Inlägg från: vittra |Visa alla inlägg
  • vittra

    Leksaker

    Men varför ska inte pojkar ha dockor? Varför är det bara för flickor?

    Tycker nog faktiskt att du får gå lite djupare i dina resonemang och fundera över varför du egentligen tycker som du tycker, inte bara påstå att det är så och sedan låta det vara. Då kommer du ju aldrig heller till någon större insikt.

    En docka är bara en docka, en leksak i form av en bebis. Vad är det för tjejigt med det? Ska pojkar inte få lära sig att vårda och ta hand om? Är det din grundläggande åsikt?

  • vittra
    adrift skrev 2010-04-30 11:44:45 följande:
    ja menar även saker som barbie, det skulle jag aldrig köpa till min son. Jag anser att det inte är en pojkleksak och att det gör dem mindre grabbiga så att säga. har försökt undvika skriva det för folk har en tendens att fastna på det då, och jag skrev detta för jag ville veta om det verkligen bara var jag som känner som jag känner med leksaker !
    Men ingen har väl tvingat dig att köpa barbie, men du vill alltså begränsa din son i så hög grad bara för att du i din naiva uppfattning tror att han inte blir "tuff" om han får dockor att leka med om han vill det? I så fall kan man ju undra varför du inte också anser att flickor ska vara "tuffa"?

    Varför gör du sådan skillnad på kön? Varför måste pojkarna vara tuffa men flickorna ska vara mesiga?
  • vittra

    Uppenbarligen är det ju som tur är bara du här som har så fruktansvärt könsfokuserat sätt att se på leksaker. Och det är ju åtminstone bra att alla åtminstone i den här tråden i princip undrar om du är helt klok i huvudet

  • vittra

    Är det bara vår dotter som vet att bilarna ska brummas med liksom tåg, båtar, traktorer och lastbilar, medan dockorna bäddas ner i sängar och matas osv?

    Hennes favoriter just nu är traktorer (i alla dess former) som hon brummar runt med som en galning, och hästar som springer i galopp och gnäggar, även my little pony gillar hon (flickigt som attans).

    Tro vad vi får för märklig tjej..? En som kanske fått utrymme för att faktiskt utveckla sina egna intressen utan att någon sterotypmorsa har suttit och bestämt att nej, inga traktorer för dig för att du är flicka!

  • vittra
    Jhd skrev 2010-05-01 23:47:23 följande:
    Mår vidrigt av att läsa vissa kommentarer på denna sida som Juleja's. Tvinga ett barn att leka med en viss typ av leksak, då det är av ert egna intresse? Avstå från barn framöver om du anser att ditt egna triviala intresse går över barnets. F.ö. har biologer bevisat att det leksaker som barn dras till ligger i biologin. Tester har gjorts och visar att pojkar är mer intresserade av teknikleksaker och flickor dockor. Även apor visar samma resultat - pojkaporna visade mer intresse för en mobiltelefon, medans flickaporna visade mer intressen för ansikten. Testerna kommer från Harvards universitet.
    Den forskning jag har läst visar det motsatta. Det finns ingen som helst biologisk grund för vilka intressen (och leksaker) som barnen utvecklar. Det är miljön som påverkar detta, och det är ganska givet att flickor automatiskt blir mer intresserad av dockor om de redan från födseln får enormt mycket mer tillgång till dockor. Precis som pojkar blir mer intresserad av tekniska leksaker just därför att de får tillgång till den typen av leksaker!

    Är mycket nyfiken på hur man har kommit fram till att det skulle vara ett könsuppdelat biologiskt fynd? Min uppfattning är snarast att de medfödda egenskaperna visserligen avgör intresseutveckling (tex bättre förutsättningar för matematiska och logiska uträkningar, estetiskt sinne, etc) till stor del avgör utvecklingen om man får låta barnet utvecklas fritt, men detta är inte könssterotypt!!!
  • vittra
    Jhd skrev 2010-05-02 15:31:30 följande:
    Tillåt mig att småle, då det hon skrev är sant. Det finns biologiska grunder till att pojkar (i större usträckning) gillar blått, tekniska leksaker etc. och att flickor gillar rosa (och mänskliga ansikten etc). Läs de senaste psykologi rapporten från Harvard. Deras resultat visar att även pojkapor och pojkflickor visar samma beteende. Det är ingen slump att välrdens män i större utsträckning gillar blått, teknik etc, medans världens kvinnor tycker mer om mänskliga ansikten, rosa etc.Ja, det må uppfattas konstigt, men så är det. Vi som människor ska inte tro att vår vardagslogik räcker för att förstå naturlagarna. Evolutionen är inte dum.
    Men snälla, vilket skitsnack du kommer med. Måste ju vara enormt märklig tolkning du har gjort av den forskning du pratar om. Det är faktiskt fullkomligt skrattretande att du helt på allvar tror och påstår att biologin bestämmer att vi tjejer ska gilla rosa!!! Jag tror faktiskt knappt mina ögon

    Jag vet inte vad jag ska skriva, men jag garvar åt sådan dumhet. Men alla får ha sina åsikter, och du får givetvis ha dina. Jag är dock glad att medvetenheten och kunskapen överlag är betydligt större än så.

    Dina åsikter och tankar kan nog jämföras väldigt mycket med galningen Eva Sternberg som rakt upp och ned kläcker ur sig att pappor är farliga för bebisar och att hon till råga på allt påstår att forskningen visar det! Jäkla tur att alla mest garvar åt hennes tokigheter...
  • vittra
    Jhd skrev 2010-05-02 16:32:32 följande:
    Du måste förstå att färg är inte BARA färg, utan hur vi UPPFATTAR den. Det finns kausala samband med det vi ser, och hur vi uppfattar dem.  Så istället för att posta strunt så kan du avara din tig på att läsa faktisk fakta, så kanske du lär dig något.
    Du talar alltså emot dig själv då du nu helt plötsligt påstår att det är hur vi uppfattar färgen som är avgörande (alltså hur vi lär oss att uppfatta färgen)?

    Jag har läst en hel del fakta
    Du verkar däremot inrikta dig bara på en sak, och det är anti-genusforskningen
Svar på tråden Leksaker