Inlägg från: helenen |Visa alla inlägg
  • helenen

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Zizzla skrev 2010-04-23 08:17:56 följande:
    Jasså, det är Svenska kyrkan som har makten i Sverige? Den makten trodde jag försvann på medeltiden! Men jag kan ju ha fel.
    Hur tänkte du nu? Det handlar inte om att ha makten i Sverige utan om att Svenska kyrkan borde ha rätt att bestämma över sina egna lokaler och vad som sker där.
    Du kan ju inte stövla in i en moské eller en synagoga t. ex. och bete dig hur som helst för att  "de inte har makten i Sverige" eller plocka upp din egen medhavda mat på en restaurang och hävda att du har rätt till det för att restaurangägaren "inte har makten i Sverige". Alltså bör väl samma sak gälla i kyrkans lokaler. Eller? 
    Om du tycker att jag har fel, får du gärna förklara, för jag förstår faktiskt inte riktigt hur du menar här.
  • helenen
    Zizzla skrev 2010-04-23 08:32:57 följande:
    Det överlämnas brudar till höger och vänster i Sveriges kyrkor och det brukar inte nämnas i tidningarna men nu är det Kungahuset det handlar om och helt plötsligt tror vi att vi och kyrkan äger dom och dom ska minsann rätta sig efter vad vi tycker! Trams tycker jag att det är. DEt finns jäkligt mycket viktigare saker att fokusera på som är orättvist här i världen.
    Du har helt rätt i att det inte brukar nämnas i tidningar. Jag tror att det beror på att det inte anses ha något nyhetsvärde dels vad folk i gemen gör och dels vad svanska kyrkan står för.
    Däremot diskuteras det mycket om brudöverlämning och andra ritual internt i kyrkan, så visst är det en fråga som finns på agendan även om det inte syns i media.
  • helenen
    Zizzla skrev 2010-04-23 08:37:22 följande:
    Jo jag menar som så att det finns ingen skrivelse eller liknande i Svenska kyrkan som säger att det är förbjudet för en far, eller vem som att föra fram en brud till sin blivande man, eller fru för den delen. Som jag skrev i förra svaret så sker det här runtomkring i landet att blivande bruden blir framförd och då är det inget som det skrivs i tidningar om. Mitt svar var till Pumpkin som hade skrivit att hon, Viktoria, får rätta sig efter kyrkans åsikter, som det faktiskt är i det här fallet. Åsikter, och inga bestämmelser.
    Okej, tack för att du förtydligade.
    Vi är uppenbart inte överens i denna frågan, du och jag, men så är det. Världen hade varit trist om alla tyckt lika. Det är kul att diskutera, särskilt med någon (som du då) som kan förklara sin inställning utan att bli upprörd.
  • helenen
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 08:49:45 följande:
    Att pappa lämnar över bruden är ju lite amerikanskt, och att präster (t.ex vår) hade MAGE att säga att hon inte tyckte det passade är dock helt orimligt, Präster ska hålla käften och göra sitt jobb, inte komma med åsikter. Min fru blev överlämnad av sin far.
    "Präster ska hålla käften och göra sitt jobb"???
    Ööh, det är liksom det prästen gör när han/hon beskriver Kyrkans åsikter och ståndpunkter. Att sedan olika präster väljer att göra olika är en annan sak, men det är, tycker jag, tämligen felaktigt att påstå att de inte gör sitt jobb när de förklarar kyrkans tankar bakom t.ex. vigselordningen.
    Anser man att det är fel, ska man kanske överväga att gifta sig någon annan stans än i Svenska kyrkans lokaler med en präst som är prästvigd och anställd i svenska kyrka?
  • helenen
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 09:23:52 följande:
    Men absolut. Tänk om de kunde sluta dilla om den där Gud också, och fatta att kyrkobyggnaden bara är en trevlig kuliss för MITT "princessbröllop" [sic]! 
    Vet du, det är ingen helt ovanlig förfrågan, tro det eller ej, både beträffande vigslar och dop. {#lang_emotions_undecided} 
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?