Inlägg från: Trottoarbonden |Visa alla inlägg
  • Trottoarbonden

    Allergitråden

    Oj vad jag radar upp med inlägg här... ingen svensk blygamhet alls tycks det som...
    Men jag vill gärna berätta om mitt besök hos dietisten på barnallergimottagningen idag. Det var så oerhört skönt att sitta ner i en hel timme och prata med någon annan om alla funderingar och allt vi kämpar med! Hon var väldigt gullig och lyssnade. Och hon gav oss massor med beröm för det arbete som vi gjort och det värmde något oerhört. Jag fick några tips och saker att överväga. Bland annat så funderade vi kring om vi inte ska använda Aerius mer då sonen har ganska mild reaktion. Bland annat föreslog hon det då vi lagar fläskkött eller kyckling så att han slipper reagera luftburet.
    Hon föreslog även att vi provar kalkon, vilket kan funka trots att inte kyckling gör det. Hon sa också att olika färger på paprika kan göra skillnad, så vi får prova grön och gul också (jag trodde det var samma frukt som var olika mogen...). Hon tyckte också att vi skulle prova fisk ur de fisk-släkten som vi ännu inte provat ur.
    Sen tyckte hon att vi skulle försöka att vara lite mindre återhållsamma med vad han får äta. Jag gissar väl att det är dom studier som talar om att många undviker för många livsmedel i onödan som gör att hon säger så. Jag känner mig inte riktigt redo för det, vi har knappt landat in i ett stabilt läge ännu.
    Tyvärr (för oss och andra familjer som behöver hjälp) så ska hon snart vara föräldraledig.. och ingen ersättare kommer det att finnas. Varför måste det vara så när man äntligen hittat någon person som är riktigt bra?

  • Trottoarbonden

    shine: svarar så gott jag kan (har ingen veteallergiker själv men annan allergi-erfarenhet)
    1. Jag hade förväntat mig en förbättring gradvis relativt snart efter att ta bort vete. Men helt bra kan nog ta ett par veckor, därav att läkaren sa tre veckor tänker jag.
    2. Jag hade bett dom att inte använda trolldegen under dessa tre veckor (till att börja med).
    3. Nej, glutenfritt och vetefritt är inte samma sak så vitt jag vet. Det jag kan tänka mig att läkaren har menat är att ni kanske kan få tips och inspration på "glutenfria hyllan" i matvaruaffären.
    4. Inget bra tips på produkt här direkt. Men jag hade tagit det ganska coolt vad det gäller näringsintag och så under denna perioden då ni ska prova utan vete. Till redning så är rismjöl eller majsstärkelse bra tycker jag.

    En liten fundering bara, om ni inte har ägg eller mjölk hemma, hur är det på förskolan. Är den ägg och mjölkfri helt? Annars så tänkte jag först på att han är sämre pga att han utsätts för ägg och/eller mjölk i förskolan på något vis. Har han varit hemma från förskolan någon längre period sedan han började där? Hur var det då?
    Sen påverkar infektioner också, vid en infektion blir ofta allergierna värre, kan det ha med saken att göra? (Förskolestart och infektioner brukar ju gå hand i hand dessvärre)
    Det finns många faktorer att ta hänsyn till. Och visst är det så att blodprovet kan visa att han är allergisk trots att han inte reagerar. Min son har visat positivt vid blodprov på många saker som han kan äta (bland annat sädesslagen och mjölk).

    Lycka till!

  • Trottoarbonden

    Blä! Idag har jag gjort korv - hela dagen!! Min son tål varken potatis, paprika, muskotnöt eller fläskkött och då är det kört att köpa korv. Just korv är en sak som han saknar väldigt mycket och är ledsen över att inte kunna äta. Så jag satte mig för att göra korv själv. Först studerade jag recept på nätet, så ringde jag runt till köttaffärer och så lånade jag gamla kokböcker av mamma osv... Så idag så for jag runt på förmiddagen i olika butiker för att samla på mig ingredienser för en halv förmögenhet! (bara korvskinnet kostade 90 kr!)
    Efter lunch började jag mala, mixa och blanda smet. Gjorde ett par olika för att prova mig fram. Använde finmald nötfärs, högrev samt väldigt fett lamm-kött i olika proportioner. (passade även på att göra en variant av varje utan lök då även min man som inte kan äta lök suktar efter korv). Sen skulle korven i skinnet, en faslig massa snören skulle knytas. Därpå kokning av denna korv. Nu har den stått o svalnat ute på trappen och min man står och skalar av skinnet (fjälster från nöt) och förpackar för frysen. Jag gjorde även typ falukorv, i ugnen, den är nog sval först om en stund...
    Ett jävla jobb helt enkelt. Och korven ser jätteäcklig ut! Den är brun och konstig i konsistensen. Hur fan gör de korv i fabrikerna? Hur får dom den att bli som gummi?? Visst spelar det roll att jag inte kan ha fläskkött, men inte så stor roll gissar jag.
    Nu har jag lagt ner en hel dag på detta och resultatet misstänker jag att sonen inte alls tycker är korv... Där smög sig det julbordet med korv till alla...
    (ursäkta, mycket jag behövde häva ur mig efter denna korv-dag!)

  • Trottoarbonden
    barefoot skrev 2012-12-08 20:57:52 följande:
    trottarbonden: Hagby gård har kalkonkorvar och jag tror att deras "örtgrilllare" är utan det du nämt ovan, kanske kan du ringa och höra och i så fall beställa. Bra jobbat att göra egen korv, hoppas han gillar den!

    Vi gör nu egen blodpudding på nötblod och hirsflingor och sonen åt då jag kallade det paté (då jämför han inte med hur köpt blodpudding smakar...). Jag vet inte hur gammal din son är och om det hjälper att kalla korven för lammrulle tex, men det kanske är hela grejen att det ska vara korv???

    Han gillade korven!! Jag tyckte inte den såg så trevlig ut och att den smakade som leverpastej. Men huvudsaken är att han är nöjd. Jag håller dock på att ringa runt till lokala, mindre, korvtillverkare för att se om jag kan få napp. Möjligen finns det någon vilt-korv han kan äta. Annars måste de göra minst 30 kg korv om de ska göra en special-beställning åt oss! Lite väl mycket korv kanske...
    Tyvärr tål han inte fågel heller, så vitt vi vet. Har dock bara testat med kyckling som han kräkt av. Men ska imorgon testa kalkon...

    Åh, egen blodpudding. Så spännande! Berätta! Jag vill gärna ha recept (och veta var man får tag på nötblod...)
  • Trottoarbonden

    Lokesmammi: Vår son har bara lätt förhöjda värden på potatis men reagerar, så värdet i sig säger tyvärr inte så mycket. Han har bra mycket högre värden på annat (som mjölk) vilket han kan äta.
    Hoppas du får bra hjälp på barnmottagningen. Om du ska utesluta potatis så tänk  på att det kan dölja sig under "stärkelse" samt att det är en vanlig ingrediens i mycket men då ofta i så liten del att det inte deklareras. Också bra att veta är att det kan vara möjligt att han tål potatismjöl, eller friterad potatis såsom chips o pommes då friteringen gör något med potatisen som kan göra att man tål den då.

  • Trottoarbonden

    Idag provade vi kalkon på sonen som sa att det inte kliade (blindtest i köttbullar). Det slog mig sedan (efter att jag blivit ljublande glad) att han troligen aldrig har ätit kalkon innan och att jag hört att man aldrig reagerar på något första gången. Så nu är min fråga till er intelligenta föräldrar: hur länge ska jag vänta med att testa igen för att se om någon reaktion sker andra gången han äter kalkon?

  • Trottoarbonden

    Mandelskorpan: Man kan tyvärr reagera på vad som helst skulle jag säga. Så tråkigt att han reagerar på Nutramigen AA =(

  • Trottoarbonden
    Trottoarbonden skrev 2012-12-11 19:47:07 följande:
    Idag provade vi kalkon på sonen som sa att det inte kliade (blindtest i köttbullar). Det slog mig sedan (efter att jag blivit ljublande glad) att han troligen aldrig har ätit kalkon innan och att jag hört att man aldrig reagerar på något första gången. Så nu är min fråga till er intelligenta föräldrar: hur länge ska jag vänta med att testa igen för att se om någon reaktion sker andra gången han äter kalkon?

