• zatori

    Nya stora Prolaktintråden -för oss med prolaktinom eller förhöjda prolaktinvärden

    Skönt att du startat en ny tråd! Hoppas nu på att få höra hur det har gått för folket. Gamla som nya. Vill höra era historier! :) Hur ni upptäckte sjukdomen, hur länge ni haft den, vad ni äter för medicin och om någon lyckats bli gravid förstås!

    Jag har liksom Liten men naggande, också haft min sjukdomett bra tag,  ca 10 år tillbaka och har försökt bli gravid nu i 1,5 år, men det vill inte ta sig trots att jag medicinerar med Pravidel och mina värden var normala vid senaste provtagningen! :/ Nu har jag tagit första steget mot hjälp och ringt fertilitetskliniken. De kunde dock inte boka in någon tid när jag ringde, så på måndag gör jag ett nytt försök!

    Ni som hängt i prolaktintråden tidigare vet att jag var skitnervös över att äta min gamla medicn, Cabaser, då jag läste att den kunde ge påverkan på hjärtat i fler än 1 av 10 fall. Ringde min läkare och påtalade detta och fick byta medicin, trots att han rådde mig att låta bli. Tjatade också till mig ett ultraljud av hjärtat för att kolla klaffarna. Fick tid i juni. Det visade sig att mina klaffar var jättefina och att ingen påverkan fanns på dem! Vilken häftig upplevelse det var att se sitt eget hjärta slå!

    Hoppas att fler hittar hit nu så vi kan peppa varann, diskutera och ge varandra råd och stöttning! :)

  • zatori
    Liten men naggande:

    Du fick byta tillbaka till Pravidel enkom för att du nu vill starta bebyverkstaden ordentligt alltså? Vad har du för biverkningar? Jag har faktiskt klarat mig väldigt bra från biverkningar. Ibland kan jag känna ett lätt illamående och så upplever jag att jag är ganska trött emellanåt, men om det beror på medicinen eller mitt jobb vet jag inte riktigt.
    Är mensen verkligen "sjukt oregelbunden" om den ändå kommer varje månad, med bara en veckas mellanrum hit eller dit? Jag vet de som mensen hoppar över en månad för ibland och så, DET är oregelbundet det. :P
    Själv vet jag inte ens om jag HAR någon ÄL. Det är så svårt att försöka räkna ut då, när man kan tänkas bli gravid och så. Men jag hoppas att fertilitetskliniken kan hjälpa mig att se om det är något annat fel på mig än "bara" att jag har den här hormonsjukdomen i grunden.

    Jag har också funderat på om jag kan ha för lågt progesteron, eller något annat som gör att det kan vara svårare att bli gravid. Man blir så less på att försöka, när man aldrig får något positivt resultat! :( Det tar verkligen på krafterna. Nu hoppas jag att det inte dröjer alltför länge innan jag får en tid på kliniken. Jag är trött på att vänta!
    Men vad länge du måste vänta för att komma till gyn?! Varför? Är det så långa väntetide alltsår? :/ Hoppas du inte hinner gå till henne utan att du blir gravid istället. :)
  • zatori

    Ja, jag förstår att väntan på mens kan kännas evighetslång. Min mens har varit riktigt regelbunden det senaste året, ca 31-32 dagar. Fan vad trist att behöva vänta så länge på en tid! Hoppas du blivit preg innan dess. :)
    Jag försökte ringa och boka tid hos fertilitetskliniken idag igen, men det visade sig att jag var tvungen att först göra en utredning och ordentlig undersökning på gyn, innan jag eventuellt skulle hamna som patient på fertilitetsmottagningen. Och de fick jag inte tag på idag. :/ Ska ringa på torsdag igen och försöka få fatt i en tid. Hoppas det har korta väntetider, för jag orkar inte vänta!


    Usch, stackars dig som har såna biverkningar av Pravidel. Nu när du säger det kan jag faktiskt också ha nästäppa ganska ofta. har bara inte sammankopplat det med medicinen förut.


    Jag vet inte när det är dags för mig att ta nya prover, men det borde vara snart. Har inte gjort det sedan i våras. Funderar på att irnga och boka en telefontid med min läkare och fråga varför han inte gjort något för att hjälpa mig på vägen mot att bli gravid. Han bara väntar han och säger åt mig att höra av mig när jag väl är gravid. Precis som om det skulle vara så jäkla lätt! Det har det ju visat sig att de tinte är i mitt fall. Jag hoppas på att jag kommer att få kombinera Pravidel med Pergotime för att öka chanserna. Ja! Precis som du skriver så verkar studierna tyda på att om man behandlas för sitt förhöjda prolaktinvärde och värdena är normala borde det vara lika "enkelt" för oss att bli gravida, som för "normala" människor. Men det känns verkligen inte så. Inte i mitt fall iaf. Därför är jag rädd att det kanske är något annat fel på mig också.

    Ja, var är alla andra människor med prolaktinom/förhöjda prolaktinvärden? Ser att det ändå är inne en del folk och läser i tråden, men det verkar bara vara du och jag som skriver. Hehe. Hoppas verkligen att fler hittar hit så vi kan utbyta tankar och åsikter. :)
    Använder du fortfarande din Äl-monitor förresten?

  • zatori

    Liten men naggande:

    Ja, men svensk sjukvård är väl inte direkt känd för att vara lätt att ha och göra med? ;) Imorgon är då dagen då jag ska upp tidigt för att försöka ringa på deras telefontid IGEN. Hoppas verkligen att jag kommer fram nu och att jag får boka en tid, för annars vet jag inte vad jag gör!

