• Kleerup

    Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer

    Anonym (Mia) skrev 2010-04-30 09:38:18 följande:
    Hej alla i tråden! Har läst länge utan att själv skriva något. Min man och jag har en familj som består av tre biobarn mellan 4-14 år och en placerad pojke sedan snart ett år på 15år. Nu har vi börjat känna att vi har problem. Det tråkiga är även att vi precis har fått byta social-sekr och inte trivs så bra. Vår fosterson är en jätte rar och mysig kille som vi tycker mycket om. Han är bara så gnällig! Det fungerar tyvärr inte så bra med relationenerna med hans bio-familj/släkt så jag förstår att han har det tufft. Problemet är att så fort man säger till honom så blir han ledsen och börjar gråta. Det kan röra sig om en sådan enkel sak som att jag ber honom hänga upp sin jacka, direkt ser man att han har fått tårar i ögonen. Jag har svårt att hantera detta så jag ignorerar tårarna eller slätar över det jag har sagt så då brukar han sluta. Min man blir däremot arg och skickar ibland upp honom på rummet  och då blir det ju hundra gånger värre. Han menar på att det är ett sätt för vår fosterson att utöva makt. Jag vet inte riktigt faktiskt. Han borde ju fatta att det inte går vid det här laget och att det bara blir värre. Annars har det gått jätte bra. Skolan fungerar helt OK och han har fått kompisar. Har pratat med vår kontakt på soc men hon kan inte komma med några konkreta råd. Hoppas någon här har några tips! Tack på förhand!
    Vad tråkigt att ni inte får någon hjälp!
    Jag förstår att situationen är jobbig, man måste kunna få säga till sina barn och även bli arg. Har de gjort fel så ska de självklart få reda på det. Annars gör vi ju inte vårt jobb!
    Han har ju inte bott hos er så länge och ni har ju tre biologiska barn som han dessutom är storebror åt. Han känner sig kanske lite utanför. Jag tror inte det handlar om makt. Vid det här laget borde han ju som du säger förstå att det inte kommer något positivt ur det.

    Om jag hade varit du så hade jag nästa gång han blev ledsen bara för en liten tillsägelse ta honom åt sidan. Jag hade lagt armarna om honom och låtit honom gråta. När han hade varit klar så hade jag frågat varför han blev ledsen. Förklara att det bara var en tillsägelse och att du inte är arg!

    Som du också skriver blir det ju inte bättre när din man blir arg. Det säger sig själv. Istället för att be honom gå till sitt rum kanske de ska gå dig ihop och sätta sig och prata om det som hände?  Ömhet mellan en vuxen man och en femtonåring kan vara svår. Din man får nog kämpa här!

    Hoppas det fixar sig!
  • Kleerup
    Anonym (Mia) skrev 2010-05-01 10:38:29 följande:
    Tack för råden! Jag pratade med min man och sa att vi kanske ska byta strategi vid "gnällandet". Han höll däremot inte riktigt med. Han menade på att man skulle förstärka det om man skulle börja "jamsa med honom". Jag ska iallafall prova. Tack igen!
    Hej Mia!
    Jag tycker nog att du skall försöka övertyga din man igen. Ni borde nog vara överens om vilken metod ni ska använda för att det skall bli bra.

    Som Kaninfarmen sa så har pojken ju gått igenom en seperation. Det är ju inte konstigt att han är ostabil känslomässigt. Det blir ju helt fel om din man blir arg på honom för att han blir ledsen.

    Våra pojkar har inte samma relation med min man som med mig. De löser saker och ting på helt olika sätt vilket är helt normalt. Är de ledsna får de en viss sorts tröst hos mig och en annan hos min man. Din man får nog försöka hitta sitt "fosterpappa-sätt". Det viktiga är att ni är överens om grunderna.

    Hoppas det löser sig!
  • Kleerup
    Anonym (Hanna) skrev 2010-05-19 17:27:12 följande:
    Nån annan som känner igen sig  vi har problem och kämpar för plac bästavet att ´plac  skulle bli bra med rätt hjälp, lugn o ro och om vuxna bara orkar hålla ut o puscha i rätt riktning.så har vi myndigheter o skola som söker DIAGNOS   letar FEL och tror plac är ,obotlig vill inte ha BESVÄR mm Hur kan man göra så mot ett stackars barn som varit med om mycket, inte har släktingar som bryr sig om annat än sig själva mm mm
    Hej Hanna!
    Usch det låter som om du/ni har det jobbigt.

    Vilka problem har ni med ert fosterbarn? Vad är det som går snett?

    Kram Kleerup
  • Kleerup
    Anonym (Hanna) skrev 2010-05-20 05:50:21 följande:
    Oj kleerupvet inte hur jag ska förklaraPlac har ibland jag menar bara ibland lite svårt att fatta tex mattegenomgången, men om jag förklarar lite  (tar bara nån minut ) här hemma så förstår plac             ibland behöver plac alltså en lärare som går fram till just våran plac och pratar enskilt    Tycker det borde vara en vanlig lärares jobb   men våra tycker det e för mycket Ibland tycker plac  att  det inte e kul , Har inte LUST att jobba i skolan   - Tjurar o vägrar jobbaDå säger jag  att det helt enkelt blir väl lite mer läxor den dan helt enkelt. Ibland provocerar nån annan elev tills vår plac   tröttnar o slår den andra eleven "problem" ca 5 % av tiden i skolan Men våra lärare vill ha eleven till special- barn   egen lärare / specialklasstom deltidsanställd assistent sam varit anställd   tycker eleven borde klara sig själv.  
    Det är tråkigt när man märker att barn flyttas och stigmatiseras som "jobbiga" bara för att de är lite annorlunda. Jag själv får i bland förklara matteläxan 500...gr innan den blir hanterbar. Det är väl inte konstigt att man tappar lusten att gå till skolan om man sitter där och inte riktigt hänger med. Med största sannolikhet är han inte ensam. Han visar kanske bara det på ett annat sätt. Håller med Helgona, prata med rektorn.

    Det är nog inte heller helt ovanligt att våra placeringar får lite färre chanser än andra barn, tyvärr.
  • Kleerup

    Vår äldsta fosterson (15 år) sa idag: "Mamma jag har inga kompisar längre". Jag hade frågat honom innan om han inte skulle sticka till stranden med någon vän.

    Känner mig som världens dåligaste fostermamma som inte visste....

  • Kleerup
    Anonym (Familjehem) skrev 2010-07-18 20:10:49 följande:
    Hej ! Det är nu länge sedan jag hängde i denna tråden. Skulle dock vilja ha lite svar från er som är familjehem.

    1, hur har era placerade haft kontakt med sina föräldrar. Tex via telefon, hur ofta, umgänge, hur ofta ?
    2,OM tex placeringen haft telefonkontakt 1 gång per vecka och minimalt med umgänge, hur har placeringen knutit an till er som famhem ?

    3 Hur länge har ni haft er längsta placering, eller efter hur många år flyttade placeringen hem ? Eller har dom inte flyttat hem ?

    Skulle vara jätte bra att få svar på frågorna om ni kan.
    Hej! Vi har två fostersöner som har bott hos oss lite olika lång tid. Den äldsta (15 år) har vi haft i fem år och den yngsta (10år) i drygt ett halvår.

    1) Vår äldsta har tråkigt nog nästan ingen kontakt. Han träffar sin biologiska mamma någon gång om året och de pratar i princip aldrig i telefon. Målet är att vår yngsta ska ha telefonkontakt två gånger i månaden och träffar föräldrar en gång i månaden. Detta har fungerat rätt dåligt. Telefonkontakten har varit ungefär en gång i månaden och umgänget har skett två gånger på ett halvår.

