• Äldre 5 Aug 10:59
    1852410 visningar
    18216 svar
    18216
    1852410

    Jag längtar till jul!!!

    Åh, nu längtar jag också efter julen! Andra julen i vårt eget hus, men i år har vi bott här lite längre (förra året flyttade vi in i slutet av oktober så det blev lite stressigt) och jag ser verkligen fram emot att få jula ordentligt! I år ska jag koka mycket mer knäck och kola, förra året tog det slut direkt på julafton - fail! Dessutom ska jag nog pynta lite tidigare, jag brukar försöka hålla mig med det värsta till lucia - men sen efter jul plockar jag undan rätt snart så då är det lika bra att pynta tidigare.


  • Äldre 5 Aug 14:00
    Mariohn skrev 2010-08-05 13:55:46 följande:
    Jag vet! I år ska vi ha RIKTIG gran för första gången. Vi har haft plastgran innan och det har funkat. Men det är något speciellt med att åka och leta upp den perfekta granen, doften av barr och allt jäkla bök och bestyr Framförallt lär det bli lätt att hålla vår då 13 månader gamla son från att riva den
    Plastgran?! Vilken skam! Så här ska det vara:


    Äkta gran, inget annat.
  • Äldre 7 Aug 12:18

    Min svärfamilj är också makalöst ojuliga. Plastgranar, fult pynt, inga traditioner. Vi har aldrig firat en hel jul där, men vi har firat delar av julafton där och det var hemskt. Nu har vi helt bestämt oss för att inte fira med dem, de är välkomna till oss om de vill, men det är bara svärfar som kommer ungefär varannat år.

    I år ska jag börja kolla på nytt pepparkakshus rätt tidigt. Eller, mallar till. Förra året ritade maken på frihand. Det blev ett litet litet slott. Eller rättare sagt en liten gård. Fint i alla fall!


  • Äldre 18 Aug 14:40

    Granen ska upp kvällen innan, allt annat är fusk!

    /Rabiat traditionalist


  • Äldre 18 Aug 14:47
    Mariohn skrev 2010-08-18 14:45:55 följande:
    Men då missar man ju hela julmyset med att sitta bredvid granen sena kvällar och lacka och rimma och stapla klappar i bara julgransbelysningsljuset
    Spelar ingen roll. Det kan man göra med ljusstakar och annat mysigt ljus. Julgranen åker upp dagen innan!
  • Äldre 18 Aug 18:50

    Fast jag tycker om att bygga upp stämningen gradvis, mer och mer. Först lite stjärnor och gardiner och ljusstakar. Sen blomsterarrangemang, pepparkakshus och mer dekorationer. För att till sist få upp la pièce de resistance (alltså julgranen) dagen innan julaftonen. Det är det där gradvisa, mysiga, som jag gillar. Hade jag smällt upp allt på en gång hade det inte känts lika mysigt.


  • Äldre 18 Aug 18:56

    Det här kanske ni inte visste förresten, men knepet för att få en riktigt vackert tindrande gran är att ha två slingor med såna där små lysdioder, och så en vanlig julgransslinga. Det blir en enorm skillnad!


  • Äldre 19 Aug 08:48
    sassus skrev 2010-08-18 23:11:26 följande:
    Nu kommer jag, glädjedödaren igen... Usch, idag är en sån dag då jag bara är ledsen över hur julen kommer bli i år... Andra dagar kan jag tycka det ska bli mysigt att få sätta upp gran hemma hos oss själva, göra egen julskinka osv. Men som sagt, inte idag... Idag vill jag bara låsa in mig på toaletten och gråta... Jag vill att min dotter ska få fira samma jul som jag gjort sen jag va liten, och hatar verkligen den här varannan-julprincipen (som även min bror har...) Så min dotter kommer, varannan jul, fira med en farmor och farfar som är arga på varann, eller som plötsligt kommer på att nu ska vi inte fira som vi gjort innan, för nu vill farmor åka bort över jul istället. Jag, som är en traditionsnazist ut i fingerspetsarna, har fått det så här varannan jul liksom. Vad gjorde jag för ont i mitt förra liv? Det som är tråkigt är att hemma hos mamma är liksom julafton en dag som svävar över alla andra dagar i almanackan, den har ett rött skimmer över sig från dess man vaknar tills man går och lägger sig... Julen med sambons familj blir som en vanlig dag, men med julmat och en julgran. Förstår ni hur jag menar? Hade det bara varit vi hade det inte gjort så mycket, men nu har jag ju en liten dotter, som jag vill ska få uppleva såna jular jag alltid haft, VARJE år, inte bara varannat. Nej, måste verkligen tänka ut nåt så att vi får våra egna traditioner, jag, min sambo och dottern. Nåt som ger henne jullyckorus direkt hon vaknar på morgonen när hon vaknar. Steg ett är väl kanske att hon ska slippa ha en mamma som låser in sig på toaletten och gråter en gång i timmen för att hon längtar hem så mycket Så nu har jag 4 månader på mig att bearbeta det här...

    Man kan ju tycka att jag borde åka hem ändå.. Men då får min sambo dåligt samvete över att han åker iväg från sina föräldrar, och jag skulle tycka det vore tråkigt me att fira utan honom nu när vi har barn... Min bror firar som sagt också varannat år med sin sambos familj, och då blir det ändå inte samma sak när inte han är hemma. Vi har som tradition att sitta uppe halva natten dagen innan julafton t.ex.

    Usch, förlåt att jag gnäller... I morgon lovar jag att ta nya tag och komma i pro-julstämning igen
    Men kan ni inte fira hemma hos er de år som din bror inte firar hos din mamma? Dvs bjuda över farmor och farfar med släkt och så, men vara hemma hos er? Då har ju du makten att sätta villkor för dagen. Vill de sen inte komma så är det deras val, och ni kan fira bara ni?
  • Äldre 23 Aug 13:10

    Idag är det sol och rätt varmt, men ändå höstkänsla där jag bor. Helt underbart!

    Varje år brukar jag göra något nytt julgodis, förra året var det Rocky Road choklad-kola. I år får det bli något annat, gärna något friskt och gott. Annars är ju knäck och chokladkola det allra allra godaste!

    Hur firar ni själva julafton? Vi har nog en liten annorlunda tradition i vår familj eftersom vi äter dopp i grytan till lunch, det är det inte många som gör verkar det som?

    Vi vaknar och barnen öppnar varsitt paket som tomten har lagt i en speciell säck under granen.
    Sen äter vi mysfrukost och på förmiddagen går vi långpromenader, tänder en brasa, gör oss fina. Till lunchen brukar resten av familjen och släkten komma.
    Sen till lunch äter vi dopp i grytan, men vi doppar inte bara bröd, utan köttbullar, ost och salami också.

    Efter dopp i grytan går vi någon till promenad om vi hinner, eller åker pulka om det är väder för det. Sen dukar vi upp kakor och godis framför Kalle Anka, så klart!

    Efter Kalle Anka öppnar vi paketen. Alltid ett i taget så att alla ser vad alla får! Först efter det, när klockan börjar närma sig sex, sju - då äter vi julbord!

    Jag älskar vår tradition. Min man gnölade i början lite om att vi inte åt julbordet till lunch, men han har insett hur mysigt det är att ha allt kvar till kvällen så att vi kan sitta i timmar och bara njuta!


  • Äldre 13 Sep 20:23

    Idag skalade jag en mandarin till barnen och fick sån julkänsla! Gud vad jag längtar efter jul nu.


Svar på tråden Jag längtar till jul!!!