Forum Allmänna: Släktforskning - Medlemstrådar
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur gör man för att släktforska?

  Tis 31 aug 2010 19:51 Läst 5565 gånger Totalt 13 svar
  Visar endast inlägg av Lillsnufflan - Visa alla inlägg
 • Lillsn­ufflan
  Återställ
  Tis 31 aug 2010 19:51 #11
  Jackie85 skrev 2010-08-21 16:23:02 följande:
  Hur går man tillväga ifall halva ens släkt kommer ifrån Finland och det mesta antagligen förstördes i kalla kriget? Misstänker att alla dokument förstördes i kyrkorna nämligen, men man kanske kan leta på ändå.
  Kalla kriget var ju ganska sent (från andra världskrigets slut till murens fall). Kan du inte spåra familjen längre bak än så genom att tala med någon släkting? Dessutom tror jag inte att dessa problem är så stora, jag tror det är större risk att man stöter på luckor längre bak i tiden t.ex. pga. stora nordiska kriget.

  Genealogiska samfundet i Finland har en bra hemsida där man kan läsa mer om hur man forskar i Finland. http://www.genealogia.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=297&lang=sv 

  Jag vet inte om du kan finska (själv kan jag det inte trots att jag har en del finsk släkt), men kan du inte det gör det inte så mycket då alla kyrkböcker långt in på 1800-talet skrevs på svenska.

  För de svenskspråkiga församlingarna finns för övrigt kyrkböckerna att låna på microkort från SVAR i Ramsele. www.svar.ra.se.
 • Lillsn­ufflan
  Återställ
  Ons 1 sep 2010 21:43 #13
  Jackie85 skrev 2010-09-01 08:30:44 följande:
  Min mormor är ju i livet och hennes syskon, men deras föräldrar dog i kriget, både hennes mamma och pappa. Själva var dom små när dom kom in på barnhem och ingen av dom minns riktigt vad deras föräldrar hade berättat angående släktingar och så. Min mormor är den näst äldsta i syskonskaran och borde komma ihåg mest, men tyvärr är minnet inte det bästa och när jag frågat min mamma ifall hon vet något så säger hon bara att mormor aldrig velat prata om det förgågna utan låtsas helt enkelt som det aldrig hänt. Tyvärr.
  Jag vet inte hur det är med register kring barnhemsbarn och så i Finland. Men kan du som sagt var klura ut var din mormor är född så kan du vända dig till den församlingen och begära ut uppgifter om hennes födelse (och föräldrar). Sedan bör det inte vara något större problem att ta sig vidare.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll