Inlägg från: Jennie med ie |Visa alla inlägg
  • Jennie med ie

    Äggdonation vs. Adoption

    Äggdonation eller spermiedonation har aldrig varit ett alternativ för oss, inte IVF heller. Delvis p g a etiska skäl förknippade med IVF men också av rent känslomässiga. Ett barn som var den enes genetiska men inte den andres känns helt främmande,  vid adoptionen är vi jämställda varandra och har likvärdiga band till barnet.


  • Jennie med ie
    Thi 08 skrev 2010-08-25 19:06:59 följande:
    Fast om man ska vara petig så skulle det ju vara den andres barn ändå, trots att de inte har genetiska band För vid adoption så har man ju samma band till barnet som ett biologiskt och det ändras väl inte bara för att barnet blivit till av en cell som tillhör mannen, men inte kvinnan. När det gäller äggdonation är det iaf kvinnan som burit barnet och det bör väl räknas ganska högt. Utan kvinnan skulle inte den donerade lilla cellen kunna bli ett barn.
    Var det svar till mig?

    I så fall: som sagt, vid äggdonation eller spermadonation skulle det vara den enes _genetiska_ barn och inte den andres. Vid adoption, om det inte är s.k styvbarnsadoption, är det varken den enes eller den andres genetiska barn. Det första har alltid känts otänkbart för oss, det senare betydligt mer självklart liksom.

    Som genetisk förälder till mitt barn skulle jag inte ha samma band till mitt barn som i egenskap av adoptivförälder. Den genetiska biten som finns i första fallet finns ju inte i andra. Det betyder inte att jag skulle ha ett starkare eller bättre band som genetisk förälder, bara ett delvis annorlunda sådant.
  • Jennie med ie
    Thi 08 skrev 2010-08-25 19:16:52 följande:
    Jo det var ett svar på ditt inlägg.

    Jag tycker som sagt att barnet är lika mycket kvinnans som mannens vid en donation och jag tror aldrig jag hört att just detta skulle ha varit ett "problem" för par som tagit emot donationer.

    det är mng som säger att de inte skule vara likvärdiga inför barnet ocvh jag förstår inte det. Men alla är olika.
    Tja jag säger inte att det inte är lika mycket mannens som kvinnans barn. Återigen säger jag att det är bara den enes _genetiska_. Ingen värdering i det.
  • Jennie med ie
    Lilla Fia 65 skrev 2010-08-25 19:37:48 följande:
    Jennie med ie: Hur tänker du kring du kring de etiska skälen med ivf/äd? Jag tycker det är intressant. Själv har jag börjat tvivla något kring ÄD. Hur tänker du?
    Det har att göra med min syn att livet startar vid befruktningen och att det sedan är fel att medvetet agera så att detta livs chanser att utvecklas vidare till en färdig människa tas bort eller försämras. Vid IVF befruktar man fler ägg än vad man planerat att återföra, eftersom alla befruktade ägg inte delar sig och "lyckas" så att säga, och inte sällan blird et befruktade ägg över som inte sätts in. Däri ligger det etiska dilemmat så att säga.
  • Jennie med ie
    strandsnäcka skrev 2010-08-25 21:13:32 följande:
    Oj, enligt din åsikt, skulle då vi alla som fått våra älskade ivf-barn ha agerat oetiskt?! Jag blir mörkrädd vid tanken på att mitt älskade, efterlängtade, fantastiska barn skulle stöta på sådana åsikter i sitt liv: att hennes liv är ett resultat av något annat än vår stora längtan och kärlek till just henne. Som tur är så tror jag inte att det är så många som delar din åsikt, tack och lov ...
    Tror du att jag skulle gå fram till ditt barn och ö h t säga nåt om sättet h*n blev till på? I så fall tror du fel. Nu diskuterar jag ämnet och yttrycker min åsikt ang livets början och värde som svar på en direkt fråga. Deltar man i diskussioner om ämnet kan man därmed stöta på min åsikt... annars slipper man i regel.
  • Jennie med ie
    Thi 08 skrev 2010-08-25 21:53:00 följande:
    Och därför är det enl mig inget skäl till att välja bort äggdonation, av den anledningen, vilket var vad jag menade. Snarare då andra frågor som du skriver om livets uppkomst mm. Det är ju ändå ett ansvar att tillverka ett barn i ett labb (och även i en säng förstås ) Gör man detta i ett labb är det som du skriver mng av embryona som inte blir barn. Rent moraliskt om jag går och saknar barn, så väljer jag då hellre adoption. Men just detta med att det endast är mannens gener inblandade är inget som skulle ha stoppat mig.  Som du själv skriver så är det ju lika mkt bådas barn.
    För vår del är det ett skäl, antingen vill vi ha barn båda är genetisk förälder till eller som ingen av oss är det till. Inte mittemellan liksom. Därför går även donerad sperma bort.
  • Jennie med ie
    strandsnäcka skrev 2010-08-25 22:37:37 följande:
    Visst respekterar jag er rätt att tycka som ni vill. I sak håller jag dock inte alls med. För mig är tanken på att ivf är något oetiskt inte förenlig med ett modernt samhälle. Jag hoppas som sagt att mitt biobarn aldrig behöver stöta på den åsikten i sitt liv. På samma sätt som jag hoppas att mitt adoptivbarn inte ska behöva möta åsikter om att adoption är oetiskt. Och när jag stöter på sådana åsikter ser jag det som min rättighet, och min skyldighet mot mina barn, att stå upp för vad jag tycker.
    Jag utgår från att mitt barn kommer att stöta på åsikten att adoption är fel, och försöker därför ge honom beredskapen att hantera det istället för att hoppas att han aldrig möter den åsikten...
  • Jennie med ie
    VNmamma skrev 2010-08-25 23:13:31 följande:
    Möjligen är jag en omodern människa. Men jag är åtminstone konsekvent

