• Kavat

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    längtan 80 skrev 2011-04-08 20:20:45 följande:
    hur stor sannolikhet är det att hitta veteallergi genom blodprov? är det stora felmarginaler? efterssom de inte hittade någonting
    Japp. Skrev just om det i någon tråd.. Men jag tror att jag känner/känner till ett 30-tal veteproteinallergiker och då är det bara 4-5 st som visat på blodprov på veteallergi. De flesta visar på patchtest/lapptest som visar sena reaktioner som magont och eksem är. Men inte alla! Då måste man gå på uteslutning och provocering för att sätta diagnos. Och egentligen så är det alltid det man ska göra för att veta om man tål något.
    Självklart tester för att utesluta glutenintolerans först (om det går) men allergi, ja, då är det uteslutning och provocering för att ställa diagnos. Går det inte att ge såpass gluten till en "bebis" så skulle jag säga att det är veteallergi i de allra flesta fallen. För som jag skrev, man måste intaga det under en tid för att tarmarna ska bli dåliga. Jag tror jag hört om en (?) här i tråden som fått diagnos under 1 år. (Hojta gärna ni som har fått diagnos tidigare!!!)
    Glutenintolerans brukar komma senare...

    Sen håller tyvärr inte alla läkare med om detta med provocering/uteslutning och vill inte kalla det allergi, utan överkänslighet t.ex. Men mår man superdålig av något så ska man ju inte äta det.

    Min son visar inte på RAST när de testade honom då han var 7 månader och kan är suuuperkänslig mot vete. Tar du i en smörgås och på honom så får han eksem. Tar du i en smörgås och tar i något utan att tvätta händerna som han äter så blir han superkass i flera dagar, sover inte, vaknar/överaktiv, diarrér och har klåda och eksem i över en vecka.
    En glutenintolerant brukar tåla någon smula utan att märka av det.... (Fast man ska inte fuska!!!)
  • Kavat
    MumA skrev 2011-04-08 20:18:53 följande:
     Oj vilka bra svar – tack!

    K Kavat:

     Inga exem eller utslag. Test för veteallergi har gjorts (blodprov), visade inget, men då hade han varit glutenfri ett bra tag. Typ 2 månader.

     Jag kollade med dietisten när jag såg att Pepticaten innehöll Laktos, men hon sa att den är behandlad för att bebbarna inte ska reagera på den, V har ju dessutom mått bra när han bara får den.

     Vad är skillnaden i symtom celiaki/veteallergi?


     V klarade en hel del gluten/vete innan maginfluensan, men jag vet att jag reagerade på bajset när han fått Semper-gröt så jag gav honom havregrynsgröt på fin-mixade havregryn. Då fungerade magen br. I efterhand kan jag också se att han valde bort bröd, pasta och annat han säkert mådde dåligt av men fortsatte att kalasa på glutenfritt!
     Men jag misstänker att amningen gjorde att han tålde mer gluten (eller vete) för jag hade presis slutat amma helt när han blev riktigt dålig…

    Längtan 80:

     Oj så jobbigt! Så trassligt sedan hon var så liten... "tack och lov" började alla problem vid 7 månader för oss - när jag började med velling och slutade helamma. Trodde länge att det var bristen på närhet som gjorde att V började sova dåligt. Eller utvecklingsfaser - som aaaldrig tog slut.


    Då är det mjölkprotein han är allergisk mot. Annars hade han inte tålt Pepticate!

    Min son blev sämre och sämre. Vi fattade inte att han var allergisk mot vete förän han var 10 månader. Men han var precis som ni beskriver era barn... Dock är han även allergisk mot ägg, soja och mjölk bl.a... Det kom vi på när han var 7 månader. Eller egentligen hade vi misstankar tidigare, men BVC lyssnade aldrig på oss...
  • Kavat
    MumA skrev 2011-04-08 20:24:48 följande:

    Ah K Kavat! Då lutar det åt intolerans för V’s del om jag tolkar ditt inlägg rätt - symptomen kom när han själv åt gluten, men när jag ammade var det lugna gatan, även när jag åt pasta/bullar/bröd etc. Men för "Längtan 80" allergi då problemen funnits där från början. Även fast sonen är så super känslig... Men jag tänker att det kanske är att tarmarna är så förstörda.


