• Kavat

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    didda skrev 2012-02-18 12:01:58 följande:
    Hej och tack för svaren! Tyvärr har dottern fortfarande diarré Det är några barn på dagis som har magsjuka nu så det är väl en vanlig magsjuka som hon råkat ut för förmodar jag! Men att den håller i sig såhär länge!! Inne på 9e dygnet nu. Hon äter bara snäll mat men ändå vill inte diarréerna sluta! Har ringt 1177 och rådfrågat och de säger att det inte är jätteovanligt att det håller i sig länge men jag börjar ändå li orolig.

    För all del så är hon rätt pigg och inte allmänpåverkad på någt sätt men det är klart att det är jobbigt och tråkigt detta, hon har ju ont i magen också och stjärten svider när hon bajsar

    Har ni någon erfarenhet av detta? Kan det vara så att ett glutenbarn blir hårdare drabbad av en vanlig magsjuka? Jag frågade på 1177 men hon visste inte.
    Äter hon laktos? Man kan bli tillfälligt laktosintolerant om man får i sig gluten och har celiaki, men även vid magsjuka.

    Testa att ta bort och se om det gör skillnad.
  • Kavat
    didda skrev 2012-02-18 13:36:33 följande:
    Tack för rådet men mjölken tog vi bort direkt när hon blev kass i magen så det är inte laktos som är problemet.
    Äter hon vetestärkelse och havre?
  • Kavat
    didda skrev 2012-02-18 13:36:33 följande:
    Tack för rådet men mjölken tog vi bort direkt när hon blev kass i magen så det är inte laktos som är problemet.
    Är det någon mat/dryck som hon har ökat intaget av nu när hon varit dålig?
  • Kavat
    didda skrev 2012-02-18 13:53:49 följande:
    Alltså, i princip så är det enda hon äter/dricker nu sedan en vecka tilllbaka mosad potatis med smör, kokta morötter, smörgåsrån, frasbröd av majs, äppeljouice (utspädd med vatten för att det inte ska bli för sött), blåbärspurré (sån där 4-mån burkbarnmat) och vätskeersättning och vanligt vatten. Någon gång har hon fått lite kokt ris också.

    Vetestärkelse och havre är det väl inte i dessa produkter?

    Tack för att du tar dig tid
    Smör? Vanligt med mjölk?

    smörgåsrån och frasbröd vet jag inte om de innehåller vetestärkelse? Men säkert soja/sojasläktingar?

    Äpplejucie med glukossirap?
    I stora mängder kan äpplejucie säkert påverka, men det kan ju allt även i liten mängd om man inte tål det.
  • Kavat
    didda skrev 2012-02-18 14:31:26 följande:
    Smöret är med mjölk ja.... kan så lite göra så stor skada tror du? Hon är ju inte laktosintolerant annars (precis när hon fick sin diagnos åt/drack hon laktosfritt men sedan ca 6 månader har hon ätit/druckit vanliga produkter med laktos utan problem)

    Smörgåsrånen innehåller lecitinsoja (vad är det) och frasbröden innehåller glutenfri vetestärkelse men båda är ju glutenfria produkter.

    Äppeljucien innehåller inte glukossirap.

    Är det vanligt att glutenbarn blir mer påverkade av en vanlig magsjuka än andra barn?
    Jag vet inte faktiskt. Men jag har hört att de ofta är känsligare än andra och får lättare problem.
    Tänkte mest att kombinationen med mjölkproteinallergi eller laktos intolerans är stor vid celiaki.

    Jag är känslig mot gluten och tål inte havre eller vetestärkelse eller glukossirap mm. Vet att det finns fler som är lika känsliga som mig. Tänkte att magsjukan eller om det var glutenintaget gjorde henne ännu känsligare...

    Men hur det är med din dotter, vad som orsakar är svårt att säga utan att testa.

    Mina barn som är allergiska mot mjölk tål inte smör. Men vid laktosintolerans så brukar man ju tåla det. Men det är mer om hon av någon anledning blivit känsligare nu. Att vad det nu var gjorde att hon började reagera på något hon tål i vanliga fall. Men jag bara spekulerar..
     Blir hon inte bättre tycker jag att du ska söka läkare och se om de kan hjälpa. Kan ju vara någon annan tarmbakterie eller något annat hon fått tänker jag?
  • Kavat
    Nanna80 skrev 2012-04-01 04:22:18 följande:
    Hej på er alla!

     Sonen fick diagnosen mjölkproteinallergiker för ca 1,5 år sedan, efter flera års krångel... En lång historia

    Iaf, så blev han VÄLDIGT mycket bättre, men jag skulle inte vilja säga 100% bra. Under en tid har han sagt att han kräkts ibland, jag har nog mest trott att det varit att han har velat vara hemma ( han är en riktig mammapojke, som gärna vill vara med mig..) och framförallt har han inte sett ut som om han kräkts, och mått bra i övrigt Nu sen ca 1 mån tillbaka har han kräkts (så jag sett det) direekt efteråt har han mått bra, och sen har d inte varit något mer med det. Han har aldrig haft någon trotsperiod, men senaste månaderna har han varit väldigt trotsig, och gråtmild, lätt irriterad osv... Det har jag tolkat som att han nu kommit i trotsåldern (nyss fyllda 7år gammal) & att han fått "all" gammal trots med sig.. Men så berättade förskolan (fritids) att han börjat gå ifrån leken & lägger sig & vilar...
    Hans viktkurva har stannat av, likaså hans längdkurva... Har alltid varit smal ( hade inte ens korvar på benen som bebis) Iaf så har vi fått tid på barn på måndag. Blodprov för gluten togs för 2 år sedan, som visade neg... Kan det ändå vara gluten? Läkaren på VC tyckte det skulle kollas igen, varpå hon ville vi skulle ta kontakt med vår läkare på barn..( ringde i fredags & fick tid på måndag, skönt när något går snabbt för en gångs skull!) . Hur kollar de då? Med blodprov igen? OM det förtfarande visar neg, kan det ändå vara gluten eller är testet helt tillförlitligt? Ska jag förvänta mig att de gör en biopsi? Redan på måndag, eller är den här utredningen utdragen?

    Pojkens kusin bor oxå hos oss, sedan många år tillbaka. Han har alltid klagat över magont, är övernaturligt trött, haft flera magkatarrer etc vilket alltid kopplats ihop med hans lite trassliga uppväxt. Jag själv har heller inte velat alltför mycket att "uppmuntra" hans klagande, då det hör till saken att hans föräldrar jämt tog han till sjukhuset för div krämpor han inte hade.( De är själva hypokondriker vilket gjorde honom själv sjukligt uppmärksam på ALLA "symtom" han hade... hade han hosta etc så kunde det leda till att han hyperventlierade för att han var rädd för att han var dödligt sjuk etc etc) Sen en tid tillbaka har han klagat över "finnar" i hårbotten, små blåsor som vätskar som han vill klia sönder etc Jag kan inte se eller känna dem , men han luktar spya i hårbotten trots tvätt. Efter bara någras timmar efter tvätt stinker det! Tycker däremot att det ser ut som ljustbruna typ "födelsemärken" fast väldigt ljusa.... Kan det vara  dermatitis herpetiformis? Ska jag be att vår läkare även kollar honom för gluten? Eller ska vi hellre köpa ett hemmatest på apoteket först? Han har oxå blött en del näsblod sista tiden, kan det  ha något samband?

    Långt inlägg, men hoppas ni kunniga orkar läsa & svara!

    /Sandra  

     
    Jag tycker det låter som att båda har stora besvär och behöver gastroskopi oavsett vad blodproverna visar. Vid hudceliaki så är det relativt vanligt att man inte har så höga värden på blodprovet. Men det är en så ovanlig sjukdom så jag tror ni behöver en speciallist på hudåkommor. Snackar man med en vanlig läkare så har de ingen aning om vad DH är och är helt ovetandes om hur man sätter diagnos på DH.

    Så se till att få komma till en hudmottagning och se till att läkaren brukar behandla DH-patienter. Jag har hört åtskildiga människor som hamnat hos hudläkare som missat diagnosen för de har ingen aning om hur blåsorna ser ut. Kommer man till en läkare som har behandlat människor med DH vet de precis vilka hudbiopsier som ska göras så se till att förhöra dig om att de faktiskt har behandlat människor med DH.

    Min läkare sa att har man träffat 10 patienter med DH så är det ingen tvekan. Då ser man genom att titta på blåsorna vad det är.

    Man behöver även gå till en hudläkare innan man slutar med gastro så att först göra blodprov sen gastro och om det inte visar något gå till en hudläkare är fel ordning om du frågar mig. Se till att få tid till hud direkt.

