• listo

    ICA: 18-årsgräns på receptfria läkemedel???

    Kya skrev 2010-03-12 23:21:25 följande:
    äh, det är ganska svårt att överdosera alvedon och nässpray. så lite overkill är det med 18-årsgräns. å andra sidan så har de också 18-årsgräns på energidrycker också. åtminstone här. det är också overkill, tycker jag.
    Det är inte alls särskilt svårt att överdosera Alvedon och då riskerar man att få leverskador. Bara för att läkemedel är receptfria så betyder det ju inte att de är ofarliga.
    Traddiraddiraj
  • listo
    Kya skrev 2010-03-13 08:28:56 följande:
    jag har aldrig hört talas om någon som lyckats få permanenta leverskador bara genom att ha tagit ett par extra alvedon. och ärligt talat, är man tonåring och suicidal så tror jag inte att man köper alvedon på ICA i syfte att ta livet av sig. då är tex droger, alkohol eller hängning eller populärare alternativ. och mkt "säkrare" än att hoppas på att levern stänger av efter en ask alvedon.
    I en artikel i Läkartidningen från 2005 kan man läsa följande:

    -------------------------
    Paracetamol är det enskilda läkemedel som överdoseras mest. Varje signifikant överdos av paracetamol innebär risk för akut leverskada, och omhändertagandet är resurskrävande. Antidotbehandling som sätts in i tid är effektiv.

    Överdosering av receptfria preparat, främst paracetamol, är mycket vanligt bland tonårsflickor. Giftinformationscentralen har under de senaste åren observerat en markant ökning av frågor relaterade till denna problematik.
    -------------------------


    Traddiraddiraj
Svar på tråden ICA: 18-årsgräns på receptfria läkemedel???