Inlägg från: Anonym (Nyfiken) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nyfiken)

    Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer

    Hej, jag är nyfiken på detta med familjehem...
    En fråga jag spontant kom på är: blir man per automatik vårdnadshavare till barnet när det bor i ens familjehem? Och om man blir vårdnadshavare: Stämmer det verkligen att man inte är försörjningsskyldig för barnet? Hur går det ihop isåfall?

  • Anonym (Nyfiken)
    Maddiogora skrev 2014-01-11 10:26:57 följande:

    Man blir inte vårdnadshavare. Dock kan man flytta över vårdnaden i speciella fall , då vet jag inte hur det ser ut med försörjningskyldigheten?
    Men får man inte följa barnet då till t.ex. sjukhuset?

    En annan fråga: ersättningen man får för att ta hand om ett barn, täcker den barnets matkostnader?
  • Anonym (Nyfiken)

    Okej tack för svar!

    När jag var 14 år gick jag till soc för att jag ville flytta till familjehem... Jag kände mig oälskad i min familj, ibland fanns det inte mat hemma, osv. Problemen låg alltså i min miljö, jag hade inga psykiska problem eller dylikt. Efter några månader av socmöten blev det bättre hemma och jag flyttade med andra ord aldrig till familjehem.

    Händelsen har inte påverkat mig negativt i mitt liv på något sätt och jag mår utmärkt idag. Känner mig trygg, älskad osv. av både min "hemfamilj" och min nya familj som består av mig, min sambo och våra 2 barn.

    Nu ska vi ansöka om att bli familjehem och jag undrar om soc kan se (eller komma ihåg) att jag tidigare velat flytta till familjehem? Ska jag undvika att ta upp det, eller ska jag nämna det förbigående som en orsak till varför jag tror att vi skulle passa som familjehem? Dvs att vända det till en fördel genom att säga vad det verkligen inneburit för mig (ökad förståelse för barn som kommer från trasiga familjer/dåliga miljöer, utvecklat självständighet, mognade snabbare genom att själv behöva agera vuxen redan i tonåren, osv)??

    Själv tycker jag det känns olustigt att nämna att jag tidigare gått till soc för att jag ville bo i familjehem, men en väninna till mig sa att jag borde berätta det eftersom det utvecklat mig som person och de kan se positivt på det? Själv tycker jag det känns som att om jag berättar det så kommer de tolka det som att jag är en trasig människa själv... Och om jag inte berättar men de kan se det i sina datorer så kommer de tro att jag undanhåller information..

Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer