Inlägg från: Mammalicious too |Visa alla inlägg
  • Mammalicious too

    Finns det ställen där man kan besöka barnhem och "välja ut" en att adoptera?

    I Sverige kan inte vem som helst  åka och välja ut ett barn hur som helst utomlands! Det är en stor utredning som ska till för att man ska få adoptera överhuvudtaget, man ska bedömas lämplig som adoptivförälder, sedan har länderna krav på föräldrarna och man måste adoptera genom en godkänd adoptionsorganisation. En adoption tar flera år att genomföra och nej, man kan inte välja och vraka bland barnen. SOM TUR ÄR! Adoption handlar ENBART om barns rätt till föräldrar och inte föräldrars rätt till barn!

  • Mammalicious too
    MariaElionora skrev 2010-08-24 17:06:28 följande:
    fast det gäller inte alla länder tex Usa. De har mycket enklare än svenskar.
    Nej, jag skrev ju att I SVERIGE funkar det så, i andra länder gör man annorlunda och reglerna är också annorluna.
  • Mammalicious too

    Så här står det på Adoptionscentrums sida om sommarbarn:
    Sommarbarn


    Varje år kommer tusentals barn till Sverige för att tillbringa några veckor hos en så kallad sommarfamilj. Ibland kommer de även till jul och på andra lov. De flesta barnen kommer från Östeuropa. I några fall leder sommarvistelsen till en önskan om adoption. Här nedan har vi en lista på vanliga frågor om sommarbarnsadoptioner.


    Det är så svårt att skiljas. Kan han inte få stanna hos oss?
    I barnets hemland finns personer som har den formella vårdnaden. Detta gäller även om barnet är på barnhem och verkar vara helt ensam i världen. Dessa personer har givit sitt tillstånd till att barnet fått lämna landet. För denna typ av tillstånd finns det i alla länder stränga regler. Det är viktigt att det man avtalat om barnets hemresa fullföljs. Om man bryter uppgjorda avtal kan man äventyra möjligheterna att genomföra en adoption. Sommarbarn kommer oftast till Sverige med så kallat turistvisum. Dessa kan inte enkelt omvandlas till ett mer långvarigt visum. Det bästa är att barnet åker tillbaka, som avtalat.


    Kan en adoption gå snabbt?
    Nej, en adoption går aldrig snabbt. Barnets situation måste utredas ordentligt, var finns föräldrarna, vem har formellt vårdnaden, finns det andra släktingar som går med på en adoption? Kanske finns det syskon. Många länder har regler om att man inte får skilja på syskon hur som helst. Adoptivfamiljen ska också utredas. Er hemkommun ska göra en hemutredning. Utgå ifrån att en adoption tar minst ett år.


    Måste man gå genom en adoptionsorganisation?
    Olika länder har olika regler. Vissa länder tillåter att man ordnar med adoptionen själv. Utgå då ifrån att ni måste göra mycket själva, ordna alla papper, översättningar med mera. I det andra landet har man som regel små resurser att hjälpa till med det formella, och vet oftast inte vad som krävs av en svensk familj som vill adoptera. Svensk lag tillåter enskilda adoptioner, i sådana fall där familjen och barnet redan haft långvariga kontakter, men då måste kommunen och MIA (Myndigheten för internationella adoptionsfrågor) ha tagit ställning till tillvägagångssättet. Vissa länder kräver att man går genom en adoptionsorganisation som har auktorisation att arbeta med landet i fråga.


    Blir det billigare?
    Nej. Sommarbarnsadoptioner kostar som en vanlig adoption från samma land. Varje ärende kräver lika mycket arbete, om inte mer, som ett vanligt adoptionsärende, och det är för detta arbete man betalar.


    Även en förberedande utredning för en sommarbarnsadoption kräver arbete. Adoptionscentrum kan för vissa länder åta sig att göra denna förberedande utredning, mot ersättning.


  • Mammalicious too
    Penapöna skrev 2010-09-08 18:45:54 följande:

    Å vad jag önskar att man fick åka o välja barn. Kanske skulle fler barn med special need få föräldrar på det sättet, när man ser bakom diagnoserna. Men framför allt skulle jag åka till min sons barnhem och välja den flicka jag bara inte kan glömma därifrån. Önskar så vi fick adoptera henne. Men mest av allt önskar jag henne ett liv bortom barnhemmet.

    Men åka och välja bland små friska bebisar, nä nä nån måtta på dumheter får det vara!


    Fast vad är det för skillnad på att som du önskar, kunna åka och hämta hem just den flicka du inte kan glömma än för någon annan att åka och välja ut en liten bebis som råkar vara frisk?

    Jag tycker det är bra att man INTE kan välja ut barn hur som helst SÄRSKILT inte barn med sn eftersom man kanske då ser mer till utseendet än till diagnosen. Det är väl bättre i så fall att man får information här hemma om diagnos och prognos kanske rent av före fotot på barnet och sedan när man bestämt sig så får man foto?
Svar på tråden Finns det ställen där man kan besöka barnhem och "välja ut" en att adoptera?