    Eller inte... Läs mitt senaste inlägg...

    Min kille reagerade genom amning men blev helt klart jätte kass när han åt det själv.
  • Kavat
    längtan 80 skrev 2011-04-08 21:13:25 följande:
    Ah skit.. .torsk går inte heller här... har haft misstanke men nu vet vi..hon har sovit jättedåligt sedan i tisdagsnatt... å i kväll har hon snurrat på å inte kommit till ro försän nu, hon åt en hel burk torgryta i dag har misstänkt flera gånger tidigare men nu så.

    men mum A: problemen som funnits från hon var 1 v är mjölkallergi, det vet vi efterssom det blev som natt och dag när vi slutade med mjölk, och detta var 100 ggr värre än gluten/vete eller vad det nu är. då fick hon gluten när hon var 6 mån i vällingen i ca  en månad,sedan+ i gröt i en vecka efter det. sedan 2 veckor i enago å sedan en dag någon gång senare med pasta å så nu med belastning. jag vet inte men nog har hon fått smaka på gluten. Vet inte hur mycket som krävs
    Att hon är allergisk mot fler saker lutar lite mer åt att det är allergi även mot vete...
  • Kavat

    Hm, nu bombaderar jag glutentråden med allergiinlägg, sorry för det! Men kom gärna in i allergitråden istället och diskutera. Länk finns i min pres!!!

    Eller vänta tills ni fått provsvar.

    Men om det inte visar på gluten för att man inte kan äta gluten ens för att det ska kunna visa på glutenprovet så är det kanske bättre att få en veteallergi diagnos (man äter "samma" ändå till stor del, men en vetallergiker är ofta känsligare) så att man kan få rätt hjälp från dietister och annat.
    Sen om de nu fixar att äta gluten framöver så kan man då göra om provoceringen. Men att låta  ibarn lida för att man ska proppa i dem saker som de mår superdåligt av i flera månader, nej, då är det väl bättre att vänta med den eventuella diagnosen...? Så tycker jag i alla fall...

  • Kavat
    Jaramla skrev 2011-04-08 23:53:26 följande:
    angående att göra det roligt att äta igen (man kan förövrigt få hjälp med det genom vården, ofta logopeder som håller på med sådant) men en grej kan vara att äta på sånt som låter roligt, tex bovete-flingor eller corn flakes om man tål det (havrefras är perfekt rolig tugg-träning men har inte sett något liknande glutenfritt tyvärr) eller knäckebröd. äta själv, fina färger, få försöka själv med det mesta. alltid lägga upp lite mat till barn som är små i maten! stora portioner tappar de ofta lusten till bara de ser dem. jag brukar servera min son 1 köttbulle i taget med kanske 5 makaroner till. låta dem vara med i köket och vispa och röra och fixa det som är möjligt, ibland slinker det ner nåt provsmak. testa att saker kan vara tex kalla, frysta ärtor och hallon kan man titta på och känna på och sen smaka på. lite lek med mat på ett roligt och kravlöst sätt. och sen ha måltidssituationer där i möjligaste mån alla sitter med, det är trevligt att äta och dricka ihop tex.
    Glad Smarta tips! Har ni varit hos någon och fått hjälp?
  • Kavat
    längtan 80 skrev 2011-04-09 14:25:30 följande:
    har en febrig tös, kanske allt om det jag trodde var torsken detta. När man tror att man fick grepp om läget kanske man hade fel denna gång men att det alltid skall vara någonting, hon får inte många dagar att må bra på.
    Man kan få feber av allergi också, men det beror ju på om hon har fler symptom också. Sen vet jag faktiskt inte, kan man få feber av celiaki?
  • Kavat
    MumA skrev 2011-04-09 08:28:20 följande:
     Hej Kerly!

     Inser när jag läser ditt inlägg att problemet för oss är två:

    Äter inte alls för att han mår dåligt
     När V mår kasst efter att ha fått i sig gluten/vete så matar jag honom när han halvsover och ställer fram russin, vatten och potatisskruvar - måltider är inte att tänka på. Det blir 4-6 dl totalt/dygn, vilket är lite dag ut och dag in, men inte tillräckligt för att det ska vara akut (enligt SöS).
     Jag har provat att söta och smaksätta vätska på olika sett, men det gör varken till eller från... Så tipps på hur man kan lirka i mer vätska när barnen är risiga mottages tacksamt. Under de här perioderna kan magen se ut som en boll.

    Har matlust men äter lite
     Som jag skrev i första inlägget äter V glatt mat när magen fungerar, sträcker sig mot skeden, smakar på allt jag presenterar - men det tar tvär-stopp efter 2-3 matskedar. Det är som att han är mätt och nöjd, men jag märker att det inte räcker för han blir snabbt trött. Jag fyller på med välling, oftast i samband med att han ska sova eller om det är tvärstopp - när han sover.
     Vi träffar ingen logoped men vi är inskrivna på SöS uppfödningsenhet. Där träffar vi regelbundet sköterska, barnpsykolog, dietist och läkare som jobbar i team. Sådär tycker jag. Dom har varit helt inne på att det är psykosomatiskt och vi har testat lite som du Kerly  så klokt förelsår: att göra maten och matsituationen trevlig rolig och inte minst lustfylld. Men jag tycker att det inte gör någon sklilnad alls, trots månader av  försök. Därför tror jag att det mer handlar om att V inte kan tolka sina signaler - hungern kanske uppfattas som mag-obehag tänker jag. Så då äter han precis så mycket att han klarar sig men fixar inte att få i sig tillräckligt för att vara glad och pigg, vilket han löser med att sova mycket... 4-5 h/dag och han är snart 15 månader. 
     Matar jag honom när han sover i det läget blir han piggare och orkar massor! Att strunta i välling för att han ska bli hungrigare, erbjuda sylt eller godis gör ingen skillnad. 
     Han har ju helt uppenbart mått uselt av mat i åtta månader av sitt 15-månadersliv så hans referenser på mat måste ju vara dåliga. Vet bara inte hur jag ska få honom att lita på mat. Speciellt som han - trots stor försiktighet - fått i sig gluten/vete flera ggr efter att vi "slutat helt"....

    Hej igen K Kavat!
    Jag ska ta upp frågan om gluten/laktos/mjölkprotein allergio med läkaren som vi ska till om drygt en vecka. Några tipps på nyckelfrågor?

    /A
    När min kille får i sig spårmängder av vete så äter han inte heller så bra och blir ledsen och gring och ja, det blir ju inte bättre av att han inte äter direkt. Försöker att han får välja mat själv, så äter han något mer åtminstonde. Men som sagt det är inte roligt. Dock är jag inte så orolig om han "bara" har två dåliga dagar och jag vet ju nu att dag tre så brukar han äta bättre igen.

    Angående känslighet. Missade att du skrev om det tidigare. Vi har i stort sett alltid med egen mat till honom men han reagerar ändå om han äter på ett t.ex Mc Donalds, Ikea eller vad det kan vara. Då tvättar jag händerna på honom innan och torkar rent bord och stol innan, men han reagerar ofta ändå.
    Han tål inte glukossirap (som i stort sett alltid är från vete / blandning med vete, förutom i Scans och Lithellts produkter där det är majs).  Han reagerar på dextros, druvsocker mm som också i de flesta fall är från vete.
    Detta tål man om man är "vanligt" glutenintolerant. Det finns undantag, speciellt om man har DH som sätter sig på huden.
    Det finns många fallgropar, som Ricedream, ej särnärmärkta produkter som Saltå Kvarns mjöler osv.

    Angende mjölkprotein och laktos så är det så att tål han Pepticate så är han inte det minsta känslig mot laktos. Men det är medicinsk laktos som är ren från mjölkprotein som enbart finns i medicin samt då i mjölkfria modersmjölkersättningar som Pepticate och Althera som har ren laktos. Ger du en annan produkt med laktos i så är det alltid spår av mjölkprotein och det tål han inte. Så man kan väl säga att han inte tål mjölkprotin men han tål ren laktos.

    Dvs. han måste äta helt mjölkfritt, dryck och mat utan allt vad mjölk heter. Ej heller "laktosfritt" funkar för det är mjölkprotein i men laktosen är borttagen.
    Han måste alltså äta t.ex risprodukter, kokos mm som inte är gjort av kossans mjölk.
    Så det är väl egentligen inget att fråga om "för så här är det". Men jag tycker det är synd att de inte har förklarat för dig så att du har förstått varför han kan äta Pepticate osv... Förstår du nu föresten? Fråga om det är oklart!!

    Angående glutenintolerans kontra veteallergi...
    Läs på så mycket du bara kan om veteallergi. Ju mer du kan desto lättare är det. SJÄLVKLART bör man utesluta glutenintolerans innan man går in på allergispåret men går inte det så kanske man bör fundera på om det är allergi ändå och få en diagnos pga uteslutning och provocering. Ni VET ju nu att inte vete fungerar och då bör läkaren kunna sätta en allergidiagnos. Sen kan ni ju senare ev. när han kan äta gluten göra om det och hålla uppsikt och göra om glutenprov. Men i dagsläget så verkar det ju omöjligt att sätta en glutendiagnos. Och i ärlighetens namn, så tycker jag det låter mer som allergi i och med att han är så extremt känslig.
    Om nu läkaren börjar snacka om att det inte visar på tester så är veteallergi oftast en sen reaktion och då visar det inte på RAST. Men som sagt, läs på ordentligt innan så du vet fakta. Tyvärr stirrar läkare oftast sig helt blinda på provsvar...

    Kolla i min pres så finns det länkar till sädesslagsallergitråden och där finns mer länkar om skillnader mellan allergi och celiaki mm.
  • Kavat
    didda skrev 2011-04-13 12:42:08 följande:
    Okej, bra att veta! Jag är helt förundrad över hur förändrad hon är! Så himla glad och sprallig och social. Dessutom har hon redan börjat gå upp i vikt och hon både äter och sover mycket bättre. Och att dte gick så himla snabbt! Känner mig hemsk som har låtit henne må så dåligt (omedvetet men ändå).

    Tack för tipsen om gratängformar också!
    Solig

    Äter hon laktos eller mjölkprotein?
    Kan vara idé att hjälpa magen på traven och ta bort laktos ett tag och se om det gör skillnad kanske? För det är vanligt att man blir tillfälligt laktosintolerant när man får en celiaki-diagnos för att sedan kunna äta igen när magen läkt.

    Jag tog bort laktosen först, för det var det jag märkte själv och blev lite bättre. Fick diagnosen efter fyra månader laktosfritt ungefär.
    Flimmerhåren i tarmen brukar ju försvinna när tarmen blir slät av gluten. Och i flimmerhåren finns laktasenzymet som gör att man kan bryta ner laktos. Enkelt förklarat..

    Jag blev själv svullen om magen när jag fick i mig minsta lilla laktos men även av minsta lilla gluten. Så jag hoppas att jag sen när jag kan äta mjölkprodukter (ammar mjölkproteinallergiskt barn nu) tål laktos.
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt