• Rix

    Vem ska betala studenten??

    För ca ett år sedan hade jag och styvdottern ett samtal om ekonomi. Vi kom överens om att hon skulle spara 50 kr av studiebidraget i månaden och lite av sommarjobbspengarna kanske 1000-1500 av de 6000 hon fick ut. Lite av födelsedagspengarna och julklappspengarna (får mellan 2-4000:-vid födelsedag och lika mycket vid jul.)

    Nästa år tar hon studenten och hon vill ha en hel del då. Bara mössan och maten vid balen är 1000:-
    Klänning till bal och student plus skor och transport. Håruppsättning klippning och färgning.
    Fotografering
    Mat och lokal till studentfesten mm mm

    Nu har det visat sig att hon inte sparat något alls och jag tappade sugen lite, varför ska vi och hennes 8 syskon få snåla och spara nu när hon inget sparat alls.

    Vi håller på att betala hennes körkort med!! Hon ska ev på en studieresa till kina i höst som hon sökt stipendier till men där kostar vaccinationer och fickpengar i 2 veckor.

    Har ni betalat hela studenten åt era barn?? Om inte vad har dom fått betala själva? Vi hade lovat att betala en del om hon visade att hon ville spara men...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-12 07:49
    Gör en uppdatering här så alla ser.
    Vi satte oss ner med våra 4 äldsta barn och har nu gjort upp med allihop om hur det kommer bli. Mössa, transport och studenfesten/kalaset står vi för hos alla 4. (18 17, 16 och 14 år) För oss är det viktigt att det blir rättvist och även bonusen är med på detta nu. Råkade komma på att en kompis erbjudit henne att låna hennes klänning och att en släkting är bra på att fixa med hår. Det kommer nog bli student här också. Tack för alla svar.

  • Svar på tråden Vem ska betala studenten??
  • Hedi
    gutegirl skrev 2010-05-10 18:23:14 följande:
    Oavsett hur många barn man har så finns det faktiskt ingen anledning att ge dem allt de pekar på.
    Allt de pekar pa eller att bidra till saker da man slutar gymnasiet är en rätt stor skillnad.
  • gutegirl
    Hedi skrev 2010-05-10 18:30:28 följande:
    Allt de pekar pa eller att bidra till saker da man slutar gymnasiet är en rätt stor skillnad.
    Men jisses. Om en unge vill ha frisörbesök, champagne, limo, balklänning och gud vet vad, och har lovat att spara ihop lite själv med sedan ger blanka fan i det, så ska föräldrarna gå in och pröjsa ändå?

    Visst kan man bidra lite deras student, det kommer säkert jag att göra den dagen det är dags som en present, , men jag tänker inte stå för en massa totalt onödiga utsvävningar bara för att ungen vill det. Lite eget ansvar får de faktiskt ta  och vill de nu ha levande duvor som ska släppas i skyn så varsågod och köp dina duvor för egna pengar.
    Smörgåstårta och plakat och kanske en fin klänning kan jag stå för.
    Tomten bjuder alla som vill på risgröt
  • mikroE

    Jag minns inte riktigt hur min mamma gjorde. Jag hade mottagning för släkten och för några vänner och det betalade föräldrarna. I min stad går man inte på mottagningar när man själv tar studenten utan bara när man inte tar studenten tex hos en vän som är ett år äldre/yngre därför var det inte så många kompisar. Kläderna på studenten tror jag att jag köpte själv (hade studiebidraget själv+barnpension så jag hade rätt OK med pengar) och mössan tror jag också jag betalade. Vagn var gratis lånad av en klasskamrats släkting. Mamma köpte skylten. Balen gick jag inte på men den hade jag fått betala själv, både själva festen samt klädsel och hår. Hade jag varit ute och festat senare på studentkvällen hade jag förstås fått betala det med men jag var för trött och däckade i soffan när gästerna gått...

