Inlägg från: Tap dancing mum |Visa alla inlägg
  • Tap dancing mum

    Sydafrika-tråd!

    För vår del var det nog snarare landet som valde oss! Vi ville till Afrika, Sydamerika eller Europa, och skrev ett brev till AC när vi skickade dem vår hemutredning och frågade vilka länder som skulle komma i fråga för oss. De rekommenderade Sydafrika eller Etiopien.
    Fördelen med Sydafrika (tycker jag) är att BB/RB kommer ihop, och man får åka nästan genast. Sen är barnen väldigt väl omhändertagna, man får så mycket bakgrundsinformation som det går, läkarrapporter mm. brukar stämma och de tänker på barnen som individer till vilka de försöker hitta de bäst passande föräldrarna bland tillgängliga i stället för att följa strikt en tur ordning. Sen är ju Sydafrika ett helt fantastiskt land att resa i!
    Lycka till till er all som väntar eller ska starta!

  • Tap dancing mum

    Lo Ammi, jag tror inte heller skilda mor-/farföräldrar är nåt problem. Det är ju inte den biten som er Life book kommer att handla mest om. Annars om Life book:en skulle jag säga att vi bara hade med just mor-/farföräldrar och syskon med barn. Vi tyckte att det lätt blir för många ansikten i en ändå rätt sä begränsad presentation. Vår första bok åkte till SA 2006 och nr 2 i fjol, och båda hade vi gjort mera som traditionella foroalbum med lite extra texter och dekorationer i (inget scrappande alltså, känndes inte som "oss"). Och helt rätt blev det, båda ggrna! :0)

    Nätverksträff är når ganska nytt här i Sverige också, antar jag. Vi hade inget sånt, när vi gjorde våra hemutredningar.

    Om vår kyrka/tro hade vi en sida i Life book:en, med några bilder från själva kyrkan, när vi tänder ett ljus där mm., och andra gågen från deras barnstund. Som Samaste skriver, får man beskriva mera djupt i brevet sen.

  • Tap dancing mum

    Det finns en researrangör som brukar kunna ordna det mesta i SA (Martie heter hon). Just t.ex. att hämta från flygplatsen, köra till domstol, ordna vissa utflykter enligt önskelmål mm. Man får kontaktinformation till henne i förväg så kan man kommunicera direkt angående vad man vill göra.

    Det vanligaste är att man anländer en frdag (2 veckor efter BB) och får sitt barn där på följande måndag. Samma vecka ons/tors brukar det vara domstol, och efter det har man fritt fram att göra vad man vill, ungefär 12 dagar. Man stannat ju i landet totalt 3 veckor. Den sista veckan måste man vara på plats i Pretoria för att ordna barnets svenska pass mm. Då är det ofta den vecakn man får besöak barnhemmet också (om man vill).

    Ni senast när vi var i SA  (nov-dec -09) så hyrde vi bil i 12 dagar och körde från Pretoria till Durban, längs östkust mot Mosambique och tillbaka igen. Vi vill till just Durban för att vårt först barn hämtade vi där 2006. Kapstad är ett fint alternativ att resa till på mellan veckan också. Swazilnad kunde vu tyvärr inte komm ai för vårt nya barn hade inte fått sitt pass då ännu, men det lär vara fint där.

    Man åker bara som familj till SA men sen brukar det finnas flera familjer från Norden och Holland på de guesthousen som rekommenderas (och är bra!) att man bor i i Pretoria. Det är rätt roligt att träffa andra och få nya bekanta, men ändå kunna bestämma själv hur man vill göra.

  • Tap dancing mum

    Ja, man ska ha både och. Det personliga brevet riktas till den biologiska mamman, så om hon är känd ska hon få läsa lite mer om er, och  hur ni är.

    Man ska ha text i Livsboken också, men den besriver ju mera vad bilderna handlar om. Brevet tar upp "allt det andra". Vi skrev ungefär 1,5 - 2  A4 sidor. Det var inte så lätt, nej, när man vill ta upp olika saker. För vår del fungerade det bäst att den ena skrev en råkopia av brevet först, och sen diskuterade och ändrade vi brevet efter bådas önskemål. Samma taktik har fungerat bra för oss med återrapporteringen också.

  • Tap dancing mum

    Nej, det är inte svårt att adoptera syskon (nr 2) från SA. AC skriver på sin sida:

    "Abba prioriterar familjer utan barn eller med högst ett barn (gärna adopterat från Sydafrika). Ett begränsat antal ansökningar från familjer med två barn tidigare accepteras, men då måste minst ett av barnen vara adopterat från Sydafrika."

  • Tap dancing mum
    Hjärtat längtar skrev 2010-09-22 23:13:31 följande:
    När ni var i Sydafrika, besökte ni andra platser i landet då, eller var ni mest på samma ställe?
    Vad tror ni? Åka eller spara pengarna till adoptionen?Obestämd
    Jag skulle definitivt åka nu, innan ni har barn, om er ekonomi bara tillåter det. Det finns så mycket att se och göra att det räcker ju inte bara med en resa till SA! Skrattande Innan vi ens visste att vi skulle adoptera var vi på bröllopsresa i SA (-97), så det känndes ju extra roligt att ha varit där redan innan, när det var dax att göra Life book och sen senare åka och hämta våra barn.

    När vi hämtade vårt första barn reste vi inte så mycket runt, av flera olika anledningar (hon var bara 3 mån, jag gick med kryckor den gången, och vistelsen var bara 2 veckor). Men nu i fjol hyrde vi bil i 12 dagar och körde runt från Pretoria mot Durban och upp längs kusten till Mosambiques gräns och tillbaka. Vi hade bestämmt att göra resan OM vårt nya barn "tillåter" och när allt började fungera bra från början, hyrde vi bil och bestämde rutt på plats i SA. Måste också säga att andra barnet var ju 19 månader, när vi fick det, men i fall det skulle ha varit ett spädbarn tror jag inte vi hade kört så mycket, utan kanske flygit till Durban och stannat där lite längre (vårt första barn är just från Durban, därav val av resemål).

    När man får BB kan man ju förstås passa på att åka lite tidigare än vad man måste, och t.ex. besöka Kapstad (vilket vi också gjorde i 4 dagar innan vi anlände i Pretoria) innan man måste vara på plats i Pretoria.
  • Tap dancing mum

    Nej, det är nog ganska jämnt både och. Känner många familjer med pojkar också.

    Våra flickor var 3 mån (numera kommer det dock inte riktigt så små barn mera p.g.a. ändrade regler i SA, så de yngsta blir väl från 6 mån och uppåt.) resp. 19 mån.  Jag trodde förresten att nr 2 skulle varit en pojke, men nej. Stora systern hade rätt , hom pratade om lillasyster under hela väntetiden.

  • Tap dancing mum

    Ja, när vi hämtade vårt första barn hade vi turen att få träffa den biologiska modern (och även mormodern). Otroligt viktigt för oss även om det inte var helt lätt känslomässigt. Värdefullt att ha med sen när vår dotter börjar fråga mera om sin första mamma. De 2 första åren efter adoption skriver man ju brev till den biologiska mamman (via AC och ABBA förstås) oberoende om hon är känd eller inte. För oss känndes det extra meningsfullt att skicka dessa brev, när vi hade träffat henne.

  • Tap dancing mum

    Interessant att veta, tack. Har inte kollat sidan på ett tag nu. Vårt första barn kom 2006. Så det stämmer säkert att bio-mammorna inte är aktiva i urvalsprocessen i samma utsräckning som förr. Det skulle ju dock ändå kunna vara möjligt att få träffa dem, om ABBA ändå vet vilka de är, och de vill det. Skulle kunna tänka mig det... 

  • Tap dancing mum

    Afrikalistan är en Yahoo-grupp för familjer med barn från Afrika eller som vänat mm. De flesta är från SA familjer men andra länder finns representerade också. Kolla på:

    groups.yahoo.com/group/afrikalistan/

    BelgoSvensk: lycka till med samlandet. Det är ju möjligt att hinna beroende på hur långt ni har hunnit redan och hur ambitiösa ni är med LIvsboken.

    GreenGal: försök ta an massa foton är mitt tips! Olika årstider, ni två tillsammans (såna hade vi inte tillräckligt) och om sånt som ni tänker ha med i Livsboken, som är viktigt för er. Det är mycket lättare att lämna bort än trolla fram foton som inte finns!

  • Tap dancing mum

    Första gången var jag faktiskt sjukskriven och gick på kryckor när vi fick BB (jobbade dock lite hemifrån fram till resan). Andra gången jobbade jag 1 vecka, och tog sen föräldraledigt andra veckan eftersom vi åkte iväg i förväg för att hinna besöka Kapstaden innan vi fick lillasystern. Samtidigt känndes det att man gjorde jobbet lite på sparlåga och fixade saker på arbetstid, men eftersom man också behövde föra över en del av jobbet till kollegor, så måste man ju vara kvar.

Svar på tråden Sydafrika-tråd!