Inlägg från: Tottelina |Visa alla inlägg
  • Tottelina

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Det anser jag vara upp till henne. Jag blir alltid lite less när dessa diskussioner om brudöverlämning ska till.
    Det kan ses som en fin tradition även om det inte är så etablerat i Sverige.

    Svenska kvinnor behöver nog lära sig slappna av lite, allt handlar inte om kvinnoförtryck.

  • Tottelina
    Rockan skrev 2010-04-23 12:41:06 följande:
    I andra delar av världen handlar brudöverlämning i allra högsta grad om kvinnoförtryck. Därför finner jag det ytterst märkligt att vi skulle anse oss ha "rätt" att använda ett sånt förfarande & försvara det med nonsensargument som att det är "fint & traditionellt" medans vi fördömmer det inom andra kulturer.
    Gör det?
    Gör vi?
  • Tottelina
    Rockan skrev 2010-04-23 12:45:48 följande:
    Absolut gör det det. I många afrikanska kulturer, vissa islamska samt vissa asiatiska kulturer där kvinnor fortfarande är omyndiga & inte har äganderätt så är brudöverlämningen central som symbolik. Där lämnar pappan fortfarade bokstavligen över kvinnan till hennes blivande make, som hon oftast inte valt själv. & Ja, jag har ytterst svårt att se det på ett annat sätt. Vi fördömer andra delar av kvinnoförtrycket, men vi hyllar & bevarar en av de mest centrala.
    Du får gärna belägga detta med lite fakta, annars ser jag det som dina personliga reflektioner och inget annat.
    "Islamiska kulturer" t ex, ja du det finns en hel del som skulle kunna passa in på den beskrivningen men nu råkar det vara så att jag är rätt insatt i islamiska vigslar och är faktiskt jättenyfiken på hur du menar att pappan dels väljer mannen samt lämnar över bruden mot hennes vilja.
    Väntar med spänning.

    Om du vidare menar att brudöverlämning i det här avseendet som vi faktiskt talar om i denna tråd (och inte små afrikanska stammar) utan här i väst där man själv väljer sin partner, tycker jag det är rent skrämmande att du anser en pappas närvaro vid brudens sida under vigseln vara en av de mest centrala delarna i kvinnoförtryck! Jisses.
  • Tottelina
    giftgrodan skrev 2010-04-23 12:47:00 följande:
    Men är det inte finare att se brudparet gå in tillsammans mot en gemensam framtid? Jag fattar bara inte hur det kan vara _finare_ att bruden går in med sin pappa.
    Jag vet inte när jag påstod det.
  • Tottelina
    Rockan skrev 2010-04-23 13:03:48 följande:
    Nu så påstod jag väl inte att det genrellt skulle vara en del av islamska vigslar, eller hur? Inom vissa islamska kulturer är en stor skillnad. Inte heller anser jag något om en pappas närvaro under vigseln. Jag förstår bara inte hur det kan anses rimligt att vi tar till oss ett förfarande & kallar det vårt eget, när det har en sån historia i resten av världen. Jag rekommenderar "A history of a wife" av Marilyn Yalom.
    Åh jag som trodde att man under vigsel sysslade med brudöverlämning men du kanske snackar om nåt helt annat då

    Ja det är jobbigt att erkänna att man pratat utan att ha belägg för det man påstår.
  • Tottelina
    Rockan skrev 2010-04-23 14:00:11 följande:
    Jag gav dig en hel bok.
    Ska jag gå till bibblan och läsa en hel bok för att förstå hur du drar paralleller mellan islamiska vigslar-kvinnoförtryck-Victorias bröllop?

    Aha.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?