Inlägg från: hitme2ice |Visa alla inlägg
  • hitme2ice

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    mandelblomma skrev 2012-05-11 12:06:47 följande:
    nu kan jag inte öppna den understa länken, men rent generellt tror jag att de flesta av oss mig själv inkluderat inte vaccinerar oss mot vanliga influensan för att vi inte är i någon riskgrupp helt enkelt. Svininfluensan kände jag däremot att jag vill ha skydd för mig själv då jag mötte många med denna influensa, och även ville skydda mina barn.

    Med Svininfluensavaccinet snackades det hej vilt om vikten att vaccinera sig av solidariska skäl. Vanlig influensa är dessutom dödligare (SMI) för riskgrupper än svininfluensan, så det är viktigare att så många som möjligt av det skälet, vaccinerar sig mot vanlig influensa. Speciellt vårdpersonal.
  • hitme2ice
    mandelblomma skrev 2012-05-11 12:50:47 följande:
    den är dödligare för riskgrupperna, medan svininfluensan i högre grad även skördade friska individers liv som inte hade grundsjukdomar av allvarliga slag eller var äldre. Där har du den stora skillnaden och den troliga orsaken varför man ville vaccinera sig mot den i högre grad mot den vanliga årliga influensan som man inte i samma grad riskerar sin egen hälsa eller sitt liv för om man får.

    Ok, varifrån har du fått dom uppgifterna? Nu blir det här alldeles för mycket OT till den här tråden. Granska själv info från SMI och CDC, svininfluensan har inte högre dödlighet än vanlig influensa, visst den drabbade unga och äldre hårdare, men mortaliteten var inte högre än vanlig influensa. Exempel: www.dagensmedicin.se/vetenskap/infektion/svininfluensan-lika-dodlig-som-vanlig-vinterinfluensa/ mobile.reuters.com/article/idUSTRE58E6NZ20090916
  • hitme2ice

    Abuelita, tyvärr är det nog bara människor som inte jobbar i vården som tycker att du gör ett fantastiskt jobb. Du har gett oss tips som mer än väl leder till en förbättring. Det är mycket "detaljsnack" om att i den och den situationen kan man inte tillämpa sen avnavling. Alltså från individer som säger att dom jobbar i vården. Ska dessa fåtal fall, där sen avnavling är "omöjligt" (enligt vårdpersonal i tråden), få diktera villkoren för ALLA?! Ett barn föds utan att andas och hjärtat slår inte. Enligt vårdpersonalen ska det avnavlas direkt och in på akutrummet. Är det möjligt att göra en bedömning från fall till fall? Enligt information här i tråden kan andningen gå igång av sig självt om man inte avnavlar direkt, bara barnet får så mycket av sitt blod som möjligt. Enligt uppgift kan detta även gälla hjärtstopp. Om det inte finns pulsation i navelsträngen, kanske man kan låta gravitationen sköta att bebisen får sitt blod från placentan? Håller man bebisen lågt i upp till 30 sekunder och/eller mjölkar (om det är bråttom) navelsträngen, får ju bebisen nästan hela sin blodvolym. Det tar INTE så lång tid, eller hur? Alla i tråden som jobbar i vården, är det en nackdel att bebisen, vid en akut situation - inte andas, hjärtstopp mm får så mycket som möjligt av sitt blod? Vilka komplikationer kan man förhoppningsvis undvika, genom en väldigt liten tidsfördröjning ge bebisen så mycket blod det går? Ni som jobbar i vården vet väl mer än väl vilka komplikationer som kan uppstå till följd av blodbrist? Max 30 sekunder under placenta med mjölkning av navelsträngen kan förhindra hypovolemi. Är det en nackdel eller fördel att undvika hypovolemi i en akut situation och bebisen är medtagen, inte andas och/eller hjärtstopp?

  • hitme2ice
    abuelita skrev 2012-05-11 18:33:25 följande:
    Tack hitme2ce !     Jag läste inte det här inlägget innan jag skickade iväg mitt eget inlägg nyss. 