    Självklart kommer jag att kräva att min pojkvän ska få bli undersökt också. Fast jag känner ändå att jag i första hand vill kolla upp mig själv. Hittar de inga fel på mig alls så är det såklart min sambo de ska få lägga tassarna på istället. Hoppas verkligen att det är som du säger, att vi INTE är två av de som kommer att förbli barnlösa! :)

    Jag har ingen som helst aning om när jag har har någon ägglossning, eller ens OM jag har någon. Jag vill inte börja med stickor för jag VET att jag isf kommer att bli styrd av dom. Läkarna får kolla upp det åt mig istället vid utredningen. :)

  • zatori

    Okej. Tid bokad. 6:e oktober är det som gäller. :)
    Nu känns det lite som att en stor börda försvunnit från mina axlar. Första steget taget och nu återstår bara att se vad utredningen visar!

  • zatori

    Ja, det känns skitbra. :)

    Jo, det är precis det där jag är rädd för. Att man bara måste testa. Att man inte kan låta bli stickorna.

    Fan att mensen kom. :( skittrist att höra. Självklart blir besvikelsen lika stor oavsett om man försökt i två månader eller två år. Jo, visst vore det smidigt om man bara kunde trycka på en knapp och vips så var man gravid! Det vore något det!

    Tack, helgen tillbringades på jobbet, då det var inte sådär väldigt trevligt. Hade hellre varit hemma. ;)
    Du har ingen blogg förresten?

    Var håller alla andra hus? Hoppa in i tråden och skriv av er ni också! ju fler, desto trevligare! :)

  • zatori
    Gumman10
    naa
    bringebär:

    Hej och varmt välkomna! :)
    Vad "kul" att ni hittat hit. Intressant att läsa era historier.

    Jag upptäckte också först att något var fel eftersom jag fick bröstmjölk. Jag fattade inte riktigt vad det innebar vid den tiden, var bara 17-18 år, och barn och allt det där kändes långt borta. Men nu när man inget hellre vill än att få en liten blir man påmind varesig man vill eller inte!
    Hur är det med er, har ni "bara" förhöjda prolaktinvärden eller har ni tumören också?

    Gumman10:
    Som naa skrivit, kontakta din gynmottagning för vidare utredning. Det låter onekligen som att du är en av oss.
  • zatori
    naa:

    Nä, det verkar som att så länge inte tumören växer och börjar trycka på synnerven och annat är den harmlös. Ofta så krymps den ju med hjälp av medicinen också. :)

    Jag äter Pravidel. När jag först fick besked om min sjukdom åt jag Pravidel. Sen hade jag uppehåll ett tag för att se vad som hände (ett år?) och när jag sedan skulle börja äta medicin igen hade jag bytt läkare (pga flytt) och han ville då att jag skulle äta Cabaser. Så det åt jag ett bra tag. Sen kom ny information om att det inte alls är ovanligt att man kan få problem med hjärtklaffarna som en biverkning av den medicinen - fler än 1 av 10 faktiskt. Då blev jag skiträdd. Krävde att få byta medicin och tjatade mig till ett utlraljud av hjärtat. Min läkare rådde mig att fortsätta med Cabaser men sa att det är min kropp och jag som såklart ska känna mig trygg och nöjd, så jag valde att återgå till Pravidel, som alltså är den medicin jag äter idag. Ultraljudet var utan anmärkning. :)

    Fördelen med Cabaser var väl att det var en veckotablett som bara skulle tas 1g/v, stället för flera ggr/dag som Pravidel. Min läkare skrev ut Pravidel 1x3 till mig, men jag tar bara 1x2 och senaste gången jag tog prover visade det på normalt och så länge det gör det kommer jag inte att höja dosen.

    Jag och min sambo har försökt bli gravida i 1,5 år nu.
    Har precis fått en tid hos en fertilitetsläkare dit vi båda två ska på första besöket nu nästa vecka faktiskt. :) 6:e oktober har vi tid. Det är oerhört nervöst men samtidigt väldigt spännande! :) Jag hoppas verkligen att de kan hjälpa oss på vår resa.
  • zatori
    Gumman10:

    Wow, vad snabbt du fick en tid! Skönt. Berättade du om varför du sökte dit? Känns som att de borde hänvisat dig till gyn isf. Men de kanske vill kolla upp först och se om det verkligen är något, sen OM det visar sig att du har för högt prolaktinvärde/prolaktinom så blir du flyttad till en endokrinmottagning direkt istället för vidare utredning och snack med läkare om medicinering osv.

    Förstår att du är nervös, men det behöver du inte vara! Vad som än händer så finns det ju hjälp att få. :) Och du har alltid oss som är i en liknande situation som gärna tröstar/stöttar/kommer med råd om det behövs. Vet inte om det är något speciellt att tänka på. Försöka slappna av? Lättare sagt än gjort. Det förstås jag, men jag har läst att stress påverkar prolaktinvärdet en hel del och att man ska vara lugn när man tar proverna, sen ska man inte ha typ motionerat eller liknande precis innan, utan ha vilat/tagit det lugnt en stund innan provtagning. Tror de brukar ta blodprov och om det visar på för högt prolaktin kanske du även blir remitterad till röntgen av hjärnan, för att se om du har en tumör eller inte. Fast frågan är om du inte får komma och ta prover en annan dag. För jag tror att det är så att man ska ha varit uppe i typ 3-4 timmar innan och liksom "varit igång", utan att ha härjat alltför mycket. Vilken tid ska du vara där?

    Vet att det är svårt, men försök att slappna av! Lycka till nu imorgon! :)
Svar på tråden Nya stora Prolaktintråden -för oss med prolaktinom eller förhöjda prolaktinvärden