  • Heisan

    Jag har ingen aning om hur jag kommer att göra, jag förutsätter att jag kommer betala en hel del-men om de vill ha dyrare saker så får de spara till det extra.

    Jag måste vara konstig, men att sluta gymnasiet är väl inte så speciellt, däremot om de kommer in på universitetet-om de har förutsättningar för att kunna det, så kommer de att få körkortet betalt utav mig.

    Är det något utav barnen som inte har förutsättning att läsa vidare, men istället yrkesutbildar sig eller skaffar ett arbete o inte bara drönar omkring så skulle de också få körkort...

    Det är i alla fall så jag tänker just nu-men det är ett par år kvar så jag kan ju ändra mig om gymnasiets betydelse.


  • spencer

    Oj vad svårt! Ni hade ju kommit överens om något och så håller inte hon sin del av avtalet - sådant behöver hon naturligtvis lära sig. Men om det betyder att hon inte kan ha roligt när hon tar studenten så känner man naturligtvis som förälder att man blir tvungen att ge efter. Jag hade nog lagt undan lite extra för säkerhetsskull i förväg eftersom ungar är ungar (oavsett ålder) och sedan så får hon göra något annat i uppdrag som motprestation så att hon inte lär sig att det här fixar mamma och pappa ändå. Har man dessutom åtta syskon (hur orkar ni?! jag känner mig halvdöd med ett barn!) så bör man förstå att det är planering som gäller på den ekonomiska fronten.

    Som tur är står tiden på er sida lite - det är ju ett år kvar. Ta intryck av Emeruns förslag här ovan och lägg undan motsvarande samma summa själva utan att tala om det för henne. Sen kan ni avgöra hur ni vill göra när det är dags.

  • LivL
    KinkyE skrev 2010-05-10 01:25:45 följande:
    Varför ska dom inte betala det? Om dom har råd? Mina föräldrar betalar mitt också.
    Jag var vuxen nar jag tog korkort. Det gar bussar och det var mitt val att ta korkort. Om man vill ha en hast nar man ar 18, kan man begara det da..? Mina foraldrar hade rad men ville formodligen inte dalta. For vilket jag ar valdigt tacksam. Att fa kampa for nat, da blir man nog mer stolt nar det ar gjort.
  • susannemalmö

    För mig är det självklart att jag ska betala min dotters student.
    Studiebidraget räcker ju inte så långt om det ska vara till kläder och sånt med.
    Sommarjobbet är väl en chans för henne att samla ihop pengar till något hon verkligen vill ha, inte till att betala sin egen student.

    Studenten är väl för att hon klarat av gymnasiet och har kämpat i skolan i tre år? Jag tycker det låter väldigt snålt att kräva att hon själv ska arbeta ihop pengarna om ni egentligen ha råd att betala.

    Får hon själv välja allt då? Är det ok om hon skiter i släkten och bara bjuder in en masa vänner och har världens fest?

  • Singel Man

    Förstår inte varför hon skall hjälpa till betala, skall dom pengarna hon jobbat för inte gå till hennes nöjen etc, Hon tar bara studenten en gång,..självklarhet man betalar som förälder..men visst vi snackar ju inte hämtning av helikopter men ett normalt firande med mat vänner/gäster... som sagt en gång i livet...

  • JosieJosie

    Jag stod iof för mycket själv då jag tog studenten då mina föräldrar hade en ekonomisk kris då och jag hade ett extrajobb som gav ganska bra med pengar. Om jag har möjlighet kommer jag stå för mina barns studentkostnader men visst måste man kunna ta hänsyn till sin ekonomiska situation. Sen tycker jag det är ganska oroväckande att en myndig person inte håller en ekonomisk överenskommelse. Det skulle jag faktiskt se som ett problem. Om ni har kommit överrens om att hon ska stå för end el av notan skulle jag inte ge mig på den punkten faktiskt, även om jag hade haft råd att betala allt. Oförskämt av henne att bara strunta i det och sen förvänta sig allt ändå.

Svar på tråden Vem ska betala studenten??