stargirl skrev 2010-03-11 11:19:50 följande:
    Ninja betyder flicka på Spanska. Absolut inte finskt.
    Eller så är det bara att det råkade bli samma ord av en slump, då det stavas niña på spanska. Men visst, kanhända att det blev en försvenskning.
  • vindil
    Pormoicheia skrev 2010-03-11 12:03:02 följande:
    Bara betyder ros på japanska. Det är ofta det som folk reagerar på mest, hade vi låtet det stanna vid Lillasyster Yrsa hade det inte blivit lika mycket liv om det. Vi tyckte själva att det var en rätt söt namnkombination och hade ju givetvis inte gett henne en namnkombination vi upplevt som nedlåtande Och jag har fått försvara det förut. Hon ÄR inte...Hon HETER. Annars skulle man ju i nuläget kunna klanka ner på alla som döper sina döttrar till Emma att anse att de ser sina barn som fåtöljer Visste du förresten att många av våra vanliga namn har rentav hiskeliga betydelser på andra språk... Ann betyder väl bajs har jag för mig, Neo betyder kista eller födelsemärke, Fanny betyder stjärt, Annika har något med knulla att göra, det svenska uttalet på Simon låter rätt likt det engelska ordet för sperma, Peder betyder bög och listan kan göras myclet mycket längre om man bara tar sig tid att googla lite.
    Det är betydelse OCH kombinationen i ert barns namn som framkallar mina känslor.
    Internationellt kan saker betyda olika, ja, det bevisar ni ju själva när ni tar ett japanskt ord och gör det till ett svenskt namn. Ni vet ju själva att Bara är "bara", dvs. "enbart, endast". Lillasyster Bara Yrsa hade ju fungerat också, men nu valde ni en följd som ger en viss betydelse, dvs. "du är bara lillasyster Yrsa". Take it or leave it.
  • vindil
    Lady Dahmer skrev 2010-03-11 12:04:08 följande:
    det betyder även "den som döljer sig" på japanska... så det kan mycket väl vara ett finskt namn.
    :p Varför skulle det kunna vara ett finskt namn om det har en japansk betydelse?
  • vindil
    Veladis skrev 2010-03-11 12:09:05 följande:
    Det finns ju många namn som betyder oliak saker på olika språk.
    Ja.
    Lady Dahmer skrev 2010-03-11 12:09:40 följande:
    för att flera språk kan ha samma ord med olika betydelser.
    Ja.

    Men få namn vill jag säga, som "är" t.ex. svenska men grundar sig i en betydelse i ett annat språk. Svenska namn kommer väl från svenska ord, huvudsakligen. Sen finns det namn i Sverige som betyder andra saker på andra språk, typ svenska föräldrar som döper ungen till Star (svenskt namn men engelsk betydelse). Eller namn som råkar ha en utländsk betydelse, men är svenska; t.ex. "Peo" - fjärt på spanska.
    Det sistnämnda är svårare att undvika, hänsyn behöver inte tas i min mening, då det är i stort sett omöjligt att ta reda på vad ens namn betyder i all världens länder.
  • vindil
    Pormoicheia skrev 2010-03-11 12:11:23 följande:
    Inte "du är"...du heter. Det är jättestor skillnad.
    Namn har stor betydelse för sin identitet. faktum är att din person kopplas starkt samman till ditt namn. När folk säger Josefine, tänker de ögonblickligen på dig. Du kanske inte har förstått det, men namnet är väldigt starkt förknippad med ens person.
  • vindil
    Pormoicheia skrev 2010-03-11 12:24:30 följande:
    Med ens person ja, men ett namn lägger inte grunden för ens personlighet.
    Jo. Kan göra, när du presenterar din nyfödde med ett namn kommer alla bemöta det utifrån det namnet; tillsammans med faktorer såsom klädsel för dagen, humör, likhet med någon person eller mamman som håller barnet.
  • vindil
    Trollet Ludenben skrev 2010-03-11 12:48:13 följande:
    Är inte det lite kärringvarning att sitta och förfasa sig över namn??
    Är det väl. Lika mycket som det är tonårsvarning på att sitta och förfara sig över dåliga musiker, prettovarning att förfasas över medias påverkan och gubbvarning att förfasa sig över folk som inte kan köra bil ordentligt.
  • vindil
    Lina och Elsa skrev 2010-03-11 12:33:23 följande:
    Och jag tror att jag hade varit annorlunda om jag hetat Beatrice eller Isabelle istället för Lina. Jag tror också jag varit annorlunda om jag hetat Boel eller Nanna. Inte en helt annan människa naturligtvis, men andra saker hade hänt mig, andra människor hade kanske "dragits till mig", jag kanske hade passat in i andra sammanhang osv, och det hade format mig till en annorlunda person än vad jag är idag.
    Instämmer! Heter man Queenie kommer man alltid vara van vid att få frågor, bemöta andras undrande ansikten, helt enkelt formas utifrån andras bemötande.
    Berättar man att man heter Anna och det inte ger några större känslor för mottagaren får man en helt annan utgångspunkt; man får kanske kämpa lite mer för att utmärka sig.
    Liksom att en tjej vid namn Sanna med vänner som Sofie och Emma, lättare kan komma in i det gänget, än en tjej vid namn Ulla-Britt.
    Det påverkar en mer än vad man tror, hur mycket Pormorcheicha än protesterar.
  • vindil
    Lady Dahmer skrev 2010-03-11 23:32:53 följande:
    är det bara jag som tycker det är skitmärkligt att googla upp en sexig bild på en kvinna klädd i en ninjakostym för att sen hävda att namnet Ninja är porrigare än Tingeling? Kan nån förklara relevansen?
    Jag tycker också det är konstigt! Som att google ska styra vad namnen betyder? Det enda hennes bildsökning bevisar är att det finns två personer som döpt sina bilder till ninja respektive tingeling.
    Dessutom kan man ju fråga sig vad hon har för slags freudiansk feltänk :) När jag tänker på ninja tänker jag på en krigare eller en ninja turtle :) Man kan ju undra vad hon tänker på om man säger "sjuksköterska", hon kan ju prova att googla det ordet - lär ju finnas fler sexutstyrslar med det temat än ninja... :D
    Googla namnen är ett konstigt sätt att försvara sig på, anser jag!
Svar på tråden Varför får barn konstiga namn?