    Jag har träffat kristna abortmotståndare som valt IVF. Ett val jag har svårt att få gå ihop. Fast visst, barnlöshet kan få människor att göra sådant de normalt inte skulle göra. För mig och maken blev den ofrivilliga barnlösheten snarare något som stärkte vår uppfattning om livets uppkomst. Att vi som hade så svårt att få det där lilla livet att uppstå och utvecklas, skulle använda en teknik som avslutade livet (för de befruktade ägg som inte sattes in), det gick bara inte.
    Det har däremot inte jag så svårt att få ihop, inte per automatik liksom. Man kan ju vara emot abort av flera olika anledningar...
  • Jennie med ie
    VNmamma skrev 2010-08-25 23:18:08 följande:
    Berätta hur du tänker, jag är nog lite trög just nu.
    Jo att man är emot abort innebär inte nödvändightvis att man är emot allt hindrande av utvecklingen av ett befruktat ägg. En del anser t ex att livet startar vid ett senare tillfälle än befruktningen, t ex när det fäster sig i livmodern...
  • Jennie med ie
    strandsnäcka skrev 2010-08-25 23:30:22 följande:
    Ja, du, man kan ju ÖNSKA att barn inte ska behöva mötas av tråkiga och sårande åsikter. Men du har ju så rätt i att det kommer de säkert att göra förr eller senare ... hur de än har kommit till denna värld.
    Om man är rätt rustad behöver man inte bli sårad av att andra har en sådan åsikt i en sakfråga så länge de just håller den saklig.
  • Jennie med ie
    strandsnäcka skrev 2010-08-26 12:07:30 följande:
    Det låter fint, rent teoretiskt. Tyvärr tror jag inte det är så enkelt i praktiken.
    Nej uppenbarligen har en del väldigt svårt att leva med att andra tycker att nåt man själv gör är fel och uttrycker detta sakligt i diskussioner och debatter. Men det får man arbeta med... istället för att förvänta sig att den som bär åsikten ska hålla inne med den.
  • Jennie med ie

    Jag stöter ganska ofta på åsikten att (internationell) adoption är fel, den åsikten respekterar jag och blir inte sårad av den så länge den framförs sakligt och korrekt. När den däremot bygger på rena felaktigheter om hur adoption går till t ex, eller om det övergår till att nedvärdera min relation till mitt barn och mina känslor för honom, DÅ först ser jag en anlending att bli upprörd eller känslomässigt berörd.


  • Jennie med ie
    Manchester skrev 2010-08-28 18:27:22 följande:
    Jag kan till viss del hålla med dig om att livet startar vid befruktningen, men jag ser det nog mer som att det är ett potentiellt liv. Det är ju långt ifrån alla befruktade ägg som verkligen leder till att det föds ett levande barn.

    Hur ser du på alla de - troligen - befruktade ägg som inte kunnat fästa i min missbildade livmoder? I ungefär sju år från det att vi började försöka få barn så använde vi bara preventivmedel under något drygt halvår i samband med adoptionen av vår dotter och när vi var tillsagda att göra det inför två IVF-försök. När vi var på väg att adoptera kändes det nästan lite fånigt. Vi var ju så bombsäkra på att jag inte kunde bli gravid. Även om jag hade ägglossning och ägget blev befruktat så skulle det ju falla på att ett ägg inte kunde fästa. Med ditt sätt att se borde vi kanske ha använt kondom för att förhindra att inget ägg blev befruktat och sedan gick "till spillo" i min felformade livmoder. Fast det är ju en evig tur att vi inte tänkte så. Då skulle ju inte sonen ha kunnat bli till! Han kom som en överraskning, men oj så glada vi är över det nu.
    Ja det är långt ifrån alla befruktade ägg som leder till att det föds barn, men det är också skillnad mellan att kroppen, naturen, ödet eller whatever styr det där och att man medvetet agerar så att ett befruktat ägg inte kan leda dit.
  • Jennie med ie
    Manchester skrev 2010-08-29 17:29:07 följande:
    Fast jag förstår inte ändå. I det ena fallet så låter man några ägg befruktas utanför kroppen och återför sedan det/de som har störst chans att bli ett barn. övriga kasseras (är det många ägg av bra kvalitet kanske man sparar några i frysen, men det blir nog nästan alltid ett eller flera ägg som måste kasseras, alternativt kan användas till forskning).

    I det andra fallet har jag och maken oskyddat sex, väl medvetna om att ett ägg kan bli befruktat, men inte kommer att få bli till ett barn utan "kasseras" av min kropp.

    I båda fallen handlar det alltså om att vara medveten om att befruktade ägg inte kommer att få chansen att utvecklas till levande barn. Vari ligger den principiella skillnaden?

    Skulle du förresten vara för IVF om man bara befruktade ett ägg i taget?
    Du förstår inte? I det första fallet agerar man medvetet på ett sätt som leder till att befruktade ägg inte får chansen att utvecklas vidare till barn. I det andra fallet agerar man inte medvetet så, utan det sker ändå utan att det är ens "fel" liksom.... Man vet om att det sker, men man har inte aktivt valt det.

    Hade det funnits ett sätt att veta hur många ägg som kommer att befruktas och sen celldelas så att man sen befrukta precis rätt antal så hade den etiska aspekten som jag är emot försvunnit. Men så funkar det ju inte, och att bara befrukta ett i taget ger för liten chans till graviditet för att det ska bli verklighet. Men hypotetiskt så...
  • Jennie med ie
    VNmamma skrev 2010-08-29 20:17:32 följande:
    Vi undersökte möjligheten till att göra IVF med "naturlig cykel" som det kallas, d v s att plocka det (enda) ägg som står på tur att lossa. Vår läkare menade att chanserna för att lyckas - i vårt fall - var alldeles för små för att ett sådant försök skulle bli finansierat av sjukvården. Han rådde oss att kontakta en privat klinik. Den vi tog kontakt med gjorde samma bedömning, för små chanser och eftersom man på kliniken var mån om en god statistik så ville man inte utföra en sådan IVF på oss. Han tipsade om kliniker utomlands där enligt honom det skulle vara möjligt.

    Så IVF i naturlig cykel förekommer alltså. 
    Visst, men som du själv skriver ser det i regel inte ut så i praktiken utan oddsen bedöms för dåliga. Om vi håller oss i Sverige där man inte kan köpa vilka tjänster som helst bara man har pengarna...
  • Jennie med ie
    VNmamma skrev 2010-08-29 20:33:23 följande:
    Jag kan tänka mig att IVF i naturlig cykel förekommer med kvinnor som av medicinska skäl inte bör göra en hormonstimulering.
    Etiska överväganden och "omoderna värderingar" om livets uppkomst är nog inte tillräckligt skäl...
    Eh nä...
  • Jennie med ie
    strandsnäcka skrev 2010-08-31 12:31:27 följande:
    Jag tycker inte att det är någon skillnad enligt ditt sätt att se det. Om man VET att ett befruktat ägg inte kommer att fästa i livmodern och man ändå har oskyddat sex, så borde det, enligt ditt sätt att se det, vara fel. Det kan man väl kalla medvetet? Man väljer att ha sex ändå, trots att man vet att embryot inte kommer fästa. Vad är skillnaden? Att det är läkare inblandade?
    Jag föredrar att själv redogöra för vad jag tycker och hur jag ser det framför att du försöker göra det och hoppas att folk kan läsa det också. F.ö hänvisar jag till ditt inlägg nr 41.
Svar på tråden Äggdonation vs. Adoption