Inlägg från: spökplumpen |Visa alla inlägg
  • spökplumpen

    Allergitråden

    Blir era dåliga i magen när de får ett nytt livsmedel för första gången? Funderar på om det beror på det eller om det är något de inte tål, men nog tycker jag att de blir risiga i kistan när vi testat nya saker. 

    Tänker att det kan bli svårt sen när man börjar återinföra saker, att veta om det är för att de inte ätit det på så pass lång tid eller om det är för att de inte tål grejerna...

    En helt annan fråga också. När man skriver matdagbok, vad ska man ta med och hur lägger man upp det? Vi har (äntligen) fått en LÄKARtid på allergicentrum om ca 2 veckor och jag tänkte att det kunde vara bra att ha med lite information till dem. 

  • spökplumpen

    Okidoki, from i morgon ska allt detaljskrivas. Skriver ni även ner vad ni själva äter, om ni inte äter samma som barnen?

  • spökplumpen

    Idag fick barnen risnudlar för första gången, innehöll tapiokastärkelse, och även lingon för första gången. Dumt jag vet, att det blev två nya saker samma dag men jag tänkte mig verkligen inte för. Hur som helst så klagade stora på att han sen hade ont i magen, på hans högersida, på höften ungefär där blöjan slutar. Han är knappt 3 så jag vet inte om jag kan lita på honom helt. Han såg pappa ligga i soffan och ha ont så jag undrar om han blev inspirerad eller om han verkligen hade ont. När era har ont, var sitter det onda då? Detta var annars första gången som han sagt att han haft ont och han pruttade mycket när han fick kvällsflingorna. Men han sa att han inte mådde illa och hade inte ont någon annanstans än magen när jag frågade.

  • spökplumpen
    Trasan0606 skrev 2012-10-07 20:11:47 följande:
    Jag försöker få lillen att dricka välling men den ratas, prövar Enagos och den är ju inte smaksatt. Han är van vid smaksatta grötar och Oatly havregurt. Har testat att blanda ner en skopa grötpulver men det hjälper inte, har ni något knep? Är medveten om att vissa barn inte dricker välling men han verkar nyfiken men vill inte ha när han smakat. Vill testa det mesta innan jag ger upp, han är väldigt svår att få i gröt, macka och havregurt ibland...

    Vaniljsocker tycker jag man brukar läsa om att folk använder för att lära barn dricka välling.
  • spökplumpen
    annahoj87 skrev 2012-10-12 12:29:09 följande:
    Okej :) Vi har använt bovete tillsammans med neocate, men nu ska vi testa althera i stället. Någon som möjligtvis vet om det finns lite godare kex/kakor att få tag på utan sojalecitin? Får inte innehålla ägg eller mjölk heller:)

    Vi kan inte köpa kakor längre, så jag har glömt bort vilka som innehåller vad. Men kolakakorna som finns i recepttråden har varit storfavoriter här hemma, fast de funkar inte heller längre eftersom de innehåller majs. Kokosflarn är den senaste favoriten, 4 ingredienser kleta ut allt på en plåt...klart.
    K
  • spökplumpen
    Trottoarbonden skrev 2012-10-12 20:12:32 följande:
    Vi har en symtomfri son! Helt fantastiskt! Från att det har kliat konstant på hans tunga och ofta i rumpan, att humöret har varit uselt, till att ha en go och glad (för det mesta) kille med en tunga som inte kliar! Nästan för bra för att vara sant känns det som. Går fortfarande på begränsad kost. Vi har en lista över vad han får äta, men den listan växer hela tiden! Vi är ganska övertygade om att det har varit tomat, fläskkött och potatis som har ställt till det (förutom fisk, fågel, kiwi och banan som han inte tål sedan tidigare). Vi fortsätter med att införa en sak i taget och skriva matdagbok osv. Är så glad över husmor i köket på skolan. En fantastisk kvinna med stor förståelse. Hon verkligen är mån om sonens mat och välbefinnande och förstår att vi måste ta det lugnt. Hon respekterar att han inte vill prova nya saker i skolan. Hon kräver inga läkarintyg och är flexibel. Så oerhört skönt. Nu ska all tillagning av specialkost ske centralt på en nybyggd skola där det finns en separat avdelning i köket för detta. Detta är i sig mycket bra och kommer att öka säkerheten avsevärt. Men maten kommer att lagas i förväg, frysas ner och levereras ut. Nu när vi håller på att utreda så behöver vi kunna ändra med kort varsel vad som ska ingå i maten. Detta har husmor förstått och själv, utan att jag ens nämnt något, har hon sagt till om att hon även fortsättningsvis kommer att laga sonens mat. Känns så skönt, för nu fungerar det så bra! Läkarbesök nästa vecka, remiss skickad till barnallergispecialist, tid hos specialisttandläkare för undersökning av tungan i början av december.

