Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Jättegrattis Pilla, och stort tack för att du delade med dig av den postitiva förlossningsberättelsen och för dina värdefulla tips!!

    Du frågade händelsevis inte hur de gör med avnavlingen på US Linköping  om barnet föds medtaget?

  • abuelita

     

    YEESS, hittade  äntligen  rapport om  föreläsningen om avnavling i Sthlm 10:e mars!!!
    ´
      ”Han väckte även tanken på att till och med de barn som föds "tagna" som vi ibland kallar det när de inte skriker omedelbart, inte har fullgod muskeltonus och dröjer mer än 30 sekunder med att börja andas, också rent hypotetiskt skulle vara hjälpta av att få denna deciliter friskt syresatt blod från placentan in i sitt blodomlopp. ”


    En barnmorska bland åhörarna, som hade arbetat på ett sjukhus i Norge, berättade att det där förekom att barnet fick denna hjälp  medan det fortfarande låg kvar på sin mammas mage. Fortfarande utan att navelsträngen blivit klippt.

    Now we´re talking!!!

  • abuelita
    Pilla72 skrev 2010-04-18 23:06:45 följande:
    Ingen tyckte att vår begäran (om att hålla medtaget barn under placentanivå och mjölka navelsträngen) var konstig. Jag förstod det som så att de gjorde så vid behov men tyvärr minns jag inte om de sa att det var rutin. 
    Om du förstod det rätt,  att de bara gör så vid behov och inte på rutin, så är det verkligen mycket positivt!! Eftersom pigga barn inte behöver den här behandligen, utan det gäller bara för  medtagna barn, då det är bråttom . Pigga barn mår föstås bäst av att slippa all onödig inblandning.

    Eller menade du kanske att du inte minns om de gör så rutinmässigt med medtagna barn, utan bara om deras föräldrar särskilt begärt det?
  • abuelita
    Monsterpannkaka, och andra som ska föda i Västerås, läs kommentarerna till det här drygt ett år gamla blogginlägget om avnavling !  {#lang_emotions_frown}

    Bl.a. följande:   ” Jag sa att jag skrivit att jag vill avnavla sent i mitt förlossningsbrev… då avbröt hon och sa att ”det kunde jag minsann stryka på engång för ALDRIG att de skulle göra något sådant, det kunde jag GLÖMMA!!”… Så jag har nu strukit det i mitt brev och får acceptera hur de gör sitt jobb. "
  • abuelita
    Ocean WoW skrev 2010-04-19 11:36:33 följande:
    VEM är den där surkärringen i Västerås som alla råkar ut för? Det kanske vore en idé att berätta för hennes ansvariga chef vilken attityd hon har för det är ju inte bara en som råkat ut för henne?Jag undrar en grej om det där med gulsot och leverskador efter sen avnavling. Vilka studier har visat på det och när gjordes de? Vore intressant att se en tre/fyra sådana för att jämföra och kolla lite hur själva forskningen har gått till. Det måste ju finnas något man kan hänvisa till att man dagit del av? (Jag gillar att så "objektivt" som möjligt ta till mig alla nyanser om ett forskningsämne och sedan kan man ta ställning själv. Fast nu är jag redan såld på sen avnavling men vill ändå kunna säga att jag tagit del av material.) Var hittar jag alla förespråkare för tidig avnavling (förutom kärringen i Västerås då)?

    Håller verkligen med om att den där surkärringens chefer borde få veta hur hon uppför sig mot  gravida.

    Förespråkarna för tidig avnavling hittar du nog lite överallt, bland  personal inom mvc/förlossning/neonatal-vård,   som är dåligt pålästa.

    Angående behandlingskrävande gulsot  (högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder)  så verkar det otroligt nog inte finnas en enda studie som visar att sen avnavling ökar risken för det.   Ingen av alla dessa barnmorskor och läkare jag bett visa mig en sådan studie, när de påstått att sen avnavling orsakar gulsot,  har kunna gjort det. Utan de har då istället lyst med sin  frånvaro.  Själv  har jag inte heller hittat något trots att jag verkligen lagt ner massor av tid på att leta.


    Nu kopierar jag ett stycke om gulsot som jag skrev  i dag  i  kommentar i Facebook-gruppen Sen avnavling Barnets födslorätt:

    Tyvärr var det inte bara på 80-talet man trodde att sen avnavling kunde orsaka behandlingskrävande gulsot (högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder) , utan det verkar faktiskt inte bättre än att de flesta som jobbar inom mvc/förlossning/neonatal-vård fortfarande tror att det är så, trots att det aldrig funnits några studier som visat på det. Rent skrock alltså!!! Men nu har ju faktisk Halmstadstudien kommit fram till att sen avnavling INTE orskakr behandlingskrävande gulsot:

    ”Sammanfattning
    Sen avnavling medför högre Hb och EVF, samt minskar risken för neonatal anemi hos fullgångna svenska nyfödda barn, men resulterar inte i högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder . ”
    http://abstrakt.sls.se/viewSam.asp?nSamId=7910
     Föreläsaren som Föda utan rädslas blogginlägg här handlar om är alltså den barnläkare som leder Halmstadsstudien .


