Inlägg från: Denebola |Visa alla inlägg
  • Denebola

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Jag anser att brudöverlämning är en ganska unken företeelse.

    Jag tycker även att kungahuset, som viktiga representanter för Sverige och svenska traditioner ska hålla sig till dessa.

    I detta sammanhang, ett kungligt bröllop, så tycker jag att Daniel nästan förpassas till att vara en statist. Exempelvis kommer det inte finnas några bilder från när han tågar in i kyrkan tillsammans med Sveriges blivande drottning. Bilder som man måste säga kan vara väldigt viktiga för kungahuset i marknadsförande syfte. Han "får inte" delta i sitt bröllop från början, utan han får vara med först i ett senare skede. Han flyttas väldigt mycket ur fokus. Frågan är om hovet skulle vilja praktisera samma sed vid Carl Philips (eventuella) vigsel.

    Victoria och Daniel har ju inlett sin förlovning med amerikanska traditioner (bara Victoria bär förlovningsring), redan det tyckte jag var förvånande.

  • Denebola
    logg81 skrev 2010-04-23 08:09:19 följande:
    Ja... hon får göra som hon vill. Det är ju hennes bröllop. Traditioner och seder är till för att brytas. Formas och göras till ens egna. Jag tror inte heller att hon tänkte, "åh... jag vill bli förtryckt på bröllopet. Pappa får ge bort mej". Det är väl jättefint att pappa stöttar sin dotter på den vägen. Hon lär ju ha en bit att gå med hela världen stirrandes. Jag skulle oxå behöva en pappa med mej om jag stod i hennes skor... Ibland undrar jag om det inte är så att svenskar i allmänhet är livrädda för nytt. Jag hoppas hon står på sig emot förstoppade fanatiker som inte har något annat för sig än att kritisera och leta fel. Ska de gifta sig ska de göra det på sitt sätt. Tradition är inte alltid rätt. För att vara ärlig är tradition urtrist....
    Alternativet är inte att gå in ensam, utan naturligtvis att gå in med sin blivande make vid sin sida. Som sig bör i enlighet med svenska traditioner och framför allt när det handlar om en vigsel i Svenska kyrkan.

    Om du menar att hon inte skulle känna sig trygg med att gå längs kyrkogången med Daniel vid sin sida, så bör hon nog fundera på om han i så fall verkligen är den person hon vill gifta sig med.
  • Denebola
    Johan01 skrev 2010-04-23 08:30:52 följande:
    Det är klart det går att ändra symbolvärdet. Det är inte 1800-talets sverige idag. Hur man levde sitt liv då har inte så mycket med hur man lever sitt liv idag. Det hela har att göra med din egen syn på handlingen. Kyrkligt giftemål i stort är ju att vigas i kyrkans och herrens namn, hur många idag gifter sig mer av orsaken att det är fint och inte för att vigas i herrens namn? Kyrkligt giftemål är väl i såfall en mycket stor symbolhandling i sig, hur många icke-troende gifter sig i kyrkan? Många.
    Vad har 1800-talet med saken att göra? Det skulle vara snällt om du kunde vara mer specifik, för jag förstår inte hur du menar.
  • Denebola
    sasssyy skrev 2010-04-23 08:41:14 följande:
    fast det FÅR hon inte.. hon får inte gifta sig borgerligt... Ska hon behöva säga upp sig från sitt jobb bara för att du hänger upp dig på en ynka liten detalj i hennes bröllopsceremoni. Ja du är med och betalar hennes bröllop, men var det inte uträknat att det handlade om ett par få kronor / person förutom att svenska staten faktiskt TJÄNAR på bröllopet i slutändan med all ökad turism och försäljning i anslutning till bröllopet, så ska man se det så så tjänar vi pengar på det och då borde vi inte säga något SKojar till det lite bara, men som sagt som prinsessa och framförallt kronprinsessa så har hon inget val, hon får inte gifta sig om inte kung OCH regering säger ja, vilket i förlägningen innebär att svenska folket måste godkänna hennes make, vilket jag tycker är betydligt mer rabiat än en fånig detalj som hon känner att hon vill ha med. Hon är sin far oerhört nära och känner väl att hon vill ha honom vid sin sida denna dagen, låt henne ha det och backa lite. Ni kan tycka att hon ska gifta sig borgerligt hur mycket ni vill, men det har vi faktiskt ingen rätt att kräva lika lite som vi kan kräva att hon ska utforma sin ceremoni på ett visst sätt, indirekt så betalar vi faktiskt för allas vigslar då det är gratis att gifta sig i svenska kyrkan och de allra flesta av oss betalar skatt, borgerligt är också näst intill kostnadsfritt och även det täcks av skatten, så det resonemanget håller inte.
    Du har rätt i att svenska folket inte kan bestämma över vigseln. Men jag hoppas verkligen att vigande präst sätter ner foten, för en brudöverlämning vid det kungliga bröllopet skulle visa även Svenska kyrkan i dålig dager.
  • Denebola
    Johan01 skrev 2010-04-23 08:44:56 följande:
    Vad jag menar är att samhället och symbolvärdet i denna sagda handling betydde en sak för länge sedan, exempelvis på 1800-talet. Vad säger att denna symbolhandling måste ha samma betydlese idag? Eftersom det är det som denna debatt huruvida kungen ska följa victoria i kyrkan handlar om. Är du med?
    Tack för att du förtydligade vad du menade.

    Denna symbolhandling har inte funnits i Sverige. Den är plockad "utifrån", och där traditionen kommer ifrån står den för att kvinnan lämnas över som en mans ägodel till en annan man. Rent praktiskt kanske det inte är så längre, men det står fortfarande för att en kvinna är en ägodel.
  • Denebola
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 08:49:45 följande:
    Att pappa lämnar över bruden är ju lite amerikanskt, och att präster (t.ex vår) hade MAGE att säga att hon inte tyckte det passade är dock helt orimligt, Präster ska hålla käften och göra sitt jobb, inte komma med åsikter. Min fru blev överlämnad av sin far.
    Prästers jobb är väl att företräda kyrkan och dess åsikter? Vill man gifta sig under kyrkans tak så får man ta seden dit man kommer, tycker jag.
  • Denebola
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 08:50:43 följande:
    ja?
    Och det gör dig inget att din kvinna passas från man till man utan att hon (symboliskt sett) har något att säga till om saken?
  • Denebola
    Jagvetmest skrev 2010-04-23 09:53:19 följande:
    Ja, därför att man kan fira jul också utan att tro på Jesus. M a o man behöver inte tolka allt så bokstavligt.
    Julen fanns innan kristendomen kom till Sverige...
  • Denebola
    giftgrodan skrev 2010-04-23 18:44:52 följande:
    Är det inte märkligt att i trådar om i stort sett vilka traditioner som helst skriks det mycket högt om hur viktigt det är att värna svenska traditioner, men här är det helt plötsligt inte alls viktigt?
    Återigen: Brudöverlämning är ingen svensk tradition!
  • Denebola
    giftgrodan skrev 2010-04-23 22:56:24 följande:
    Nej, det var precis det jag menade! Jag talade om traditionen att gå in tillsammans.
    Ah, då misstolkade jag dig
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?