    2) Vår äldsta har självklart p.g.a tiden han har bott hos oss samt dålig kontakt med hans biologiska mamma knutit an väldigt bra. Vi har inga biologiska barn så när han kom fick han ha oss helt för sig själv.  Han räknar oss som sin "mamma och pappa".

    Yngsta pojken saknar sina föräldrar. Han blir så klart jätte ledsen när umgänge ställs in i sista minuten och vid telefonkontakter som inte blir av. Ofta blir han väldigt arg på oss och tycker att det är vårt fel. Han har knutit väldigt an till vår äldsta pojke. Honom får man ge lite extra tid men jag tror att han trivs.

    Hälsningar
    Kleerup
  • Kleerup

    Hej!
    Pappa-kleerup här. Jag har lånat in mig på min frus FL-konto och vill gärna delta i tråden. Märker att det mest är fostermammor som hänger här men f.r.o.m nu har ni en fosterpappa i gänget också.

    Kort om mig då. Är 36år, har två fostersöner, arbetar inom svenska kyrkan som präst. Har varit familjehem i snart fem år.

    Hoppas på intressanta debatter.

    Hälsningar
    Pappa Kleerup.

  • Kleerup

     


    Anonym (sleepymum) skrev 2010-08-17 10:25:13 följande:
    Hej alla i tråden!
    Vi har problem med vår yngsta placering  (7år) som inte sover om nätterna pga. mardrömmar etc.. Har för det första svårt att somna och vaknar sedan flera gånger under natten. Han är ny hos oss sedan i början på maj. Jag och min turas om att ta "nattpass". Vi nattar honom och sitter ofta kvar tills han har somnat men sen vaknar han igen! Nu börjar vi bli slitna efter 3månader med extremt dålig sömn. 

    Någon som har några tips?

    Hej!


    Jag tror att problemet är övergående, men nog så slitsamt ändå! Vi hade liknande problem med vår äldsta som var nio år när han flyttade hem till oss. Han vaknade också ofta på natten och var både rädd och ledsen. Från en början gjorde vi som ni att vi delade upp nätterna. Det fungerade inte att springa upp varje natt så vi satte in en extra säng. Sen turades vi om att sova varannan natt på den. Resultatet blev inte mycket bättre. Han vaknade fortfarande flera gånger och ville nog försäkra sig om att vi låg kvar. Ingen sov vidare bra. Inte grabben, inte heller föräldern som låg i sovrummet intill och undrade hur det gick och hur den som låg i extra sängen sov kan ni nog lista ut själva.


     


    En natt tog jag ett säkert i mångas ögon ganska opedagogiskt samt själviskt beslut. Jag orkade inte mer. Hade ont i hela kroppen av sängen och kunde inte heller själv sova.  Jag bar helt sonika in ungen i vår säng. Sen somnade han. Han sov i vår säng i nästan ett helt år. Inte helt rätt kanske och det tog ju fullkomligt kål på mitt och min frus samliv men han sov! Han vaknade fortfarande av mardrömmar ett tag men eftersom man låg på en tempurmadrass och inte i en tältsäng kunde man själv somna om igen efter att ha tröstat honom.


     


    För oss fungerade detta bra. Vi hade dock enbart ett barn. Det var ju inte heller helt lätt att vänja honom av med att sova hos oss men det gick. Han hade blivit tryggare och kunde också sova då.


     


    Hälsningar


    P-Kleerup

  • Kleerup
    Anonym skrev 2010-08-17 12:44:10 följande:

    Hej alla familjehem i denna tråd!


    Jag skulle bli glad om ni ville dela med er av eventuella solskenshistorier?

    Alltså barn som det har gått bra för, som har fått flyttat hem igen och fått det bra i sitt riktiga hem  


    Många familjehemsplacerade barn kan aldrig flytta hem igen. Det behöver dock inte betyda att det inte går bra för dem.


    /Mamma Kleerup

Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer