Inlägg från: Auditanne |Visa alla inlägg
  • Auditanne

    Jag längtar till jul!!!

    Nandez skrev 2023-11-18 22:46:01 följande:
    Tomten ska vara rund om magen, go och gladTomte
    Och hålla sig långt borta från Nocco, jul eller inte. Det borde jag också göra, nu när till och med läkaren avrått mig. 
    Synd att energidryck ändå kommer med en del fördelar. Man liksom svävar fram av lätthet och energi efter bara en burk. Precis som bröderna Herreys sjöng om i mellon Solig
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-11-19 23:06:11 följande:
    Glad

    Den skumma nissen smakade väldigt starkt av smultron förresten. Ännu mer sommarsmaker som lanseras kring jul. Längtar ju bara till grönska, sol och värme vid aromen av sommarbär. 


    Är Bourbon detsamma som whisky? Köpte en ny, bourbon-lagrad julmust från Nygårda som jag öppnade nyss. Lite svårdefinierad bismak på denna men god vilket som. Nästan all julmust går ner här utom Nygårdas ekfatslagrade som smakar gran Skrikandes

  • Auditanne

    Vet inte om detta redan har konstaterats men den fjärde advent är på julafton i år.

    Känns lite extra mysigt när sånt sker. Alla adventsljus står tända och man får läsa fjärde dikten inför familjen på samma dag som jullunch serveras och klappar delas ut.

  • Auditanne
    Aniiee skrev 2023-11-22 00:05:57 följande:

    Tänkte länka Galenskaparna Jul, Jul, Jul, sången alltså, men hittar bara hela föreställningen. 


    Älskar GAS. Tack för att du också påminde mig om det där julavsnittet som finns i min favoritserie, En himla många program, från 1989. Tror jag ska ha på detta avsnitt i bakgrunden när jag tar itu med årens julbestyr. Kalle Kotte är min favorit av alla deras julsånger Solig
  • Auditanne
    Aniiee skrev 2023-11-22 10:03:11 följande:
    Jag konstaterade samma sak för en stund sen när jag fixade med julbilderna.
    Auditanne skrev 2023-11-22 00:15:58 följande:
    Älskar GAS. Tack för att du också påminde mig om det där julavsnittet som finns i min favoritserie, En himla många program, från 1989. Tror jag ska ha på detta avsnitt i bakgrunden när jag tar itu med årens julbestyr. Kalle Kotte är min favorit av alla deras julsånger Solig
    Jag älskar vissa saker av GAS. Jag har lite svårt för spex allmänt, tycker bättre om filmerna. Men de flesta av deras sånger är fantastiska. Det ligger lite HasseåTage över GAS.
    Samma här, inte precis allt som de gjort under årens lopp har fallit mig i smaken men överlag så roas jag av GAS och den saliga blandning av humor, sång och spex de alltid bjuder på.

    När jag tänker efter så gillar jag nog det mesta som kom innan Peter Rangmars bortgång, främst då serierna och därefter filmerna. På scen kunde GAS vara lite väl högljudda och övergestikulerande många gånger. Kanske naturligt att bli lite mer teatralisk vid scenframträdanden. Något som hör till. 

    Nån mer än jag som smakat glöggost förresten? Jag provade en skiva på Lisebergs julmarknad häromdan och den smakade mest som pepparkaka med en adderad sälta. Inte så smakligt. Var bara kryddorna de använt till att smaksätta osten och inte rödvin vilket jag först trodde. Rödvinsost är annars väldigt gott. Lite svårt att få tag i bara. 
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-11-24 18:42:36 följande:
    Verka som om man inte missat något, har inte smakat den osten
    Om du inte gillar tanken på en ost som smakar pepparkaka då. Praktiskt för vissa kanske då de slipper köpa riktiga pepparkakor när alla smaker kommer i ett format Solig 
    Själv ska jag nog satsa på apelsinkryddade pepparkakor med mild och gräddig ädelost på. Kanske lite päron till, ugnsbakade eller färska, vilket som.

    Whiskyost är också gott till ex. vörtbröd. Fast den på Liseberg har ett dubbelt så högt pris som när man köper den på vanlig livsmedelsbutik. 125 kr på Lisse för typ 200 g och 65 -: på Coop. Och ja, det är precis samma ost av samma märke. De skäms då inte för sina hutlösa prishöjningar på denna nöjespark. 
  • Auditanne
    molly50 skrev 2023-11-25 23:51:38 följande:
    Ja,samma här. Jag tycker om whisky så länge den inte är för rökig.
    Så det skulle vara intressant att smaka osten. Glad
    Mycket god och smakrik ost enligt mig, ingen rökighet heller vad jag kan känna.

    Var på Ica idag och upptäckte att de också fått in ölcheddar nu inför vintern. Verkar visst som att julen även är spritostarnas högtid vilket är till min fördel då jag älskar spetsade ostar!

    Falbygdens Dark Ale passar extra bra ihop med chilinötter och ett glas äppelcider till Tungan ute Och både öl och whiskycheddarn är förpackade i såna där runda o fina små vaxkakor. 
  • Auditanne
    RaYzLeR skrev 2023-11-30 21:55:25 följande:

    Det är så fint med snön som ligger på backen. På söndag så ska jag plocka fram mina adventsljusstakar och min adventsstjärna. Glad


    Så det snöar hos dig också? Här på västkusten har det blivit ett full blown winter wonderland på endast ett par dagar. Får hoppas att det håller i sig till veckan mellan jul och nyår då man faktiskt behöver snön för den där extra lilla julkänslan.

    Själv längtar jag till söndag och adventsfikat med familjen. Ska ta med lite pepparkakor och ädelost samt läsa den klassiska första adventsdikten innan vi intar fikat.
  • Auditanne
    Aniiee skrev 2023-11-28 14:23:18 följande:

    Det snöar så man tror att det är fimbulvintern och jag mumsar på Annas pepparkakschoklad. Mycket god, lite dyr. Jag hittade också Lindts teddy-kalender för endast 80 kr. Nöjd.

    Jag tror jag ska göra en vintrrgryta till middag. Om jag har någon stjärnanis. 


    Låter finfint, alltihop. Blir lite nyfiken på stjärnanis, smakar den något av lakrits, likt vanlig anis? Tänkte ev. testa för egen del men är inte vidare förtjust i lakritssmak nämligen.

    Här har det blivit en del praliner under den senaste veckan, som ett sätt att lindra deppigheten över det mörker och kyla som nu intagit vår stad. 

    Någon som smakat Ölandspraliner? Själv köpte jag en ask med 12 praliner igår vilka alla kom med olika smaker. Lite spännande nya smaker som ex. getost och havtorn. 
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-12-02 18:24:10 följande:
    Den 22 december vänder det och vi går sakta mot ljusare dagar

    Inte provat Ölandspraliner
    Det var då för väl. Plusgraderna får gärna också komma tillbaka snart så jag får gosa lite med mina kattvänner. Saknar dem då man inte får så mycket annat till kärlek och närhet i sitt liv ju Gråter

    Ölandspralinerna var helt okej, om än inte värda sitt höga pris, inte på långa vägar faktiskt. Egengjorda praliner mycket godare. 
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-12-03 18:42:11 följande:
    Skickar dig en adventkramGlad
    Tack, det var snällt av dig Solig Och du får gärna klappa dina fina katter som en hälsning från mig. Mjauu Katt

    Ville också tipsa om ugnsbakade päronskivor som pålägg till pepparkaka tillsammans med ädelost.

    Gjorde detta förut och hällde även på lite matlagningsrödvin innan päronen sattes i ugn på 25 min och 200 c. Jättegott får jag säga. Smakerna gifte sig mer än väl.
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-12-05 23:00:25 följande:

    Hade saffranskrans till fikat idag, gottGlad


    Låter gott och saftigt. Var det mandelmassa inuti också? Tungan ute

    Ser att folk nämnt årets julkalender. Har själv inte följt någon sådan fullt ut på många år då jag finner de flesta av dem lite för barnsliga för min smak. Inte så konstigt heller kanske då julen är lite barnens högtid. 

    Kollar själv på Albert & Herberts julkalender varje år, även om denna har över 40 år på nacken nu. Dock så funkar den ännu idag och har roat mig både som barn och vuxen.  

    Såg aldrig originalet av Trolltider då denna kom före min tid. Undrar en sak om denna - finns några av originalets skådespelare med i den nya versionen? 
  • Auditanne
    molly50 skrev 2023-12-07 22:23:16 följande:
    Ja, t ex Lena-Pia Bernadsson. 
    Sånt gör mig lite varm i hjärtat faktiskt, även när jag saknar en nostalgisk koppling till det hela. Så fint när man vill bevara det gamla till en ny generation.
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-12-12 19:52:20 följande:

    Åt saffransmunkar till fikat idagGlad


    Dessa munkar är nästan ännu saftigare och goda än de klassiska lussekatterna. Tänderna bara sjunker rakt ner i allt det mjuka. Och så den där lena vaniljkrämen i centret Tungan ute

    Jag såg på Ica att de hade extrapris på kottar. Två stycken för 30 spänn. Frågan är vad man ska använda dessa till?? Inte en kotte som vet detta? Skrattande
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-12-12 22:16:47 följande:
    Jupp, precis så saftigt och gott, sen vaniljkrämen som extra bonusSolig

    Kotten dåSkrattande
    Ja, jag hittade dessa kottar i frukt och grönsaksavdelningen. De beskrevs som pinjekottar men det stod ingenting om hur de skulle hanteras i köket. Om de ens var ätbara då och inte avsedda som dekoration. 

    Är det pinjenötter inuti månne? Svårt att rensa kotten också då den var stenhård när jag kände på den. 
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-12-13 18:08:25 följande:
    Mysteriet med kotten fortsätter😎
    Mysteriet löst med en enkel googlesökning.

    Meningen är att kotten ska rostas i ugn tills dess den öppnat sig då man tar ut kotten och plockar av pinjenötterna som kommit fram. 
  • Auditanne
    RaYzLeR skrev 2023-12-03 22:35:18 följande:
    8 minusgrader i Linköping. Hur kallt har du? Glad
    Plusgrader här vilket känns helt okej, om än inte så juligt.

    Förresten, läste på Flashback att du slutat röka också, kudos till dig Glad

    Åt engelsk julpudding med min bästa väninna igår. Var lite torr i konsistensen men smaken helt okej. Måste sticka nu. Må så gott!
  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-12-15 19:38:46 följande:
    Har inte provat engelsk julpudding, vad smakar den?
    Christmaspudding är lite mer som en kaka än en pudding.

    Innehållet består vanligen av en seg och mycket kompakt blandning av mjöl, socker, brandy, cider och en massa torkad frukt som citrusskal, cocktailkörsbär och russin. 

    Väninnan hade köpt vår julkaka på konditoriet Steinbrenner & Nyberg. Deras variant var lite för torr för min smak och kändes mer som en sockerkaka som stått ute lite för länge.

    Vill man ha den där klassiska sega och mycket mäktiga julpuddingen så hittas de bästa på brittiska livsmedelsbutiker. Kan även finnas på vissa Icabutiker under december månad.

    Jag brer alltid på lite naturell färskost på min kaka först då den blir lite för söt och sliskig utan. Vispad grädde går nog också bra Glad
  • Auditanne

    Gjort lite nötkaffe men väntar till morgondagen att dricka detta med risk att man annars inte kan somna ikväll. Är redan uppspelt nog med alla julbestyr man tagit på sig. 

    Lite avslappnande julfika blir det nu då jag bullat upp med två blåbärsmacarons, en bit mjuk pepparkaka med apelsinfrosting samt lite ljummen julgröt som smaksatts med karamellsirap, kanel och en nypa salt. 

  • Auditanne
    Nandez skrev 2023-12-23 18:42:35 följande:
    Mjuk pepparkaka som är så gott😀
    Saftig o fin. Fast apelsinfrostingen var nästan godare. Var nåt Philadelphiaost-liknande i den Tungan ute

    Åt just lite saffransrispudding med jordgubbssylt till. Och drack mitt nötkaffe. Kan behöva lite sprutt till att laga mat och göra praliner till imorgon. 

    Ska filéa apelsiner också till maltan. Å va roligt Skrattande Inte det minsta söligt Drömmer
Svar på tråden Jag längtar till jul!!!