Inlägg från: Umbrageous |Visa alla inlägg
  • Umbrageous

    ICA: 18-årsgräns på receptfria läkemedel???

    Kya skrev 2010-03-13 08:28:56 följande:
    jag har aldrig hört talas om någon som lyckats få permanenta leverskador bara genom att ha tagit ett par extra alvedon. och ärligt talat, är man tonåring och suicidal så tror jag inte att man köper alvedon på ICA i syfte att ta livet av sig. då är tex droger, alkohol eller hängning eller populärare alternativ. och mkt "säkrare" än att hoppas på att levern stänger av efter en ask alvedon.
    Det finns flera dokumenteradeför att du som enskild person aldrig hört det så betyder inte det att det inte hänt . fall. Bara
  • Umbrageous
    Drömmerdrömmar skrev 2010-03-13 09:23:42 följande:
    Jag tycker det är jättebra med åldersgräns på värktabletter, finns ju dem som har överdoserat (på flit) och med andra mediciner för självmord etc.
    Jepp. Min syrra tex.
  • Umbrageous
    Kya skrev 2010-03-13 10:27:26 följande:
    nog förstår jag det. frågan är bara hur vanligt det egentligen är, eftersom jag aldrig ens hört talas om ett sånt fall. har frågat några vänner nu också, de har aldrig heller hört talas om någon som dött av överdos av alvedon, oavsett om det varit avsiktligt eller oavsiktligt.
    Läs mitt inlägg 48. Jag tycker inte alls det är skoj att sitta och käbbla emot någon som har ett par vänner inklusive sig själv som "aldrig hört om det så därför måste det vara jätteovanligt".

    Tror du på allvar att självmord är något gemene man talar så öppet om?
  • Umbrageous
    Umbrageous skrev 2010-03-13 10:39:58 följande:
    Läs mitt inlägg 48. Jag tycker inte alls det är skoj att sitta och käbbla emot någon som har ett par vänner inklusive sig själv som "aldrig hört om det så därför måste det vara jätteovanligt".Tror du på allvar att självmord är något gemene man talar så öppet om?
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-vill-ha-aldersgrans-for-alvedon-1.685676
    2005 ville läkare ha 18årsgräns på alvedon. Varför?
    :

    "Inför en 18-årsgräns", säger överläkare Ylva Forsheden, som varje vecka möter tonåringar som försökt ta sitt liv med receptfria värktabletter.
    Ylva Forsheden arbetar inom det lag i Stockholms län som rycker ut när barn och tonåringar mår akut dåligt. Vid en av fyra utryckningar handlar det om att besöka ungdomar på sjukhus som försökt begå självmord med hjälp av värktabletter, oftast Alvedon.

    - En del har satt i sig ett tiotal tabletter, andra två askar à 30 tabletter. Många har blivit rädda när de känt effekten i kroppen, och bett en kompis eller förälder ringa på ambulans. Andra hittas livlösa av sina föräldrar, berättar Ylva Forsheden.

    - Det här är så vanligt att det blivit en av våra huvudsakliga arbetsuppgifter.


  • Umbrageous
    Kya skrev 2010-03-13 10:45:34 följande:
    ja, oftast ett rop på hjälp.
    eller  för att det inte är ett speciellt trevligt sätt att dö på. Extremt otrevligt tydligen har jag fått höra som förstahandsinformation. Det gör tydligen att man ångrar sig för de ville att det skulle vara smärtfritt, de ville ifårn smärtan inte ha mer smärta.

    Ibland är det rop på hjälp, ibland är det inte. Oavsett riskerar varje rop på hjälp att leda till död om de inte kommer in tillräckligt snabbt.
  • Umbrageous
    jaghopparhögt skrev 2010-03-13 17:16:58 följande:
    Fast det blir ju lite löjligt när såpass ofarliga saker har åldersgräns.Och är någon så dum att de överdoserar på Alvedon så har han/hon ganska rejäla problem som man inte löser med någon åldersgräns.
    Det är ganska farliga saker.
  • Umbrageous
    jaghopparhögt skrev 2010-03-13 18:10:38 följande:
    Ja men man ska inte skydda idioterna för mycket, då uppmuntrar man folk att vara dumma i huvudet.
    Det däremot är sant. Vem skulle annars knipa Darwinawardspriserna?
  • Umbrageous
    Mara skrev 2010-03-13 19:36:55 följande:
    Jag säger inte att det är fel med en åldersgräns. Men säg att en 17 åring har flyttat hemifrån pga studier på annan ort och föräldrarna bor långt borta. Vem ska köpa Alvedon till 17-åringen?
    Om det nu är så akut med alvedon så ger akuten dig det.

    Och om man nu så akut behöver alvedon just då av alla tidpunkter, så kanske man inte ens orkar köpa alvedon, och orkar man det så var det väl inte så akut.
  • Umbrageous
    LyckligtSlut skrev 2010-03-14 11:10:53 följande:
    Väldigt svårt att överdosera med receptfria läkemedel så att man dör. Men jag undrar när reglen om 18 år även på apoteket kom? Jag har då handlat själv där hela livet. Var drar de gränsen? Vid gravtest eller bafucin?
    det är inte svårt. men jag tänker inte lägga ut någon "självmord for dummies" här ...
  • Umbrageous
    LyckligtSlut skrev 2010-03-14 11:28:22 följande:
    Jag tycker då att det verkar vara det. Känner många som tagit överdoser och farit illa, men inte var det alvedon det handlade om direkt. Slängde själv i mig 80 magnecyl som skitunge men inte fan hjälpte det.
    Nehepp. Enligt dig och de du känner... såklart. Skit i psyk som säger annat och akutsjukvården.
Svar på tråden ICA: 18-årsgräns på receptfria läkemedel???