Inlägg från: talamod |Visa alla inlägg
  • talamod

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Kanske mamma drottningen ska lämna över sin dotter? Det vore ju lite annorlunda iaf.


    ♪♫ ♂-89 ♀-92 ♀-94 ♂-99 BF 30/5-10 ♪♫
  • talamod
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 08:49:45 följande:
    Att pappa lämnar över bruden är ju lite amerikanskt, och att präster (t.ex vår) hade MAGE att säga att hon inte tyckte det passade är dock helt orimligt, Präster ska hålla käften och göra sitt jobb, inte komma med åsikter.Min fru blev överlämnad av sin far.
    Har du samma åsikt om alla yrkesgrupper du kommer i kontakt med? Och anser du att just du vet vad "göra sitt jobb" är för alla yrkesgrupper?
    ♪♫ ♂-89 ♀-92 ♀-94 ♂-99 BF 30/5-10 ♪♫
  • talamod
    Molson Canadian skrev 2010-04-22 22:43:03 följande:
    Nja, det är knappast en "uppgradering". Det har varit standard i Svenska kyrkan ända sedan starten att inte ha brudöverlämning. Om jag inte minns fel var det standard även under den katolska tiden i Sverige. 
    Faktum är att vi har redan före kristen tid en förhållandevis jämlik tradition. Också under vikingatid skulle båda parter ge samtycke, dvs man sålde inte inte sina döttrar/söner mot deras vilja. Mao en lång tradition av individens frihet och självständighet vad gäller vem man gifter sig med.
    ♪♫ ♂-89 ♀-92 ♀-94 ♂-99 BF 30/5-10 ♪♫
  • talamod
    Scarlet skrev 2010-04-23 09:54:08 följande:
    Ja, herregud, jag haller med helt! Visst, det harstammar fran gammaldags patriarkiska tradittioner bla, bla bla... Men skit i det, nufortiden ar det en tradition i England och USA, och det ar valdigt romantiskt tycker jag. Mycket roligare att brudgummen inte har sett bruden forran dagen innan, sa att man verkligen langtar efter varann. Kandes fantstiskt att stiga in i kyrkan sjalv, min mans och mina ogon mottes dar han stod vid altaret medan jag gick in. Han hade inte heller sett klanningen innan, sa det var en stor overraskning for honom.Sa tagga ner lite och ha lite kul for en gangs skull ,allt behover inte var super-ultra-politiskt korrekt varje sekund av livet, ibland kan man bara gora nagot for att det ar roligt och romantiskt!
    Tyvärr är det inte deras eget bröllop. Jag är med och betalar. Kyrkan kan jag (men inte Viktoria) välja att gå ur och förhålla mig som jag vill till. Men är man blivande statsöverhuvud (avlönad av staten=mig o dig) har man inte "rätt" till helt eget liv i alla lägen, då får man abdikera (som en del gjort genom historien). Och som sagts av flera: som statsöh/blivande sådan, så har allt man gör symbolvärden utöver den egna privata sfären. Men som sagt vi vet ju inte om det är Viktorias önskan att bli ledd fram eller om det bara är osanna rykten.
    ♪♫ ♂-89 ♀-92 ♀-94 ♂-99 BF 30/5-10 ♪♫
  • talamod
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 10:16:13 följande:
    så kyrkan har tagit över julotta och kyrkpjäser om jesus från hedningarna? coolt... undrar om dom vet det.
    Alla religioner anammar högtidsdagar, traditioner från föregående regerande religion. Det är bara historiekunskaper om man nu bemödat sig att läsa på. Romarna övertog från grekerna, Kristna från Romare. I norden övertog kristna högtidsdagar från vikingaseder. Osv.  Å klart att kyrkan vet om detta...vad trodde du? Det gör en högtid varken bättre eller sämre, det är som sagt historiekunskaper.
    Ett vanligt bruk är att t.o.m. bygga templet/kyrkan/moskén på exakt samma plats som den föregående dominerande religionen. Ett smidigt sätt att föra över en utspelad religion/religion man vill spela ut. Använd det folk känner igen och tycker om är konceptet.
    Detaljer kan ju vara nytt.
    ♪♫ ♂-89 ♀-92 ♀-94 ♂-99 BF 30/5-10 ♪♫
  • talamod
    Melly skrev 2010-04-23 10:21:29 följande:
    Men alltså jag är feminist men jag tycker att det är helt ok att Vickan går in med sin pappa om hon vill. Jag gick in med min pappa när jag gifte mig. För mig så var inte symboliken alls att min pappa "överlämnade" mig utan att för mig så var symboliken att jag gick ifrån min gamla familj till att få en egen ny familj. Symbolik kan faktiskt ändras. Förr så symboliserade en vit brudklänning att bruden måste vara oskuld. Så är det ju inte längre som tur är Är väl ingen nuförtiden som tycker att det är ojämställt att ha en vit brudklänning eftersom att förr så symboliserade det kravet på att bruden måste vara oskuld?På samma sätt är det med att bruden går in med sin pappa om det är vad hon vill och om brudgummen är ok med det. Förr så symboliserade det att kvinnog var omyndiga men nu så symboliserar det att kvinnan lämnar sin gamla familj där hon var sina föräldrars barn till att hon får en egen familj. Och Svenska kyrkan har ju ändrat sina regler många gånger eller hur? Länge så kunde en vigsel isvenska kyrkan bara äga rum mellan en kvinna och en man, nu så kan två personer utav samma kön vigas som tur är. Om dom kunde ändra på det så kan dom väl ändra på det där med vem som bruden går in med oxå
    Hade du inte levt med din blivande redan innan? Och lämnar man sin gamla familj verkligen? Jag ser snarare det som att man utökar sin familj/släkt.
    ♪♫ ♂-89 ♀-92 ♀-94 ♂-99 BF 30/5-10 ♪♫
  • talamod
    CallGirl skrev 2010-04-23 10:20:39 följande:
    Hur många svenskar firar jul genoma tt gå till kyrkan?
    Det är iaf fullt på de flesta gudstjänster på jul/julotta/advent. Kalla det fira eller nåt annat om du vill.
    ♪♫ ♂-89 ♀-92 ♀-94 ♂-99 BF 30/5-10 ♪♫
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?