För 4 personer:
0,5 l naturell yoghurt
1 st stor gurka
1 tsk salt
1 skvätt citronsaft, efter smak
2 tsk olivolja
1.Häll yoghurten i ett kaffefilter, eller i en sil klädd med kökshandduk. Låt stå minst 1 timme, gärna längre, så att vasslen rinner av.
2. Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
3. Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
4. Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
5. Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.
6. Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver. Eller som dipsås eller dressing.