    Gulsot (när man blir gul) är ett symptom, inte en sjukdom . Nyföddhetsgulsot handlar oftast om den naturliga och helt ofarliga gulsoten . Så här skriver den australiska obstetrikern Sarah J Buckley om nyföddhetsgulsot:

    ” Jaundice is almost certain when a baby gets his or her full quota of blood, and is caused by the breakdown of the normal excess of blood to produce bilirubin, the pigment that causes the yellow appearance of a jaundiced baby. There is, however, no evidence of adverse effects from this. (Morley 1998). One author has proposed that jaundice, which is present in almost all human infants to some extent, and which is often prolonged by breastfeeding, may actually be beneficial because of the anti-oxidant properties of bilirubin. (Gartner 1998)”
    http://www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour


    Här är en översättning som en pappa (Cyberdansken) på Familjeliv har gjort: "Gulsot är nästan säkert förekommande när ett nyfött barn får sin fulla blodkvot, och det förorsakas av nedbrytningen av detta normala blodöverskott för att producera bilirubin, det pigment som förorsakar det gula utseende hos ett barn med nyföddhetsgulsot. Det finns dock inga bevis på att detta skulle ge negativa effekter på barnet. (Morley 1998). En doktorand har föreslagit att gulsot, som finns hos nästan alla människobarn till en viss grad, och som oftast förlängs via amning, kanske istället är nyttig för barnet på grund av bilirubinets anti-oxidanta egenskaper. (Gartner 1998) "


    Och sen kan man ju undra varför ingen av de ansvariga läkarna tycks ha ställt sig frågan hur det kan komma sig att alla andra däggdjursungar klarar sig från farlig gulsot, trots att ingen är där och klampar navelsträngen direkt?

  • abuelita
    Ocean WoW skrev 2010-04-19 15:37:36 följande:
    Jag körde en liten fuling på jobbet och snabbt googlade på jaundice samt cord och hittade en studie där de skrev: ... although delaying clamping increases the risk of jaundice requiring phototherapy.Namn:Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes - Susan J McDonald, Philippa Middletondx.doi.org/10.1002/14651858.CD004074.pub2(funkar länken?)Har inte hunnit granska metoden de använt och datat. Men studien är från 2008 och verkar ha färska källor. Jag tycker mig kunna läsa att de har använt empirisk data (alltså inte refererat till någon annan undersökning utan själva plockat fram "case studies" direkt från förlossningsjournalerna slumpvist)Är Phototherapy något som räknas som behandling för behandlingskrävande gulsot?Nu får du inte tro ont om mig, jag letar inte efter fel här - jag är såld på sen avnavling! Jag har faktiskt blivit så intresserad av detta och vill verkligen veta vad källan  är till att de har haft en sån knasig praxis trots att det bevisligen finns så stora fördelar att inte klampa och klippa. Ska senare ikväll googla fram lite mer och se om jag kan hitta faktiskt EMPIRISK data till att gulsoten ökar (den svåra sorten för det finns fler?). Tänk om man kan följa alla referenser tillbaka till en enda studie utförd i mitten på 1900-talet och alla bara hänviar till varandra. (Förresten för att vara källkritisk, är det någon som vet vad the Cochrane Collaboration är för något? Jag fann det första abstraktet här www2.cochrane.org/reviews/en/ab004074.html)Jag hittade även en gammal artikel från en Australisk "midwife" tidning som var mycket intressant (www.whale.to/a/butler7.html) Nu förstår jag lite hur det hela fungerar med de röda blodkropparna och när de bryts ner. Det finns alltså två sorters gulsot och den farligare kan man egentligen skylla på medikeringen under och efter förlossningen och inte på det extra blodet? Har bråttom - förlåt för alla stavfel och förlåt för att jag skräpade ner din tråd med ett sånt långt snurrigt inlägg. Blev bara så helt till mig att jag kunde hitta massa rolig info att gräva i. Nu ska jag komma till botten med detta.

    Ja länken funkar. Fototerapi är när barnet behandlas i "sollampa" mot höga bilirubinvärden.

    Vad bra att du körde den där fulingen på jobbet!  Hade nämligen nästan glömt den där Cochrane-Rewieven.

    Som jag förstått det är Cochrane  en internationell icke-vinstdrivande organisation som tillhandahåller  systematiska översikter av effekterna av hälso- och sjukvård

    TT publicerade den där reviewen   i april 08,  och den kom  då ut i många av  Sveriges dagstidningar.
     Jag mailade då mina  ”navelskådarvänner” (Judith Mercer, George M Morley, Sarah J  Buckley, Eileen Nicole Simon, David JR Hutchon)  och berättade om  TT-artikeln.  Fick då svar från dem att själva studien om gulsot tyvärr är förlegad och 12-15 år gammal. Och Judith Mercer berättade att hon tillsammans med Debra A. Erickson-Owens  hade skickat in en kommentar till  artikeln, men att den tyvärr inte blev synlig där av någon anledning.

    Här kommer deras kommentar:
    Re: Cochrane Review: Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes
    To Whom It May Concern:
    First we would like to thank Susan J. MacDonald and Philippa Middleton on completion of the huge task of reviewing all of the literature on delayed cord clamping in term infants. This is a daunting task and they are to be commended.
    However, we do have two serious concerns that we feel significantly weaken this Cochrane review. Our first concern is that the evidence for an increase in “jaundice requiring phototherapy” is based upon “one” unpublished trial completed over 12 years ago by the lead author of this Cochrane Review (MacDonald) in Australia. When that one trial is removed from data (offered in Analysis 1.15) the variable of “jaundice requiring phototherapy” does not reach significance. A recent meta-analysis found in JAMA did not agree with the outcome that delayed cord clamping (DCC) leads to “jaundice requiring phototherapy.” (Hutton) We question the emphasis given to the outcome drawn from this one study.
    There are several reasons in this Cochrane Review why “jaundice needing phototherapy” (associated with DCC) may be misleading. First, no information is offered to tell the reader if the providers ordering the phototherapy in the MacDonald trial were blinded to the infants grouping. Secondly, guidelines to treat jaundice have changed over time and no mention is given of what the guidelines were in Australia 12 to 16 years ago. How high were the bilirubin levels? What was the age of the infants at the time that phototherapy was indicated? Did any of the infants require further treatment such as exchange transfusions? What were the feeding policies at the time and how many mothers were breastfeeding and bottle feeding? What was the racial mix and was metabolic screening to rule out G6PD, galactosemia and other conditions considered? These questions suggest competing factors and other potential influences rather than DCC only on the incidence of jaundice needing phototherapy in McDonald’s unpublished controlled trial.
    Our second main concern is that harm to infants from DCC is inferred but not demonstrated in this review. The use of the word “severe” in the Plain Language Summary is particularly misleading. Was there “harm” to any of the infants in the MacDonald study or simply more infants receiving phototherapy? What were peak bilirubin levels? The use of phototherapy does not necessary imply “severe” jaundice. Maisals (2006) recommends that the term severe be used when the total serum bilirubin level is 20 mg/dL (340 umol/L) or higher. The issue of hyperbilirubinemia is extremely complex (AAP, Technical Report 7/04). Recent information on bilirubin tells us that it is an anti-oxidant and that the elevations seen after birth especially in breastfed infants may be initially protective (Hammerman C et al, 2002). It does everyone an injustice to infer “harm” in the face of the evidence from the two large randomized controlled trials published in 2006. These trials indicate less anemia and better iron stores at 6 months of age in infants with DCC at birth.(Cernadas et al 2006; Chaparro et al, 2006). A follow-up of one trial indicates lower lead levels in infants at 6 mo. of age who had DCC after controlling for maternal lead exposure and other variables.(Chaparro 08)
    In analysis 1.16 “Clinical Jaundice” did not result in significant differences between the delayed group and the immediate clamped group even though the 90 infants who were clamped at 3 minutes in the Cernadas study (2006) with no increase in jaundice are left out and the MacDonald study results are included here as well.
    It is important to blind pediatric providers when one is using a management decision as an outcome variable. Strauss (2008) recently published findings on 105 preterm neonates randomized to immediate clamping or a one minute delay in cord clamping. Use of phototherapy was an outcome variable and the providers caring for the infants were not blinded to the infants grouping. He reported that even though there were “no differences in serum bilirubin values prompting therapy or in intensity of therapy required,” more infants with the delay in cord clamping group received phototherapy (Strauss, 2008) This information concerning treatment when neonatologists are unblinded to an infant’s grouping suggests that the belief that DCC causes jaundice effects clinical practice. It demonstartes the need for pediatric providers to be blinded in trials using jaundice requiring phototherapy as an outcome variable. Fortunately, Strauss balanced his variables and reported that there were no differences in initial bilirubin levels at decision to treat or in the extent of phototherapy used.
    In order to prevent regional biases, we suggest that the Cochrane Collaboration recommend groups of authors representing more than one country, one continent, and one specialty. This is imperative to offer balance for such an important review.
    Other points are:
    1. The abstract offers that both benefits and harm are shown for late cord clamping. The evidence of harm in this review is much too weak (based on one older unpublished study’s findings) to be stated so definitively.
    2. Under “Significant increase in infants needing jaundice,” five trials are listed but only one trial gives any weight to this finding and that is a 12 year old unpublished dissertation.
    3. Under Authors’ Comments, the authors state “One definition of active management [of third stage labor]” but do not refer to the current definition as offered by WHO, ICM, and FIGO. It is imperative that such documents use and refer to the most current definitions.
    References
    AAP Technical Report. An evidence-based review of important issues concerning neonatal hyperbilirubinemia. Pediatrics 2004, 114(1):e130-153.
    Cernadas, J., et al. (2006). The effect of timing of cord clamping on neonatal venous hematocrit values and clinical outcome at term: A randomized controlled trial. Obstetrical & Gynecolgical Survey,, 61(9):564-565.
    Chaparro, C.M., et al. (2006). Effect of timing of umbilical cord clamping on iron status in Mexican infants: a randomised controlled trial. Lancet, 367 (9527):1997-2004.
    Chaparro, C.M. et al. (2007) Early Umbilical Cord Clamping Contributes to Elevated Blood Lead Levels among Infants with Higher Lead Exposure. Journal of Pediatrics;151:506-12


    Hammerman C, Goldschmidt, D, Caplan, M. S, Kaplan, M. Bromiker, R. Eidelman, A. I.et al. (2002) Protective Effect of Bilirubin in Ischemia–Reperfusion Injury in the Rat Intestine Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 35:344–349.


    Hutton, E.K. and Hassan, E.S. (2007). Late vs early clamping of the umbilical cord in full-term neonates: systematic review and meta-analysis of controlled trials. JAMA, 297(11):1241-52.
    Maisels, MJ. (2006). What’s in a Name? Physiologic and pathologic ja undice: the conundrum of defining normal bilirubin levels in the newborn. Pediatrics, 118(2):805-807.
    Strauss,R.G. et al. (2008). A randomized clinical trial comparing immediate versus delayed clamping of the umbilical cord in preterm infants: short-term clinical and laboratory endpoints.Transfusion, 48(4):658-65.


    Respectfully submitted,
    Judith S. Mercer, PhD, CNM, FACNM Debra A. Erickson-Owens, PhD(c) CNM
    Clinical Professor, University of Rhode Island Senior Nurse-Midwife
    Adjunct Professor of Pediatrics, Brown University Doctoral student, University of Rhode Island

  • abuelita
    Ocean WOW, i  Facebook-gruppen Leaving A Baby´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping) skrev  Judith Mercer den  här intressanta kommentaren om gulsot:

    “Babies who have delayed cord clamping get much more albumin which is what the baby needs to bind the bilirubin to keep it from being harmful. this question will never be answered until someone scientifically measures the albumin. It is mentioned in the American Academy of Pediatrics statement on treatment of jaundice that the albumin should be measured to determine treatment.” -- Judith Mercer

    Läs om albium här:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Albumin
  • abuelita
    Medusan skrev 2010-04-19 17:29:19 följande:
    Ok, synd. Jag är i vecka 20+4 så det är låååångt kvar. Jag har också lust att föda hemma mycket pga. att jag inte har så högt förtroende för förlossningspersonal men vågar inte med tanke på den lilla risken att något kan gå fel (min son mådde riktigt kasst när han föddes).
    Tyvärr tyvärr alltså,  så är det ofta på grund av sjukhusmiljön och dess rutiner som både barnet och mamman mår kasst .
    Har du lust att berätta lite om förloppet, vilka interventioner  som användes, smärtlindring o.s.v., så kanske vi tillsammans här i tråden kan spåra vad som gjorde att det gick fel, så att du kan gå in för att undvika att samma sak händer igen?
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-19 12:32:09 följande:
    Hon jag talade med när jag ringde till Västerås sa även ungefärligt: "Det bästa är om man som barnmorska kan stå med händerna bakom ryggen och bara följa förloppet."Hon har så rätt.

    Det där att barnmorskan ska hålla händerna på ryggen gillar jag verkligen   Det skrev jag i ett blogginlägg, Den perfekta barnmorskan,  i april förra året:


    Den perfekta barnmorskan håller sig därför avvaktande med händerna på ryggen i ett hörn i väntan på att gripa in om det skulle behövas. Hon ska alltså bara finnas där som ett stöd i bakgrunden och låta naturen sköta sig själv i mesta möjliga mån. Hon vet att det är ett helgerån att komma och störa med peang och sax under bondingens första 5 minuter.  Därför avvaktar hon  i tystnad och gör absolut ingenting så länge allt ser normalt ut. Hon varken slamrar med rondskålar eller ger andra störande ljud ifrån sig. Hon är tyst som en mus samtidigt som hon övervakar det hela med falkögon.”

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över