• Rix

    Vem ska betala studenten??

    För ca ett år sedan hade jag och styvdottern ett samtal om ekonomi. Vi kom överens om att hon skulle spara 50 kr av studiebidraget i månaden och lite av sommarjobbspengarna kanske 1000-1500 av de 6000 hon fick ut. Lite av födelsedagspengarna och julklappspengarna (får mellan 2-4000:-vid födelsedag och lika mycket vid jul.)

    Nästa år tar hon studenten och hon vill ha en hel del då. Bara mössan och maten vid balen är 1000:-
    Klänning till bal och student plus skor och transport. Håruppsättning klippning och färgning.
    Fotografering
    Mat och lokal till studentfesten mm mm

    Nu har det visat sig att hon inte sparat något alls och jag tappade sugen lite, varför ska vi och hennes 8 syskon få snåla och spara nu när hon inget sparat alls.

    Vi håller på att betala hennes körkort med!! Hon ska ev på en studieresa till kina i höst som hon sökt stipendier till men där kostar vaccinationer och fickpengar i 2 veckor.

    Har ni betalat hela studenten åt era barn?? Om inte vad har dom fått betala själva? Vi hade lovat att betala en del om hon visade att hon ville spara men...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-12 07:49
    Gör en uppdatering här så alla ser.
    Vi satte oss ner med våra 4 äldsta barn och har nu gjort upp med allihop om hur det kommer bli. Mössa, transport och studenfesten/kalaset står vi för hos alla 4. (18 17, 16 och 14 år) För oss är det viktigt att det blir rättvist och även bonusen är med på detta nu. Råkade komma på att en kompis erbjudit henne att låna hennes klänning och att en släkting är bra på att fixa med hår. Det kommer nog bli student här också. Tack för alla svar.

  • Svar på tråden Vem ska betala studenten??
  • sirisdotter
    lövet2 skrev 2010-05-10 17:04:38 följande:
    Studiebidraget. De får ut det 3 år i sträck och sommarjobbar åtminstone litegrand då och då om de inte är alldeles inkompetenta. De har gott om tid på sig för att spara till studenten.
    Mindes bara inte att det var så mycket. i och för sig sju år sedan jag hade en student hemma.  Trodde det var cirka 530.  Och med underhållsstödet ansåg jag att det var en ordentlig fickpeng att spara av, ja.
  • ElinCarolinaEriksson

    Studentklänningen betalade jag själv, Mamma köpte skorna och smyckena som studentpresent och födelsedagspresent(fyllde 19 2 dagar innan studenten), vi vart hemma hos min farmor och farfar och de betalade smörgåstårtorna. Pappa betalade balklänningen, pengarna som går till maten på balen, håruppsättning och sminket. Så lite alla möjliga på min dag.

  • Fru U

    För mig är det ofattbart att ungdomar förväntar sig att i princip få 5000-15000kr bara så där för att de tar studenten.


    Svaren bor i hjärtat
  • susannemalmö

    Fast få? Ofta är det mest släkt på festen t.ex. ska en 19 åring som fortfarande går i skolan verkligen förväntas betala för en släktträff?

    De flesta som har studiebidraget betalar själva för det mesta, kläder och dyl, det blir inte så mycket över på 1050kr i månaden då. Hur tycker du att en 19åring ska finansiera ellt kring studenten? Och ska då festen och allt runt omkring vara helt på 19åringens vilkor eftersom han eller hon betalar?


    Fru U skrev 2010-05-10 22:23:43 följande:
    För mig är det ofattbart att ungdomar förväntar sig att i princip få 5000-15000kr bara så där för att de tar studenten.
  • EnHusMus

    Hm... Jag hade flyttat hemifrån vid den tiden det var dags för stundenten. Så jag fick gott betala för min stundent själv. Mamma och pappa betalade dock min mössa och ett litet bidrag till kläder fick jag.


    Allt annat fick jag fixa själv. Mat mm.
    Men det är inge konstigt med det.
    * ~ Linnéa - 07.12.07 ~ *
  • sirisdotter
    susannemalmö skrev 2010-05-10 22:29:09 följande:
    Fast få? Ofta är det mest släkt på festen t.ex. ska en 19 åring som fortfarande går i skolan verkligen förväntas betala för en släktträff?De flesta som har studiebidraget betalar själva för det mesta, kläder och dyl, det blir inte så mycket över på 1050kr i månaden då. Hur tycker du att en 19åring ska finansiera ellt kring studenten? Och ska då festen och allt runt omkring vara helt på 19åringens vilkor eftersom han eller hon betalar?
    Ska en ensamstående deltidsarbetslös förälder som inte har något över till "kläder  och dyl."  vars barn får både studiestöd och underhållsstöd in direkt på sitt bankkonto betala bal, balklänning osv?? 

    Har man inte rätt att skaffa barn om man inte har garantier för att det inte ska bli skilsmässa eller att högskolestudierna ska leda till heltidsarbete?

    Enligt majoriteten i den här tråden menar jag (vad jag förstår var studenten i mitt fall helnöjd med sin dag).
  • susannemalmö

    Fast jag har redan skrivit att det är under premisserna att man som förälder har råd att betala, så jag fattar inte vad du gastar om.

    Men självklart är det helt logiskt att tro att jag anser att bara högavlönade ska ha rätt att skaffa barn, verkligen jättelogiskt.


    sirisdotter skrev 2010-05-10 22:35:10 följande:
    Ska en ensamstående deltidsarbetslös förälder som inte har något över till "kläder  och dyl."  vars barn får både studiestöd och underhållsstöd in direkt på sitt bankkonto betala bal, balklänning osv??  Har man inte rätt att skaffa barn om man inte har garantier för att det inte ska bli skilsmässa eller att högskolestudierna ska leda till heltidsarbete? Enligt majoriteten i den här tråden menar jag (vad jag förstår var studenten i mitt fall helnöjd med sin dag).
  • Fru U
    susannemalmö skrev 2010-05-10 22:29:09 följande:
    Fast få? Ofta är det mest släkt på festen t.ex. ska en 19 åring som fortfarande går i skolan verkligen förväntas betala för en släktträff?De flesta som har studiebidraget betalar själva för det mesta, kläder och dyl, det blir inte så mycket över på 1050kr i månaden då. Hur tycker du att en 19åring ska finansiera ellt kring studenten? Och ska då festen och allt runt omkring vara helt på 19åringens vilkor eftersom han eller hon betalar?
    Själva släktträffen kan jag mycket väl förstå att man som förälder betalar och då blir den så dyr som man själv gör den.

    Mössan kan jag också förstå om man som förälder betalar (man vill inte att ens barn ska vara den enda utan, typ)

    Extrajobb, spara studiebidraget och sänka sina krav är saker de kan göra.

    Man måste inte göra det så dyrt som många verkar förvänta sig. Man kan köpa billig klänning, sätta upp håret själv, sminka sig själv. Nån särskild fotografering känns onödig. Biltur runt stan i dyr bil - varför? Gå ihop och dela på ett lastbilsflak istället.

    Baler? Champangefrukost? varför? Det är tex saker som jag anser de unga vuxna får betala själv.
    Svaren bor i hjärtat
  • sirisdotter
    susannemalmö skrev 2010-05-10 22:38:51 följande:
    Fast jag har redan skrivit att det är under premisserna att man som förälder har råd att betala, så jag fattar inte vad du gastar om.Men självklart är det helt logiskt att tro att jag anser att bara högavlönade ska ha rätt att skaffa barn, verkligen jättelogiskt.
    Råkade citera dig, förlåt - vände mig dock till vad jag uppfattat som majoriteten i tråden.
  • susannemalmö

    Ok, jag ser inget fel i att barnet själv betalar det. Dock hoppas jag verkligen att jag har möjlighet att ge min dotter allt det där när hon tar studenten och jag fick också själv allt betalt.

    Självklart behöver det inte vara dyrt, men jag tycker inte att det är nått fel om man har råd att ge sitt barn det de vill ha när de tar studenten, även om det kostar lite mer.

    Själv fick jag som sagt allt betalt men valde många billigare alternativ ändå, balklänningen sydde jag upp för en billig peng, bilen var min brors kompis och gratis, hår och smink fixade en kompis mamma, fotgrafering fick vi i skolan, balen fick jag av min dåvarande pojkvän osv. Jag tror inte att ungdommar generellt är så bortskämmda som vi tror och anser därför inte att det är nått fel med att kosta på dem lite extra vid ett sånt tillfälle om man vill och kan.


    Fru U skrev 2010-05-10 22:39:10 följande:
    Själva släktträffen kan jag mycket väl förstå att man som förälder betalar och då blir den så dyr som man själv gör den. Mössan kan jag också förstå om man som förälder betalar (man vill inte att ens barn ska vara den enda utan, typ) Extrajobb, spara studiebidraget och sänka sina krav är saker de kan göra. Man måste inte göra det så dyrt som många verkar förvänta sig. Man kan köpa billig klänning, sätta upp håret själv, sminka sig själv. Nån särskild fotografering känns onödig. Biltur runt stan i dyr bil - varför? Gå ihop och dela på ett lastbilsflak istället. Baler? Champangefrukost? varför? Det är tex saker som jag anser de unga vuxna får betala själv.
Svar på tråden Vem ska betala studenten??