Inlägg från: Trollet Ludenben |Visa alla inlägg
  • Trollet Ludenben

    Varför får barn konstiga namn?

    Lady Dahmer skrev 2010-03-10 20:07:09 följande:
    jo men det har inte med om de är ovanliga eller ej. jag blev kallad för tarzan pyjamas. (jag heter natashja psomas som ogift) men min kompis malin blev kallad för analin och Lisa hon blev fisa osv. Min man oskar blomberg blev kallad tampong. och vi överlevde utan trauman.
    Min kompis heter Natasha, med annan stavning än din. Henne kallade jag jämt för Tarzan och det gillade hon inte. Men Tasha går bra
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    84Johanna skrev 2010-03-10 20:18:33 följande:
    Jag har träffat en tjej som heter Pebbles =/
    Gulligt
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Leo1977 skrev 2010-03-10 20:46:46 följande:
    Jag håller med om att vissa namn kan vara lite besvärande för barnet. det är kanske bra att undvika. :)
    som Jens tillexempel... det skulle jag aldrig ge mitt barn. Hade en som hette Jens när jag växte upp. Han hette aldrig nåt annat än Jens-Mens{#lang_emotions_undecided} Min sambo heter Svante i andranamn och han har fått höra svante-vante till leda och han ogillar starkt det namnet. Så ett namn behöver inte vara påhittat eller udda för att vara besvärande, det kan vara ett helt vanligt namn. Ulla och Britta (som visserligen inte är poppis nu men kommer säkert tillbaka) är inte heller några höjdare.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Loneheart skrev 2010-03-10 22:10:21 följande:
    Håller med. Min mamma heter förresten Ulla och hon blev kallad Ulla-knulla när hon växte upp..kul för henne liksom.
    Ulla är ju ett riktigt utsatt namn fast det är supervanligt bland 40-50talister... det namnet bevisar verkligen att hur vanligt/ovanligt namnet är spelar ingen roll. Lady Dahmer hade en bra poäng i att det är inte namnet i sig man blir retad för utan det är den som är svagast i gruppen. Om man som jag heter Maria eller om man heter Ninja spelar ingen roll. Den som är den starke i gruppen, heter den personen något udda, då blir det udda namnet genast hur coolt som helst. Så allt beror på vilken plats man har tagit i klassen/på jobbet/bland ungarna på gatan.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Liba skrev 2010-03-11 08:41:41 följande:
    Jag tycker att alla ska tänka till innan de ger sina barn "Ovanliga namn" " Påhittade namn" " Unika namn" "Egenstavade namn". Det är astaskigt att namnge sin unge till Chanel, Tussilago, Fina, Änglalik, Q, Pripps , Pippi etc Vem fan vill heta det i vuxen ålder?! Mina barn har inte de vanligaste namnen, men de kommer att kunna presentera sig när de ska söka jobb i vartfall ; )
    Min son heter Frodo. Han heter William i andranamn. Vållar det obehag att heta Frodo så är det fritt fram att byta tilltalsnamn. Vad barnet tycker om det namnet föräldrarna har givit dom, det vet man aldrig även om man har ett vanligt namn. Hörde på radion en gång, ett program om ovanliga namn. Där var den en medelålders kvinna som hette Nissan. Hon var stolt över sitt namn. Bara för att du tycker det är taskigt att ge ett ovanligt namn och förutsätter att det blir problem så kan det hända att det barnet med ett ovanligt namn är stolt över det. Om min Frodo söker arbete med bra utbildning och en utstrålning som tilltalar en arbetsgivare har han troligtvis lättare att få jobb än Anton som är blyg och tittar i golvet på anställningsintervjuen. Hur man är som person är det som avgör vart man tar sig i livet. Skulle namnet nu vålla problem, vem har sagt att man inte kan byta. Du FÅR alltså lov att byta ditt förnamn när som helst i livet. Så den som är döpt till Pippi, antingen är hon stolt över det och tar sig någon vart i alla fall eller så tycker hon att det var ett dumt namnval och byter det. Vill man att det ska vara ett problem så blir det så.
    Jag heter Maria. Så vanligt och fult. Nu vill jag inte byta för jag anser att jag är en Maria och namnet har inte vållat obehag. Så vad du än döper till kan det hända att ditt barn ogillar sitt namn. Min andra son heter Elias. Det tycker jag är fint men han kanske misstycker när han har 5 klasskompisar till som heter samma sak. Risken finns ju att han anklagar mig för att jag gett storebror ett ovanligt namn och han ett vanligt. Men det är sånt en förälder får ta
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Liba skrev 2010-03-11 09:17:54 följande:
    Förtydligande : Jag är inte emot ovanliga namn, mina barn heter Zack och Enzo ( William i andra namn :P )....inte helt vanliga namn med andra ord, men min personliga åsikt är att folk drar det till sin spets ibland just med namn. Fine att man vill att sin unge ska heta något unikt, men håll med om att alla namnval INTE är helt ok. De namn jag tog upp var exempel på namn JAG tycker är asfula och taskiga mot ungarna....det är en smaksak naturligtvis. Förövrigt tycker jag att Frodo är superfint =)
    Ja, om man drar det till sin spets för att provocera tex är det lite ogenomtänkt. Det finns andra sätt att vara rebellisk på. Men är det för knasiga brukar de inte gå igenom. Läste att nån försökt med kaninen. Även om namnen är udda måste de ju ändå låta som namn, så där är jag beredd att hålla med dig om det gäller att man blir för extrem. Metallica som det var sånt snack om tycker jag är fint. Men kaninen blir ju bara löjligt. Men så är det ju med allt man tar sig för i livet att drar man det till sin spets, då blir det bara löjligt. Min pappa är världens gaisare, GAIS är fotbollsklubben i hans hjärta och hela hans liv. Han är inte bara intresserad och en trogen supporter, han är fanatisk. Så fanatisk att han satt det före sina egna barn i mängder med situationer. När han och hans nya fru skulle gifta sig ville HON att de skulle anta ett påhittat efternamn... GAISÉN. Men där insåg till och med han att det blev extremt jag höll på att dö när jag hörde det förslaget.
    Men namn som Fina, Enzo ( ), Frodo, Lexus, Lotus, Lennon, Wilde (Vilde), Tissla, Leakim, Metallica som är udda men ändå låter som namn tycker jag är helt okej. Kaninen ligger långt under acceptabel nivå på namn.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Sencha skrev 2010-03-11 09:54:25 följande:
    Blir man? Jag har upplevt att folk gav sig på mig för att jag var starkare än de ville att jag skulle vara, typ.
    Så kan de också vara eller att man har talanger som de andra inte har. Att man är bäst på idrott, bild eller vad de kan vara. Eller att man har ett väldigt fördelaktigt utseende. Att folks avundsjuka bidrar. Eller jag vet folk som blivit mobbade för att de haft saker som andra har viljat ha. Ett exempel är en egen häst. Det kan vålla väldig avundsjuka och bidra till mobbing. Så starkast eller svagast, det är inte vem som helst som blir mobbad utan det finns något hos den mobbade som andra kan ge sig på.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben

    sisu: lilja var superfint, likaså cornelis


    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Breaking Dawn skrev 2010-03-11 10:40:32 följande:
    Nej jag tycker inte heller att det är så chockerande egentligen, var mest kombinationen med efternamnet som var väldigt underfundigt. Men då kan man ju lika gärna döpa dem till Rafael eller Leonardo...heey nu fick jag nya pojknamnsförslag
    Leonardo finns ju redan, det är ju inget konstigt Leonardo Dicaprio Rafael är ett hebreiskt namn som betyder "Gud har helat" så det fanns med redan...
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Breaking Dawn skrev 2010-03-11 11:12:10 följande:
    Jo jag är fullt medveten om att de inte är "Nya" namn, sköldpaddorna har ju fått sina namn efter gamla klassiska konstnärer (så är även DiCaprio). Alla namnen är väldigt gamla, men det betyder ju inte att de är vanliga idag för det. Det finns massor med fornnordiska namn som var väldigt populära när det begav sig (med den gamla Eddan) men som man idag helst kanske ska undvika att döpa sina barn till.  Jag kan tycka att anledningen till VARFÖR man väljer att ta ett gammalt namn till sitt barn kan vara rolig, även om jag diggar Da Vinci skulle det varit roligare att ta just det namnet efter turtles för att jag verkligen älskade dem som barn. Med sköldpaddsnamnen var jag mest imponerad över att det fanns namn från barnprogram/barnserier som lät fullt användbara. Oftast är det Baltazaar, Snuggles och annat roligt som folk vill ge som namn till sina barn.
    varför man väljer att ta ett gammalt namn?? För att man kanske tycker att det är fint förslagsvis. Min son heter Elias. Ett gammalt namn som har hebreiskt usprung och betyder herren är gud. Någon har bestämt att det namnet är okej att använda idag fast det är gammalt. Så mycket okej att det ligger på andra plats på namntoppen. Men alla kanske inte vill döpa sitt barn till Elias.