    Om någon undrar så har jag fått svar på ovanstående från allergimottagningen. Tre till fyra dagar i sträck ska vi ge kalkon, om han då inte får någon reaktion så tål han det.
    Och nu är vi inne på tredje dagen utan reaktion!!! Så härligt om han tål det, det breddar vårt utbud av mat enormt!
  • Trottoarbonden
    Molina skrev 2012-12-21 10:58:59 följande:
    Ni med mjölkbarn, vilken mjölk använder ni till att göra egen risgrynsgröt? Jag grejar inte vanlig mjölk och har allergi mot havre funkar risdrycken tro?

    Nu igår blev jag riktigt arg på skolan första gången på länge, dom skulle få grötlunch och hade missat min dotter  som har mjölkallergi och till lunch fick hon 1st smörgås och 1 frukt behöver jag säga mer, det tyckte dom hon skulle klara sig på mellan 11.30-16.

    Det är gott att göra risgrynsgröt på kokosmjölk!
  • Trottoarbonden
    annahoj87 skrev 2012-12-21 10:19:22 följande:
    Min lillkille har fått fel mat på förskolan...igen.. Fjärde gången det händer sedan han började där i slutet av september. Nu är jag riktigt arg.
    Vi vet ju inte riktigt vad han kan äta ännu eftersom att han går på baskost o vi provocerar med nya livsmedel här hemma för att kunna lägga till på hans "kan äta lista". 

    Han allergier som är konstaterade än så länge är kraftig äggallergi, soja och mjölk.
    Nu till frågan. Han fick rödbetssallad på dagis, en mjölkfri sådan. Han har nu fått en kraftig reaktion med utslag på hela kroppen och sjuhelvetes humör, sover knappt nått, ja ni vet.. 
    Vi har inte provocerat med rödbetor, kan man reagera så starkt på det?
    Eller är det mer troligt att det är sojasläktingarna som är i den äggfria majonäsen som de använde? E412 och E415? Vad skulle ni tro? 

    Jag blir så arg och ledsen. De känns som de inte tar hans allergi på allvar alla gånger, sen skyller de alltid i från sig på nån annan.. Kan man anmäla detta på något sätt? Tänk om han får något som han reagerar kraftigt på och som sätter dig på andningen. Vad ska de göra då? Beklaga och hoppas att det inte händer igen som de har gjort hittills..?
    Som vi skrivit tidigare här så är det oacceptabelt att det begås misstag med maten till barnen! Ni har rätt att känna er trygga kring sonens mat.

    Jag har några rent konkreta tips till er. Vi hade lite samma läge i början av höstterminen när vi höll på att introducera ett födoämne i taget efter en baskost. Vi kände att det blev allt för osäkert att blanda in skolans kök i det läget så vi skickade med all mat till sonen. Visst var det jobbigt, och en smula utelämnande att personale skulle "beskåda" min kokkonst (särskilt som det rörde sig om få livsmedel). Men det var värt det för det gav oss en stor trygghet. Vi visste att han aldrig åt något som han inte tålde. All provokation skedde hemma. Vi övergick sedan till en "får endast äta"-lista som var väldigt detaljerad och jag hade (och har fortfarande) tät kontakt med kokerskan. Detta fungerade för oss, och med tanke på det du skriver skulle jag råda er att göra det samma.
    Jag märkte upp all mat med sonens namn, vad det var i burken, om det var lunch eller mellanmål och om det skulle serveras varmt eller kallt.

    Sen handlar det om små barn, så det är inte bara maten i sig som är viktig utan att de vuxna som finns runt barnet vid måltiden har koll på läget. På förskolan gjordes det en tydlig handlingsplan för vår son. Där stod det vilka rutiner som skulle gälla vid måltid (egen talrik av porslin, eget glas av glas, att hans mat alltid stod på en särskild bricka, att han alltid skulle ta mat först osv). Här är det noga att tänka på allt, inte all personal tänker på att de inte kan dela sonens frukt med samma kniv som andra barns exempelvis, eller att barn spiller och kladdar och att det kan komma stänk av "fel" mat i barnets mat.

    Tyvärr måste man vara en sån där riktigt jobbig och tjatig förälder om det inte funkar!

    Här finns det en allgerikonsulent (tror jag det hette) som finns knuten till sjukhuset. Denna person kan komma ut till förskolan och hjälpa till med allt detta. Kan utbilda personalen och hjälpa till att komma på smarta lösningar så att det fungerar. Kanske någon sådan finns hos er också? Jag blev erbjuden detta men det fungerade, tack och lov, utan.

    Stort lycka till!
Svar på tråden Allergitråden