• martenanna

    Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!

    tänkte skriva ett låååååångt inlägg men insåg att det här är absurt så jag säger bara "moaha ha ha ha ha people are strange"


    wilma & ebba 090125
  • martenanna

    kom just på en sak som hände en kompis släkting (jag vet vem hon är så det är inte en kompis, kompis historia) Dom hade i alla fall svårt att få barn pga sammanväxta äggledare. Sitt första fick dom via IVF (ett ägg fördes in) och när det var dags för nummer två så gick dom givetvis tillbaka till kliniken för att försöka få till ett syskon. ETT ÄGG lades in även denna gång men ut kom TVÅ barn en POJKE och en FLICKA så dom är ju så klart tvåäggs! Är dom tvillingar då? Om inte är bara en av dom riktig? {#lang_emotions_wink} Moaha ha ha ha haaaaaaaaaaaaaaaa

  • martenanna
    Superbia skrev 2010-04-25 08:39:49 följande:
    Det var lite mystiskt
    Läkaren förklarade det med att ett ägg hade lyckats att snirkla sig fram trots sammanväxningen och att det hade blivit befruktat (den vanliga vägen {#lang_emotions_wink}) ungefär samtidigt som återinförandet att det IVF befruktade ägget. COOLT tycker jag!
  • martenanna
    Triplet lady skrev 2010-04-25 18:55:20 följande:
    Det var coolt! Borde ju satta myror i huvudet pa folk som ar oforskamda nog att fraga om de ar IVF-tvillingar
    Ja tänk att folk tycker sig ha rätt att fråga det?!?!?! Såg att du har trillingar, vilken grej! Gratulerar!!!
  • martenanna

    Eftersom chanserna för att det ska "ta sig" nästan är lika goda med ett ägg som med två så återför man bara ETT ägg nu för tiden om det inte finns särskilda skäl att föra in två tex om paret har gjort många försök. Eftersom en tvilling (trilling) graviditet sliter mycket på kroppen och medför ökad risk för sena missfall och andra komplikationer så är det något som läkarvetenskapen vill undvika.

    En tvillinggraviditet uppstår därför oftast spontant eller med hjälp av läkemedel såsom Pergotime alt. Puregon, med denna form av stimulering är chansen/risken (beror på hur man ser det {#lang_emotions_wink}) mellan en och fem procent att det ska bli en flerbördsgraviditet och då i dom flesta fallen tvillingar. Anlag för tvåäggstvillingar ökar på den procenten  något! Pergotime och Puregon skrivs inte ut till höger och vänster utan är ett läkemedel som hjälper den som har problem med egen ägglossning.

    IVF är alltså inte längre överrepresenterad inom tvillingstatistiken så man kanske ska vara lite försiktig med sina "förutfattade meningar" och glädjas med dom som får ynnesten att bli föräldrar till tvillingar (eller fler {#lang_emotions_laughing})


    wilma & ebba 090125
  • martenanna
    FruSen skrev 2010-04-26 14:14:24 följande:
    vad är pseudotvillingar?
    syskon som är födda tätt, typ ett år eller mindre emellan bara.
    wilma & ebba 090125
  • martenanna
    SandraLindholm skrev 2010-04-26 14:23:03 följande:
    Blir ni "störda" av de som säger "åhh jag vet hur ni har det, jag har ju "nääästan" tvillingar"  ?
    nej för grejen är att jag vet ju inte hur dom har det och dom vet inte hur jag har det. Det som kan "störa" mig däremot är när det ska hållas på att jämföras om vem som har det jobbigast och vissa kan känna sig väldigt provocerade av mig för att jag som har tvillingar inte tycker att det är så himla "jobbigt". Händer det er?
    wilma & ebba 090125
  • martenanna

    Har funderat en hel del över det här med "riktiga" tvillingar och jag har kommit fram till följande: Det är otroligt förmätet att hävda att tvåäggstvillingar och ivf-tvillingar inte är riktigt riktiga tvillingar för det spelar ju faktiskt ingen roll hur dom har kommit till för dom har fortfarande delat hela upplevelsen av att växa tillsammans i magen och sen utvecklas jämte någon annan som är precis lika gammal som en själv. Det är att VARA tvillingar. När människor ifrågasätter hur ens tvillingar blivit till och vilken äggighet dom har så är det ju att ifrågasätta deras tvillingskap som är så äkta och verkligt oberoende av tillkomst och äggighet. Hur tänker ni?

    Ha ha ha, för att folk har klagat till er på sina enlingar, det är absurt ha ha ha. Vet ni vad jag fick höra en gång när dom var kanske två månader, "vad skönt det måste vara att ha två stycken, dom är ju mycket lugnare när dom är två för att dom har varandra" (detta under en riktigt KNÖLIG period då jag fick släpa runt på dom i tvillingbärselen i dagarna i ända för annars SKREK dom så att kristallglasen sprack) vad svarar man på det?{#lang_emotions_wink}


    wilma & ebba 090125
  • martenanna

    "wilmaochemilia" man får inte välja, idag sätter dom bara in ett ägg om inte paret försökt VÄLDIGT många gånger eller om det bara finns två halvdåliga ägg. Tvillingfödslarna har GÅTT NER sen dom började med den policyn här i Sverige.


    wilma & ebba 090125
  • martenanna
    Sennaboo skrev 2010-04-28 13:19:17 följande:
    Där är ju skillnad på enäggs och tvåäggstvillingar därav specifikationen på vilken slags tvilling man är. Visst är det väl också skillnad på IVF eller egentillverkade tvillingar, men mest för skoj.
    Visst är det skillnad på enäggs och tvåäggs rent medicinskt men att dela livet tillsammans från det man blir till är ju ändå svårt att särskilja. Vilken skillnad tycker du att det är på IVF tvillingar som är tvåäggs och andra tvåäggstvillingar i det väsentliga? Hur drar du gränsen? Om någon har fått hormonstimulering pga problem med ägglossningen men har "gjort" dom hemma i sängkammaren var placerar du dom tvillingarna? Eller om någon har blivit inseminerad men släppt äggen själv, vilken kategori hör dom tvillingarna till? Bra undrar...
Svar på tråden Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!