    Vem bestämmer vilka gamla namn som är godkända och inte, vem bestämmer att Elias är okej? Jag kan tycka massa gamla namn är väldigt fula men det finns även nya poppisnamn som är fula med. Varför väljer man att ta ett nytt namn till sitt barn? Varför väljer man att ta ett typiskt 40-talsnamn? Varför väljer man att ta ett filmnamn? Varför vill man ha något som ligger på top 100? Alla som väljer ett namn på sitt barn väljer det dom tycker är fint, sitt absoluta favoritnamn.  Den inställningen har jag haft när både Frodo och Elias fick sina namn. Rafael tycker inte jag är det minsta konstigt heller. Bor i en mångkulturell förort och har stött på det namnet flera gånger bland icke-svenskar.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben

    Är inte det lite kärringvarning att sitta och förfasa sig över namn??


    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben

    Tycker att det låter svårt att välja namn om man som förälder ska lyssna på vad andra tycker. Har sammanställt allt det inte får vara från denna tråden och andra trådar.

    Namnet får inte:


    -vara för gammalt som tex Rafael

    -vara för nymoderna som tex Nova, Tindra osv

    -vara påhittade

    -vara tagna för film/litteratur

    -ha amerikansk klang

    -ligga på top 100

    -får inte sluta på Y

    -får inte vara dubbel-namn

    -får absolut inte stavas på något annat vis än som det "ska " stavas

    -70 och 80-talsnamn som Anna, Johan, Linda, Fredrik är bannlysta

    -får absolut inte vara "unikt" får då tror föräldrarna att deras barn är speciellare än någon annans

    Shit alltså. Hade alla brytt sig om alla "regler" kring namngivning som folk har här, då hade vart enda unge fått gå namnlösa. Är det inte bra att alla har olika smak?? Även om man själv ogillar ett namn och man uttrycket att man tycker att det är fult, måste man lägga värderingar och racka ner på andra som valt det. Gör det dig som fördömer andras namn lyckligare? Mår du bättre av att sitta och säga att den förälder som vill ge sitt barn namnet liam är wt eller mår du bättre av att tala om för andra vilka konstiga namn de har till sina barn??
    Att ett namn är fult, det kan man tycka likaväl som man kan tycka det är fint. Men att lägga värderingar om föräldrar och barn personligen är löjligt-


    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Rocktroll skrev 2010-03-11 13:25:52 följande:
      Om vi får en flicka till en dag ska hon heta Ninja för att vi tycker att det låter fint när man säger det :) och det passar ihop med befintliga systers namn. Sen har vi ett svenssonnamn och tycker att 80 talsnamnen är sjukt fula.
    en jag kände som liten och var född på 70-talet hette så. Som barn är man öppen för det mesta och har inte hunnit bli så inskränkta som vuxna är så jag har aldrig tyckt att det vart konstigt. Det har vart ett namn som alla andra och jag har inte ens funderat över att folk tycker det är konstigt förens jag började vara på fl
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Veladis skrev 2010-03-11 13:29:18 följande:
    *tummen upp* Du glömde att namnen inte får rimma på, associera till  eller påminna om något som för vissa kan verk stötande.
    just det... lägger till det i listan. Det får absolut inte rimma eller associeras till något annat
    Älskade ungar
Svar på tråden Varför får barn konstiga namn?