    Det där du skrev om sen avnavling och snitt, att blodet kan rinna tillbaka, för att det inte finns livmodersammandragningar vid snitt? Och att bebisen inte får hållas över placentanivå? Innebär det att efter att bebisen har hållits under placentanivå i 30 sekunder att man alltså måste klampa, för att blodet kan rinna tillbaka? Eller kan bebisen ligga på mammas bröst, ostörd, så länge som dom tillåter vid snitt, eller kan blodet rinna tillbaka, om bebisen ligger på mammas bröst, med oklampad navelsträng? Jag har ju läst om flera stycken i tråden som fått upp bebisen på bröstet vid snitt, efter 30 sekunder under placentanivå, och att bebisen fått ligga där en liten stund innan som klampar och klipper?
  • hitme2ice
    abuelita skrev 2012-05-11 20:59:46 följande:
    Oj, det var en himla bra fråga!  Jag är faktiskt inte helt säker.  Ja, väldigt bra fråga!  Ska leta efter fakta så snart jag får tid. Kanske inte blir förrän på söndag. Hittar jag inte något på nätet ska jag fråga "navelskådarklubben", d.v.s David Hutchon, Judith Mercer, George Morley , Eileen Nicole Simon m.fl.  (vi har en "mailgrupp").  Men jag tror, nu när jag tänker efter (så det knakar) , att när det inte finns några livmodersammandragningar, vilket det inte brukar göra vid planerat snitt,  ska barnet hållas under placentanivå och navelsträngen mjölkas ända tills det inte kommer något mer blod, och då klampa.  Ja, så borde det ju vara     Men som sagt, jag ska kolla upp det här.  

    Tack så mycket svar! Få se om du hittar något mer. Om det är så, att blodet rinner tillbaka, inte som vatten förstår, blod har ju högre viskositet, så verkar det rimligt att klampa efter 30 sekunder. Vi kan ju försöka få läkaren att hålla lite längre än 30 sekunder, för att vara säkra. Eller om jag får hålla, läkaren ger barnet till mig, men då blir jag nog sittandes där :) Klart jag inte vill släppa ifrån mig bebisen :) Skämt åsido, mamma är ju viktigare :) Jag har för mig att jag har läst någonstans att bebisen inte ska vara högre än 20cm (eller 40-50cm?) vid snitt, pga att placentatransfusionen kan avstanna? Brösthöjd blir nog på gränsen, kanske? Det kanske går om man mjölkar, men det blir ju "uppströms", och förmodligen bökigt och krångligt, speciellt om personalen kommer vilja ta pH-prov? Vi kommer avsäga oss pH-provet, om dom inte kan försäkra oss att ta det efter dom där viktiga 30 sekunderna. Då finns det gott om tid att ta det. Vi vill ju att bebisen ska upp på mammas bröst så fort som möjligt.
  • hitme2ice

    Här fanns något intressant, men tyvärr inga konklusivt :( neoreviews.aappublications.org/content/pediatrics/118/3/1318.full Det som framkommer någorlunda, ska man ta det säkra före det osäkra, är det nog bäst vid snitt att hålla lågt i 30 sekunder (och kanske mjölka), sen klampa och upp på mammas bröst :) Det var inte mycket i cm som skilde, men resultatet verkade bli bättre under placentanivå. Sen skulle det ju stå "för svar", inte "mycket svar".

  • hitme2ice

    Abuelita, du har skrivit flera ggr att tidig avnavling ÄR skadlig, eller kan vara skadlig. Många i tråden som jobbar i vården håller inte med. Dom argumenterar emot och blir väldigt upprörda. Hur mycket skada det orsakar, eller kan orsaka, verkar bero på hur blod som finns kvar i placentan. Fysiologiska omständigheter under förlossningen kan göra att bebisen föds med olika blodvolym. Ju mer desto bättre, och ju mindre blodvolym bebisen har när det klampas, desto mer potentiellt skadligt. Så långt tror jag (nästan) alla är överens? Dom i tråden, som inte håller med att tidig avnavling är (kan vara) skadlig, dessa menar alltså att hypovolemi inte kan vara skadligt? Den här sidan förklarar teoretiskt de fysiologiska mekanismerna av tidig avnavling och varför det ÄR (kan vara) skadligt i de fall där bebisen drabbas av hypovolemi: www.cordclamp.org/HyperbaricLect-2.htm

  • hitme2ice

    Här förklaras jättebra (tycker jag) de teoretiska fysiologiska mekanismerna, om blod, lungorna, blodtryck etc, och varför sen avnavling är av yttersta vikt. En förklaring ges också varför det går alldeles utmärkt att vänta med klampning och klippning av navelsträngen, även om bebisen inte andas, och att det inte är någon fara att vänta, för kroppen är så snillrikt konstruerad att det löser sig självt: www.cordclamp.org/Why%20Do%20Babies%20Cr1.htm

  • hitme2ice

    (...There is now considerable evidence that early cord clamping does not benefit mothers or babies and may even be harmful...The situation is a little more complex for babies born by caesarean section or for those who need support soon after birth. Nevertheless, it is these babies who may benefit most from a delay in cord clamping...) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1949472/

    Det kanske skulle vara dags att börja titta på detta då, även i Sverige?

    Denna har säkert varit med tidigare i tråden, bra att tänka på vid snitt eller en akut situation, om bebisen är medtagen, inte andas och/eller hjärtstopp: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2869%2990213-X/abstract Under inga speciella omständigheter kan bebisen få hela (eller nästan) sin blodvolym på upp till 30 sekunder, förmodligen kortare tid om man mjölkar navelsträngen. Detta förfarandet avviker inte speciellt mycket från de rutiner som används idag i förlossningsvården. Undantaget är att detta gäller bebisar som föds medtagna, inte andas eller med hjärtstopp. Dessa avnavlas idag direkt, men har mycket att tjäna på om man väntar max 30 sekunder. Den extra tiden kan göra en värld av skillnad på hur pass väl bebisen klarar sig, och inte bara överlever.

    (...Whether the placental transfusion is effected by gravity or by uterine contraction or by both, it is regulated and terminated reflexively by the child and results in a blood volume that is optimal for survival; those reflexes have been honed to perfection by natural selection over millions of years...) http://www.cordclamp.org/NeonatResusHack.htm

    Hur får man sjukvården att förstå vikten av sån här information?

    (...The most important factor is the placental transfusion that increases the newborn’s blood volume by 30% to 50%, the additional blood being utilized to activate and establish the functioning of these organ systems.  Comprehension of this physiology is essential for elucidating the factors in neonatal depression and in iatrogenic resuscitation that produce the variety of pathology seen in the NICU following incomplete recovery of the depressed newborn...) cordclamp.org

    OM dessa väldigt enkla rutiner skulle tillämpas, kanske man skulle slippa att ta till dessa rutiner:

    (...The routine procedure for resuscitating an “at risk” or depressed newborn is immediate clamping of the umbilical cord followed by transfer to a warmer where the child’s airway is cleared (by visualization of the vocal cords and tracheal suction in cases of meconium staining) and the baby is stimulated by rubbing the skin. If respiration does not occur within 30 seconds or so, bag-mask ventilation is started; if this fails to produce spontaneous respiration, endo-tracheal intubation is performed with positive pressure ventilation...) cordclamp.org

    (...Immediate cord clamping produces the major deviations from “natural resuscitation”; placental oxygenation, placental acidosis regulation, placental glucose supply and placental transfusion are all abruptly aborted and the child is subjected to a period of complete asphyxiation until the lungs function. The warmer deprives the child of the cold crying and cold pressor reflexes.  Bag-masking or intubation ventilation readily aerates the alveoli; this reflexively dilates pulmonary arterioles and promotes pulmonary perfusion and the switch from fetal to adult circulation.  However, without additional blood volume that is normally supplied by placental transfusion, less than optimal pulmonary perfusion may occur resulting in less than optimal gas exchange and incomplete closure of the foramen ovale and the ductus arteriosus...) cordclamp.org

    (...The most common cause of fetal distress in labor is cord compression (cord around the neck, cord prolapse, knot in the cord, oligohydramnios), and measures to relieve cord compression (re-positioning the patient, amnio-infusion, elevation of the presenting part, stopping labor with uterine relaxants) may succeed in returning the fetal heart tracing to normal – may resuscitate the fetus.  If these measures do not succeed, the child is born “depressed,” its cord is clamped immediately, and it is transferred to the resuscitation table. Intra-partum cord compression impedes cord venous blood flow (oxygenated, non-acidotic) to the child while allowing cord arterial flow (high pressure) to engorge the placenta. Thus the very “depressed” child (following cord compression) is born in hypovolemic shock, complicated by hypoxia and acidosis – limp and pallid.  Immediate cord clamping seals its fate...) cordclamp.org

    Ja, vad ska man säga? Om detta stämmer blir det ju "death by hospital"...Fysiologin ovan är på ganska hög kunskapsnivå, är det rätt beskrivet, är det rent ut sagt förbaskat VANSINNIGT att klampa och klippa direkt! Det blir inte så svårt att förstå din frustration (och ilska), Abuelita, som att stånga huvudet i en vägg år ut och år in, för att försöka få sjukvården att uppmärksamma detta, och sedan bli bemött som du blir, speciellt i denna tråden. Sorry for that. Det kräver ju inte ens HLR med intakt navelsträng för sjutton! Bara att man väntar upp till 30 sekunder och/eller mjölkar navelsträngen om det är riktigt bråttom. Hur f*n kan inte modern sjukvård i Sverige FATTA detta?! Vem är ansvarig när det går illa och det med lätthet hade kunnat förhindras? JA, JAG BLIR F*N SKITFÖRBANNAD, när många liv skulle och hade kunnat sparas, och lidande minskas, av 30 sekunders väntan. Det är för sjutton sjukvårdens förbannade plikt och skyldighet att förbättra vården hela tiden, och mycket av den här kunskapen är ju över 30 år gammal! Så VAD exakt är det dom (har) vänta(t)r på...?!

    (...The neonate reacts to hypovolemia with massive generalized vaso-constriction that shifts volume circulation from less vital organs to the heart and brain.  Depending on the degree of hypovolemia, the clinical signs vary from weakness to those of hypovolemic shock: pallor, hypotension, hypothermia, oliguria / anuria, metabolic acidosis, anemia and respiratory distress syndrome (RDS) otherwise known as “shock lung.”  Hypoglycemia caused by deficient liver perfusion has already been mentioned.  These signs and symptoms and their related pathology are present to some degree in practically every child admitted to the NICU. They are seldom recognized for what they are, because neonatologists are indoctrinated with the concept that placental transfusion is a pathological event and that an immediately clamped newborn has a normal blood volume. Many neonatologists have never seen a newborn that has closed its cord physiologically...) cordclamp.org

    Man vet inte riktigt om man ska skratta eller gråta. Om det stämmer? Jag är inte läkare, det låter rimligt, men ligger lite över min nivå som leg. BMA.


    (...There are many consequences of this conceptual error – the insufficient and tardy use of blood volume expanders and blood transfusion in ischemic encephalopathy; the use of medication (vasoconstrictors) to maintain blood pressure in hypovolemic shock while vasoconstriction is causing oliguria and ischemic necrosis of the bowel – necrotizing entero-colitis; the use of surfactant to treat RDS (shock lung) while the hypovolemic shock remains untreated and lungs are under-perfused. All of these and other consequences, and especially those consequences relating to brain damage, [12][21] become irrelevant when the conceptual error is corrected and rational management of neonatal depression is employed...) cordclamp.org


    (...Yet, today, every premature child, every compromised child, every newborn “at risk” has its cord clamped immediately in the panicked rush to the resuscitation table.  Very, very few die following the procedure, but RDS is a common sequel; many incur neurological impairment [2] and many more remain disabled and dependent on others for the rest of their lives.[1]  Growth and development of the brain continues for years after birth, and optimal nutrition and sustenance are required for optimal growth and development.  A hiatus in this progress caused by loss of a large amount of blood volume at birth and subsequent anemia may not become apparent for years. [14] [15] The following comment of Windle applies to all immediately clamped newborns:


     “A child with a slight brain defect often appears no different from a normal child. His intelligence quotient may lie in the range considered normal, but one never knows how much higher it would have been if his brain had escaped damage in the uterus or during birth.” [12]...) cordclamp.org

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över