Inlägg från: Fino |Visa alla inlägg
  • Fino

    Jag längtar till jul!!!

    Jag ska fira jul i Chile i år, så idag har jag packat en resväska med julskum, en liten flaska julmust, polkagrisar etc etc. Kommer även bli två små burkar ansjovis innan resans avgång.
    Måste ju få med mig lite julkänsla hemifrån liksom, haha.

    Vad mer klarar man sig inte utan på julen? Som får plats i en resväska alltså..

    Har i alla fall tagit med mig 5 cd-skivor med klassiska jullåtar. Jag behöver gamla julsånger av Frank Sinatra, Mahalia Jackson, Bing Crosby m.fl.

  • Fino
    Abbe83 skrev 2014-10-27 18:54:37 följande:
    Nån som har tips på vegetarisk julmat? Jag och min syster är vegetarianer och vill ha nåt nytt på julbordet i år. Jag brukar göra kikärtsbiffar med fetaost till julbordet men det är ju inte juligt. 
    Jag brukar försöka göra mina egna julbullar (som köttbullar men gjorda på soja). För det mesta har jag hittat en formbar färs från Hälsans kök, men förra året blev det en mix av lite olika grejer, bl.a sojakorv, haha. Men gott blev det ändå.

    Jag vet inte var ni bor, men i Stockholm finns ju alltid Good Store. De har både vegetarisk julsk*nka och veg. julsylta.

    Janssons utan ansjovis
    Hemmagjord rödbetssallad (lyxigare än köpt)
    Fyllda ägghalvor, om ni äter ägg

    Min mamma gör alltid en potatissallad som för mig blivit väldigt julig, innehåller bl.a purjolök, rödlök, persilja, dill och kokt ägg. Sen kommer jag inte ihåg om hon använder majonäs eller gräddfil i den.

    Ica hade ett recept på vegetarisk revbensspjäll, kanske värt att kolla upp!

    Purjolökspaj gjorde min svägerskas mamma, mycket gott!

    Snart nog har ni era egna vegetariska julmatstraditioner ;)

    (Ursäkta, blev lite långt).
  • Fino
    Abbe83 skrev 2014-10-27 20:08:11 följande:
    Jag är sugen på att göra några julbullar, gjorde auberginebullar förra julen. Fundera på att göra nån paj, en jul gjorde jag paj med tomater och mozzarella. Men vill även ha nåt nytt på julbordet som vi inte haft innan. 
    Ett tips kan ju vara att försöka ta tillvara på typiska julkryddor, som t.ex saffran och kryddpeppar (kryddpeppar använder i alla fall min familj i traditionella julköttbullar).
    Jag brukar köpa cocktailkrovar, bara för att de ser ut som prinskorvar. Tror Astrid och aporna har prinsesskorvar också.

    Jag har också sett folk lägga in grönsaker som man lägger in sill. Men det var längesen nu, minns inte vad de använde.

    I Finland gör man också morotslåda till jul, det är ju vegetariskt.

    Min absoluta favorit på julafton är i alla fall engelsk fruktkaka (min egna hemmagjorda). Men det är ju till fikat efter maten..
  • Fino
    fluu skrev 2014-10-27 21:22:35 följande:

    Kom på en klassiker till som funkar: ägghalvor med något fluff i.


    Äggghalvor med fyllning gjord på äggulan, avokado, lite lite majonäs, dill och persilja är en klassiker på vårt julbord. Gärna med lite kavi-art på, mums! 
  • Fino
    fluu skrev 2014-10-27 21:27:23 följande:
    Man klarar sig inte utan saffran och det juligaste och svenskaste av allt: söt och stark senap.
    I know! Jag har packat ner 6pkt saffran, får hoppas det räcker.. Ifall jag inte hittar där.
    När jag såg ditt inlägg om senap började jag genast paniksöka efter mostaza (senap) på ett stort matvaruhus hemsida, haha.
    De verkar ha på grov, stark och söt i alla fall, så jag är lättad.
  • Fino

    Idag köpte jag Hemmets Journal Julnummer (jättefin med mycket vintage-inspirerat). Vill helst spara den till December, eller i alla fall slutet av November.
    Men har en känsla av att den kommer var utläst innan helgen..

  • Fino
    molly50 skrev 2014-10-29 20:50:39 följande:
    Köpte den för nå´n vecka sen och den blev utläst på en gång.
    Jag funderade på att göra julpynt av bokmärkena längst bak, man kan göra kristyrramar och hänga upp i granen. Minns att jag köpte en sån med en ängel när jag var liten.
    Älskar att göra eget pynt till granen :)
  • Fino
    molly50 skrev 2014-10-29 21:43:25 följande:
    Ja,de var jättefina! Funderar också på att göra det med barnen.

    Jag tror det blir jättefint med lite, lite, glitter på kristyren också. Extra roligt för barn dessutom. Fast min fyraåring är lite väl skakig på handen, det lär bli glitter överallt..
  • Fino

    Gjorde så gott bröd idag som jag nog ska baka till julbordet.
    Använde inget recept men använde ett lite grövre vetemjöl, havregryn, solroskärnor och sesamfrön. Men pricken över i:t var lite pomeranskal (malen), örtsalt, kryddpeppar och en nypa muskotnöt. (Självklart fanns där även smör, havremjölk och jäst.
    Det blev mycket gott och smakrikt.

Svar på tråden Jag längtar till jul!!!