    Men Gud vad härligt!!! Grattis! hur lång tid tog det för er att hamna där?
  • spökplumpen
    Trottoarbonden skrev 2012-10-12 20:19:57 följande:
    När jag är deppig funderar jag på hur orättvist det är... När familjen Svensson ska äta köttbullar med mos så värmer de på färdiglagade köttbullar (typ Mamma Scan) och så gör de pulvermos. Tada! snabbmat färdig på en kvart, och då har de även hunnit att skiva upp lite grönsaker till det hela. Om de vill ha brunsås så tar de fram en påse ur skåpet, vispar till och värmer så kan familjen mumsa sås! I familjen Gourmet vill man äta hemlagat, så de får köpa råvaror, koka potatis osv och laga egna köttbullar med potatismos. Här känner de sig hur husliga som helst och nöjda med sin hemlagade husmanskost som familjen glatt mumsar i sig. I familjen Allergi måste man åka in till stan för att få tag på köttfärs som alla i familjen kan äta. Sen får man laga till två sorters köttbullssmet som sen stekes i två olika stekjärn och efter varandra så att inte det ska skvätta över i det andra stekjärnet. Potatismos ska kokas. Potatisallergikern ska ha ett alternativ, det får bli pasta. Två sorters sås lagas från grunden, en per köttbullssmet. Grönsaker skivas upp, men i rätt ordning så att det som alla tål skärs först osv... Ja, ni vet hur det är! Känner ibland att jag skulle vilja ta en paus från spisen och flytta in till familjen Svensson ett tag...

    Ja hjälp, vad man känner igen sig. Det som jag för tillfället känner mig mest avundsjuk på är att man kan gå till affären, köpa buöjongtärningar oh använda utan att lägga en tanke på det. En annan får stå och koka sina egna buljonger och frysa ner och hoppas att den dagen man ska laga mat att man då inte glömt bort att man redan tagit det sista. Att kunna vara spontan med matlagning och inte behöva planera allt i detalj och alltid ligga tre steg före. Men å andra sidan så äter vi avsevärt mycket bättre mat idag än vi gjort tidigare, med väldigt lite tillsatser.
  • spökplumpen

    Måste barnen bajsa vitt, svart eller med blod i för att de ska räknas som allergibarn? Efter vårt läkarbesök känns det som att de tycker att jag har hittat på barnens besvär. Som att allt går att förklara med todlers diarea (stavning?). För mig är det bara en ursäkt som man slänger sig med för att man är för lat/saknar kunskap för att ta reda på vd som faktiskt är fel. Att de blir röda och prickiga räknas liksom inte heller eftersom det inte verkar klia. Jag är tydligen bara en jobbig mamm...

  • spökplumpen

    Vi skulle även börja återinföra grejer (trots att deras magar fortfarande strular och att kropparna är rödprickiga). I januari ska äldsta börja på dagis och det är så besvärligt för dem att utesluta vete! Så sa läkaren! Så vi ska börja testa att återinföra först havre och sen vete. Men någon information om hur det sker fick vi minsann inte och när vi frågade så fick vi bara ett luddigt svar om att vi skulle ta lite i taget. Sen spårade hon över till mjölken och hur vi skulle börja med laktosfritt när vi började återinföra det.

Svar på tråden Allergitråden