    Jag hade klåda på utsidan lederna mest, händer, höfter, knogar, armbågar, fotknölar osv.
    Det är ovanligt med DH bland barn sägs det, men jag vet än som varit här i tråden vars barn har DH.

    Jag fick diagnos på kraftig magkatarr utan några undersökningar.. Femton år senare kollade de upp celiaki och vips så försvann alla mina besvär från magen också.
  • Kavat
    SandraS skrev 2012-04-21 20:59:03 följande:
    Hej!
    Min son som blir tre i sommar har haft mycket krångel med magen och det blir nu bara värre. La ut bilder på hans mage och det var flera som sa att det ser ut som en "glutenmage" Vad tycker ni?
    sandrasyren.blogspot.se/2012/04/theodors-mage...
    Vi har testat laktosfritt och då blev han något bättre men sen sa läkaren på vc att han var för liten för att vara laktosintolerant, när vi kom till vc för att ra blodprov för att kolla gluten så sa läkaren vi kom till att det inte kunde var gluten för att han inte ör undernärd utan att han är laktosintolerant. Vill ni läsa mer om det läkarbesöket kan ni göra det här: sandrasyren.blogspot.se/2012/04/det-gick-inge...

    På onsdag har vi tid hos en privatklinik och jag hoppas att vi får hjälp då.
    Det är rättså vanligt att man blir sekundärt laktosintolerant av celiaki. Flimmerhåren förstörs och där finns laktasenzymet och när det inte finns kvar klarar man inte av att bryta ner laktosen och får svullen, mage, gaser osv när man får i sig laktos.

    Men läkaren har rätt i att det inte är vanligt med laktosintolerans bland små barn, men läkaren missade att säga att det oftast beror på en annan skada i tarmen. Så du gör helt rätt i att be om mer hjälp.
    Desstuom blir inte alla underviktiga vid celiaki. Man kan ha olika symptom om man kan få näringsbrister även om man är överviktig. Så vikten är tyvärr inget säkert sätt att se om man tar upp näringen ur maten.

    Men man kan få väldigt stora problem av allergier också. Men just sekunär laktosintolerans är vanligt vid andra tarmskador.

    Den här är väldigt läsvärd, kolla just stycket om mjölk. Skriv ut att ta med till läkaren kanske? 

    www.lakartidningen.se/07engine.php
  • Kavat
    duärperfekt skrev 2012-04-23 20:40:45 följande:
    Hej alla celiakimammor (och pappor). Jag har en son som är 2 år och 8 månader. Snart ska vi till barnmottagningen för att utreda allergimisstanke. Ingen särskild misstanke från remitterande läkare utan remissen skrevs av ren uppgivenhet av läkaren. Jag misstänker celiaki.
    Min son har sedan han börjat äta alltid haft lös, kletig, krämig avföring. En vanlig dag bajsar han ca 4-5 ggr. Det är alltid osmält mat i, till och med pommes och tomatsås kan ses. (förlåt) Han har alltid varit mkt gnällig och trött, han orkar inte som andra barn. Han drabbas jämt och ständigt av infektioner. Förkylningar och magvirus avlöser varandra. Efter en vanlig magsjuka kvarstår hans vattentunna diarréer i mer än en vecka för att sedan återgå till kladdigt och kletigt utan form. Han har problemhud med torra utslag över hela kroppen, detta avhjälps inte med långvarig mildisonbehandling och ej heller med hudkrämer dagligen. Magen ser oroväckande stor ut och har alltid varit det men jag har inte reflekterat så mycket kring det utan tänkt "bebismage". Men nu när min son närmar sig 3 år ser det abnormt ut, Han har liksom tunna armar och liten överkropp i övrigt. Min son hade mycket dålig matlust hela sitt första levnadsår och åt nästan bara potatis men sen har det sakteliga blivit bättre och nu känner han sig aldrig mätt. Han svullnar då och då upp i ansikte och ben så pass mycket att jag tagit honom till akuten. Vad det har berott på vet jag då inte? Men strumpor har lämnat stora märken i huden på vristerna då och ögonen har smalnat av det svullna ansiktet, det tar ungefär 3 dagar innan all vätska försvinner, några andningsproblem har han aldrig haft. När han var 18 månader togs flera blodprov på VC, däribland gluten men allt visade negativt. Då var han i och för sig bara 18 månader och åt inte så mycket gluten. Jag hoppas vi ska få ta glutentest nästa läkarbesök. För att det ska visa positivt (om det nu är det) förutsätter det att han äter ordentligt med gluten dagarna innan?

    Vet inte varför jag skriver egentligen. Jag tror att jag är rädd att alla prover ska se bra ut. Det kan låta dumt men det kommer vara svårare att kunna acceptera läget då. Han mår ju inte bra! och han ser inte bra ut.

    För ett halv år sedan ramlade min son från badkaret ner på klinkergolvet när han försökte klättra och då fick han en  fraktur. Detta upptäcktes alltså på akuten. Jag blir så orolig att han har skört skelett pga en oupptäckt glutenintolerans så jag vill bara gråta när jag tänker på det.

    Man hoppas bara att man ska bli tagen på allvar på akuten =(

    Kram 
    Hur har det gått?
    Jag tänker att är det inte celiaki så är det allergi han har. Det finns länkar till allergitrådar i min pres, om det inte skulle visa något, så att du kan få lite mer hjälp. Hoppas ni fått bra hjälp!
  • Kavat

    Maca, äter han althera? Det är inte alla med mjölkallergi som tål den då den är gjord av mjölk.

    Äter han baljväxter, soja?
    Ta inte bort gluten innan gastroskopin är gjord är mitt råd. Magen läker av glutenfritt och då får ni inte korrekt diagnos. Men det räcker med att äta ett glutenmål om dagen.

    Och visar det inget på gastron så rekommenderar jag att utesluta det ändå efteråt för att se hur han mår. Sädesslagsallergi ger liknande symptom.

  • Kavat
    ccecy skrev 2012-11-04 20:13:02 följande:
    Nu råkade ja hitta in i tråden utan att ha barn som har celiaki, men har det själv.. har en dotter som ja är försiktig med allt som heter gluten, ger dock gröt en gång per dag och hittils verkar det gå bra hon är 9månader..

    men till din fråga.. jag fick diagnosen då jag var runt 18 år och jag behövde inte utesluta mjölk till början med och inte efteråt heller. min far fick diagnosen som 45+ och han behövde inte heller men han har ju laktosintolerans från förut, och min syster fick veta när hon var runt 10år och hon behövde inte heller utesluta. dock går hon nu vid 13års ålder på helt mjölkfrikost för o se om hennes mage blir bättre
    Äter din syster helt naturligt glutenfritt? Om inte tipsa om det om hon inte blir helt bra på mjölkfritt för jag måste ha det för att må bra och har själv celiaki.
  • Kavat
    Maca skrev 2012-11-06 17:06:20 följande:
    Nu har sonen äntligen fått tid för gastroskopi om 3veckor. (27nov) Jag är så glad men samtidigt så rädd han ska ju sövas ner. Någon med erfarenhet kring små barn (13mån) som sövts ner.. hur har de gått? hur lång tid tog det till dom vaknade efter själva proceduren?

    Sen tänker jag också om sonen nu inte lider utav glutenintolerans men tex spannmålsallergi kommer dom kunna se att det är något annat som stör tarmen eller kan dom bara bekräfta om det är gluten eller ej?

    Vi har gett sonen glutenfritt i 3dagar nu o vi måste självklart ge honom gluten produkter ifall de ska visa något på gastron men fråga är räcker det om vi håller honom glutenfri en vecka till o sen att vi ger honom gluten de resterande 2veckorna innan provet? för han reagerar jätte starkt nu med att han blir hård i magen skriker för att han inte kan bajsa är allmänt ledsen hängig o orkar inte äta alls.

    jag är tacksam för alla tips o råd
    Se till att få laxermedel eller ja, vad läkarna nu tycker är lämpligt för honom så han slipper den värsta förstoppningen.
    Min lille som då var knappt 2 år, sövdes inför gastro och det gick jätte bra. Han var sövd kanske 15-30 minuter eller något, men tog en stund innan han vaknade sen. Någon timme eller två har jag för mig.

    De brukar inte se om det är en allergi mig veterligen. Dock såg de att min lille hade reflux, och de var därför han gjorde gastroskopin men biopsier hela vägen. Så de kan se annat, men vet inte om de tar hela vägen om de inte letar efter det. Fråga, de brukar vara jätte bra om man ringer dem.


Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt