• vanna

    Mola/Druvbörd

    Välkommen hit Iris!
    Det finns få vetenskapliga bevis på hur mola bör följas. Det man har sett i den forskning som gjorts är att risken för återfall är störst under det första 6 månaderna. Alltså att vävnad från molan sprider sig och metastaserar i andra vävnader så som lungorna..
    om hcg sjunker snabbt betyder det att vävnaden från molan försvinner snabbt. Men som med alla andra sjukdomar, stroke, cancer i andra organ osv finns en ökad risk för återfall just efteråt. Det är en försiktighetsåtgärd! Men detta varierar mellan landstingen och varje läkare egentligen. Ett halvt år .. eller ett. Förmodligen på grund av att okunskapen är för stor och för lite evidens på vad som kan hända finns!

    Om värdet sjunker har jag förstått det som att det är ett halvår som gäller. Att de säger upp till ett år i början är förmodligen för att man inte ska bli så besviken om inte värdet sjunker tillräckligt snabbt.

    Själv har jag ännu inte fått tillbaka min mens Men hoppas att den kommer snart ..
    hur länge sedan skrapades du Iris ?

  • vanna

    i dag ringer läkaren kl 13!
    vad ska jag nu fråga om egentligen. Känns som att alla frågor plötsligt blev löjliga!
    Kan jag fråga om hur länge man ska behöva vänta på mens innan man får en gyntid? Kan jag fråga om det finns hjälp att få eller är det för tidigt?

    Skitnervös att hon inte ska ta mig på allvar .. att hon tycket att jag är supernojig Skäms

    vad skulle ni ha gjort? Hjääälp!!

  • vanna

    det var ju jätteskönt att få prata med läkaren! Jag är definitivt frisk .. behöver inte följas upp mer! Men hon sa att mensen borde vara på gång nu eller redan ha kommit och att det kunde bero på ev sammanväxtningar eller helt enkelt bara hormonrubbning. Om mensen inte kommer på två ggr till ska jag komma dit för undersökning. Det var ju skönt att höra .. men nu blir det ju att vänta två månader

    I dag har jag smärtor i underlivet och i magen. Kan det vara menssmärtor tro? Hade lite blod på papperet för nån dag sedan, men inget mer..
    känns som kniven, nån nerv är starkt engagerad!

    Iris - jag är 31 år .. ingen i detta forum verkar vara i åldersspannet som presenteras som risk för mola! MEN jag tänker inte ge upp, tycker inte alls att jag är gammal än

    Välkommen Fran84 - även om man nu helst inte vill att fler ska drabbas .. men kul att du hittat hit, det här är det bästa stället jag hittat!! Har fått så mycket bra stöttning och får dela känslorna med fler som FAKTISKT förstår <3

  • vanna

    (fundersam) visst är det konstigt det där med uppföljningstiden! För mig blev det ju kortare än jag trott och hade blivit informerad om tidigare!! När jag frågade min läkare om nästkommande graviditet och så vidare .. så svarade hon nåt i stil med "enligt riktlinjerna.." Så de har riktlinjer de följer. Kanske står det just 8 veckor där .. och läkaren själv vågar inte säga att 9 veckor skulle kunna vara detsamma .. utanm följer då den längre uppföljnigstiden.
    Kanske beror det på erfarenhet hos läkaren, iblend följs riktlinjer till punkt och pricka .. men som det låter riktlinjer är nåt man kan använda som mall för beslut, inte bestämda behandlingsåtgärder.

    Kanske skulle VI forska vidare i det här, nån som känner sig manad Flört

  • vanna
    Anonym (skräpmola) skrev 2010-09-25 18:34:46 följande:
    Jag har också fått rådet att äta p-piller. Har börjat men funderar på att sluta, även jag tycker det känns "konstigt" att stoppa i mig hormoner + att min sexlust helt försvann när jag började med dem (den fanns där efter upptäckten av molan fram till jag började äta p-piller så tror att det har med dem att göra). Känns viktigt med närheten just nu så jag vill inte vara så här "avtrubbad".
    ja, om du känner så tycker jag absolut att du ska sluta. Jag slutade efter att jag ätit tre månader .. men efter det ingen mens kan vara så efter man ätit p-piller säger läkarna, så helt bra att äta kan det ju inte vara. Men det finns ju kondom åxå, och så får man helt undvika att ha sex precis vid ägglossning, för att vara på den säkra sidan.
    som du säger, närheten är viktigare än allt när man är så sårbar som efter detta!

    kramar
  • vanna
    Annika Süss skrev 2010-09-30 15:44:06 följande:
    Hej alla!

    Vad skönt att jag hittade den här tråden. Fick själv mitt andra missfall i maj, då jag skrapades. Fick senare reda på att det var en partiell druvbörd/ mola. Tog mitt första hcg-prov 28 juni, vilket var under 4 som de ansåg ligga normalt. Juli, aug, sept har legat under 1. Vilket känns toppen. De sa till mig att om värdet sjunker snabbt är det mindre risk för återfall.
    Vi ska nu starta IVF, första besök 5 okt, iom att min man fick testikelcancer i april och nu är steril. (lämnade produkt innan cellgiftsbehandling) IGENTLIGEN ska jag vänta till november, men tjuvstartar med besök m.m. i oktober.
    Är det någon som har erfarenhet av återfall av molan/metastaser efter 4-5 månader när värdet varit på under 4 och under 1 de tre sista testerna?

    Kramar!
    tror inte att det finns särskilt mycket bevis på att risken skulle vara större. Men i det stora hela gäller det för de flesta sjukdomar att återfall är vanligast inom de 6 första månaderna, så de tar väl detta som gräns för att vara på den säkra sidan. Tjuvstarta du! Det skulle jag gjort om jag vetat det jag vet idag ... att det kan ta väääldigt lång tid när man väl får börja

    kram
  • vanna

    tråkigt Vombat!
    skriv av dig när du behöver stöttning..
    för mig var den första tiden mer chockartad .. sedan kom känslorna. Jag fick i princip panikångest med tiden .. kunde inte vara ensam, grät när min man skulle göra nåt på egen hand, kände mig värdelös etc... Men nu har jag återhämtat mig och känner mig helt återställd :) Det här forumet har hjälpt mig mycket, att få lädsa att andra kan ha det lika .. att få en *kram* ibland, nån som förstår och är eller har varit där..

    Jag får försöka bli gravid igen .. känns kul, men dock nervöst. Undrar om jag kommer bli ängslig hela första tiden tills man vet?..

  • vanna

    vågar man prova bli gravid fastän mensen inte är återställd? Har ju enligt ÄLstickor ägglossning på "rätt tid" och så en liten droppe blod när mens beräknas.
    men kan det medföra större risk för missfall tro? att slemhinnorna är tunna och inte kan hålla fast ett ägg? Spekulerar .. vet inte hur jag ska göra.. blir så besviken om jag får missfall pga det!

    Men nästa ÄL är om 10 dar! Ska jag köra tycker ni? Eller ska jag vänta tills mens är normal?

  • vanna

    du har rätt kasa- antagligen är jag mer uppspeedad än jag nånsin trott att jag kunde bli


    jag har aldrig varit så här förut?! det är den här förbannade skitmolan som har vänt upp och ner på mitt liv ..


    jag ska nog göra som du föreslår.. tagga ner lite och se när det sker


     


    tackHjärta

Svar på tråden Mola/Druvbörd